Schuilt er een ondernemer in jou? Kom alles te weten over ondernemend gedrag!

Ondernemend gedrag betekent dat je van aanpakken houdt en kansen grijpt. Wil je ontdekken of er een ondernemer in je schuilt? In deze blog lees je alles over ondernemende vaardigheden.
Natascha Ossewaarde
Content Writer
Bijgewerkt op 30 mei 2024

Ondernemend gedrag betekent dat je van aanpakken houdt, kansen grijpt en zelfstandig werkt. Het is een eigenschap die je vanzelfsprekend vaak terugziet bij ondernemers. Maar ook veel niet-ondernemers hebben een ondernemende houding. Wil jij ontdekken of er een mogelijke ondernemer in je schuilt? In deze blog lees je alle ins-en-outs over ondernemend gedrag en of je het kunt ontwikkelen.  

Wat is ondernemend gedrag?

Voordat ik dieper in ga op de eigenschappen en vaardigheden die horen bij een ondernemende houding, deel ik eerst de definitie van ondernemend gedrag met je.

Want wat is de betekenis van ondernemend gedrag? Kort gezegd is ondernemend gedrag het herkennen van kansen en die met beide handen aangrijpen. Iemand met een ondernemende houding steekt graag de handen uit de mouwen, ook zonder dat iemand anders hem/haar daartoe aanspoort.

Voor een ondernemer is een ondernemende houding noodzakelijk om van een bedrijf een succes te maken. Toch zijn er ook niet-ondernemers die ondernemend gedrag vertonen. En dat is maar goed ook, want het is een eigenschap die bij sollicitanten graag wordt gezien. Hoe fijn is het namelijk voor een werkgever als een werknemer uit eigen beweging taken oppakt, gemotiveerd is en van aanpakken houdt?

Wat is het verschil tussen ondernemerschap en ondernemend gedrag?

Ondernemend gedrag en ondernemerschap worden nogal eens door elkaar gehaald. Niet zo gek, want het tonen van ondernemend gedrag leidt vaak tot ondernemerschap.

Wat versta je onder ondernemerschap? Het hebben van een eigen onderneming. Je bent dus ondernemer.

Ondernemend gedrag is een eigenschap, aangevuld met een reeks vaardigheden. Ook mensen die werken in loondienst of helemaal geen baan hebben, kunnen ondernemend gedrag vertonen.

Ondernemende vaardigheden & eigenschappen

Laten we het even concreet maken. Welke eigenschappen moet je hebben als ondernemer? En welke competenties (vaardigheden) horen bij ondernemend gedrag?

1. Initiatief

Misschien wel het duidelijkste voorbeeld van ondernemend gedrag is initiatief nemen. Iemand met een ondernemende houding wacht niet af, maar neemt zelf het voortouw. Dat betekent dus ook dat je beslissingen durft te nemen en knopen door kan hakken.

2. Onafhankelijk

Als we het hebben over eigenschappen van een ZZP’er of ondernemer, mag onafhankelijkheid niet ontbreken. Onafhankelijkheid wil zeggen dat je gesteld bent op vrijheid, en daar ook mee om kunt gaan. Het betekent dat je zelf dingen oppakt, ook zonder dat iemand je daarin aanstuurt.

3. Verantwoordelijk

Het tonen van ondernemend gedrag betekent dat je verantwoordelijk bent én je verantwoordelijkheid neemt. Jij weet wat er gedaan moet worden en doet dat ook. Wat moet, dat moet. Zelfs als je het eigenlijk niet zo leuk vindt. Hier komt dus ook een stukje zelfdiscipline om de hoek kijken.

4. Resultaatgericht

Ondernemend zijn betekent dat je een doel voor ogen hebt. Dat doel komt voort uit een bepaald verlangen. Dat kan te maken hebben met vrijheid, financiën of emotie. Resultaatgericht zijn is dan ook een typische eigenschap van ondernemers. Een ondernemer houdt altijd het einddoel voor ogen. Dit werkt niet alleen motiverend, maar ook praktisch. Als je je einddoel helder hebt, weet je welke beslissing je moet nemen en welke risico’s je bereid bent te aanvaarden.

Maar er is natuurlijk meer! Iemand met een ondernemende houding is ook:

  • Besluitvaardig.
  • Kritisch.
  • Zelfstandig.
  • Strategisch.
  • Optimistisch.
  • Veerkrachtig.
  • Analytisch.

Kun je ondernemend gedrag ontwikkelen?

Hierboven hebben we het vooral gehad over ondernemende eigenschappen. Maar hoe zit het met ondernemende vaardigheden? Is ondernemend zijn een vaardigheid? En kun je ondernemend gedrag dus ontwikkelen?

Het antwoord is ja en nee. Een ondernemende houding moet van nature al een beetje in je zitten. Dat blijkt wel uit de eigenschappen hierboven. Toch zijn er ook tal van vaardigheden die leiden tot ondernemend gedrag. En die kun je dus wel degelijk ontwikkelen.

Enkele ondernemende vaardigheden:

  • Goed kunnen communiceren.
  • Goed kunnen plannen en organiseren.
  • Risico’s kunnen inschatten (en durven nemen).
  • Kansen zien.
  • Denken in oplossingen in plaats van problemen.
  • Goed zijn in netwerken en het onderhouden van contacten.

Verder kun je werken aan:

  • Je management skills (leiderschap).
  • Je kennis van financiën en boekhouding.
  • Jezelf specialiseren in een bepaalde branche of nice.
  • Je kennis van branding en marketing.

Ondernemend gedrag komt meestal voort uit passie. Als je iets vindt waar je zielsgelukkig van wordt, dan ligt je motivatie om je doel te bereiken hoger. Dat is dan ook de reden waarom veel ondernemers een eigen bedrijf beginnen in iets wat ze heel leuk vinden en/of waar ze heel goed in zijn.

Ondernemend gedrag voorbeelden

Hopelijk heb je inmiddels een beter beeld van ondernemend gedrag. Maar hoe weet je of je ondernemend bent? Hieronder geef ik je enkele voorbeelden van ondernemend gedrag.

Voorbeeld 1

Jij bent niet 100% tevreden met de plek waar je nu staat in het leven. Je zou graag een andere baan willen of meer uitdaging. Eigenlijk wil je ook een beter salaris. Dat laatste zodat je een dagje minder kan gaan werken en meer tijd hebt voor je gezin. In plaats van klagen of je werkgever voor de derde keer in één jaar vragen om opslag, ga jij actief op zoek naar mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten.

Voorbeeld 2

Tijdens de woensdagochtend briefing beloof je je baas dat je maandag een presentatie geeft voor het hele bedrijf over de nieuwe marketingstrategie. Door allerlei taken die tussendoor komen, heb jij op vrijdag om 17:00 uur je presentatie nog niet af. Daarom zeg je de verjaardag van een vriendin op zaterdag af om je werk af te maken.

Voorbeeld 3

Je hebt een eigen bedrijf. Je voornaamste inkomsten haal je uit drie grote klanten. Eén van die klanten stapt op en je zit met een acuut gat in je inkomsten. Jij gaat niet zitten balen. Jij plaatst dezelfde middag nog een oproep op LinkedIn dat je ruimte hebt in je agenda voor extra klussen. Je zoekt naar freelance oproepen op internet, zet wat Facebook-advertenties aan en vraagt natuurlijk rond in je directe omgeving. Jij hebt een positieve mindset en laat je niet tegenhouden door een hobbel op de weg.

Waarom is een ondernemende houding belangrijk?

Het hebben van een ondernemende houding helpt je vooruit in het leven.

Heb je een eigen bedrijf, dan helpt ondernemend gedrag je om er een succes van te maken. Je hebt een doel voor ogen en niets houdt je tegen. Dankzij je ondernemende gedrag kun je ook beter omgaan met tegenslagen.

Werk je in loondienst, dan zal ondernemend gedrag positief opvallen bij je baas. Wie zal eerder promotie of opslag krijgen? Iemand die altijd aangestuurd moet worden, of iemand die zelfstandig taken oppakt en initiatief toont?

Wat is een echte ondernemer?

Iedereen kan werken aan ondernemende vaardigheden. Maar wat maakt iemand ondernemend? En hoe denkt een ondernemer?

Een ondernemer:

  • Heeft een duidelijk doel voor ogen en gaat daarvoor.
  • Werkt graag zelfstandig.
  • Kan zichzelf prima motiveren, zelfs als hij/zij de taak niet leuk vindt.
  • Neemt graag het voortouw en wordt niet graag aangestuurd.
  • Durft risico’s te nemen.

Een niet-ondernemer:

  • Werkt liever in loondienst.
  • Vindt het fijn dat er een vaste structuur is.
  • Voelt zich prettiger bij een beperkte mate van verantwoordelijkheid.
  • Houdt niet van risico’s.
  • Vindt het fijn om aangestuurd te worden.

Is het één beter dan het andere? Zeker niet! Het is juist een perfecte balans dat er mensen zijn met een ondernemende houding en mensen die liever aangestuurd worden. Daar draait de hele economie op!

Een ondernemende houding aantonen tijdens een sollicitatie 

Ben jij een vacature tegengekomen waarin een ondernemende houding wordt gevraagd? En vraag je je af hoe je ondernemend gedrag kunt aantonen tijdens een sollicitatie?

Allereerst kun je enkele ondernemende vaardigheden opsommen op je cv. Neem vooral nog even de lijst halverwege deze blog door. Kun je goed communiceren, plannen of zie je snel kansen? Noteer het vooral op je cv!

Echter, alleen een rijtje vaardigheden op een cv is vaak niet voldoende om de recruiter te overtuigen van jouw ondernemende houding. Een recruiter wil voorbeelden zien! Een uitstekende manier om dat te doen is aan de hand van de STAR-methode.

De STAR-methode kun je zowel schriftelijk gebruiken in je sollicitatiebrief als mondeling tijdens een sollicitatiegesprek.

Zo pas je de STAR-methode toe:

  1. Omschrijf een situatie die hebt meegemaakt.
  2. Wat was jouw taak of aandeel hierin?
  3. Welke actie heb je ondernomen?
  4. Wat was het resultaat?

Door concrete voorbeelden te noemen, krijgt een recruiter veel inzichten in jouw prestaties en persoonlijkheid. En vergroot je je kansen op een sollicitatiegesprek! 

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv