Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Jongeren en bijbanen 2016: Supermarkten

In Nederland beginnen jongeren al betrekkelijk vroeg met werken. In de vorm van een bijbaantje maken ze kennis met de werkvloer en verdienen ze ook nog een centje bij. Vooral dit tweede is meestal de drijfveer voor jongeren, die graag hun eigen kleding willen kopen, een hobby willen bedrijven of genoeg zakgeld willen hebben als ze uitgaan. Eerder keken we al naar salarissen voor jongeren in het artikel ‘hoeveel geld je verdient als jongere’. Het is echter ook interessant om het thema over jongeren en bijbanen wat verder onder de loep te nemen. In dit artikel laten we jou met cijfers en voorbeelden zien hoe de wereld van bijbanen en jongeren in elkaar zit.

Populaire bijbanen: supermarkten

Jongeren zijn ideale werknemers voor supermarkten, horecagelegenheden, postbedrijven en andere organisaties waar eenvoudige werkzaamheden van toepassing zijn. Bovendien zijn jongeren relatief goedkoop, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor functies zoals kassier of als vakkenvuller.

Vanuit het oogpunt van jongeren komen er echter ook voordelen om de hoek kijken. Vaak is er sprake van flexibele uren, waardoor jongeren een bijbaantje prima kunnen combineren met school. Daarnaast kom je als jongere relatief makkelijk binnen bij dergelijke bedrijven omdat er doorgaans niet veel werkervaring of educatie gevraagd wordt.

[visualizer id="1209"]

Top 5 populairste supermarkten

Sinds de supermarktoorlog zijn veel ketens opgeslokt door grotere merken en ketens zoals Albert Heijen). Wij hebben daar rekening mee gehouden in de onderstaande top 5.

Jongeren die bijvoorbeeld bij C1000 en Super De Boer hebben gewerkt, tellen we nu op bij het totaal van Jumbo. Daarmee komt deze supermarktketen op een keurige tweede plaats te gaan als het gaat om populariteit voor bijbaantjes.

De volledige top 5 is als volgt:

 1. Albert Heijn
 2. Jumbo
 3. Dirk van den Broek
 4. Lidl
 5. Dekamarkt

Op welke leeftijd beginnen jongeren met werken?

Uit analyses van ruim 50.000 cv-profielen uit onze database blijkt dat Nederlandse jongeren gemiddeld voor hun 16e beginnen met werken. De gemiddelde leeftijd is namelijk 15,8 jaar. Tijdens de analyses bleek dat er zelfs jongeren zijn die op hun 10e al actief waren. Aan de andere kant van het spectrum zijn er ook jongeren die de arbeidsmarkt pas op hun 23e betraden. Jongeren blijven overigens gemiddeld 15,3 maanden bij hun eerste werkgever werken.

Top 3 supermarkten waar jongeren het langst werken

Supermarktmedewerkers blijven minder lang plakken dan jongeren met een andere bijbaan. De gemiddelde arbeidsperiode ligt bij vrijwel alle supermarkten onder het overall gemiddelde van de eerste bijbaan.De volgende supermarktketens weten jongeren het langs vast te houden en aan zich te binden:

 1. Dirk van den Broek (15,4 maanden)
 2. Plus (15,3 maanden)
 3. Deen (12,8 maanden)

Deze top 3 is interessant gegeven, want uit onderzoek blijkt dat de duur van een arbeidsbetrekking direct verband houdt met het plezier dat werknemers in die baan beleven. En werkplezier wordt op zijn beurt weer bepaald door de hoogte van het loon, de flexibiliteit van de roosters en nog veel meer factoren.

Top 3 supermarkten waar jongeren het kortst werken

 1. Vomar (5,1 maanden )
 2. Makro (6,4 maanden)
 3. Nettorama (6,5 maanden)

Misschien werken deze supermarkten het liefst met full-timers, en verwelkomen ze vooral jongeren wanneer die vaste krachten op vakantie gaan. Dat zou kunnen verklaren waarom het gemiddelde dienstverband voor jongeren rond de 5 tot 7 maanden ligt. Het kan ook zo zijn dat jongeren het bij deze supermarkten simpelweg minder naar hun zin hebben, wat resulteert in korte samenwerkingen.

Verschillende bijbanen voor je 18e

Jongeren hebben gemiddeld 1,9 baantjes voor hun 18e. De meeste jongeren zijn dus op hun 18e verjaardag al bij de tweede of derde werkgever in dienst.

Dat jongeren bij meerdere werkgevers hun handen uit de mouwen steken, is goed voor de arbeidsmarkt. De jongeren doen op die manier waardevolle werkervaring op bij verschillende werkgevers, waardoor duidelijker voor hen wordt welke richting ze uiteindelijk op willen. Bijbanen helpen jongeren –direct of indirect– om een betere keuze voor een vervolgopleiding en een afstudeerrichting te maken.

Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.