1. Blog
  2. Carriere
  3. Werken in de horeca? Dit zijn de belangrijkste horeca vaardigheden voor op je cv!
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Werken in de horeca? Dit zijn de belangrijkste horeca vaardigheden voor op je cv!

9 minuten leestijd
Werken in de horeca? Dit zijn de belangrijkste horeca vaardigheden voor op je cv!
Werken in de horeca is populair, vooral onder jongeren en studenten. Kies je voor een baan in deze branche, dan kies je namelijk voor een bruisende werkplek, veel gezelligheid en een echt teamgevoel. Maar ook voor lange dagen en een hoge werkdruk in de piekuren. Een baan in de horeca vereist dus de nodige horeca vaardigheden. Ga jij solliciteren? In deze blog ontdek je 18 vaardigheden die top staan op je cv!

Wat is er leuk aan werken in de horeca?

Ben je gastvrij en houd je van een beetje leven in de brouwerij? Dan is een baan in de horeca iets voor jou! Werken in de horeca betekent werken op een bruisende plek waar mensen voor hun ontspanning komen genieten. En jij als horecamedewerker draagt daar graag je steentje aan bij!

Op de vraag ‘wat is er leuk aan werken in de horeca’ komen vaak de volgende punten naar voren:

  • Gezellige werkplek
  • Fooien bovenop salaris
  • Afwisselend werk
  • Sterk teamgevoel
  • Werken met mensen

Werken in de horeca is ontzettend divers. Niet voor niets is de horeca de branche met de meeste vacatures, blijkt uit cijfers van het CBS. Je kunt aan de slag als kok, serveerster of barman. Maar ook broodjes beleggen in een ziekenhuis, werken als hostess in een hotel of in een foodtruck op een festival zijn banen in de horeca. Je kunt dus veel kanten op!

Wat verdien je in de horeca?

In de horeca is meer dan de helft van de werknemers jonger dan 25 jaar, aldus het CBS. En dat zie je terug in de salarissen. Voor functies zoals werken in de bediening of spoelkeuken, verdien je vaak rond het minimumloon of net iets daarboven.

Werk je als barman (of -vrouw), zelfstandig kok of manager? Dan kun je in de horeca een goed salaris verdienen. Vaak is je salaris in de horeca afhankelijk van je leeftijd en ervaring. Wil je meer weten over de arbeidsvoorwaarden in de horeca? Bekijk vooral de horeca cao.

Expert tip

Kijk verder dan alleen het uurloon in de vacature. Juist in de horeca kun je een leuke extra bovenop je vaste salaris verdienen met fooien. Hoeveel je verdient aan fooien, is afhankelijk van je manager. Soms mag je persoonlijke fooien houden. Vaak gaan alle fooien in één pot, die aan het einde van de maand verdeeld wordt onder de werknemers.

Wat zijn belangrijke horeca vaardigheden? 18 voorbeelden!

Werken in de horeca is veelzijdig én veeleisend. Hieronder sommen we 18 voorbeelden van horeca vaardigheden op die goed staan op je cv!

Sociale vaardigheden in de horeca

  • Goed kunnen werken met mensen. In de horeca krijg je te maken met alle soorten mensen. Niet alleen je klanten, maar ook je collega’s. En daar moet je mee om kunnen gaan. Je moet beleefd en behulpzaam zijn, maar soms ook niet op je mondje gevallen!
  • Servicegericht. De klant is koning. Gastvrijheid staat in de horeca misschien wel bovenaan het vaardighedenlijstje. Een fijne ervaring in de horeca betekent namelijk dat mensen terugkomen. En dat is precies wat jouw manager wil!
  • Communicatieve vaardigheden. Communicatie is alles in de horeca. Jouw communicatie naar de klanten bepaalt voor een groot deel hoe de klant denkt over het bedrijf. Maar ook onderling communiceren met collega’s zodat alles op rolletjes loopt.
  • Teamplayer (goed kunnen samenwerken). In de horeca red je het niet alleen. Je werkt samen met je team om iedereen zo snel en netjes mogelijk van eten, drinken of service te voorzien. En dat betekent dat je moet kunnen luisteren, communiceren en schakelen met je directe collega’s.

Persoonlijke vaardigheden in de horeca

  • Harde werker. Jij steekt graag je handen uit de mouwen en bent niet vies van hard werken. In de horeca kom je nu eenmaal vaak handen en tijd tekort.
  • Zelfstandigheid. Een belangrijke horeca vaardigheid is zelfstandigheid. Je manager rent immers niet de hele dag achter je aan. Hij/zij verwacht dat je zelfstandig je taken kunt uitvoeren en proactief werkzaamheden oppakt als je tijd over hebt.
  • Stressbestendig. Een horecabaan is veeleisend. Vooral op piekmomenten zoals rond etenstijd en in het weekend kan het werk behoorlijk chaotisch zijn en moet je snel kunnen schakelen. Aan jou de taak dus om je hoofd koel te houden en je emoties onder controle. Een stukje doorzettingsvermogen hoort daar ook bij.
  • Leergierig. In de horeca is geen dag hetzelfde. En dat betekent dat je iedere dag iets nieuws leert! Het is een groot pluspunt als je leergierig bent en goed kunt omgaan met feedback van zowel je leidinggevende als collega’s.
  • Efficiëntie. Veel werk, weinig tijd. In de horeca moet je efficiënt werken en goed kunnen plannen en organiseren. Loop je naar de keuken, neem dan meteen wat lege glazen mee. Is multitasking jouw tweede naam? Noem dit vooral op je cv!
  • Flexibel. In de horeca wordt een zekere mate van flexibiliteit van je verwacht. Dus dat ze je kunnen oproepen wanneer het onverwacht druk is, en dat je bereid bent af en toe in het weekend of tijdens feestdagen te werken. En natuurlijk ook dat je flexibel kunt schakelen tussen werkzaamheden.
  • Goed geheugen. Welke bestelling had die ene meneer? Welke klant stak als eerste zijn hand op? Wilde die dame nu verse muntthee met of zonder honing? Heb jij een geheugen als een olifant? Altijd het vermelden waard! Net als een goed oog voor detail.
  • Betrouwbaar. Een baan in de horeca betekent veel eigen verantwoordelijkheden. De baas moet dus op je kunnen vertrouwen. Niet alleen in de vorm van alleen kunnen afsluiten, maar ook dat je positief praat over het bedrijf.
  • Oplossingsgericht. In de horeca krijg je onvermijdelijk te maken met onverwachte situaties. Een collega die uitvalt, een klant die ontevreden is. Daarom is een belangrijke vaardigheid in de horeca dat je oplossingsgericht bent. Hoe kom je zo goed, snel en efficiënt mogelijk tot een oplossing?
  • Fysiek fit. Werken in de horeca betekent vaak rennen van hot naar her. Soms letterlijk. Daarom is het fijn als je fysiek fit bent en lang op je benen kunt staan.
  • Representatief. Als medewerker ben jij het visitekaartje van het bedrijf. Een representatief uiterlijk en representatief gedrag horen daarbij.

Vaktechnische vaardigheden in de horeca

Deze vaktechnische vaardigheden in de horeca zijn vaak niet verplicht. Maar als je ze hebt, benoem ze dan zeker op je cv of in je motivatiebrief!

  • Kennis van voeding. Heb jij al eerder met voeding gewerkt? Als cateraar bijvoorbeeld of in de supermarkt? Dan wil jouw potentiële werkgever dat graag weten!
  • Kennis van allergieën. Het is mooi meegenomen als jij weet wat een lactose allergie inhoudt. Of welke gerechten iemand met een allergie voor paprika wel/niet mag eten.
  • Kennis van hygiëne. In de horeca ontkom je niet aan hygiëne- en voedselveiligheidsprocedures. Heb je deze kennis nog niet, dan zul je dit ongetwijfeld al op je eerste dag leren. Het is namelijk noodzakelijk om mensen gezond te houden.

Hoe vermeld je horeca vaardigheden op je cv?

Heb jij meerdere van bovenstaande horeca vaardigheden? Dat is al een goede eerste stap. Maar hoe zorg je ervoor dat je dat ook laat blijken aan de manager? Met andere woorden: hoe vermeld je slim je vaardigheden voor de horeca op je cv of in je motivatiebrief?

Tijdens je sollicitatie zijn er twee plaatsen waar jij je horeca vaardigheden kwijt kunt.

  1. Op je cv, vaak onder een apart kopje ‘vaardigheden’.
  2. In je motivatiebrief kun je vaardigheden concreet toelichten.

Meer hierover lees je in deze blog.

We hebben tot slot nog 3 essentiële tips voor je hoe jij positief opvalt bij de manager en dus een grotere kans maakt op de baan!

Tip 1: Vermeld vaardigheden die relevant zijn voor de functie.

Wat je wilt voorkomen is dat je dezelfde vaardigheden noemt die alle andere sollicitanten ook noemen. Lees de vacaturetekst aandachtig door en benoem specifiek de vaardigheden waar ze (soms tussen de regels door) om vragen. Zo krijgt jouw potentiële werkgever een ‘YES!’ gevoel als hij/zij jouw cv onder ogen krijgt.

Benieuwd welke vaardigheden je concurrenten in hun cv zetten? Je leest het in deze blog.

Tip 2: Maak (waar mogelijk) onderscheid tussen soft skills en hard skills

Soft skills zijn horeca vaardigheden zoals communicatie, snel kunnen leren, en doorzettingsvermogen. Vaardigheden die iedere recruiter graag ziet, maar waarin je niet 100% uniek bent. Heel veel mensen zetten namelijk soft skills op hun cv. Je valt op als je ook enkele hard skills kunt noemen, zoals kennis van voedsel of het hebben van een SVH diploma.

Tip 3: Maak het concreet

Zeggen dat je goed kunt samenwerken is één ding. Maar kunnen uitleggen wáárom je goed bent in samenwerken is vele malen beter. Noem concrete voorbeelden. Daar scoor je bonuspunten mee!

Veel succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
CV15 minuten leestijd
Resume of cv? Dit zijn de belangrijkste verschillen
Resume of cv? Dit zijn de belangrijkste verschillen
Sollicitatiegesprek8 minuten leestijd
Hoe reageer je op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
Hoe reageer je op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?
CV13 minuten leestijd
Wat zijn interpersoonlijke vaardigheden: definitie en voorbeelden
Wat zijn interpersoonlijke vaardigheden: definitie en voorbeelden
CV11 minuten leestijd
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?
Moet ik alle functies vermelden op mijn cv?
Alles Doorbladeren