1. Blog
 2. Carriere
 3. Bevorder de eenheid binnen je team met deze 22 teambuilding activiteiten
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Bevorder de eenheid binnen je team met deze 22 teambuilding activiteiten

11 minuten leestijd
Bevorder de eenheid binnen je team met deze 22 teambuilding activiteiten
Sta jij voor de taak om een tof teamuitje of personeelsuitje te organiseren? Makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je ervoor dat een groep totaal verschillende mensen jouw activiteit leuk vindt? Met de 22 voorbeelden en tips in dit blog worden jouw teambuilding activiteiten gegarandeerd een succes!

Wat versta je onder teambuilding? 

Teambuilding is bedoeld om een sterkere band te creëren binnen een team. Teambuilding activiteiten zijn een manier om dat te doen. Neem bijvoorbeeld collega’s. Je ziet elkaar altijd maar in dezelfde omgeving. Door samen eens andere activiteiten te ondernemen, leer je elkaar op een andere manier kennen en waarderen. Misschien blijkt jouw collega wel skills te hebben waar je totaal geen weet van had! Als een team op een speelse en creatieve wijze goed leert samenwerken, profiteert het hele bedrijf daarvan.

Expert tip

Teambuilding activiteiten zijn ook een slimme en leuke manier om werknemers nieuwe vaardigheden aan te leren.

Teambuilding activiteiten zelf organiseren? 5 onmisbare tips vooraf!

Ga jij de teambuilding activiteiten zelf organiseren? Dan is het verleidelijk om de meest creatieve uitspattingen te bedenken. Als iedereen maar vol lof napraat over jouw teamuitje, toch?! Trek jezelf echter nog even op de rem, want eerst zijn er een aantal basispunten waar je rekening mee moet houden.  

 1. Uit wat voor type mensen bestaat je team? Verzin vervolgens een uitje dat bij hen past. Stel dat de meeste mensen binnen jouw bedrijf 50+ zijn, is raften misschien niet zo’n goed idee. Wat wél prima werkt is mensen uit hun ‘natuurlijke’ omgeving halen. Zet kantoormensen eens in de natuur bijvoorbeeld!
 2. Wat is het doel van jullie uitje? Is het naast teambuilding bijvoorbeeld ook belangrijk dat iedereen een nieuwe vaardigheid aanleert? Of heeft het bedrijf iets te vieren?
 3. Wat is het budget? Wat kan je doen met collega’s binnen het budget dat je gekregen hebt? Houd er rekening mee dat vervoer, eten en drinken ook betaald moeten worden.
 4. Wanneer gaan de activiteiten plaatsvinden? Hoe groter de groep, hoe lastiger het is om een datum te prikken waarop iedereen kan. Tip: er zijn handige online datumprikkers waarmee iedereen zijn/haar beschikbaarheid kan opgeven.
 5. Wat kun je doen als teambuilding? Tot slot komt het leukste gedeelte: ideeën bedenken! Met de 22 tips hieronder kom je vast een eind.

8x Teambuilding activiteiten op kantoor

Wat kan je doen met collega’s gewoon bij jullie op kantoor? Hieronder sommen we 8 teambuilding activiteiten op waarvoor je niet eens ver weg hoeft!

 1. Wie ben ik? Schrijf allerlei bekende personen, fictieve personen uit films of boeken of voorwerpen op post-it briefjes. Plak bij alle collega’s een post-it op hun hoofd. Vervolgens loopt iedereen door de ruimte en stelt elkaar vragen om te ontdekken wie of wat hij/zij is. Degenen die na 10 min. het juiste antwoord weten, winnen!
 2. Bordspellen. Hoe competitief is jouw collega nu écht? En wie kan het beste tactisch nadenken? Ontdek het tijdens een middag ouderwets bordspelletjes doen!
 3. Nieuw inzicht. Laat iedere afdeling een probleem of uitdaging noteren waar zij steevast tegenaan lopen. Een andere afdeling gaat hiermee aan de slag. Het doel hiervan is om nieuwe inzichten te creëren en bij iedereen het probleemoplossend vermogen te activeren.
 4. Dood door 1 knipoog. Zet alle collega’s in een kring. 1 iemand wordt aangewezen als detective en moet even naar buiten. 1 iemand binnen de kring wordt aangewezen als moordenaar. De detective komt terug en moet nu ontdekken wie de moordenaar is. Het addertje onder het gras: er wordt niks gezegd. De enige aanwijzing die de detective heeft is dat wanneer de moordenaar naar iemand knipoogt, diegene dood neervalt.
 5. Geen ja, nee of uh. Stel iedereen op in een kring en zet 1 iemand in het midden. De persoon in het midden stelt telkens om en om aan 1 iemand een vraag. Die personen in de kring moeten de vraag verplicht beantwoorden maar mogen geen ‘ja’, ‘nee’ of ‘uh’ zeggen. Heb je dat wel gedaan? Dan ben je af en ga je zitten. Degene die als laatste staat, wint!
 6. Bepaal de volgorde. Je kunt 2 versies van dit spel spelen. Verdeel een team op in kleinere groepen van evenveel personen. Bij de snelle variant moet een team zo snel mogelijk op volgorde gaan staan van bijvoorbeeld leeftijd of de eerste letter van hun voornaam. Doe dit in een x-aantal rondes en bespreek daarna de tactiek van winnende teams. In de langere variant moet je op volgorde van geboortedatum gaan staan. De moeilijkheidsgraad? Er mag niet gepraat worden. Dat vergt een creatieve aanpak!
 7. Speurtocht door het kantoorgebouw. Verzin allerlei activiteiten die je kunt doen in jullie eigen werkruimte. Gerechtjes bereiden in de kantine. Een selfie-opdracht. Een quiz over het bedrijf of een praktische opdracht met de materialen waarmee jullie werken. Hang aan iedere opdracht een x-aantal punten. Het team dat de meeste opdrachten heeft gevonden én opgelost, wint!
 8. 2 waarheden, 1 leugen. Dit spel is bedoeld om inzichtelijk te maken hoe vooroordelen ontstaan. Laat iedereen in een kring staan. Iedereen vertelt om en om 2 waarheden over zichzelf en 1 leugen. Aan de anderen de taak om te ontdekken wat de leugen is.
Expert tip

Wil je jouw teambuilding activiteiten op kantoor naar een hoger level tillen? Er zijn bedrijven die met hun activiteit (incl. spullen) bij jou op kantoor langskomen. Ze richten bijvoorbeeld een escaperoom in of een VR-omgeving.

7x Teambuilding activiteiten op locatie

 1. Escaperoom! Wat kan je doen met een groep volwassenen dat altijd een succes is? Een escaperoom! Maar weinig teambuilding activiteiten zijn zo bekend én populair als deze. Deel je team op in kleinere groepjes en laat ieder team ontsnappen uit een kamer vol puzzels. Welk team ontsnapt als eerste? Tip: laat mensen zelfs teams maken op basis van vaardigheden!
 2. Uit eten met een twist. Heb je een groot team of veel werknemers? Boek verschillende restaurantjes. Het enige dat vaststaat is de datum en het tijdstip van het etentje. Pas een uur voordat het etentje begint krijgt iedereen een mailtje met daarin de locatie en met wie zij uit eten gaan. Het doel hiervan is om vaste teams op te splitsen en iedereen kennis te laten maken met collega’s die zij minder vaak zien.
 3. Zoek puzzelstukken. Vraag je jezelf af: ‘wat is leuk om te doen met een groepje?’ Laat grote foto’s afdrukken op een bord en die vervolgens in stukken snijden. Verstop puzzelstukken in een stad naar keuze en laat teams door middel van aanwijzingen zoeken naar de puzzelstukken. Het team dat zijn puzzel als eerste compleet heeft, wint! Wil je het extra moeilijk maken? Geef dan ieder team 1 puzzelstuk van een ander team en walkietalkies.
 4. Vastgebonden. De ultieme teambuilding activiteit! Bind 2 of 3 mensen met hun handen en/of enkels aan elkaar vast. Laat ze vervolgens in een stad allerlei activiteiten uitvoeren. Deze beperking zorgt ervoor dat ze moeten luisteren, communiceren en samenwerken. Voorbeelden van activiteiten zijn: maak als snelste een wandeling tussen 2 locaties, bouw een XL Lego bouwwerk op een pleintje, speel een potje outdoor Jenga etc.
 5. Maak je eigen film! De opdracht is simpel, maar ontzettend creatief. Geef ieder team een camera (of laat ze filmen met hun smartphone). Ieder team maakt een mini-speelfilm. Het team met de mooiste film en het beste verhaal wint!
 6. Wie haalt de finish? Maak een start- en finishlijn. Verdeel je team in kleinere groepjes van 3 of 4 personen. Leg voor ieder team 3 ballen op de startlijn die ze samen 1 voor 1 naar de finishlijn moeten brengen. Maar… ze mogen de ballen niet aanraken met hun handen en voeten! Het team dat als eerste alle 3 de ballen over de finishlijn krijgt, wint!
 7. XXL bouwwerk. Maak een groot bouwwerk van blokken en andere materialen. Verstop je creatie. Maak vervolgens teams en geef hen precies dezelfde hoeveelheid bouwmaterialen die jij hebt gebruikt voor jouw bouwwerk. Van ieder team mag 1 teamlid 10 seconden lang komen kijken naar jouw bouwwerk. Zij moeten vervolgens instructies geven aan hun team om het bouwwerk na te maken. Om de zoveel tijd mag een ander lid van het team ook even 10 seconden komen kijken. Het team dat als eerste het bouwwerk zo goed mogelijk heeft nagemaakt, wint!

7x Teambuilding activiteiten outdoor

Hoe stimuleer je een team? Hoe motiveer je collega’s? Door naar buiten te gaan en de normale werkomgeving achter je te laten. Hieronder vind je 7 inspirerende teambuilding activiteiten outdoor.

 1. City escape. Een soort escaperoom, maar dan buiten. Verzin puzzels op verschillende locaties in de stad en laat teams ieder op een ander punt beginnen. Wie lost als eerste alle raadsels op en ontsnapt uit de stad?
 2. Let’s get sporty! Denk aan kajakken of een parkour tussen bomen in een klimpark.
 3. Mijnenveger. Zoek een veld of vlak terrein en leg die vol objecten. Werk in groepjes van 3 of 4 personen. 1 iemand krijgt een blinddoek om en de andere 2/3 personen moeten diegene met alleen woorden langs de hindernissen begeleiden.
 4. Overleven in het wild. Hoe kan je een team versterken? Dit is hoe! Deel je team op in groepjes van 4-6 mensen. Per team is er 1 teamleider. Diegene kan alles, behalve zich bewegen. De andere leden van het team krijgen een blinddoek om en kunnen alles, behalve zien. Aan hen de taak om een schuilplaats te bouwen waarin het complete team past. Willen ze daarin slagen, zullen ze volledig moeten vertrouwen op de aanwijzingen van de teamleider (die zelf niet kan meebouwen).
 5. Een tandem speurtocht! Zet een leuke speurtocht uit over een x-aantal kilometer. Niet alleen moet een team samenwerken voor het oplossen van de opdrachten. Ze moeten ook samen leren fietsen op een tandem!
 6. Dropping. Kies een finishpunt. Drop vervolgens kleine teams op evenveel kilometers afstand van de finish en laat ze zelf de weg terugvinden. Ze krijgen natuurlijk enkele hints waar ze naartoe moeten en mogen hun telefoons niet gebruiken!
 7. Hunters. Maak teams van 3 voortvluchtigen en teams van 3 agenten. De voortvluchtigen moeten 3 uur lang uit handen blijven van de agenten en krijgen 15 min. voorsprong. Ze mogen echter niet langer dan 15 minuten in een voertuig zitten en zich niet verstoppen in een gebouw. Ieder team voortvluchtigen krijgt ook een GPS tracker mee waar de agenten 1x per kwartier op mogen kijken. De agenten beschikken tevens over een voertuig. Wie lukt het om te ontsnappen?

Hopelijk hebben bovenstaande ideeën je meer inspiratie gebracht. Zat jouw ideale personeelsuitje er niet tussen? Weet dan dat er tal van bedrijven zijn die de leukste teambuilding uitjes organiseren. Ook kun je natuurlijk altijd een collega om hulp vragen. We hebben het immers over teambuilding, toch?

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief15 minuten leestijd
Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief? Schrijfgids + voorbeeld voor een perfecte open sollicitatie
Open sollicitatie - Opensollicitatiebrief 2023
CV14 minuten leestijd
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst
Persoonlijke eigenschappen op je cv vermelden - tips & lijst
Carriere17 minuten leestijd
Onderzoek: waar begint arbeidsmarktdiscriminatie?
waar begint arbeidsmarktdiscriminatie?
Sollicitatiebrief12 minuten leestijd
Wat is een goede motivatie voor een sollicitatie?
Ontdek jouw motivatie voor de baan
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren