1. Blog
  2. Carriere
  3. Sporten onder werktijd: wat zijn de voordelen?
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Sporten onder werktijd: wat zijn de voordelen?

5 minuten leestijd
Sporten onder werktijd: wat zijn de voordelen?
Sport jij wel eens onder werktijd? Bij veel werkgevers is dit nog niet bepaald de norm. Zonde, want sporten onder werktijd biedt vele voordelen. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Dat sporten gezond voor je is, hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Toch hebben we doorgaans maar weinig tijd voor onze dagelijkse dosis beweging. Vooral als je een zittend beroep hebt. Dat is ook de reden dat steeds meer bedrijven de optie bieden voor sporten onder werktijd. In deze blog lees je meer over de voordelen van onder werktijd sporten. Voor zowel de werknemers als de werkgever!

Wat doet beweging met je lichaam en geest?

Talloze onderzoeken hebben uitgewezen dat sporten goed voor je is. Niet alleen voor een fitter lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Een aantal feiten over sporten:

Sporten & fysieke gezondheid

Sporten draagt bij aan:

  • Een betere conditie en meer uithoudingsvermogen
  • Meer spierkracht
  • Een betere nachtrust
  • Een gezonde levensstijl

En sporten vermindert de kans op:

  • Hart- en vaatziekten
  • Beroertes
  • Obesitas
  • Osteoporose (poreuze botten)

Sporten & mentale gezondheid

Sporten draagt bij aan:

  • Meer zelfvertrouwen
  • Lekker in je vel zitten
  • Betere sociale vaardigheden

En sporten vermindert de kans op:

  • Stress
  • Depressies
  • Dementie
  • Psychische klachten

Hoeveel moet je bewegen op een dag?

Er zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan naar wat nu de perfecte hoeveelheid beweging is op een dag. Toch is hier nog geen duidelijk antwoord op. De huidige norm voor volwassenen is iedere dag minimaal een half uur bewegen. Waarvan minimaal drie keer in de week 20 minuten intensief.

Lijkt niet onmogelijk toch? Toch halen steeds minder mensen deze norm. Vooral zittende beroepen blijken funest voor voldoende beweging. Je zit zo’n 8 uur per dag, daarna moet je naar huis en heb je weer andere dingen te doen. En sporten? Dat schiet er nogal eens bij in. Des te meer reden voor werkgevers om sporten onder werktijd te stimuleren. Dan heeft de werknemer ‘het maar alvast gehad’ en profiteert ook de werkgever van de voordelen van sportende werknemers.

De vele voordelen van sporten onder werktijd

Je hebt inmiddels een aardig beeld van de algemene voordelen van sporten. Maar waarom zou je sporten op het werk?

Voordelen sporten onder werktijd voor werknemers

Om te beginnen doorbreekt onder werktijd sporten het patroon van ‘de hele dag zitten’. Door te bewegen, las je een soort natuurlijke pauze in. In plaats van je te verplaatsen naar een kantinestoel waar je je lunch eet, ga je bijvoorbeeld een stuk wandelen of duik je de sportschool in.

Bewegen onder werktijd zorgt ervoor dat je je hoofd even helemaal leeg maakt en niet denkt aan je bomvolle agenda. Hierdoor voel je je na de sportpauze vaak alert en ga je met frisse energie weer aan de slag. 

Voordelen onder werktijd sporten voor werkgevers

Veel werkgevers zien sporten als iets wat in de privétijd moet gebeuren. Het kost immers tijd, en tijd is geld. Bovendien: wat als de werknemers hun werk niet afkrijgen door hun sportpauze?

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht is echter gebleken dat werknemers juist extra taken oppakken en harder hun best doen als ze de kans krijgen om onder werktijd te sporten. Dat komt vooral door het mom van: ‘als de werkgever zich bekommert om mij, ben ik graag bereid iets extra’s terug te doen’.

Daarnaast draagt sporten onder werktijd bij aan fittere werknemers, waardoor het ziekteverzuim daalt.

Tips voor sporten onder werktijd

Aan de ene kant klinkt sporten onder werktijd als een fijne en tijdbesparende gewoonte. ’s Avonds heb je immers meer tijd voor andere dingen. Tegelijkertijd roept het misschien ook het beeld op van met klotsende oksels en een bezweet voorhoofd achter je bureau zitten.

Wees gerust: sporten onder werktijd kan in verschillende vormen. Het is een beetje afhankelijk van je werkgever en de faciliteiten op je werk welke vorm van sporten je kunt oppakken. Enkele grote werkgevers hebben bijvoorbeeld een sportschool (met douche!) in het bedrijfspand. Zo is het erg gemakkelijk om in je pauze (of direct na werktijd) te sporten.

Heb je deze faciliteiten niet? Ga dan wandelen tijdens je pauze. Sporten onder werktijd hoeft namelijk niet per definitie een intensieve sport te zijn. Vraag gezellig je collega mee en pak dat half uurtje beweging per dag.

Als werkgever kun je hierin het goede voorbeeld geven door sporten te stimuleren, of zelf af en toe een sport- of beweegpauze in te lassen. Tot slot kun je met het team eens per week een gezamenlijk sportmoment organiseren of je vergadering eens naar buiten verplaatsen. Er zijn genoeg mogelijkheden voor meer beweging onder werktijd, als je maar een beetje creatief bent.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Carriere10 minuten leestijd
Wat doen Olympische medaillewinnaars na hun sportcarrière?
Hoe geven topsporters vervolg aan hun carrière?
CV17 minuten leestijd
Chronologisch CV
Chronologisch
Sollicitatiegesprek9 minuten leestijd
Solliciteren met een stotter: tips voor het vinden van werk
Solliciteren met een stotter: tips voor het vinden van werk
CV12 minuten leestijd
Vaardighedenanalyse: dit zetten mensen op hun cv
Vaardighedenanalyse: dit zetten mensen op hun cv
Alles Doorbladeren