Schud jij snel een pakkende sollicitatiebrief uit je mouw? Voor de meeste sollicitanten is een sollicitatiebrief schrijven een flinke klus. Daarom helpt cvster.nl je met schrijven.
Wereldwijd hielpen we al tientallen miljoenen professionals bij hun volgende carrièrestap, en vandaag zijn we er voor jou.
Volg onze handleiding sollicitatiebrief schrijven. Mét een stappenplan voor jouw sollicitatiebrief zodat je zeker weet dat je aan alle details hebt gedacht.
In deze handleiding vind je:
Let’s go!
Een sollicitatiebrief wordt ook wel een motivatiebrief genoemd. Een sollicitatiebrief is een brief of e-mail waarin je reageert op een vacature. Je sollicitatiebrief en curriculum vitae vormen samen je sollicitatiedocumenten. In je sollicitatiebrief benoem je jouw motivatie voor de sollicitatie en waarom je past bij de functie:
Een voorbeeld sollicitatiebrief laat zien wat we bedoelen. Motivatie, capaciteiten en toegevoegde waarde komen erin terug:
Voorbeeld sollicitatiebrief en extra info
Voor tientallen beroepen hebben we voorbeeld sollicitatiebrieven klaarstaan. Bekijk zeker ook onze blog voor meer verdiepende blogs over solliciteren met een motivatiebrief of sollicitatiebrief.
Kan je solliciteren zonder sollicitatiebrief of is zo'n motivatiebrief echt nodig? Vooral als je opziet tegen het schrijven van een sollicitatiebrief, is dat een logische vraag.
Wat ons betreft is een sollicitatiebrief een waardevolle toevoeging die je sollicitatie écht compleet maakt. Want met een goede sollicitatiebrief val je positief op in een groep sollicitanten.
En dat is wat je wilt: jezelf positioneren en onderscheiden van andere kandidaten. Daarmee is een sollicitatiebrief schrijven de tijdsinvestering zeker waard.
Leest de selecteur je sollicitatiebrief?
Het antwoord is een volmondig "Misschien".
Maar waarom zou een werkgever vragen om een sollicitatiebrief en deze vervolgens niet lezen? Misschien enkel om te testen of je de vacature goed gelezen hebt?
Hoe dan ook: als de werkgever vraagt om een sollicitatiebrief, moet je er eentje schrijven. En als je dan toch bezig bent, kan je maar beter een goede brief maken. Wellicht levert het je extra bonuspunten op en sleep je met je enthousiaste sollicitatiebrief een uitnodiging voor het sollicitatiegesprek in de wacht.
Een sollicitatiebrief is veel meer dan een kort briefje waarin je naar je cv verwijst. De 3 functie van een sollicitatiebrief zijn:
Als je de selecteur persoonlijk zou ontmoeten, zou je niet zomaar je cv overhandigen en weglopen, toch? Je zou jezelf voorstellen en vertellen waarom je denkt dat jij de ideale kandidaat bent voor de vacature.
Een sollicitatiebrief is de papieren versie van deze vriendelijke eerste ontmoeting.
In een sollicitatiebrief heb je de ruimte om je persoonlijkheid, motivatie en geschiktheid te laten zien. Je kunt in lopende zinnen toelichten waarom jij met jouw capaciteiten kunt bijdragen aan de organisatiedoelen.
Cv's missen vaak gegevens. Zoals wat je bijvoorbeeld deed in het jaar tussen twee banen in.
Als je een gat in je cv hebt, kan je dat in je brief toelichten en bijvoorbeeld vertellen dat je een wereldreis maakte, mantelzorger was of je eigen huis grondig verbouwde in dat jaar. Met een sollicitatiebrief geef je context aan de delen van je cv die vragen oproepen.
Naast de 3 functies, heeft een sollicitatiebrief natuurlijk ook een doel: nieuwsgierigheid naar jou opwekken. Je wilt immers worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
In je brief stel je jezelf voor, laat je zien waarom je een goede kandidaat bent en geef je context aan informatie die op je cv staat. Wanneer je die drie elementen laat terugkomen in een goed geschreven sollicitatiebrief, zal de selecteur denken: 'Da's een goeie, die wil ik spreken!'.
Onderzoek van ResumeLab laat zien dat 83% van de wervingsmanagers een kandidaat met een goede sollicitatiebrief zou uitnodigen voor een sollicitatiegesprek, zelfs als hun cv niet in orde is.
Uit een ander onderzoek blijkt dat 53% van de werkgevers de voorkeur geeft aan kandidaten die een sollicitatiebrief sturen. Toch stuurt bijna 60% van de sollicitanten géén sollicitatiebrief mee met het cv.
Daarnaast laat onderzoek van TopResume (Q3 2020) zien dat selecteurs de sollicitatiebrief veel belangrijker zijn gaan vinden sinds de start van de coronacrisis.
Aanleiding genoeg dus om tijd en energie te steken in een overtuigende brief. Een goede sollicitatiebrief versterkt je sollicitatie en vergroot je kansen op een sollicitatiegesprek.
Dus ga aan de slag met je sollicitatiebrief en gebruik het stappenplan in deze handleiding sollicitatiebrief schrijven.
Voorbereiding:
Uitvoering:
Controle:
Opmaken:
Begin niet meteen met schrijven. Je bespaart veel tijd als je eerst je gedachten op een rijtje zet en scherp op je netvlies hebt welk punt je wil maken in je brief. Een goede voorbereiding bestaat uit: inlezen, zelfkennis opdoen en een schrijfplan maken.
Werk de bovenstaande punten stap voor staf af. Daarna weet je precies wat je te bieden hebt en hoe goed je past bij de organisatie en de functie.
Door naar stap 2 van de voorbereiding: je verhaal structureren.
In je sollicitatiebrief wil je toelichten waarom je solliciteert, waarom je denkt dat je een geschikte kandidaat bent en hoe jij van toegevoegde waarde kunt zijn?
Wanneer je de vaste structuur van een zakelijke brief volgt, volgt de indeling van je sollicitatiebrief (ongeveer) deze structuur:
De structuur van je sollicitatiebrief is duidelijk en je hebt in je hoofd wat je grofweg in elke alinea wilt vertellen. Nu is het tijd om daadwerkelijk je sollicitatiebrief te schrijven.
Dat kan nog best lastig zijn, het is niet gek als je uren bezig bent met een sollicitatiebrief. Je verzint meerdere openingszinnen, herschrijft je motivatie een aantal keer en stoeit met verschillende invalshoeken om je capaciteiten te benadrukken. Dat hoort erbij. Probeer niet in één keer de perfecte brief te schrijven, maak meerdere versies, verzamel gedachten en losse zinnen en schaaf het later bij tot een mooie eindversie.
Een pakkende openingszin is onmisbaar voor je sollicitatiebrief . Een goede zin trekt de aandacht en verleidt de recruiter om verder te lezen. Baseer je openingszin op de actualiteit, een gezamenlijk netwerk, een eerder contactmoment, jouw kennis en vaardigheden of jouw affiniteit met het bedrijf.
Als officemanager zorg ik ervoor dat de interne organisatie staat als een huis. Daarom is de baan van officemanager bij Woonvisie Makelaardij mij op het lijf geschreven.
Advocaten moeten met een gerust hart taken kunnen delegeren aan een juridisch medewerker die snel, nauwkeurig en met oog voor detail werkt. Ik ben zo’n steun en toeverlaat. Een juridisch medewerker met 5 jaar ervaring in het dagelijks ondersteunen van de Legal Director en advocaten van een internationale investeringsmaatschappij.
Benadruk je motivatie voor de functie en laat zien dat je over de capaciteiten beschikt die nodig zijn om succesvol te zijn in de baan.
Het maakt daarbij niet uit of je eerst je motivatie benoemt en daarna je capaciteiten, of andersom. En als het jou beter past, verwerk je je motivatie al in de openingszin of sluit je er juist mee af.
Er gelden geen strenge regels voor wat je precies op welke plek benoemt, als je geschiktheid en motivatie maar terugkomen in je sollicitatiebrief.
Hieronder volgen twee voorbeelden:
Woonvisie Makelaardij is een begrip in de regio en daarom volg ik jullie activiteiten op de voet. De manier waarop jullie sociale media inzetten om huizenbezitters bewust te maken van jullie diensten, spreekt mij enorm aan. Met positieve insteek laten jullie zien dat een makelaar meer doet dan bemiddelen tussen vraag en aanbod. Dat past bij mijn dienstverlenende instelling en ik draag graag bij aan het delen van die visie.
In mijn huidige baan als coördinerend commercieel medewerker bij Grootjens Makelaars heb ervaring opgedaan met secretariële taken, maar ook met plannen, organiseren en leidinggeven. Ik stuur de binnendienst aan, ondersteun de makelaars en zorg ervoor dat alle uitgaande communicatie tip-top in orde is. Ik verzorg ook de Funda aanmeldingen, maak koopovereenkomsten op en onderhoud contacten rond de aan- en verkoop van woningen. Deze diversiteit aan taken heeft mij geleerd overzicht te houden, flexibel en stressbestendig te zijn en heeft mijn communicatieve vaardigheden ontwikkeld. Ik houd van het leggen en onderhouden van contacten.
Mijn kennis en ervaring binnen de makelaardij maken dat ik snel zie wat er moet gebeuren om klanten én makelaars tevreden te houden. Ik weet welke processen cruciaal zijn en hoe ik bottlenecks kan detecteren en elimineren. Die vaardigheden zou ik graag inzetten om Woonvisie Makelaardij te helpen bij het stroomlijnen van de werkprocessen.
Benadruk in de laatste alinea je motivatie en enthousiasme voor de baan. Vervolgens geef je aan dat je graag in gesprek wil: de call-to-action. Eventueel kun je in de afsluitende alinea je contactgegevens herhalen. Dat maakt het extra makkelijk om contact met je op te nemen.
Ik verwacht bij Woonvisie Makelaardij een nieuwe, stimulerende werkomgeving te vinden waar ik kan bijdragen aan een goed draaiende front- en backoffice. Een motivatiebrief en een cv geven een beknopt beeld, daarom zou ik graag nader kennis maken in een persoonlijk gesprek. Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.
Je brief is klaar! Tijd om hem goed te checken. Stap 1 is afstand nemen en iets anders gaan doen. Leg de sollicitatiebrief aan de kant en kijk er een flink aantal uren niet naar om. Bij voorkeur slaap je er een nachtje over voordat je hem weer erbij pakt.
Nu is het tijd voor proeflezen. Proeflezen doe je uiteraard zelf, maar het is zeker nuttig en waardevol om iemand anders de brief óók te laten lezen. Check je sollicitatiebrief op deze punten:
De opmaak van je sollicitatiebrief vormt de finishing touch. Met een mooie en consistente lay-out laat je recruiters namelijk zien dat je secuur bent en oog voor detail hebt. Daarnaast vergemakkelijkt een overzichtelijke opmaak het doornemen van je sollicitatiebrief.
In de cv maker van cvster.nl kun je zowel je cv als je sollicitatiebrief maken. We hebben voor elk cv template een bijpassende template voor de sollicitatiebrief gemaakt. Kies een template, vul alle benodigde info en tekst in en in een handomdraai heb je een curriculum vitae en sollicitatiebrief waarmee je positief opvalt bij werkgevers.
Met deze handleiding & stappenplan sollicitatiebrief schrijven, kan je vandaag nog aan de slag met je brief. Natuurlijk kun je je laten inspireren door voorbeeldbrieven. Op cvster.nl vind je van tientallen beroepen een specifieke sollicitatiebriefhandleiding mét voorbeeld sollicitatiebrief. Gebruik zo'n voorbeeld sollicitatiebrief ter inspiratie voor jouw originele, authentieke brief.
Klik door naar sollicitatiebrief voorbeelden per beroep, of lees nog even verder in onze verdiepende blogs over sollicitatiebrieven en motivatiebrieven:
En voor het geval je nog niet aan je cv begonnen bent, we hebben ook een handleiding cv schrijven voor je klaarstaan. Succes!