Carrière Blog
CVSter.nl helpt u bij het schrijven en ontwerpen van professionele en effectieve CV's waar werkgevers naar zoeken
CV Maken
Maak een perfect CV in 5 minuten
CV Maken

Online een baan vinden: 3 manieren

Nu het met de economie weer beter gaat, proberen weer meer mensen een nieuwe baan te vinden. Nog niet eens zo heel lang geleden was de krant de aangewezen plaats om naar vacatures te zoeken, maar zoals met zoveel dingen heeft het internet die rol overgenomen. Werkzoekenden zoals jij doen er dan ook goed aan om online actief te zijn. In dit artikel zetten we verschillende manieren op een rij om via internet een baan te vinden. Ook geven wij je tips voor het meest effectieve

1. Aanmelden bij de uitzendbureaus

Uitzendbureaus vormen niet alleen een goed uitgangspunt voor starters en studenten die een vakantiebaantje zoeken. Ook wie al wat verder in zijn of haar carrière zit, kan bij een uitzendbureau of detacheringsbureau een leuke vacature vinden. Het aanmelden gebeurt hierbij steeds vaker online, al kan het in je voordeel zijn als je persoonlijk bij het bureau langsgaat en de intercedent(e) jouw aanmelding te laten verzorgen. Maak daarvoor wel even een afspraak. Als je recht hebt op een uitkering, zoals beschreven in de Werkloosheidswet of de Participatiewet (voorheen Bijstandswet), ben je sowieso verplicht om je in te schrijven bij uitzendbureaus. Ook dat doe je online: je uploadt je CV of vult hem in een formulier in en je geeft aan wat je competenties zijn. Zo kunnen de medewerkers van de uitzendbureaus gemakkelijk een selectie van kandidaten maken wanneer zij een vacature aangeboden krijgen. Je kunt ook zelf regelmatig op hun websites checken of er interessante vacatures voor je zijn. De uitzendbureaus hebben ook een gezamenlijke website waar je je kunt aanmelden voor de e-mailservice zodat je op de hoogte wordt gehouden van vacatures die via de uitzendbureaus worden aangeboden.

2. Sociale netwerken: LinkedIn, Facebook, Twitter

Een andere manier om een baan te vinden is je netwerken gebruiken. Meld op Facebook en Twitter dat je werk zoekt en vooral wát voor baan. Zo kunnen je vrienden en volgers je misschien op een geschikte vacature wijzen. LinkedIn, het netwerk voor zakelijk gebruik, is hiervoor ook bij uitstek geschikt. Veel bedrijven bieden hier specifiek hun vacatures aan en je kunt hier in je profieltekst ook duidelijk aangeven dat je op zoek bent naar een baan. Hoe groter je netwerk, des te groter de kans dat een gezamenlijke kennis die toevallig op zoek is naar een nieuwe medewerker jouw profiel ziet.

3. Online vacaturesites

Een heel gemakkelijke manier om vacatures te vinden van banen die mogelijk aansluiten bij jouw opleiding en werkervaring, zijn de online vacaturesites.

Indeed is de grootste wereldwijd, wil je echter het grootste vacatureaanbod in Nederland dan is Jobbird een aanrader. Deze websites zijn een soort zoekmachines. Werkgevers bieden hier niet zelf hun vacatures aan, maar deze websites speuren het internet af op zoek naar websites waar vacatures staan. Ze putten vooral uit de sites van de grote uitzendbureaus maar deze sites vinden ook vacatures die bedrijven op hun eigen website plaatsen. Je kunt je CV en vacaturevoorkeuren op deze websites kenbaar maken. Wat voor werk zoek je, op welk niveau, in welke regio van Nederland en voor hoeveel uren per week. Wil je in ploegendienst werken, ’s avonds of in het weekend of alleen van maandag tot vrijdag overdag, je kunt het allemaal aangeven. Ook de reisafstand vanaf je woonplaats tot de vestigingsplaats van het bedrijf, zodat je geen banen aangeboden krijgt die qua reisafstand niet te doen zijn.

Tips voor reageren op online vacatures

Wil je reageren op een online vacature, dan moet je dat wel snel doen. Veel vacatures staan maar kort online. Omdat het zo eenvoudig is om via het internet te solliciteren komen er op een vacature binnen één tot enkele dagen soms honderden reacties binnen. Daarom wordt een vacature meestal na enkele dagen of soms al na een dag weer verwijderd. Zeker als het gaat om gewilde vacatures waarvoor de functie-eisen niet al te hoog en specifiek zijn, loopt het vaak storm. Dus als je een leuke baan ziet, reageer dan meteen, want als je aan het einde van de dag denkt alsnog te gaan solliciteren is de kans groot dat je achter het net vist en de baan alweer is verwijderd. Maar let wel: reageren op een online vacature heeft alleen zin als je daadwerkelijk aan het profiel voldoet. De kans is klein dat je wordt benaderd als jouw opleiding en werkervaring totaal niet aansluiten bij wat er wordt gevraagd.
Joost
Mijn naam is Joost en ik ben 5 jaar actief geweest als recruiter. Op CVSter.nl deel ik mijn ervaring, tips en de "geheime" trucjes. Heb je vragen? Stuur mij gerust een mail via het contactformulier.