1. Cv voorbeelden
 2. Personal Trainer
Geschreven door Susan ShorSusan Shor

Personal Trainer cv- voorbeeld & schrijfgids

Solliciteren als personal trainer? Deze schrijfgids en het voorbeeld cv voor een personal trainer helpen je aan je nieuwe droombaan!
4.6
Gemiddelde beoordeling
59 mensen die het al beoordeeld hebben
Personal Trainer cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Een cv voor een personal trainer schrijven vereist wat oefening. Je moet het beste van je kinesthetische kennis en motivatie vaardigheden benutten om een professioneel cv te schrijven dat de hartslag van wervingsmanagers omhoog jaagt!  

Jij hebt de vaardigheden. Wij hebben de sollicitatietips en cv-voorbeelden voor personal trainers die je jouw nieuwe baan bezorgen. Ons gratis cv-voorbeeld en deze schrijfgids leren je:

 • Recruiters te verbazen met een strak, creatief cv-ontwerp.
 • Langs Applicant Tracking Systems (ATS) te komen en in de handen van een echt persoon terecht te komen.
 • Je werkervaring te verheffen tot boven het alledaagse.
 • Een persoonlijk profiel te schrijven dat indruk maakt.

Wat doet een personal trainer?  

Personal trainers helpen mensen om in topvorm te komen. Je werkt met klanten aan aangepaste trainingsschema's om ze te helpen hun doelen te behalen. Als zodanig moet je een meester zijn in HIIT, gewichtheffen, cardio en meer. Mensen die een beroep doen op personal training vallen in grofweg vier categorieën:

 • Atleten of competitie kandidaten: deze klanten zijn zeer serieus over hun lichaam, maar gaan al snel over hun eigen grenzen heen. Aan jou om dat te voorkomen.
 • Lichaamsbewuste mensen: zij worden gemotiveerd door de wens er geweldig uit te zien en ze willen dat jij je focust op oefeningen die hen daarbij zullen helpen.
 • Mensen die zich fit willen voelen: dit type klant kan het grootste deel van je klantenkring uitmaken. Ze hebben een veelzijdige fitheidstraining nodig en zien jou als steun en toeverlaat.
 • Goede voornemens klanten: je kent vast de opleving na de feestdagen. Mensen die als goed voornemen vaker willen sporten. Trainen is voor hen zeker ernst, maar ze houden zich misschien niet aan hun doelen. Dit zijn de aan-uit types in je klantenbestand.

Elk van deze groepen zou een geweldige personal trainer anders omschrijven. Om de breedste klantenkring aan te trekken, moet je dus in staat zijn je stijl van trainen aan te passen. In je werk als personal trainer zal je de fitheid van mensen beoordelen en trainingschema’s op maat opstellen. Je gebruikt daarbij veel verschillende soorten oefeningen. Je zal je klanten ook de juiste manier aanleren om de oefeningen uit te voeren en hen aanmoedigen om hun doelen te behalen.  

Jouw verantwoordelijkheden hangen niet alleen af van de omgeving, maar ook van de functieomschrijving van de individuele werkgever. In sommige omgevingen wordt misschien van je verwacht dat je expert bent in Microsoft Word en Excel voor het schrijven van rapporten en het bijhouden van gegevens, maar in andere gevallen wordt die taak uitbesteed.

Je cv voor een personal trainer moet weerspiegelen hoe je deze uiteenlopende taken zal vervullen.

Arbeidsmarkt en vooruitzichten voor personal trainers   

Je bent op de juiste plaats op het juiste moment. De vraag naar jouw vaardigheden neemt toe naarmate ook de nadruk op algeheel welzijn toeneemt. Voeg daar het verlangen naar persoonlijke aandacht aan toe, en je bevindt je in een uitstekende positie om je volgende baan te bemachtigen.

Als personal trainer heb je de keuze om voor jezelf te beginnen of voor een grotere werkgever te werken. Je kunt aan de slag in een fitnesscentrum in de buurt, een privégym, een gezondheidscentrum of yogastudio. Sommige trainers werken samen met fysiotherapeuten om cliënten met chronische of acute blessures te helpen.  

Tegenwoordig kun je je lessen ook streamen of je werkgever kan je vragen om dat te doen.

Je kunt werken in een appartementencomplex met een sportschool, voor een bedrijf dat wellnessdiensten aan zijn werknemers aanbiedt, bij klanten thuis of in een studio van jezelf of met andere trainers. Resorts en cruiseschepen bieden ook training aan aan hun klanten.  

Je hebt daarnaast de keuze over het type personal training dat je wilt geven. Als je ervan houdt om met allerlei soorten klanten te werken, wil je misschien vasthouden aan een grotere setting zoals een sportschool of appartementencomplex, maar gespecialiseerde sportscholen winnen ook aan populariteit. Deze sportscholen bieden specifieke programma's en lessen die je zal moeten volgen.  

Ongeacht de werkomgeving of het type personal training dat je kiest: een professioneel personal trainer cv helpt je bij het solliciteren of binnenhalen van klanten.  

Download personal trainer cv-voorbeeld

Versnel je sollicitatiesucces met CVster.nl. Onze schrijfgidsen en CV-voorbeelden omvatten een verscheidenheid aan beroepen in allerlei bedrijfstakken, en onze online CV-bouwer maakt het opstellen van een aantrekkelijk CV eenvoudiger dan ooit!

Hoe schrijf je een cv voor een personal trainer?  

Het belangrijkste deel van het schrijven van een cv voor een personal trainer is het begrijpen van de cv-onderdelen en hoe je hun effectiviteit optimaal kunt benutten. De basisstructuur van een cv voor een personal trainer is als volgt:  

 • De kop (het designelement)
 • Het persoonlijk profiel
 • De sectie werkervaring
 • De vaardighedensectie
 • De opleidingssectie
 • Referenties (optioneel)

We gaan in deze schrijfgids dieper in op hoe je cv-onderdelen voor een personal trainer schrijft, maar zorg er in ieder geval voor dat je deze geteste structuur volgt (deze is ook ingebouwd in onze cv-voorbeelden).

Jouw taak is wervingsmanagers ervan te overtuigen dat jij de juiste persoon bent voor de baan. Niet alleen is jouw kennis van fitness en het menselijk lichaam onberispelijk, je hebt tevens de sociale vaardigheden en innovatieve ideeën om te voorkomen dat je cliënten een trainingsdip krijgen. Het gebruik van sterk beschrijvende taal, zonder de grens naar opschepperij te passeren, zal van jouw cv voor een personal trainer een overtuigend pleidooi maken.

Expert tip

Houd bij het schrijven van je cv rekening met algoritmen. Applicant Tracking Systems gebruiken algoritmen om je cv te rangschikken ten opzichte van die van andere kandidaten, dus hoe geweldig je verhaal ook is, als je de selectie van deze software niet overleeft, wordt jouw cv niet gezien door een wervingsmanager.  

Er bestaan honderden verschillende ATS-programma's en elk bedrijf kan een andere gebruiken, dus er is geen definitieve handleiding om ze te verslaan, maar als je deze stappen volgt, vergroot je de kansen aanzienlijk dat een recruiter je cv ziet.  

 1. Analyseer de vacature en vergelijk deze met je cv.
 2. Zorg ervoor dat je de exacte formulering gebruikt die je in de vacaturetekst vindt.
 3. Voeg de vaardigheden toe die worden vermeld in de vacature.
 4. Gebruik standaard koppen voor de rubrieken.
Wel
 • Gebruik afkortingen en schrijf woorden voluit voor het geval de ATS alleen maar op het een óf het ander scant.
Niet
 • Sleutelwoorden en zinnen voor je sollicitatiebrief bewaren. Stop ze waar mogelijk in je cv.

Het beste cv-format voor een personal trainer kiezen  

Wanneer je nadenkt over het beste cv-format voor een personal trainer, bedoelen mensen meestal één van deze twee dingen:  

 • Welk type cv (omgekeerd chronologisch, vaardigheden, hybride) ze gaan gebruiken.
 • Welke layout en opmaakregels ze gaan volgen.

Als het gaat om cv's voor personal trainers, kunnen zowel het vaardigheden cv als het omgekeerd chronologische cv-format van toepassing zijn. In feite hangt het helemaal af van je vaardigheden en carrière verleden. Het omgekeerd chronologische format legt de nadruk op je werkervaring door de meest indrukwekkende en/of nieuwste banen het eerst weer te geven en de minst belangrijke of oudste als laatst.

Dit cv-format is goed voor trainers die voornamelijk voor fitnessbedrijven, sportscholen en soortgelijke organisaties hebben gewerkt. Het is ook goed als je enkele prestigieuze of bekende werkgevers op de lijst hebt staan. Dit cv-format maakt de werkervaringssectie vrij groot, waarbij prestaties bij vorige banen worden benadrukt met talrijke opsommingstekens. 

Als je daarentegen een personal trainer bent die vooral met individuele klanten buiten de sportscholen om hebt gewerkt, of als je een trainer met zeer gevraagde (of gespecialiseerde) vaardigheden bent – dan wil je misschien het vaardigheden cv bekijken.

Dit cv-format legt de nadruk op de vaardighedensectie, zodat de wervingsmanager je belangrijke professionele capaciteiten als eerste ziet en er meer aandacht aan besteedt. Uiteindelijk kan alleen jij bepalen welk cv-format het beste bij jou past. Het is echter redelijk om te stellen dat de meeste kandidaten voor het omgekeerd chronologische format (dat tevens het standaardformat in onze cv-voorbeelden is) kiezen.  

We behandelen de kwestie van de lay-out en het format (lettertypes, ruimte, ontwerp, enz.) aan het einde van deze schrijfgids.

Neem je contactgegevens op

Je CV koptekst moet, net als een visitekaartje, je contactgegevens duidelijk weergeven. Zo kan een recruiter altijd snel contact met je opnemen. 

Zorg ervoor dat je contactgegevens professioneel zijn opgemaakt:

 • Volledige naam (voor- en achternaam) en titel (in dit geval: personal trainer).
 • Professioneel e-mailadres.
 • Telefoonnummer: zorg ook voor een professionele voicemailbegroeting.
 • Locatie: vermeld alleen je woonplaats als dat van belang is voor de functie.
 • LinkedIn: als je LinkedIn-profiel up-to-date en relevant is voor je sollicitatie, neem dit dan op.

Vermijd het vermelden van je geboortedatum, persoonlijke gegevens zoals burgerlijke staat of bsn-nummer in verband met de AVG.

Persoonlijk profiel personal trainer: wat voor trainer ben jij?   

Wat is jouw stijl? Dat is een groot deel van de vraag die je in je persoonlijk profiel, ook wel samenvatting genoemd, zal beantwoorden. Persoonlijkheid speelt een grote rol in je carrière, dus nu je op zoek bent naar een (nieuwe) baan als personal trainer, is het een uitstekend moment om je stijl te beoordelen en die duidelijk weer te geven in je profiel. Dit is de enige plaats waar je de vrijheid hebt om een beetje creatief te zijn.  

Ten eerste, welke personal trainer stijl past het best bij jou:

 • Drilinstructeur: ben jij een harde stuwer die altijd een herhaling extra uit je cliënten wil persen?
 • Beste vriend: ben je kletserig en weet je alles over het persoonlijk leven van je klanten?
 • Dhr./Mevr. Spieren: ligt je focus op het opbouwen van spiermassa?
 • Opgewekte cheerleader: Ben jij een glimlachende motivator die zachte aanmoedigingen gebruikt?
 • Cardio rules: drijf je je klanten letterlijk tot het uiterste met een focus op cardiovasculaire gezondheid?
 • Of wissel je altijd om zodat je cliënten niet stagneren?

Je bent waarschijnlijk een combinatie van meerdere stijlen. Gebruik sterke actiewoorden en beschrijvingen om wervingsmanagers een beeld te geven van jouw professionele persoonlijkheid.

Uiteraard is je profiel meer dan alleen een alinea over je trainingsstijl. Je moet recruiters of klanten ervan overtuigen dat je geschikt bent voor de baan. Binnen deze ca. 100 woorden moet je tevens je grootste prestaties benadrukken.  

Heb je een cliënt geholpen zijn doel te bereiken? Verbeterde je de bedrijfsvoering van je huidige baan? Welke werkervaring laat het beste zien wat je te bieden hebt? Heb je een expertisegebied? Onderbouw je beweringen met details en cijfers waar mogelijk.

Bekijk de onderstaande tekst van ons cv-voorbeeld voor een personal trainer om een idee te krijgen van hoe je profiel eruit moet zien.

Aanpasbaar profiel cv-voorbeeld

Energieke fitnessinstructeur en personal trainer met een ondernemend karakter. Deed veel praktijkervaring op in het geven in yoga, pilates, krachttraining en aerobics. Passie voor het ontwerpen van sport- en voedingsschema’s die leden helpen om optimale resultaten te behalen en hun algehele welzijn te verbeteren.

Gekopieerd!

Sectie werkervaring: de loopband van je carrière  

Je hebt jezelf al omhoog gewerkt sinds jouw start als personal trainer. Dit is de plaats om te laten zien hoe je niveau als gewaardeerde werknemer in de loop van je carrière is gegroeid. Denk over je werkervaringssectie zoals je denkt over het fitheidsniveau van je cliënt: je begint met een paar herhalingen op een laag gewicht en naarmate je sterker wordt (of vaardiger), voeg je herhalingen en gewicht toe. Je wilt dezelfde progressie in de loop van je jaren werkervaring laten zien.  

Expert tip

Er is geen noodzaak om dezelfde taken te herhalen bij het beschrijven van meerdere banen. Bewaar de ruimte liever voor je toegenomen kennis en prestaties.  

Wanneer je deze sectie maakt, wil je misschien beginnen met je eerste baan omdat het gemakkelijker kan zijn om bij het begin te beginnen. Denk na over de vaardigheden die je had en de vaardigheden die je ontwikkelde naarmate je werkervaring opdeed. Doe hetzelfde voor elke nieuwe baan.  

Gebruik opsommingstekens, geen alinea's. Waarom? Omdat dit cv-format werkt. Het helpt om elke prestatie te benadrukken en toch voldoende witruimte te creëren.  

Je doel is je ervaring aantonen in het geven van individuele en groepsinstructies aan klanten die begeleiding op het gebied van fitness zoeken. Je wilt ook je vermogen aantonen om een band met klanten op te bouwen en motiverende instructies en trainingsservices te verlenen. Overweeg voorbeelden te gebruiken waarin je werkte met cliënten die verschillende fysieke behoeften, verlangens en doelen hadden. Personal trainers moeten ervaren zijn in het creëren en implementeren van krachtige fitheidstraining voor iedereen; van degenen die alleen hun lichaamsvet willen verminderen tot atleten op hoog niveau.  

Controleer elke werkbeschrijving om er zeker van te zijn dat je een krachtig werkwoord en zoveel mogelijk details hebt gebruikt.

Lees de onderstaande tekst van ons cv-voorbeeld voor een personal trainer om je op weg te helpen met deze sectie. 

Aanpasbaar voorbeeld werkervaring cv

Fitness instructeur en personal trainer, Healthclub Heijenoord, Deventer 
Januari 2020 - Januari 2024 

 • Ontwikkelde lesplannen voor verschillende soorten sporters, variërend van beginnende aerobics-leden tot ervaren yogaliefhebbers.
 • Maakte gedetailleerde sport- en voedingsschema’s voor PT-klanten, afgestemd op specifieke behoeften en uitdagingen zoals blessures en allergieën.
 • Was verantwoordelijk voor het optimaliseren van de klantbeleving door een schone, veilige en verwelkomende sfeer te creëren.
 • Maakte nieuwe leden wegwijs in de sportschool.

 

Fitness instructeur en personal trainer, Simply Fit, Utrecht 
November 2016 - December 2019 

 • Zette mijn kennis over ondernemerschap in om nieuwe leden aan te trekken.
 • Gaf zowel personal training als groepslessen.
 • Ontwierp diverse fitness-programma’s om leden te helpen hun gezondheidsdoelen te bereiken.
 • Monitorde de vooruitgang van leden door wekelijks conditietests af te nemen en evaluatiegesprekken te voeren.
 • Deed onder leiding van ervaren collega’s praktijkervaring op in het geven van pilates- en yogalessen.
Gekopieerd!

Voorbeeld vaardighedensectie: kennis, motivatie, sociale vaardigheden  

Als personal trainer heb je niet alleen verregaande kennis nodig van trainingsprogramma's, maar ook van fysiologie en motivatietechnieken. Je moet intuïtief aanvoelen wat je klanten zal motiveren terug te blijven komen en ook hoeveel druk je moet uitoefenen om hen hun persoonlijke doelen te laten behalen.  

In je vaardighedensectie moet je de 5-10 eigenschappen kiezen die wervingsmanagers volgens jou het meest zullen imponeren. Denk aan alle vaardigheden die je in je werk gebruikt. Je hebt harde vaardigheden nodig zoals kennis van de menselijke anatomie, basisvoeding, de fundamentele principes van trainingsleer, eerste hulp, reanimatie en AED.  

Expert tip

Maak een lijst van elke vaardigheid die je gebruikt in je werk, inclusief degenen die je niet specifiek voor personal training beschouwt. Elke potentiële werkgever heeft een andere opvatting over wat een geweldige werknemer maakt. Met een lijst ben je altijd voorbereid om elke sollicitatie op maat te maken.

Personal trainers zijn bedreven in het grondig screenen en beoordelen van de gezondheid en lichamelijke conditie van klanten, voordat ze gepersonaliseerde schema’s opstellen om hen te helpen hun doelen te bereiken. Naast die harde vaardigheden ben je werkzaam in een dienstverlenend beroep, dus je communicatie, motivatie en persoonlijkheid zijn ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat je een mix van deze twee soorten eigenschappen opneemt terwijl je je vaardighedensectie schrijft.  

Bekijk hieronder onze voorbeeldtekst voor de vaardighedensectie.  

Aanpasbaar voorbeeld vaardigheden cv
 • Flexibel
 • Sociaal
 • Resultaatgericht
 • EHBO
 • Ondernemend
Gekopieerd!

Voorbeeld opleidingen op je cv: een sprong voorwaarts  

Personal trainer is geen beschermd beroep. Met andere woorden: je hebt geen diploma nodig om jezelf personal trainer te mogen noemen. Toch is een diploma of certificaat natuurlijk altijd van toegevoegde waarde. Zowel voor jezelf als je toekomstige werkgevers. Net als het hebben van EHBO certificaten. 

De opleidingsectie van je cv is de plek waar je je diploma's en certificaten opsomt. Eventuele onderscheidingen moeten ook in dit onderdeel worden opgenomen.

Gebruik deze cv-voorbeeldtekst om je te helpen bij het opmaken van je opleidingssectie. 

Aanpasbaar voorbeeld opleiding cv

Ondernemer Handel, niveau 4 (BOL), ROC Midden Nederland, Utrecht 
September 2013 - Juli 2016 


Vmbo-t, Lorentz Lyceum, Deventer 
September 2009 - Juni 2013

Gekopieerd!

Cv-opmaak en lay-out: de finishing touch  

Je hebt de basis van je cv onder de knie en het is tijd voor je cooling down. Ga echter niet beknibbelen op je lay-out of opmaak, want de eerste indruk die recruiters van je krijgen is hoe je cv eruitziet. Welk beeld wil je overbrengen? Netjes, professioneel en georganiseerd, toch?  

Recruiters zullen op zoek zijn naar verscheidene gegevens om mee te beginnen:  

 • Je contactgegevens
 • Je huidige baan en functie
 • Je vorige baan en functie

Zorg ervoor dat deze zaken opvallen. Gebruik standaardkoppen, zodat recruiters niet hoeven te raden wat elke rubriek is en laat voldoende witruimte over om je cv leesbaar te houden. Je wilt misschien een beetje creatief uit de hoek komen, aangezien persoonlijkheid een groot verkoopargument in je werk is, maar overdrijf het niet. Vermijd te veel kleur en gebruik geen grafische elementen.    

Expert tip

Laat iemand anders je cv nalezen. Je wilt een baankans niet missen vanwege een typefout of onhandige opmaak. 

Bekijk ons sjabloon voor richtlijnen. We bieden vier verschillende categorieën: Modern, Eenvoudig, Professioneel en Creatief om uit te kiezen.

Belangrijkste tips  

 1. Laat je persoonlijkheid zien die al vele cliënten aantrok met een geweldig profiel.
 2. Beschrijf je carrièreprogressie in je werkervaringssectie.
 3. Benadruk je capaciteiten van het hoogste niveau in je vaardighedensectie.
 4. Maak meer kans door je cv op maat te maken voor de specifieke vacature.
 5. Houd je ontwerp netjes en foutloos.
 6. Gebruik onze door recruiters goedgekeurde cv-templates om tijd te besparen en snel een cv te maken!
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.6
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
4.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
740.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
730.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
590.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
59.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
560.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
520.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
360.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
940.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
490.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
76.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
41.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren