Een kennismakingsgesprek is het eerste sollicitatiegesprek van de sollicitatieprocedure.
Als je wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek, hebben je cv en sollicitatiebrief hun doel bereikt. De werkgever zag daarin een potentiële match en is nu benieuwd of je het kan waarmaken tijdens een kennismakingsgesprek.
Gespreksonderwerpen van een eerste kennismaking zijn meestal de volgende:
In de meeste kennismakingen tussen sollicitant en selecteur komen de onderstaande gesprekspunten voorbij. En ook meestal in deze volgorde. Handig, dan weet je wat je kunt verwachten:
De begroeting is bij de receptie van de organisatie of in de ruimte waar het gesprek plaatsvindt. In beide gevallen schud je elkaar de hand en volgt er een kort moment dat je ofwel samen naar de gespreksruimte loopt, of dat jullie gaan zitten en je wat te drinken krijgt aangeboden.
In die korte tijdsspanne praat je even over koetjes en kalfjes. Of de locatie makkelijke te vinden was, je eerste indruk van het gebouw, het weer of het voorpaginanieuws van die ochtend.
Na de koetjes en kalfjes is het ijs gebroken, heb je even kort aan elkaar kunnen wennen en ben je als het goed is al iets meer op je gemak. Is iedereen geïnstalleerd, dan schakelt de selecteur over naar het volgende onderwerp op de agenda: info over de organisatie en de baan.
Het kennismakingsgesprek vangt meestal aan met een informatief verhaal over de organisatie. Veel zal je bekend in de oren klinken, want als het goed is heb je je zelf al stevig in het bedrijf verdiept.
Het kan ook zijn dat de recruiter vraagt: “Wat weet je al over onze organisatie en producten en diensten?” Dat is nóg een reden om goed voorbereid naar een kennismakingsgesprek te gaan. Je wilt dan niet met je mond vol tanden staan.
Wanneer de recruiter een standaardverhaal afdraait, hoor het dan aan en stel daarna nog één of twee vragen die inhaken op de info die je zojuist gehoord hebt.
Vervolgens verschuift het gesprek naar jou als persoon. De recruiter zal willen weten wie je bent om zo te beoordelen of je bij het bedrijf past en of je je thuis zal voelen in het team.
Zorg dat je een kernachtig verhaal klaar hebt om jezelf krachtig voor te stellen. Daarbij is het niet de bedoeling dat je opsomt wat er ook al in je cv staat. Je wilt iets nieuws brengen en je persoonlijkheid laten zien.
In ons blog Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden lees je hoe je als sollicitant zo’n elevator pitch voor je kennismakingsgesprek kunt voorbereiden.
Nu de eerste introducties over en weer achter de rug zijn, zal het kennismakingsgesprek wat meer de diepte in gaan.
De selecteur zal na het bekijken van je cv vragen willen stellen over je kennis, ervaring en vaardigheden. Dat is jouw kans om mooie prestaties en resultaten in eerdere banen in the spotlight te zetten.
Zorg er daarbij voor dat je je verhaal laat aansluiten op wat belangrijk is voor de functie waarop je hebt gesolliciteerd.
Meestal zal je reageren op vragen over je opleiding, werkervaring, hard skills en soft skills, competenties en persoonlijkheidskenmerken.
In deze drie blogartikelen vind je volop voorbeeldvragen:
Veel functies kun je bij een enorme verscheidenheid aan organisaties uitvoeren. Je kunt receptioniste zijn bij een grote bank, een onderwijsinstelling of een klein makelaarskantoor. Het zal per persoon verschillen wat je voorkeur heeft.
De werkgever wil tijdens het kennismakingsgesprek uitvinden waarom je nu juist bij deze organisatie komt solliciteren. Wat is je motivatie voor de baan? Heb je ambities die je het beste bij deze organisatie kunt verwezenlijken? Ken je al mensen die er werken? Heb je veel affiniteit met de producten en of diensten?
Bereid je voor op de vraag wat jouw motivatie voor de baan is. Vind je die vraag lastig te beantwoorden? Lees dan ons blog Wat is een goede motivatie?.
Wanneer het kennismakingsgesprek richting het einde loopt, is dat vaak het moment om zelf nog wat vragen te stellen over de baan.
Bereid een aantal vragen voor die je kunt stellen, schrijf ze op en neem ze mee, want:
Het kennismakingsgesprek eindigt meestal met een verwijzing naar het verdere verloop van de selectieprocedure. Zo niet, dan kun je daar zelf ook naar vragen: “Wat is het verdere verloop van de sollicitatieprocedure?”
Tijdens de afronding van het kennismakingsgesprek bedank je de selecteur voor het gesprek en geef je een stevige hand. Zeg vriendelijk gedag en loop met een positieve houding het pand uit, waarbij je uiteraard netjes groet naar mensen die je onderweg tegenkomt.
Deze blogs vind je misschien ook interessant: