1. Cv voorbeelden
 2. Piloot
Geschreven door Natascha OssewaardeNatascha Ossewaarde

Piloot cv- voorbeeld & schrijfgids

Ga je solliciteren als piloot? Deze schrijfgids en ons piloot voorbeeld cv leggen je stap voor stap uit hoe je een indrukwekkend piloten cv schrijft.
4.0
Gemiddelde beoordeling
58 mensen die het al beoordeeld hebben
Piloot cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Als piloot zie je de wereld vanuit een perspectief waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Hoog boven de wolken, van de ene verre bestemming naar de andere. Natuurlijk is dat slechts de glamoureuze kant van het vak. De taken van een piloot vereisen de grootste aandacht voor detail, het nemen van cruciale beslissingen en mentaal en fysiek uithoudingsvermogen om ervoor te zorgen dat passagiers en spullen veilig aankomen op hun bestemming.

De grote vraag is dus: hoe laat je een luchtvaartmaatschappij zien dat je deskundig bent opgeleid en het veeleisende leven van een piloot aankunt? CVster.nl helpt je aan een succesvol cv. Deze schrijfgids en het bijbehorende piloot voorbeeld cv geven je de richtlijnen. In onze online cv maker kies je vervolgens een cv template die bij je past en maak je binnen 5 minuten een piloot cv waarmee je hoge ogen gooit. 

Hoe Schrijf Je Een Piloot CV?

Een piloot cv zal veel van dezelfde secties bevatten die je ook op een traditioneel cv voorbeeld ziet, waaronder:

 • De cv koptekst
 • De cv samenvatting (ook wel persoonlijk profiel)
 • De werkervaring sectie
 • De vaardigheden sectie
 • De opleiding sectie.

Een piloot cv moet duidelijk je vaardigheden laten zien om passagiers en vracht veilig van de ene plaats naar de andere te vliegen. Een winnend piloten cv moet ook je vluchtervaring benadrukken, je ruimtelijk inzicht en superieure coördinatievaardigheden. Je cv moet demonstreren dat je snel goede beslissingen kunt nemen en kalm kunt blijven in spannende situaties. En tot slot belicht je je vermogen om prettig samen te werken met andere piloten en crewleden.

Expert tip

Grotere werkgevers, en misschien ook de luchtvaartmaatschappij waar jij solliciteert, maken gebruik van ATS. Applicant tracking systems zijn algoritmen die cv’s scannen op trefwoorden en vervolgens rangschikken ten opzichte van andere kandidaten. Slechts een klein percentage van de cv’s wordt vervolgens doorgestuurd naar de wervingsmanager voor nadere beoordeling. Hoewel het idee automatisch gefilterd te worden misschien eng lijkt, zijn hier een paar stappen die je kunt nemen om je kansen te vergroten en de ATS te verslaan:

 • Lees de functieomschrijving zorgvuldig en zoek naar "trefwoorden" – belangrijke vaardigheden en verantwoordelijkheden die door de werkgever zelf worden benadrukt.
 • Verwerk deze trefwoorden in de juiste secties van je cv. Uiteraard op een natuurlijke manier.
 • Ga nooit "trefwoord spuien", oftewel geforceerd trefwoorden opnemen. De wervingsmanager zal hier feilloos doorheen prikken.

De Beste CV Indeling Kiezen voor een piloot 

Als piloot heb je veel ervaring opgedaan via de traditionele manier: opleiding plus ervaring in het werkveld. Daarom is het beste cv format voor piloten er één die voldoende ruimte biedt om je carrièrepad te laten zien. We raden daarom het omgekeerde chronologische cv format aan, omdat dit de meest voorkomende indeling is en ook wat wervingsmanagers verwachten te zien in een piloot cv voorbeeld.

Maak een omgekeerd chronologisch format door te beginnen met je huidige (of meest recente) functie en werkt terug tot je alle relevante werkervaring hebt vermeld. Gebruik 4-5 opsommingstekens onder elke functie om je verantwoordelijkheden en prestaties in die functie uit te leggen. Doe hetzelfde bij de opleidingsectie.

Neem je contactgegevens op

De koptekst van je cv is als een visitekaartje en bevat dus overzichtelijk je contactgegevens. Zorg ervoor dat je in ieder geval de volgende gegevens opneemt:

 • Volledige naam + functietitel.
 • Een professioneel e-mailadres.
 • Je telefoonnummer.
 • Stad + land.
 • Een link naar je LinkedIn profiel.

Tegenwoordig is het niet nodig om je geboortedatum of volledige adres op te nemen. Dit i.v.m. de AVG richtlijnen.  

Wel

Sophie Wiersema

Piloot

Amsterdam, Nederland

06-85663213

[email protected]

Niet

Sophie Wiersema

Chef vliegtuig

06-85663213

[email protected]

Maak gebruik van een samenvatting of persoonlijk profiel 

Kun je alleen iets van je persoonlijkheid laten zien in je motivatiebrief? Nee hoor! De cv samenvatting laat ruimte voor een kort verhaal over je ervaring, prestaties en motivatie. Een wervingsmanager moet een idee krijgen waarom je gekwalificeerd bent voor de vacature van piloot en geïnteresseerd raken om verder te lezen. Onthoud dat je zoveel mogelijk krachtige actiewoorden en beroepsspecifieke informatie gebruikt. Piloten moeten bijvoorbeeld uitstekende technische vaardigheden hebben en indrukwekkende werk- en/of trainingservaring. 

Inspiratie nodig? Bekijk het piloot cv voorbeeld en ons cv voorbeeld voor een steward/ stewardess.

Aanpasbaar profiel voorbeeld

Gepassioneerde piloot met meer dan 10 jaar vliegervaring, gespecialiseerd in het vliegen van commerciële Boeing 737- en Airbus A320-vliegtuigen. Veel ervaring met het uitvoeren van intercontinentale vluchten in verschillende weersomstandigheden en navigeren door complexe luchtruimen. Doorgewinterde luchtvaartliefhebster met een bewezen staat van dienst en een vlekkeloze reputatie.

Gekopieerd!

Schets je piloot werkervaring: the sky is the limit!

Je arbeidsverleden is één van de belangrijkste secties om je expertise te bewijzen in je piloot cv. Begin met het vermelden van alle relevante functies die je hebt gehad, inclusief locatie en het aantal gewerkte jaren. 

In 4-5 bullets benadruk je vervolgens de taken die je had, prestaties, vaardigheden en eventuele complexe uitdagingen. Vermijd herhaling bij iedere taak door je meest opmerkelijke prestaties in iedere functie te vermelden. Cijfers, statistieken en andere harde feiten helpen je daarbij en tonen een wervingsmanager de waarde die je toevoegt. Dit zijn enkele ideeën voor je piloot cv voorbeeld:

 • Aantal jaar ervaring in het vak
 • Aantal gevlogen mijlen per week
 • Aantal passagiers of hoeveelheid vracht
 • Prijzen en oorkonden voor veiligheid of efficiëntie.

Bekijk de werkervaring sectie van ons piloot cv voorbeeld:

Aanpasbare werkgeschiedenis voorbeeld

Gezagvoerder, KLM, Amsterdam 
Juli 2018 - Heden 

 • Verantwoordelijk voor het veilig uitvoeren van vluchten volgens de procedures van KLM.
 • Veel ervaring met langeafstandsvluchten, voornamelijk van en naar naar Azië en het Midden-Oosten.
 • Coördineren van cockpitbemanning en communicatie met luchtverkeersleiders.
 • Oplossen van operationele uitdagingen en omgaan met onverwachte situaties tijdens vluchten.
 • Training en mentoring van junior piloten.
 • Handhaving van strikte veiligheids- en kwaliteitsnormen conform de voorschriften van KLM.

 

First officer, Transavia 
Maart 2014 - Juli 2018 

 • Deed meer dan 800.000 mijl aan vliegervaring op, voornamelijk binnen de Schengenzone.
 • Werkte toegewijd en gefocust om veilige en efficiënte vluchten te garanderen.
 • Deed vliegervaring op met diverse vliegtuigtypes, waaronder Boeing en Airbus.
 • Communiceerde met luchtverkeersleiders om de beste vluchtroutes te bepalen.
 • Handhaafde strikte veiligheids- en kwaliteitsnormen conform de voorschriften van Transavia
Gekopieerd!

Neem de belangrijkste vaardigheden op voor een piloot

Het is belangrijk om de vaardigheden sectie niet over het hoofd te zien, vooral in een piloten cv. Vanwege de opsomming format van deze sectie, wil je vaardigheden opnemen die je in slechts een paar woorden kunt samenvatten. Hoewel dit een uitstekende plek is om eventuele harde vaardigheden (zoals softwarekennis of techniek) te vermelden, wil je vermijden je alleen je technische vaardigheden noemt. Als piloot heb je namelijk ook uitstekende communicatieve vaardigheden nodig. Teamwork, het vermogen om goed onder druk te werken en je aan te passen aan veranderende situaties. Zorg ervoor dat je ook deze "soft skills" vermeldt - de aangeboren kwaliteiten die van jou een betere kandidaat maken dan iemand anders met exact dezelfde opleiding en ervaring.

 • Uitstekende kennis van wiskunde en natuurkunde
 • Goede communicatievaardigheden
 • Goed in een team kunnen werken en leiding kunnen geven
 • Uitstekend ruimtelijk inzicht en coördinatie
 • Kalm kunnen blijven onder druk.

Hier is de vaardighedensectie van ons piloot cv voorbeeld:

Aanpasbaar vaardigheden voorbeeld
 • Assertiviteit
 • Analytische vaardigheden
 • Technische probleemoplossing
 • Samenwerkingsvaardigheden
Gekopieerd!

Maak een gedetailleerd overzicht van je opleidingen & relevante piloot certificaten

Als piloot is je opleiding één van de belangrijkste eisen in je cv. Onderwijs omvat zowel formele diploma's als ook certificeringen, trainingen en programma's die je hebt voltooid om piloot te worden. Als je nog in opleiding bent, vermeld dan zeker de naam van je opleiding en de verwachte afstudeerdatum. 

Ook eventuele bijscholingscursussen vermeld je hier. Hier is de onderwijssectie van ons piloot cv voorbeeld:

Aanpasbaar onderwijs voorbeeld

ATPL (Air Transport Pilot License), KLM Flight Academy, Eelde 
Januari 2012 - Januari 2014 


HAVO, Eijckschool, Rotterdam 
September 2006 - Mei 2011

Gekopieerd!

Kies de Beste CV Lay-out en een Design Geschikt voor een piloot CV 

Hoewel je vaardigheden, kennis en werkervaring de kern zijn van je werk als piloot, vertelt ook de manier waarop je deze informatie presenteert iets over jou. De lay-out en het ontwerp van je cv kunnen je al snel neerzetten als een professionele kandidaat die klaar is voor de functie. De eerste indruk is heel belangrijk! 

Eén van de belangrijkste aspecten van je cv lay-out is ervoor zorgen dat de wervingsmanager alle informatie moeiteloos kan vinden. Zorg daarom voor een goede verhouding tussen witruimte en tekst om je cv wat "ademruimte" te geven en zorg voor tussenkopjes. Hoewel een beetje kleur oké is, afhankelijk van de huisstijl van de luchtvaartmaatschappij, zorg ervoor dat je de ernst van je cv intact houdt met een neutraal kleurenpalet en traditionele lettertypen.

Kun je wat hulp gebruiken bij het opmaken van jouw piloten cv? Maak kennis met de in de praktijk geteste cv templates van CV-ster.nl. Zo maak je in slechts 5 minuten een professioneel piloot cv. Wij hebben het opmaakwerk voor je gedaan. Jij focust je op de inhoud. Veel succes met solliciteren.

Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.0
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.670 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
3.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.600.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
720.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
700.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
570.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
530.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.400.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
32.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
510.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
340.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
920.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
220.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
480.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
190.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
110.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
49.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.200 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
90.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
61.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
13.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
17.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren