1. Cv voorbeelden
 2. Acteur
Geschreven door Anna MuckermanAnna Muckerman

Acteur cv- voorbeeld & schrijfgids

Solliciteren als acteur? Met deze schrijfgids en voorbeeld cv voor een acteur haal je jouw nieuwe rol binnen!
4.5
Gemiddelde beoordeling
77 mensen die het al beoordeeld hebben
Acteur cv- voorbeeld & schrijfgids
Bewerk dit cv

Wanneer je in een niche veld als acteren werkt, vraag je je misschien af waar je moet beginnen als het gaat om het schrijven van een cv. En dan vooral een cv die je de rol van je dromen bezorgt. Je vraagt je misschien zelfs af: "hebben acteurs een cv nodig?" Het antwoord is een enthousiaste ‘ja’!

Downloadbaar acteur cv-voorbeeld

Een cv voor een acteur ziet er net even anders uit dan de meeste andere traditionele cv’s die je wel eens hebt gezien. Gelukkig is CVster.nl hier om te helpen. We hebben 125+ cv-voorbeelden gemaakt voor elk werkveld en elk stadium van je carrière. Deze schrijfgids, samen met ons cv-voorbeeld voor een acteur, laat zien hoe je:

 • De belangrijkste verschillen tussen cv's voor acteurs en andere cv-voorbeelden kunt herkennen.
 • Het juiste format voor een cv voor een acteur kiest.
 • Een samenvatting kunt schrijven die je belangrijkste rollen en kwaliteiten laat zien.
 • Je cv kunt opmaken zodat hij opvalt tussen de honderden cv’s die castingdirecteuren ontvangen.

Wat doet een acteur?  

Acteurs vertolken verschillende personages met behulp van beweging, taal en emotie. Acteurs kunnen werken voor één enkel theatergezelschap, of zij nemen verschillende rollen aan bij verschillende werkgevers. Acteurs bestuderen de toegewezen personages en doen hun best ze zo nauwkeurig mogelijk te vertolken in een voorstelling. Ze wonen repetities bij, leren teksten uit hun hoofd en werken samen met andere acteerprofessionals om voorstellingen te maken. Acteurs passen acteertechnieken en een verscheidenheid aan speciale vaardigheden toe. Een ideale kandidaat heeft een professionele training of acteeropleiding gevolgd en brengt professionele ervaring mee als acteur.

Hoe schrijf je een acteur cv?  

Dit is het typische format dat je waarschijnlijk op veel cv-voorbeelden hebt gezien:

 • De cv-kop
 • De cv-samenvatting (ook wel persoonlijk profiel genoemd)
 • De sectie werkervaring
 • De vaardighedensectie
 • De opleidingsectie

Hoewel je cv voor acteurs veel van dezelfde secties zal moeten bevatten, zul je de "werkervaring" sectie waarschijnlijk iets willen noemen als "credits". Want je credits zijn van essentieel belang om een castingdirecteur te laten zien waarom jij de juiste acteur bent voor de rol. Deze gebruikelijke indeling helpt castingdirecteuren de specifieke informatie te vinden waar ze naar op zoek zijn.

Een cv voor een acteur moet:

 • Je vermogen aantonen om verschillende personages te vertolken in voorstellingen.
 • De aandacht vestigen op je kennis van verschillende acteermethodes en -technieken.
 • Je ervaring in verschillende rollen laten zien.
 • Je vermogen benadrukken om goed samen te werken met anderen, aangezien dit een groot deel van het acteren is.

Het maken van een indrukwekkende vaardighedensectie is een belangrijk onderdeel van het schrijven van een succesvol cv voor een acteur. Neem belangrijke vaardigheden op zoals sterke communicatievaardigheden, spreken in dialecten en eventuele specifieke acteertechnieken die je gebruikt, zoals de Meisner-techniek. Als acteur wil je opvallen en een werkgever laten zien waarom jouw speciale vaardigheden een potentiële rol ten goede zullen komen. Je moet tevens het vermogen om teksten uit je hoofd te leren benadrukken, net als het feit dat je stipt en betrouwbaar bent.

Expert tip

Slim inspelen op ATS systemen

Steeds meer grote bedrijven maken bij het aannemen van personeel gebruik van ATS-software. Dit is een geautomatiseerd systeem dat jouw cv (en die van al je concurrenten) scant op relevante zoekwoorden. Staat er geen enkel relevant zoekwoord in je cv? Dan bestaat de kans dat je op de ‘nee-stapel’ belandt, zelfs zonder dat een mens ooit jouw cv heeft gezien.

De kunst is dus om de juiste zoekwoorden subtiel op te nemen op je cv. Welke woorden dat zijn, kun je achterhalen door de vacaturetekst nauwkeurig te lezen. Welke termen gebruiken zij? Neem die subtiel over in je cv. 

Het kiezen van het beste cv-format voor acteurs  

Acteurs met enige credits moeten een format overwegen dat een "credits" sectie bevat. Vermeld je eerdere rollen in omgekeerd chronologische volgorde (dus je laatste eerst), maar vermeld nooit de datum waarop je eraan gewerkt hebt. Dit is de standaard voor acteurs. 

Expert tip

Aanpassing aan de specifieke vacature is cruciaal bij het maken van een cv voor een acteur, omdat het je in staat stelt je interesse in de rol te bewijzen en te laten zien hoeveel relevante ervaring je hebt. Als je in meerdere soorten voorstellingen hebt gewerkt (bijv. televisie, film, theater...), wil je je rollen per categorie groeperen. Wanneer je veel ervaring hebt in een bepaalde categorie, wil je misschien zelfs een apart cv maken specifiek voor dat medium.

Voeg je contactgegevens toe

Je CV kop moet je contactgegevens bevatten. Zo kan een recruiter altijd snel contact met je opnemen. 

Zorg ervoor dat de volgende contactgegevens zijn opgenomen op je cv:

 • Volledige naam (voor- en achternaam) en titel (in dit geval: acteur/actrice).
 • Professioneel e-mailadres.
 • Telefoonnummer: zorg ook voor een professionele voicemailbegroeting.
 • Locatie: vermeld alleen je woonplaats als dat van belang is voor de functie.
 • LinkedIn: als je LinkedIn-profiel up-to-date en relevant is voor je sollicitatie, neem dit dan op.

Maak gebruik van een persoonlijk profiel  

Je persoonlijk profiel (of cv-samenvatting) moet de castingdirecteur een beeld geven van wie je bent als persoon en acteur, wat je meest indrukwekkende prestaties zijn en wat je sterke punten zijn, zonder dat je vervalt in details. Het persoonlijk profiel moet de castingdirecteur aanmoedigen om de rest van je cv te lezen om meer te weten te komen over je credits. Je kunt in je profiel ook eventuele speciale vaardigheden of opleidingen vermelden, vooral als het zeer relevant is voor de rol. Vergeet niet om actiewerkwoorden en enthousiaste taal te gebruiken om je passie voor acteren te tonen. Getallen en specifieke details zullen helpen om je profiel in het geheugen van de castingdirecteur te griffen. Zie het persoonlijk profiel uit ons cv-voorbeeld voor een acteur hieronder.

Aanpasbaar voorbeeld samenvatting

Ervaren en multidisciplinair geschoolde actrice met een bewezen staat van dienst in de media- en theaterwereld. Staat bekend als enthousiast, onvermoeibaar en veelzijdig. Op zoek naar nieuwe kansen om boeiende personages op het toneel tot leven te brengen.

Gekopieerd!
Expert tip

Als je lid bent van een vakbond, zet dan zeker afkortingen zoals ACT of de Ntb in je profiel, zodat het castinglid zich hiervan bewust is.

Etaleer je acteur werkervaring  

Hoewel de sectie werkervaring een standaard sectie is op veel andere cv-voorbeelden, zullen acteurs deze sectie wellicht "Credits" willen noemen. Hier vermeld je al je eerdere rollen, vaak onderverdeeld in categorieën zoals "Theater" of "Film". Zorg ervoor dat je de productienaam, de rolnamen en de locatie van de uitvoering vermeldt (het jaartal is optioneel.) Je kunt kiezen om je rollen in omgekeerd chronologische volgorde te vermelden, met de meest recente eerst, of je kunt credits die het meest relevant zijn voor de positie waarnaar je solliciteert bovenaan zetten, zodat de castingdirecteur je relevante ervaring meteen ziet. Je kunt je acteerrollen vermelden, zonder functieomschrijvingen, aangezien acteurs vaak verschillende rollen in korte tijd aannemen. Focus op netjes en ordelijk zijn. Hier is de werkervarings- of "credits"-sectie uit ons cv-voorbeeld. 

Aanpasbaar voorbeeld werkervaring cv

Stemactrice, Pixar Nederland, Amsterdam 
Januari 2023 - Heden 

 • Vertolkte de rol van Prinses Isabella in de kinderfilm 'Isabella en het Zwanenmeer'.
 • Vertolkte meer dan 40 bijrollen in uiteenlopende animatiefilms.

 

Actrice in de musical ‘Annie’, Albert Verlinde Entertainment, Amsterdam 
Juli 2021 - December 2022 

 • Vervulde de rol van Miss Hannigan in meer dan 50 uitvoeringen.
Gekopieerd!

Neem je belangrijkste vaardigheden op  

De vaardighedensectie op je cv is natuurlijk de ideale plek om je sterke vaardigheden over te brengen, juist vanwege de directe, puntsgewijze aard ervan. Het is een goed idee om de functieomschrijving te lezen en notities te maken van eventuele speciale vaardigheden die nodig zijn voor de rol. Een kungfu-actiefilm? Vergeet je vechttechnieken niet te vermelden. Een ballet dat zich in de ruimte afspeelt, vereist dat je je kennis van dans benadrukt. Als je andere relevante ervaring hebt die de interesse van de castingmanager kan wekken, zoals werk als scenarist of productieassistent, kun je het hier kort vermelden. Zie de vaardighedensectie uit ons cv-voorbeeld voor een acteur hieronder.

Aanpasbaar voorbeeld vaardigheden cv
 • Ensemble
 • Paardrijden
 • Uitstekende samenwerkingsvaardigheden
 • Stanislavski’s acteermethode
 • Stembeheersing
Gekopieerd!

Opleidingen en certificeringen voor acteurs op je cv  

Heb je de toneelschool of een andere acteeropleiding of -cursus gevolgd? Dan is dit de plek om je opleidingen en diploma’s te vermelden. Betreed je het veld zonder formeel diploma?

Dan kunnen workshops of cursussen een goede optie zijn voor dit cv-onderdeel. Deze sectie kan ook worden gebruikt om een castingdirecteur te laten zien onder wiens leiding je hebt getraind. Eventuele onderscheidingen of lidmaatschappen van een vakbond kunnen hier ook worden vermeld. Zie de onderwijssectie uit ons cv-voorbeeld voor een acteur hieronder.

Aanpasbaar voorbeeld opleiding cv

Bachelor Toneel en Kleinkunst, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam 
September 2017 - Juni 2021 


HAVO, Roncalli Lyceum, Amsterdam 
September 2012 - Juni 2017

Gekopieerd!

Kies de juiste opmaak en lay-out voor een acteur cv

Als acteur weet je dat presentatie alles is - het is tenslotte je baan! Het is dan ook geen verrassing dat de lay-out en het ontwerp van je cv veel zeggen over het type acteur dat je bent. Hoewel veel acteurs de vergissing maken dat opvallender beter is, kunnen een paar goed geplaatste ontwerpelementen een castingdirecteur helpen je cv op te merken zonder dat je excentriek of onprofessioneel overkomt.  

Als je hulp zoekt om je cv op te fleuren, bekijk dan onze collectie creatieve cv-templates die je helemaal naar eigen stijl en behoeften kunt aanpassen.

Wel
 • Maak een aantrekkelijke cv-kop die je naam en contactgegevens benadrukt, zodat de castingmanager een afspraak met je kan inplannen.
 • Voeg een professionele portretfoto en showreel toe wanneer je je cv verstuurt.
 • Zorg voor balans tussen witruimte en tekst om de lezer niet te overladen met informatie.
Niet
 • Rollen opnemen die meer dan 10 jaar geleden zijn of die je als kind hebt vertolkt, behalve in bijzondere omstandigheden.
 • Een cv van meer dan één pagina maken.
 • Overdrijven met kleur of opzichtige ontwerpelementen.

Tot slot: belangrijkste tips voor een cv voor een acteur   

 • Acteurs hebben net als andere professionals een cv nodig, hoewel de structuur van hun cv kan veranderen afhankelijk van hun ervaring en de rol.
 • Je “credits” sectie zal het hart van je cv zijn, dus let goed op de structuur ervan en neem alleen de meest essentiële informatie op.
 • Vergeet niet je vakbondslidmaatschap (indien van toepassing) samen met gerenommeerde scholen of programma's die je hebt doorlopen te vermelden.
 • Pas je vaardighedensectie aan aan de exacte behoeften van de voorstelling en benadruk eventuele overdraagbare vaardigheden indien nodig.
 • Zorg voor een opvallende opmaak die professioneel maar eenvoudig is om je kansen om op te vallen in deze overvolle industrie te vergroten.
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
4.5
Bewerk dit cv
Deel dit artikel

De beste templates voor jouw curriculum vitae

Overtuig werkgevers en recruiters met een prachtig en professioneel cv. Er zijn 25+ cv-templates, ontworpen door experts en gratis te gebruiken voor jouw sollicitatie. Klaar? Download je cv naar Word of pdf.
4.5 van 5
gebaseerd op 6.731 beoordelingen op Trustpilot
Gebruik deze templateStockholm resume template
Stockholm
8.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateNew York resume template
New York
4.100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateWenen resume template
Wenen
2.200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSydney resume template
Sydney
1.900.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLondon resume template
London
3.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateDublin resume template
Dublin
4.000.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMoskou resume template
Moskou
740.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMadrid resume template
Madrid
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSantiago resume template
Santiago
1.300.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateSingapore resume template
Singapore
730.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateOslo resume template
Oslo
590.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCape Town resume template
Cape Town
59.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateParijs resume template
Parijs
560.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBerlin resume template
Berlin
1.500.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateGenève resume template
Genève
34.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateVancouver resume template
Vancouver
520.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateTokio resume template
Tokio
360.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateMilan resume template
Milan
940.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateLissabon resume template
Lissabon
230.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBarcelona resume template
Barcelona
490.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateCopenhagen resume template
Copenhagen
100.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateChicago resume template
Chicago
150.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRio resume template
Rio
210.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRome resume template
Rome
200.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBoston resume template
Boston
120.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateRirekisho resume template
Rirekisho
55.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.700 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateAthens resume template
Athens
130.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateBrussels resume template
Brussels
76.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templatePrague resume template
Prague
23.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateShanghai resume template
Shanghai
41.000 gebruikers kozen deze template
Gebruik deze templateToronto resume template
Toronto
2.000.000 gebruikers kozen deze template
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren