1. Blog
  2. Carriere
  3. Afscheid nemen van een collega
Geschreven door Emily StokerEmily Stoker

Afscheid nemen van een collega

16 minuten leestijd
Afscheid nemen van een collega
Kunstwerk door:Nelly Borisova
Afscheid nemen is nooit makkelijk. En op de werkplek is het nog eens extra lastig: je wilt het professioneel houden, maar je wilt ook op een oprechte, persoonlijke manier dag zeggen tegen je collega die weggaat. In deze blogpost vind je ruim 40 voorbeelden van afscheidsberichtjes.

Je collega heeft je stiekem onder je bureau een envelop toegestoken. Jij weet precies wat daarin zit: een afscheidskaart voor een andere collega, waarop je iets leuks moet zetten. Maar wat moet je in vredesnaam schrijven? Waarom is het zo lastig om een afscheidsberichtje voor een collega te bedenken?

Er is geen plek waar kantooretiquette, professionele verwachtingen en kantoorpolitiek zo zichtbaar samenkomen als op de afscheidskaart. Maar ook in een persoonlijk gesprek of individuele e-mail aan je vertrekkende collega kan het lastig zijn om de juiste toon te treffen. 

En misschien heb je nog wel meer dingen om je zorgen over te maken. Het perfecte afscheidscadeau vinden bijvoorbeeld. En wat doen we met de receptie? Die laatste twee dingen komen tegen het eind van dit artikel kort aan de orde, maar we richten ons hier vooral op het afscheidsbericht voor de vertrekkende collega. We bespreken de volgende onderwerpen: 

  • De vele verschillende manieren om een afscheidsbericht voor een collega te schrijven
  • Voorbeelden van wat je tegen verschillende collega's kunt zeggen bij hun vertrek
  • Andere manieren van afscheid nemen.

Hoe moet dat eigenlijk, afscheid nemen? 

Vraag je je af hoe je het beste afscheid kunt nemen van een collega? Dan ben je niet de enige. Welke woorden gebruik je? En welk medium? 

Een afscheidskaart is het minste wat je kunt doen. En dan bij voorkeur een fysieke kaart, waarop jij en je andere collega's een persoonlijk berichtje achterlaten. Nu thuiswerken zo populair is geworden, kan dat in sommige teams lastig zijn. In zo'n geval kun je ook een e-card sturen, of een kaart die je online uitkiest en schrijft maar die vervolgens wordt afgedrukt en als een fysieke kaart wordt verzonden. 

Als het gaat om een collega met wie je nauw samenwerkte, dan is het een goed idee om hem of haar op de laatste werkdag nog even een mailtje te sturen. In een privébericht kun je iets persoonlijker afscheid nemen dan op een kaart die de hele afdeling rond gaat en door al je collega's gelezen wordt. 

Jouw eigen laatste dag

Ben jij zelf degene die de werkplek verruilt voor een nieuwe uitdaging? Ook dan zul je waarschijnlijk afscheid van je collega's willen nemen. Dat kan best lastig zijn. Je hebt in deze baan je professionele netwerk uitgebreid, en de banden die je hebt opgebouwd wil je natuurlijk behouden. 

Je kunt je aanstaande oud-collega's op verschillende manieren laten zien dat je ze waardeert en respecteert. Misschien vind je een leuke kaart of een zorgvuldig geschreven mailtje al genoeg, maar misschien wil je nog wel iets meer doen. 

Cadeaus zijn niet verplicht, maar dankbaarheid wel. Je wilt echt niet je schepen achter je verbranden. Niet alleen is dat slecht voor je reputatie, je zou je oud-collega's later in je carrière nog best eens heel goed kunnen gebruiken als contactpersoon. Wie kun je dan bellen als je een referentie nodig hebt, of als je op professioneel gebied even vastzit en advies nodig hebt?

Wat zeg je tegen een vertrekkende collega?

Stel, je collega vertelt je dat hij of zij weggaat. Als jij deze blogpost leest, is dat waarschijnlijk zelfs al gebeurd, maar laten we even teruggaan naar dat moment. Het is belangrijk om op een correcte manier te reageren, vooral als je op kantoor zit. Het vertrek kan een positieve of negatieve reden hebben, dus de enige acceptabele reactie is medeleven. 

Als het gaat om een carrièrestap of persoonlijke keuze van je collega, dan reageer je enthousiast op zijn of haar succes. Maar als de situatie ingewikkelder is en felicitaties niet aan de orde zijn, wil je toch ook geen vijanden maken. In zo'n geval toon je medeleven en wens je je collega het beste. Je hebt nog wel wat tijd om over een persoonlijk bericht na te denken, maar jouw eerste reactie is het belangrijkst. Die zal je collega niet snel vergeten.

Hoe kies je het beste afscheidsbericht voor een collega?

Hierboven hebben we het gehad over de meer algemene dingen waar je bij na moet denken als het om afscheid nemen gaat. Up next: de details. 

Daar ligt hij dan op je bureau: de afscheidskaart voor je collega. Nog helemaal leeg, dus hij gaat nog langs al je andere collega's, en die zien straks allemaal wat jij erin hebt gezet. Help! Wat schrijf je nou in een afscheidskaart voor een vertrekkende collega? 

Hier zijn 40 voorbeelden van een afscheidsbericht voor een collega: 

Je manager of andere leidinggevende

Als de vertrekkende collega je baas is, of iemand anders die in de professionele hiërarchie boven jou staat, wil je hem of haar misschien dankbaarheid en respect tonen. Als je in een afscheidsbericht aan een leidinggevende de juiste toon aanslaat, zal deze je zich misschien ook op een positieve manier blijven herinneren, wat in de toekomst best eens handig zou kunnen zijn.

Op de meeste werkvloeren spreken mensen elkaar tegenwoordig, ongeacht hun plek in de hiërarchie, aan met 'je' en 'jij', dus dat hebben we in de voorbeelden ook aangehouden. Het kan natuurlijk zijn dat bij jou op het werk de verhoudingen anders liggen. In zo'n geval kun je de voorbeelden aanpassen naar 'u' en 'uw'. 

“Bedankt voor je leiderschap en toewijding. Het was een plezier om voor je te werken, en ik hoop dat je in je volgende functie net zo wordt gewaardeerd!”

“Hartelijk dank voor de fijne samenwerking! Ik hoop dat je nieuwe baan je goed bevalt.” 

“Ik vond de samenwerking met jou in het team hier heel fijn. Ik heb veel van je geleerd. Ik vind het jammer dat je weggaat, maar gun je alle succes in je volgende functie.” 

“Ik heb genoten van onze samenwerking. Ik hoop dat we elkaar in de toekomst nog eens tegenkomen!”

“Het was een voorrecht om deel van je team te mogen uitmaken. Ik wens je heel veel succes in je verdere carrière. Bedankt!”

Een collega die je niet zo goed kent

Hoe schrijf je een persoonlijk bericht aan iemand die je eigenlijk nauwelijks kent? Jullie hebben dan wel samen op hetzelfde kantoor gezeten, maar echt veel contact hadden jullie niet. Hoe kun je iets zeggen dat oprecht en niet sarcastisch overkomt, en waarmee je geen relatie suggereert die er nu eenmaal niet was? Hier zijn een paar voorbeelden van nette afscheidsberichten voor een collega die je niet goed kent.

“Gefeliciteerd met je nieuwe functie, en heel veel succes!”

“Ik wens je het allerbeste toe voor deze nieuwe uitdaging. Succes!”

“Je nieuwe uitdaging klinkt spannend. Gefeliciteerd en ik wens je alle goeds!”

“Jammer dat je weggaat. Heel veel succes bij je nieuwe werkgever!”

“Ik hoop dat je nieuwe baan je goed bevalt. Alle goeds!”

Je maatje

Met sommige collega's heb je gewoon een klik. Dankzij hen ga je met plezier naar je werk. Hoe kun je dat nou in een paar woorden uitdrukken? Hoe schrijf je een afscheidsbericht voor een collega die eigenlijk een soort vriend of vriendin geworden is?

“Jij bent niet zomaar een collega, maar een echte vriend(in). Ik vond het erg fijn om met je samen te werken. Ik hoop je nog eens tegen te komen. Heel veel succes!”

“Ik hoop dat je in je nieuwe baan ook weer leuke collega's krijgt. Maar niet zo leuk als ik natuurlijk! Jij gaat ongetwijfeld een glansrijke toekomst tegemoet. Veel succes, en we houden contact hè?”

“De maandagmorgenmeeting wordt nooit meer hetzelfde zonder jou. Ik vind het prachtig om te zien hoe je carrière zich ontwikkelt. Ben benieuwd naar je volgende stap!”

“Dank je wel voor de mooie tijd — met jou erbij voelde het werk haast niet als werk. Je nieuwe collega’s boffen met je!”

“We gaan je echt heel erg missen. Je was een harde werker, maar vooral ook een geweldige collega en vriend(in). Ik hoop dat je nieuwe collega's dat ook inzien!”

Een werknemer/ondergeschikte

Iemand die voor je werkt, verdient wel wat dankbaarheid. Het is best lastig om een afscheidsbericht te schrijven aan een ondergeschikte. Je wilt je boekje niet te buiten gaan, maar als het gaat om een collega die je zeer waardeert, mag je dat best laten weten.

“Hartelijk bedankt voor alles wat je voor ons team hebt gedaan. Ik wens je heel veel succes in je verdere loopbaan!”

“Ik denk dat ik wel namens het team mag spreken als ik zeg dat het een genot was om met jou samen te werken. Je nieuwe baas mag zich in zijn handjes knijpen met jou! Heel veel succes en laat nog eens van je horen.”

“Bedankt voor je inzet en doorzettingsvermogen. Jij gaat ongetwijfeld een stralende toekomst tegemoet. Veel succes bij deze volgende stap!”

“Je was een enorme aanwinst voor ons team! Ik ben natuurlijk heel blij voor je dat je deze nieuwe kans krijgt, maar stiekem vind ik het ook erg jammer dat je weggaat. Ik had je graag nog wat langer bij ons gehouden! Mocht je ooit van gedachten veranderen, dan is hier altijd plek voor je. Laat sowieso nog eens van je horen!”

“Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Heel erg bedankt voor al je harde werk, en we wensen je veel succes.”

Expert tip

Denk aan de hiërarchie

Als een collega weggaat, mag je daar best persoonlijk op reageren. Maar zorg er wel voor dat je in je afscheidsbericht de hiërarchie van de werkvloer respecteert.

Het ene bedrijf zit hiërarchischer in elkaar dan het andere, maar als je collega hoger of lager dan jij op de ladder staat, wil je daar op dit moment niet aan tornen. Je wilt niet te afstandelijk overkomen, maar zeker ook niet te amicaal. Vergeet ook niet dat je andere collega's ook kunnen lezen wat jij op een gezamenlijke kaart zet.

Als je nieuw bent en nog niemand kent

O, de horror: je bent nog maar net in een nieuwe baan of bij een nieuw team begonnen, en je moet meteen al iets zeggen tegen een collega die weggaat. Hoe bedenk je een beleefd berichtje dat niet koud overkomt? Kún je überhaupt afscheid nemen van iemand die je nog niet eens kent?

“Gefeliciteerd en veel succes bij deze nieuwe stap!”

“Het was kort maar krachtig – bedankt voor de samenwerking en veel succes in je nieuwe baan!”

“Jammer dat we niet meer tijd hadden om elkaar beter te leren kennen. Volgens mij word je in het hele team enorm gewaardeerd en gaat iedereen je missen. Ik weet zeker dat je nieuwe collega's net zo blij met je zijn!”

“We hebben niet zo lang samengewerkt, maar ik vond het mooi om te zien hoe je de groep inspireerde. Ik wens je alle goeds voor de toekomst!”

“Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Ik hoop dat je snel je plek vindt tussen je nieuwe collega's. Heel veel succes!”

De collega die weggaat maar toch ook weer niet

Een collega die binnen hetzelfde bedrijf naar een andere afdeling gaat, zul je waarschijnlijk wel blijven tegenkomen. Toch is het belangrijk om even stil te staan bij zijn of haar vertrek en een passend afscheidsbericht te bedenken.

“De afdeling zal nooit meer hetzelfde zijn zonder jouw schaterlach. Ik hoop dat we die vanaf de andere kant van de gang nog steeds kunnen horen! Veel succes in je nieuwe functie.”

“Fijn dat we je straks nog steeds in het gebouw kunnen tegenkomen. Bedankt voor al je goede ideeën en je harde werk voor ons team. Tot snel!”

“Gefeliciteerd met je nieuwe functie. Ik ben heel benieuwd wat je straks allemaal voor het bedrijf gaat doen. Tot gauw!”

“De maandagmorgen was dankzij jou een stuk minder vervelend. Gelukkig is dit geen echt afscheid. Heel veel succes in je nieuwe functie!”

“Jouw nieuwe afdeling treft het maar met zo'n teamspeler als jij. We gaan toch nog wel af en toe samen lunchen?”

Die ene bijzondere mentor

Waar zou je nu zijn zonder die ene collega, die je wegwijs heeft gemaakt in het bedrijf en je alles heeft geleerd dat je moest weten? Als je afscheid moet nemen van een collega die jij als een mentor ziet, en aan wie je veel te danken hebt, dan mag je dat best letterlijk zeggen. Dit soort relaties moet je koesteren! 

“Het was een waar genoegen om door jou ingewerkt te worden. Je sterke arbeidsmoraal en werkfilosofie zal ik nooit vergeten. Bedankt voor alles en veel succes in je nieuwe baan.”

“Wat heb ik veel van jou geleerd, zowel op werkgebied als persoonlijk. Ik heb genoten van onze samenwerking, en ik hoop je nog eens tegen te komen. Ik wens je veel succes!”

“Bedankt dat je altijd tijd hebt willen nemen om mij te helpen in mijn ontwikkeling. Ik weet zeker dat jij met jouw aanwezigheid elke toekomstige werkplek een beetje mooier maakt.” 

“De lessen die ik van jou geleerd heb, neem ik voor altijd met me mee. Heel erg bedankt daarvoor. Veel succes, en laat nog eens wat van je horen!”

“Je krijgt niet elke dag de kans om met een professional als jij te werken. Grote dank voor al je hulp, de lunchgesprekken en de begeleiding bij projecten. Je was de beste mentor ever!”

De ontslagen collega

Niet alle verhalen op het werk hebben een goede afloop. Soms willen mensen niet zelf weg maar worden ze ontslagen, en misschien zijn ze wel heel onzeker over hun toekomst. Ook dan kun je een persoonlijk afscheidsbericht schrijven, waarin je recht doet aan de lastige aard van de situatie.

“Wat jammer dat je weggaat. Bedankt voor alles wat je voor ons hebt gedaan, en veel succes in de toekomst.”

“Wat jammer om zo'n geweldige collega kwijt te raken. Laat nog eens wat van je horen. Ik zou graag in de toekomst nog weer eens met je samenwerken.”

“Bedankt voor alles wat je hebt bijgedragen aan het team. Ik vind het erg jammer dat je niet bij ons blijft. Neem gerust in de toekomst nog eens contact met me op. Alle goeds.”

“We raken een geweldig teamlid en een goede vriend(in) kwijt. Ik hoop dat we vrienden kunnen blijven. Echt jammer dat je weggaat. We houden contact!”

“Ik ga je hier echt missen. Ik ben benieuwd wat er hierna op je pad komt. Veel succes en laat nog eens wat van je horen!”

Andere manieren van afscheid nemen

Een kaart wordt binnen de kantooretiquette over het algemeen beschouwd als het minste wat je kunt doen. Soms is een iets groter gebaar op zijn plaats. Er zijn verschillende andere manieren om je waardering voor een collega te tonen dan alleen een paar woorden op een stukje papier.  

Het andere uiteinde van het spectrum is een groot afscheidsfeest. Dit kan bijvoorbeeld een mooi gebaar zijn voor een collega die met pensioen gaat. Een andere optie is een afscheidsdiner of -lunch. Dit is vrij eenvoudig te organiseren, ofwel via de officiële werkkanalen of privé, samen met wat collega's. 

En daartussenin is natuurlijk ook van alles mogelijk. Je kunt onder je collega's geld inzamelen voor een cadeau dat je collega bij de volgende carrièrestap van pas kan komen. Een goed gekozen cadeau kan voor de collega heel persoonlijk aanvoelen. 

Als je je collega wilt laten weten hoezeer je hem of haar waardeert, zou je hem of haar ook (afhankelijk van jullie werkrelatie) kunnen uitnodigen voor een één-op-één lunch, gesprek of telefoontje. Dit is het perfecte moment om je collega persoonlijk te vertellen hoe belangrijk hij of zij voor je is geweest.

Kortom:

  1. Er zijn allerlei verschillende manieren om afscheid te nemen van een collega. De beste manier is altijd: doen wat goed voelt.
  2. Als een collega je op een persoonlijk niveau dierbaar is, dan hoef je je niet te laten leiden door kantoorpolitiek en -etiquette. Zo iemand zet je liever op je eigen persoonlijke manier in het zonnetje.
  3. Inspiratie nodig? Gebruik onze voorbeelden voor afscheidsberichten voor een collega uit dit blogartikel!
Maak je cv in 15 minuten
Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv
Deel dit artikel
Verder lezen
Sollicitatiebrief11 minuten leestijd
Solliciteren als zzp’er: 3 tips om opdrachtgevers te overtuigen
3 sollicitatie tips voor ZZP’er, interimmer of freelancer
Carriere20 minuten leestijd
Solliciteren als 50-plusser en leeftijdsdiscriminatie voorkomen
Solliciteren als 50-plusser en leeftijdsdiscriminatie voorkomen
Sollicitatiebrief22 minuten leestijd
7 onmisbare onderdelen in een goede sollicitatiebrief
7 onmisbare onderdelen in een goede sollicitatiebrief
Sollicitatiegesprek17 minuten leestijd
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
Alles Doorbladeren
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en om analyses en marketing uit te voeren. Door onze website te gebruiken, stemt u in met alle cookies in overeenstemming met onze Cookiebeleid en Privacybeleid .
Cookies accepteren