Yes! De uitnodiging is een feit. Je mag op sollicitatiegesprek voor je droombaan. Met een goede voorbereiding zit je straks zelfverzekerd aan tafel, dus gauw aan de slag met de vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek kunt verwachten.
Een sollicitatiegesprek draait om jou en de vragen die je krijgt, gaan over jou als persoon, je kwalificaties voor de baan en je ervaring. Met sollicitatievragen verkent de selecteur de match tussen de functie-eisen en jouw kennis en vaardigheden. En uiteraard zal de werkgever willen peilen of je past bij de organisatie.
Om je goed voor te bereiden en met een zeker gevoel bij je potentiële werkgever aan tafel te schuiven, is het slim om door te nemen wat voor vragen je tijdens het sollicitatiegesprek kunt verwachten. Daar kom je in dit artikel achter aan de hand van de volgende hoofdstukken achter:
Maar voordat je enthousiast aan de slag gaat met het voorbereiden van je gesprek, nog even dit:
Een sollicitatiegesprek is bedoeld om samen te ontdekken of sollicitant en werkgever bij elkaar passen. Niet meer en niet minder.
Houd dat in je achterhoofd bij het voorbereiden van antwoorden op sollicitatievragen. Dan begrijp je meteen dat het verstandig is om open en eerlijk te zijn over je plus- én minpunten zodat je straks niet op een functie zit die niet bij je past.
Natuurlijk wil je nieuwe werkgever weten wie je bent en hoe je als persoon in elkaar steekt. Je kunt daarom sollicitatievragen verwachten over je kwaliteiten, valkuilen, interesses en hobby’s.
Voorbeelden vragen over je persoonlijkheid:
Je bent wie je bent, dus er zijn geen goede of foute antwoorden wanneer je over jezelf praat. Toch wil je natuurlijk wel laten zien op welke manieren jouw persoonlijkheid past bij de vacature. Probeer daarom in je antwoorden steeds een terugkoppeling te maken naar de functie. Misschien is je moeder als advocaat de grote inspiratiebron die je ertoe heeft aangezet om ook rechten te gaan studeren. Zorg ervoor dat je in ieder geval enthousiast kunt vertellen over zaken waar je blij van wordt.
Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek geeft rust. Bekijk ons handige stappenplan voor een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek en kom goed beslagen ten ijs.
Het is ook slim om een aantal goede eigenschappen van jezelf paraat te hebben met voorbeelden erbij van situaties waarin je die kwaliteiten hebt ingezet. Doe dat ook voor je valkuilen. Ben je een sloddervos? Vertel dan een smakelijk verhaal over die keer dat je je sleutels kwijt was. Maar vergeet niet om erbij te vertellen dat je dat inmiddels ondervangen hebt met een sleutelhaakje naast de kapstok. Wees daarnaast voorbereid op sollicitatievragen over je toekomstplannen (‘ waar zie jij jezelf over 5 jaar?’) en je drijfveren.
Ben je pas afgestudeerd of deed je recent nog een aanvullende opleiding? Dan zal het sollicitatiegesprek zich ook richten op je studie. Houd rekening met vragen over de keuze voor je studie, hoe je je studietijd hebt ervaren en waarom je er wel of niet je werk van hebt gemaakt.
Voorbeelden van vragen over je studie:
Denk voordat je op sollicitatiegesprek gaat goed na over wat je hebt geleerd tijdens je studietijd. Heb je bijvoorbeeld een stage gevolgd? In het buitenland gewoond? Of heb je zelf meegeholpen bij een studievereniging? En kun je die kennis en ervaring linken aan de functie waarop je solliciteert? Op die manier kun je je studie koppelen aan de baan en jezelf als de perfecte kandidaat presenteren.
Heb je een aantal jaar werkervaring op de teller? Dan biedt dat je toekomstige werkgever een schat aan informatie over jou. Waarom heb je bijvoorbeeld voor een bepaalde branche gekozen of waarom maak je nu juist een switch? En wat voor een collega ben je in je huidige baan?
Voorbeelden van vragen over je werkervaring:
Het sollicitatiegesprek zal zich richten op jouw bijdrage aan projecten, zaken waar je met plezier op terugkijkt, frustraties die je hoopt achter je te laten, voorbeelden waaruit blijkt hoe je als collega functioneert enzovoort. Wees eerlijk over je professionele verleden en probeer ook nu in je antwoorden een terugkoppeling te maken naar de functie waarop je solliciteert. Als je bijvoorbeeld eerlijk moet toegeven dat je op een bepaald vlak eigenlijk nog te weinig ervaring hebt, geef dan duidelijk aan hoe jouw leergierigheid dat gebrek aan ervaring ruimschoots compenseert.
Denk ter voorbereiding na over:
Een werkgever vindt het belangrijk dat je affiniteit hebt met zijn diensten en/of producten. Hij zal willen weten wat je aanspreekt in zijn organisatie en waarom je jezelf vindt passen bij het bedrijf. Zorg dat je een antwoord klaar hebt voor dat soort vragen over je affiniteit met de branche en de organisatie. Let op: met dit type vragen toetst de werkgever vaak meteen of je je goed hebt voorbereid.
Voorbeelden van vragen over je affiniteit met de organisatie:
Bekijk ter voorbereiding de website en socials van het bedrijf en verdiep je in hun concurrenten en de brancheontwikkelingen. Bedenk ook wat je nog wilt weten over de organisatie. Welke vragen wil je zelf stellen aan de recruiter?
Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek geeft rust. Bekijk ons handige stappenplan voor een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek en kom goed beslagen ten ijs.
Je zag de vacaturetekst en wist meteen: Dit. Is. Mijn. Baan! Aan jou nu de taak om je toekomstige werkgever uit te leggen waarom je staat te popelen om aan de slag te gaan.
Voorbeelden van vragen over de vacature:
Zorg dat je paraat hebt op welke punten de vacature je het meest aanspreekt én waarom jij de juiste persoon bent om invulling te geven aan de functie.
Lees de vacaturetekst nog een keertje door voordat je op sollicitatiegesprek gaat. Dan heb je de belangrijkste competenties scherp op je netvlies.
Naast allerlei informatie over jou, je ervaring en de vacature, zal de werkgever ook een aantal praktische zaken willen weten.
Houd er ook rekening mee dat je wellicht al sollicitatievragen krijgt over je salariseisen en wat voor jou belangrijk is op het gebied van vrije dagen, pensioenvoorziening en opleidingsmogelijkheden. Dit is hét moment om zelf ook proactief te zijn. Kun je absoluut niet op dinsdagen werken vanwege zorgtaken of andere verplichtingen? Geef het aan.
Naast de bovenstaande vragen, kun je ook te maken krijgen met onverwachte - en vaak wat vreemde - vragen tijdens je sollicitatiegesprek. De recruiter stelt deze ongebruikelijke vragen vaak om: het ijs te breken, te zien hoe je op onverwachte situatie reageert, of om je skillset te testen. Hieronder een aantal onverwachte vragen.
Voorbeelden van creatieve sollicitatievragen:
Op creatieve vragen kun je je moeilijk voorbereiden. Je kunt tijd rekken door te vragen waarom je deze vraag krijgt, maar beter verzin je ter plekke een gevat antwoord. Er is geen goed of fout antwoord in dit geval. De vraag is louter bedoeld om te zien hoe je met onverwachte situaties omgaat. Wees creatief en blijf dicht bij jezelf.
Een goede interviewer zal je de ruimte geven om zelf ook vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Dat geeft hem een inkijkje in zaken die voor jou belangrijk zijn en daarmee inzicht in jou als persoon.
Bedenk daarom ook zelf een aantal vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Dat onderstreept je goede voorbereiding en het is je kans om een onderwerp op tafel te krijgen waarover je absoluut iets wilt weten.
Denk aan slimme vragen over je toekomstige collega’s, de sfeer op de afdeling en de organisatiecultuur, hoe de vacature is ontstaan, hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet en hoe de sollicitatieprocedure verder zal verlopen. Vragen om te stellen tijdens je sollicitatie noteer je bij voorkeur op een notitieblokje. Dan kan je ze tijdens je sollicitatie nalopen en vergeet je geen belangrijke vragen.
Tijdens een sollicitatiegesprek komt er van alles aan bod. Zo kan de selecteur bepalen of jij geschikt bent voor de functie en of je bij het bedrijf past. Denk aan vragen over je opleidingen, werkervaring, werkethiek en wat je kan toevoegen aan het team. Dit type vragen onderzoekt jouw kwalificaties voor de functie waarop je solliciteert en zijn prima vragen.
Helaas gaan niet alle vragen daarover. Soms kun je onverwacht te maken krijgen met ongepaste vragen die eigenlijk helemaal niet gesteld mogen worden tijdens een sollicitatie.
Bijvoorbeeld of je van plan bent binnenkort zwanger te worden of kinderen te krijgen. Of je getrouwd bent of niet, wat je geaardheid is, of wat je godsdienst is. Dat zijn ongepaste vragen die geen relevantie informatie opleveren over jouw geschiktheid om bepaalde taken uit te oefenen.
Ongepaste vragen mag de selecteur niet stellen. Stelt hij ze toch, dan hoef je geen antwoord te geven. Denk aan:
Begint een recruiter er toch over? Geef dan aan dat je de vraag ongepast vindt. Je kan zelfs overwegen een klacht in te dienen als er echt een grens wordt overschreden. Hier kun je een volledige lijst vinden met welke vragen niet gesteld mogen worden tijdens een sollicitatiegesprek. Bij twijfel over sollicitatiediscriminatie kun je gratis contact opnemen met het Juridisch Loket, je vakbond, of je regionale antidiscriminatiebureau.
Afhankelijk van de functie zijn sommige vragen naar privézaken of je gezondheid wel toegestaan. Dat mag alleen als de informatie relevant is voor de functie. Bijvoorbeeld:
“Als horecamedewerker moet je veel uren lopen en veel uren achter elkaar staand werken. Kun je dat volhouden zonder tussentijds te gaan zitten?”
of
"Werken bij de afdeling zedendelicten is onlosmakelijk verbonden met schokkende beelden en heftige situaties. Ben je mentaal sterk genoeg om daarmee om te gaan?"
We hebben je een flink aantal voorbeeldvragen voor je sollicitatiegesprek gegeven. De volgende tips helpen je om te oefenen met het beantwoorden:
Elke sollicitatie begint met een ijzersterk cv. Maak jouw cv eenvoudig online met onze succesvolle cv templates.
Als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt, is het slim om jezelf daarop voor te bereiden door na te gaan wat voor soort vragen er gesteld zullen worden. Over het algemeen kun je erop rekenen dat er zal worden gevraagd naar je persoonlijkheid, opleidingsachtergrond, werkervaring, waarom je goed bij de bedrijfscultuur past en hoe je van plan bent een verschil te gaan maken op de werkvloer in die specifieke functie.
Probeer tijdens je sollicitatiegesprek eerlijk antwoord te geven op de gestelde vragen en daarbij steeds een terugkoppeling te maken naar de vacature. Je solliciteert omdat je zelf denkt goed bij de functie te passen, dus het is vooral belangrijk dat je dit enthousiasme goed overbrengt. Maak van tevoren het liefst een lijstje met je zwakke en sterke punten, en probeer veelvoorkomende vragen eens voor jezelf te beantwoorden. Dat zal je helpen zelfverzekerder het gesprek in te gaan. Veel succes!