Tweede sollicitatiegesprek voorbereiden

Je bent uitgenodigd voor een tweede sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Met de juiste voorbereiding verzilver je deze kans op je droombaan.
Marlijn van der Bok
Freelance copywriter
Bijgewerkt op 2 oktober 2023

Tijdens het eerste sollicitatiegesprek heb je al kennisgemaakt met het bedrijf en met de recruiter, de grote baas en/of je leidinggevende. Misschien heb je zelfs al een toekomstige collega gesproken tijdens het eerste gesprek. Je bent meer te weten gekomen over de taken, de plek van de functie in het geheel en de organisatie. 

De eerste indrukken waren over en weer goed, en nu mag je door naar de volgende ronde. Top!
Maar wat kun je verwachten en wat zijn de aandachtspunten bij het voorbereiden van een tweede sollicitatiegesprek?

Dit artikel over het voorbereiden van je tweede sollicitatiegesprek geeft je volop tips, een handig stappenplan en voorbeeldvragen. Zo zit je bij de 2e ronde goed voorbereid aan tafel.

Wat is het doel van een tweede sollicitatiegesprek?

Deze tweede ronde is geen herhaling van het kennismakingsgesprek, maar is echt bedoeld om de diepte in te gaan. De werkgever zal zich ervan willen verzekeren dat jij de juiste persoon voor deze rol bent. 

En andersom wil jij natuurlijk uitknobbelen of het bedrijf en de baan goed bij jou past. Een groot deel van je tijd gaat op aan werken, dus dan wil je wel op je plek zitten!

Hieronder lees je wat je kunt verwachten en hoe je je het beste kunt voorbereiden op een tweede sollicitatiegesprek. 

Wat maakt een tweede sollicitatiegesprek anders dan het eerste gesprek?

Ten eerste zal de setting tijdens een tweede sollicitatiegesprek vaak anders zijn. Bijvoorbeeld omdat je op een andere locatie afspreekt en met andere mensen in gesprek gaat. 

Ten tweede zal de inhoud anders zijn:

  1. Je gaat dieper in op de functie en de werkzaamheden.
  2. Je spreekt uitgebreid over de benodigde kennis en vaardigheden.
  3. Ze zullen nog beter kijken of je als persoon bij het team en het bedrijf past.
  4. Je salaris en arbeidsvoorwaarden zullen meestal aan bod komen.

Wie zijn er aanwezig tijdens het 2e gesprek?

De aanwezigen bij het 2e gesprek zijn bepalend voor hoe het gesprek eruit zal zien. Want de exacte inhoud en diepgang van het tweede gesprek hangt nauw samen met de aanwezigen. 

Spreek je tijdens de tweede ronde dezelfde mensen als bij het kennismakingsgesprek? Dan hebben zij goed voor ogen op welke punten ze nog informatie missen en gaat het gesprek sneller de diepte in. Ze zullen belangrijke vaardigheden uitvragen en dat met ( STARR) voorbeelden onderbouwd willen zien. 

Vaak zit er bij het tweede sollicitatiegesprek een nieuw gezicht aan tafel. Een directe collega of een leidinggevende bijvoorbeeld. In dat geval zal je vragen krijgen die je ook tijdens het eerste gesprek hebt gehad. Soms spreek je in de tweede ronde uitsluitend andere mensen. In dat geval lijkt het tweede gesprek meer op het eerste kennismakingsgesprek. 

Gerelateerde artikelen
Slechte eigenschappen: zo vertel je erover
Bij veel sollicitatiegesprekken krijg je de vraag: 'Wat zijn je goede en slechte eigenschappen'? Met dit artikel ben jij helemaal voorbereid op die lastige sollicitatievraag.

Het tweede sollicitatiegesprek voorbereiden in 6 stappen

De voorbereiding op het tweede gesprek begint eigenlijk direct na je eerste gesprek. Noteer na dat gesprek wat je te weten bent gekomen over de functie, het bedrijf, de collega’s, de samenwerkingen, de producten en/of diensten etc. Daarmee vul je de informatie aan die je tijdens je eerste voorbereiding al had verzameld.

Je voorbereiding voor het tweede sollicitatiegesprek ziet er als volgt uit:

  1. Ons stappenplan voor het eerste gesprek nogmaals doornemen.
  2. Stap 4 t/m 10 uit dat stappenplan voorbereiden waarbij je er rekening mee houdt dat je meer de diepte in moet dan bij het eerste gesprek. Bereid ook goede STARR-voorbeelden voor die aansluiten bij de functie en het bedrijf (benut je kennis uit het eerste gesprek).
  3. De notities doornemen die je na het vorige gesprek maakte.
  4. Je persoonlijke pitch bijschaven en/of nogmaals oefenen.
  5. Een antwoord voorbereiden op de vraag welke onderwerpen je zou willen bespreken naar aanleiding van het eerste gesprek.
  6. Je salarisindicatie en gewenste arbeidsvoorwaarden op een rij zetten.
Gerelateerde artikelen
Marktconform salaris – wat schuift die baan?
Wij bieden jou gezonde lunches, ontspannen potjes tafeltennis en natuurlijk een marktconform salaris. Bij die eerste twee heb je vast beeld. Maar een marktconform salaris, wat is dat eigenlijk? In dit blog geven we je inzicht in de wondere wereld van marktconforme salarissen.

Een opdracht of assessment tijdens het tweede gesprek

Het kan zijn dat het tweede sollicitatiegesprek wordt benut om je een proefopdracht te laten maken of doen. Dan kunnen ze zien hoe je in een praktijksituatie functioneert. Ook een assessment of een meeloopmoment komen voor als instrument om jou nog beter te leren kennen. Voor sommige (sales) functies staat tijdens het tweede gesprek een presentatie of korte sales pitch op het programma. 

In alle gevallen is het gebruikelijk dat je van tevoren weet wat er van je gevraagd wordt zodat je je kunt voorbereiden.

Gerelateerde artikelen
Onverwachte vragen sollicitatiegesprek
Onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek zijn meestal bijzondere en soms ronduit rare vragen. De recruiter stelt deze vragen om te zien hoe je reageert, de diepte in te gaan, het ijs te breken of om op een ongebruikelijke manier je kennis en vaardigheden te testen. Dit blogartikel bereid je voor op onverwachte selectievragen.

Welke vragen moet je stellen bij een tweede sollicitatiegesprek?

Vragen stellen doe je natuurlijk ook tijdens het tweede gesprek van je sollicitatie. Je bent in deze tweede ronde van de sollicitatiegesprekken immers al dicht bij het binnenhalen van de job. En wanneer je over een aantal weken daadwerkelijk aan de slag gaat in die functie, wil je uiteraard goed weten wat je kunt verwachten. 

Je wilt een beeld krijgen van je collega’s, je leidinggevende en van de activiteiten die het bedrijf ontplooit op het gebied van HR. Daarom kun je vragen stellen die daarop aansluiten, bijvoorbeeld:

  • Op welke manier krijg ik feedback op mijn functioneren?
  • Wat zijn het komend jaar de hoogste prioriteiten voor deze functie?
  • Wat is de samenstelling van het team?
  • Is er een bedrijfsrestaurant?
  • Lunchen de collega’s samen / gaan collega’s wandelen tijdens de lunch?
  • Zou ik de werkplek mogen zien?
  • Met welke andere afdelingen zal ik het meeste samenwerken?
  • Wat doet de organisatie om professionele ontwikkeling te stimuleren?
  • Hoe wordt er in de organisatie naar de functie en/of dit team gekeken?
  • Wat voor een persoonlijkheden zitten er in het team en welke belangrijke vaardigheden dragen zij bij zich?

Tweede sollicitatiegesprek met HR: je salaris en arbeidsvoorwaarden bespreken

Een spannend onderdeel van het tweede sollicitatiegesprek is de onderhandeling over salaris en arbeidsvoorwaarden. Vaak komt het aan het eind van het gesprek aan bod. Wanneer dit onderwerp wordt aangesneden, weet je bijna zeker dat ze enthousiast over je zijn. Krijg je in het gesprek een concreet contractvoorstel, reageer dan enthousiast en spreek je dank uit.

Afhankelijk van het voorstel kun je:

  • het aanbod accepteren,
  • vragen om bedenktijd, of
  • inhoudelijk in gesprek gaan over het voorstel.

Als het aanbod overduidelijk een werelddeal is, kan je het direct accepteren. Maar meestal is het verstandig even bedenktijd in te bouwen zodat je alles rustig op een rijtje kan zetten. Je wilt namelijk geen appels met peren vergelijken. 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat het maandsalaris je tegenvalt, maar dat je de vele vakantiedagen, de eindejaarsuitkering en winstdeling over het hoofd hebt gezien. Of dat je een hoog salaris krijgt, maar geen pensioen opbouwt, geen telefoon of laptop van de zaak krijgt, meer uren werkt dan in je vorige baan of bijvoorbeeld vanwege het werk nooit vrij mag nemen in het eerste kwartaal. 

Expert tip

De arbeidsvoorwaarden van je huidige baan kunnen flink afwijken van die van je nieuwe baan. Dan is het lastig om snel te bepalen of het voor jou een mooi aanbod is. Wees niet bang om de hiring manager om bedenktijd te vragen. 

Ook de hiring manager kan bedenktijd nodig hebben of intern overleg moeten voeren over jouw tegenbod. 

Komt het onderwerp salaris niet op tafel? Wacht dan geduldig af totdat je zeker weet dat ze jou zien zitten voor de baan. Probeer aan te voelen of het moment geschikt is om het onderwerp aan te snijden. Zo ja, laat dan blijken dat je erg enthousiast bent over de baan en graag in gesprek wilt over de arbeidsvoorwaarden. 

Expert tip

Soms komt je salaris niet ter sprake in het 2e gesprek, maar krijg je op een later moment een contractvoorstel per mail of mondeling via de telefoon. 

Tips voor het tweede sollicitatiegesprek

Wel
  • Analyseer je eerste sollicitatiegesprek: wat ging goed en waar kunnen ze nog vragen over hebben?
  • Bereid vragen voor die je tijdens je 2e sollicitatiegesprek kunt stellen.
  • Vraag naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure, wanneer nemen ze een beslissing? Welke datum zou je eerste werkdag zijn?
  • Bedenk van tevoren welke arbeidsvoorwaarden en salaris je graag terugziet in je contract.
  • Indien je een opdracht of assessment moet doen, bereid het goed voor.
  • Oefen je persoonlijke pitch en bereid goede voorbeelden voor die aansluiten bij de functie en het bedrijf
Niet

Begin niet direct over je salaris of arbeidsvoorwaarden. Wacht af tot er een geschikt moment voor komt of tot het ter sprake wordt gebracht.

Wat gebeurt er na het tweede sollicitatiegesprek? 

Natuurlijk wil je na het tweede sollicitatiegesprek zo snel mogelijk weten of je de baan krijgt. Maar helaas, vaak duurt het in de praktijk nog wel even voordat je weet of je de baan krijgt. Gemiddeld duurt het ongeveer drie tot zes weken voordat een werkgever een definitieve keuze maakt. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die binnen twee weken de knoop door hakken. Het is dan ook verstandig om tijdens je tweede sollicitatiegesprek te vragen naar het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. 

Bij sommige bedrijven (vooral bij overheid en in de zorg) volgt er na het tweede gesprek een assessment of psychologische test als laatste stap voordat je definitief wordt aangenomen. 

Gerelateerde artikelen
5 sollicitatievaardigheden voor een sollicitatiegesprek met betere baankansen
Sollicitatievaardigheden zijn onmisbaar voor een goed sollicitatiegesprek. Want niet de meest geschikte kandidaat, maar de meest sollicitatievaardige kandidaat krijgt de baan. Met deze 5 vaardigheden verhoog je jouw baankansen.

Aan de slag met de voorbereiding van je tweede gesprek

Heb je de uitnodiging voor je tweede gesprek al binnen? Ga dan aan de slag met de tips uit dit blogartikel en lees ook onze andere blogs over sollicitatiegesprekken voorbereiden. 

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv