Er zijn twee belangrijke redenen voor het bijwerken en updaten van je cv:
De meeste mensen maken hun cv als ze gaan solliciteren. Is de baan binnen, dan belandt het cv in een vergeten mapje op de computer. Wanneer er 3 jaar later opnieuw een mooie vacature voorbij komt, is het oude cv onvindbaar en maken ze een nieuw cv. En wanneer het cv wel boven water komt, rijst de vraag:
“Wat heb ik de afgelopen 3 jaar eigenlijk aan kennis en ervaring opgedaan?”
Dikke kans dat belangrijke informatie dan onbenoemd blijft. Want hoe zat het ook al weer?
Behaalde certificaten, vrijwilligerswerk, bijzondere projecten, je boek of wetenschappelijke publicatie, die gewonnen aanbesteding…
Veel gebeurtenissen die op het moment zelf veel impact hebben, verdwijnen met het verstrijken van de tijd naar de achtergrond. Je vergeet simpelweg wat je gedaan en bereikt hebt. Om van de exacte cijfers maar te zwijgen. Want wat was het budget ook al weer voor die marketingcampagne? En hoeveel extra omzet had je daar ook al weer mee binnengesleept?
Precies.
Je tast in het duister.
En dat is eenvoudig te voorkomen. Door op vaste momenten je cv bij te werken. Bijvoorbeeld in de kerstvakantie wanneer je toch al reflecteert op het afgelopen jaar. Of (en) midden in de zomer, wanneer je in de komkommertijd prima een uurtje kunt vrijmaken om je cv te updaten.
Je cv bijwerken kan een arbeidsintensief klusje zijn. Om je cv helemaal up to date hebben in 2024, kun je het beste een basis cv maken. Met een basis cv bespaar je tijd en zie je niets over het hoofd.
Het is dus een goede gewoonte om 1 of 2 keer per jaar je cv erbij te pakken en de inhoud aan te vullen. Daarnaast is er nog een moment waarop je altijd je cv moet updaten: wanneer je gaat solliciteren.
Want elke functie is net weer even anders. Daarom heb je voor elke sollicitatie een cv op maat nodig. Ook als je je cv vorige week al van een update had voorzien. Of gisteren. Of vanmorgen. Maak voor elke vacature een cv op maat.
Want met een cv op maat kun je:
Vergeet niet om ook je LinkedIn profiel bij te werken. Zo zorg je ervoor dat je online presentatie op LinkedIn strookt met je cv.
Je cv updaten hoeft geen uren te duren. Zeker als je 1 of 2 keer per jaar je cv even bijwerkt, ben je met een half uurtje wel klaar. Volg onderstaande 5 stappen en geef je cv in no time een upgrade!
De eerste stap is een makkie. Zeker als je ondertussen niet getrouwd, gescheiden of verhuisd bent en nog steeds hetzelfde telefoonnummer hebt. Check je persoonlijke informatie op:
Creëer een persoonlijke URL voor je Linkedin. Linkedin.com/in/misty-pathuis. Klinkt een stuk fijner dan linkedin.com/in/6748293629.
De volgende stap is het aanvullen van je werkervaring en eventueel ook het cv-onderdeel opleidingen.
Voeg nieuwe werkervaring toe en beschrijf wat je hebt gedaan liever te uitgebreid dan te beknopt. Weghalen kan altijd nog als je straks je cv op maat maakt voor een gerichte sollicitatie. Hetzelfde geldt voor opleidingen, cursussen, trainingen en workshops die je deed.
Dit is ook het moment om irrelevante informatie weg te halen. Heb je drie mooie werkervaringen die samen zo’n 10 jaar bestrijken? Dan kan oudere werkervaring van je cv af. Of je vat het in één regel samen waarbij je de taken weglaat, dan vallen er geen gaten in je cv:
2002 – 2005: Receptioniste bij Sanadome Nijmegen
Welke nieuwe vaardigheden heb je de afgelopen periode opgedaan? Heb je een training functioneringsgesprekken voeren gevolgd en vervolgens met je 15 teamleden een functioneringsgesprek gevoerd? Of heb je een groot rijbewijs gehaald, nieuwe digitale vaardigheden geleerd of intensief samengewerkt in een multidisciplinair team?
Op de werkvloer ontwikkel je jezelf continu. Soms is dat heel duidelijk (je volgt een training), soms wat minder duidelijk (je werkt met een nieuw CMS) en soms moet je echt even goed nadenken welke professionele vaardigheden je in de laatste maanden hebt ontwikkeld. Vooral met soft skills is dat het geval. Die ontwikkel je vaak heel geleidelijk. Check het rijtje vaardigheden op je cv en vul aan waar nodig.
Je persoonlijk profiel (of profielschets) is het deel van je cv waar je jouw persoonlijkheid kunt laten zien. En je kunt hem perfect op maat maken voor een specifieke functie. Dit cv-onderdeel update je daarom eigenlijk alleen wanneer je je cv bijwerkt voor je sollicitatie op een specifieke functie.
Wanneer je informatie toevoegt en weghaalt, komt je cv er anders uit te zien. Er ontstaat extra witruimte of juist minder. De opmaak van je cv moet rustig en verzorgd ogen, daarom is de lay-out check een belangrijke laatste stap.
Controleer de lay-out van je cv op:
En als je dan toch bezig bent: kijk even in de spiegel en daarna naar de foto op je cv. Zie je weinig verschil, dan hoef je niets te doen. En anders is het tijd voor een recentere foto.
Heb je een account op CVster.nl dan is je cv updaten een fluitje van een cent. Je hoeft je geen zorgen te maken over de lay-out en kunt met één muisklik je cv in een totaal andere stijl zetten. Templates genoeg, dus er is er altijd eentje die bij je past.
Op CVster.nl kun je eindeloos cv’s aanmaken. Zo kun je de oude versie bewaren en de inhoud gebruiken voor een gloednieuw cv.
Bekijk onze cv-templates of laat je inspireren door cv-voorbeelden. Liever nog even lezen? In ons blog over cv’s, sollicitatiebrieven, sollicitatiegesprekken en carrière staat een schat aan informatie om jouw banenjacht mee te boosten.