Als ICT-medewerker help je mee om de bedrijfssoftware en -hardware goed te laten werken. Wat je exact doet, kan enorm verschillen per functie.
Daarom aan jou de taak om de functiebeschrijving grondig door te nemen en te markeren wat de werkgever precies verwacht van een goede kandidaat. Met die informatie in het achterhoofd, ga je aan de slag met jouw ICT-medewerker cv waarin je laat zien aan welke verwachtingen van de werkgever jij kunt voldoen.
CVster.nl helpt je met deze handleiding cv schrijven voor ICT-medewerkers en een ICT-medewerker voorbeeld cv. Dit zijn de onderwerpen:
Bekijk voor diepgaand advies over cv’s maken onze uitgebreide handleiding Hoe maak je een cv? met info over elk aspect van een overtuigend cv. Daarnaast staan er in ons blog vele artikelen rond de thema’s carrière, cv’s, sollicitatiebrieven en sollicitatiegesprekken voor je klaar.
Elk cv – dus ook een ICT-medewerker cv – kent vaste cv-onderdelen die in elk cv thuishoren. Zoals je in het cv-voorbeeld kunt zien, bevat een cv een structuur met de volgende essentiële componenten:
Naast de juiste cv-onderdelen, is het belangrijk ook de juiste toon te kiezen. Een succesvolle ICT-medewerker heeft vakkennis, goede communicatieve skills en onderzoekt telkens wat er exact moet gebeuren in een specifieke situatie.
Doe dat ook in je cv. Zorg voor een professionele toon, overtuigende voorbeelden en een foutloos cv.
We kunnen niet genoeg benadrukken dat je voor elke sollicitatie je cv helemaal op maat voor de functie moet maken. De vacaturetekst is de beste bron om te bepalen hoe je dat moet doen. Waarom? Ten eerste omdat elke functie uniek is en specifieke kennis, ervaring en vaardigheden vereist. Ten tweede omdat je trefwoorden uit de vacaturetekst wilt gebruiken in je cv. Dat zorgt ervoor dat je cv moeiteloos door de eerste selectie van een Applicant Tracking System (ATS) komt.
De meest gangbare cv-indeling – en daarmee de veilige optie – i s de omgekeerd chronologische cv-indeling. Recruiters zijn gewend om dit type cv’s te beoordelen en vinden het vaak ook de prettigste indeling om zich snel een beeld te vormen. Je meest recente werkervaring staat netjes bovenaan, daaronder je vorige job en zo verder.
Maar soms is een vaardigheden-cv de betere keuze. Bijvoorbeeld wanneer je als zzp’er diverse opdrachten en advieswerk hebt gedaan op het gebied van ICT. Met een vaardigheden-cv heb je dan volop ruimte om je meest relevante kwalificaties te benadrukken in relatie tot projecten die je deed of specifieke vaardigheden die je hebt ingezet.
Een laatste optie is een gecombineerd cv. Dit type cv is een mix van een chronologisch cv en een vaardigheden-cv. Bij werkervaring en opleiding volg je de omgekeerd chronologische indeling en daarnaast benadruk je in de sectie 'persoonlijk profiel' en onder de kop 'vaardigheden' jouw vaardigheden en talenten.
Het persoonlijk profiel op je cv is dé plek om over te brengen dat je een ICT-medewerker bent die voortvarend aan de slag gaat en het eindresultaat scherp op het netvlies houdt.
Je kunt het vergelijken met een beknopte LinkedIn samenvatting waarin je vertelt waarom jij een geschikte kandidaat bent. In het persoonlijk profiel gebruik je sterke actiewerkwoorden en verwerk je trefwoorden die ook in de functiebeschrijving staan. Leg een overtuigend verband tussen wat de werkgever zoekt en wat jij te bieden hebt.
Hieronder vind je een aanpasbaar voorbeeld voor ICT-medewerkers. Kopieer het en pas het aan voor je eigen persoonlijk profiel.
Als optimistische en kwaliteitsgerichte ICT-medewerker werk ik al meer dan 6 jaar met eindgebruikers en ICT-support teams op het brede vlak van ICT-ondersteuning. Ik lever met veel plezier eersteklas technische ondersteuning aan interne en interne klanten. Ook adviseer ik de directie over risicomanagement en ben ik CRISC gecertificeerd. Om mijn voorliefde voor Franse kaas te compenseren, ren ik elke ochtend 5 km en wandel ik in de lunchpauze graag met collega’s.
Het is belangrijk om alles in je cv af te stemmen op de ICT-baan waarop je solliciteert. En het cv-onderdeel werkervaring is de allerbelangrijkste sectie om dat te doen.
Hoe meer werkervaring je hebt, hoe zorgvuldiger je moet zijn bij het selecteren en beschrijven van je meest relevante werkervaring. Zorg ervoor dat je belangrijke werkervaring opschrijft als een resultaatgerichte prestatie, in plaats van als een taak. Daarmee help je werkgevers of opdrachtgevers zich voor te stellen hoe jij dat straks in je nieuwe rol gaat doen.
Kwantificeer alle meetbare resultaten die je hebt helpen realiseren met concrete feiten en cijfers. Bijvoorbeeld besparingen, winsten en efficiency slagen. Bekijk hieronder een voorbeeld van werkervaring op het cv van een ICT-medewerker.
ICT-medewerker, Callubra, Hilversum
Juli 2019- heden
ICT-medewerker, Universiteit Utrecht, Utrecht
Jan 2016 – Juni 2019
In het cv-onderdeel opleiding zet je al je afgeronde opleidingen onder elkaar. Noem hier ook bedrijfstrainingen. ICT-medewerkers worden namelijk vaak on the job getraind, aangezien elk bedrijf zijn eigen ICT-systemen heeft en je daarnaast doorlopend je kennis op peil moet houden.
Ook gevolgde cursussen, certificeringen en lidmaatschappen van beroepsverenigingen kun je bij dit cv-onderdeel vermelden. Zijn het er veel, maak er dan een aparte cv-sectie voor aan.
Hogeschool Utrecht, HBO-ICT
Afstudeerrichting: Cyber Security & Cloud
2012 – 2016
Het onderdeel vaardigheden op je cv is de perfecte plek om je capaciteiten te benadrukken. Het is een cv-onderdeel dat recruiters makkelijk kunnen scannen. Zo kunnen ze snel beoordelen of jij in huis hebt wat ze zoeken in een nieuwe ICT-medewerker.
Noem hier geen basisvaardigheden die elke ICT-medewerker in huis heeft, maar selecteer vaardigheden die echt jouw toegevoegde waarde voor de functie benadrukken. Maak het uniek, voeg context toe en noem zeker ook een aantal soft kills.
Een ICT-medewerker heeft een heel aantal zachte vaardigheden nodig om het werk goed te kunnen uitvoeren. Laat zien wat voor een persoon en collega jij bent en waarin je uitblinkt.
Laat jouw competenties zien op je cv!