Wat zijn goede methoden om een baan te zoeken? Een overzicht

De HR-wereld kan een ware jungle zijn. Om je hier als werkzoekende op een efficiënte manier doorheen te navigeren, is het belangrijk om de juiste tactieken in te zetten. Maar voordat je bepaalt hoe je je pijlers op een functie richt, is het goed om eerst eens te kijken waar ze zich überhaupt verschuilen. In deze gids leer je daarom wat anno 2024 de beste methoden zijn om een baan te zoeken die bij je past.
Paul Drury
Content writer / HR Specialist
Bijgewerkt op 24 september 2024

Als je werkloos bent en daar verandering in wilt brengen, merk je waarschijnlijk dat het zoeken van een baan soms aanvoelt als een fulltime baan an sich. Maar laat jezelf niet ontmoedigen, want de perfecte functie voor jou bestaat en met een actieve en veelzijdige zoekstrategie zul je ‘m vinden.

Je herinnert je misschien nog de tijd dat werkzoekenden een krant kochten, advertenties omcirkelden, een sollicitatiebrief op de typemachine schreven, hun cv bijvoegden en alles per post verstuurden. Maar de tijden zijn duidelijk veranderd. Vacatureadvertenties in gedrukte publicaties zijn nog niet volledig verdwenen en kunnen soms zelfs nog steeds nuttig zijn. Toch is het tegenwoordig zeldzaam om op deze manier een baan te vinden, aangezien de overgrote meerderheid van de bedrijven hun werknemers online zoekt.

Naar wat voor baan je ook op jacht bent, deze gids biedt waardevolle strategieën om je zoektocht te vergemakkelijken. In de volgende hoofdstukken ontdek je wat de beste methoden zijn voor het zoeken van een baan: 

  • Een baan zoeken via vacaturebanken en vacaturesites
  • Een baan zoeken via Google
  • Een baan zoeken via LinkedIn
  • Methoden om een remote baan te zoeken
  • Methoden om een niet-geadverteerde baan te zoeken
  • Methoden om een baan te zoeken als je geen ervaring hebt
  • Methoden om banen te beoordelen
  • Zorg voor een uitstekende cv en sollicitatiebrief

Een baan zoeken via vacaturebanken en vacaturesites

Anno 2024 behoort het afspeuren van vacaturesites tot een van de populairste (en effectiefste) manieren om een baan te vinden. Neem Cv’sters complete lijst van vacaturebanken eens door. Daarin staan 70 websites vermeld, afgestemd op verschillende specialisaties en regio's.

Meer algemene toonaangevende platforms zouden aan de meeste behoeften van werkzoekenden moeten voldoen. Denk aan Indeed, Vacant, Monsterboard, Jobbird en Glassdoor. Als de baan die je zoekt niet op een van deze platforms staat, is de kans groot dat deze ook daadwerkelijk niet bestaat.

Veel van deze websites verzamelen vacatures van veel verschillende werkgevers, die ervoor betalen gebruik te mogen maken van het platform. Als werkzoekende kun je een account aanmaken op deze websites. Je kunt je sollicitatiedocumenten dan eenvoudig en snel opsturen wanneer je een interessante vacature voorbij ziet komen en krijgt bovendien meldingen wanneer er een vacature online komt die aan je criteria voldoet. 

Gerelateerde artikelen
Welke baan past bij mij? 3 inzichten voor meer werkgeluk!
Al op de middelbare school moet je keuzes maken over een studierichting. Een keuze die de rest van je (werkende) leven kan beïnvloeden. Maar ben je op die leeftijd in staat om na te denken over wat écht bij je past? Soms kom je tijdens je studie van een koude kermis thuis. Of ontdek je pas na 20 jaar noeste arbeid dat je niet op de juiste plek zit. Op welk punt in je carrière je ook staat: deze blog geeft je tips en handvatten om een antwoord te vinden op de vraag: ‘welke baan past bij mij’?

Deze vacaturesites hebben verschillende manieren om hun vacatures te categoriseren, en je moet misschien een beetje mee spelen met de zoekmachines om te leren hoe je de beste resultaten krijgt.  

Als je op zoek bent naar een traditionele baan waarbij je fysiek aanwezig moet zijn op de werkplek (in tegenstelling tot thuiswerken), is het verstandig om je zoektocht te beperken tot specifieke steden, staten en landen. Daarnaast kan het nuttig zijn om gebruik te maken van gespecialiseerde vacaturesites die zich uitsluitend richten op jouw beroep. Het hierboven genoemde artikel biedt een uitgebreide lijst van dergelijke bronnen.

Er zijn talloze manieren om optimaal gebruik te maken van een vacaturebank:

  • Meld je aan voor vacaturemeldingen in relevante functies en reageer snel op nieuwe kansen.
  • Gebruik Booleaanse zoekopdrachten effectief met de commando's OR, AND en NOT.
  • Zorg ervoor dat je cv alle belangrijke trefwoorden bevat die werkgevers zoeken.
  • Zoek niche vacaturebanken die specifiek zijn voor jouw branche om je kansen te vergroten.
  • Plaats een digitaal cv op elke vacaturebank en pas deze aan voor elke specifieke functie.

Een baan zoeken via Google

Het enorme bereik van de bekendste zoekmachine ter wereld, Google, mag ook in de wereld van banenjachten niet onderschat worden. Ga simpelweg naar de website en voer je beroep in, gevolgd door het woord ‘banen’ (bijvoorbeeld "art director banen’). Voor nog specifiekere resultaten kun je ook je locatie toevoegen (zoals ‘art director banen Rotterdam’).

Google leidt je meestal naar een van de eerder genoemde vacaturesites, maar het kan je ook doorverwijzen naar websites die je zelf misschien niet zou overwegen. Dankzij de meest geavanceerde zoekalgoritmen ter wereld is Google de ultieme ‘one-stop-shop’ die alles levert wat je tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan nodig hebt.

Als je een ervaren webgebruiker bent (of gewoon goed overweg kunt met technologie), kun je nog een stap verder gaan en geavanceerde Google-tools gebruiken. Zo kun je de zoekoperator gebruiken en aanhalingstekens rond je zoektermen plaatsen. Hiermee krijg je precies de resultaten die je zoekt. Een Google-zoekopdracht naar vacatures zou er dan als volgt uit kunnen zien: site:Ikea.com ‘vacature’ ‘administratie’. 

Expert tip

Wat gebeurt er als je je naam en functietitel in Google invoert? Het is een feit dat potentiële  toekomstige werkgevers je zullen Googlen tijdens de sollicitatieprocedure. Je online merk moet dus in lijn zijn met je carrièredoelen. Je hoeft niet overdreven actief te zijn - een compleet LinkedIn-profiel, af en toe een relevante post binnen jouw vakgebied en een Facebook-profiel zonder controverses zijn voldoende.

Een digitale voetafdruk is van cruciaal belang voor jouw professionele imago. Zorg ervoor dat deze representatief is voor wie jij bent als professional, zodat potentiële werkgevers het juiste beeld van je krijgen.

Een baan zoeken via LinkedIn 

LinkedIn is het populairste platform ter wereld voor professioneel netwerken. Met 740 miljoen leden uit 150 landen biedt LinkedIn ongeëvenaarde mogelijkheden om mensen te verbinden aan werkgevers of professionals die hen op een andere manier kunnen helpen. 

LinkedIn biedt werkzoekenden de mogelijkheid om hun cv's te uploaden en werkgevers om vacatures te plaatsen. Net als andere sociale mediasites kunnen leden vrijwel alles delen wat ze willen. Echter is dit platform in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook niet geschikt om bijvoorbeeld dagelijkse bezigheden te delen.

Veel mensen gebruiken dit platform om hun betrouwbaarheid en expertise in hun vakgebied te showcasen, zelfs als ze op dat moment niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan.

De truc is om connecties met hen te maken door een eenvoudig verzoek te sturen, net zoals je vrienden maakt op Facebook. Door de mensen waarmee jouw connecties verbonden zijn, kun je netwerken met talloze waardevolle contacten.

Je netwerkvaardigheden kunnen het verschil maken in je zoektocht naar een baan. Het is een enorm voordeel om tijdens deze zoektocht contacten te hebben in je vakgebied die voor jouw vaardigheden kunnen instaan, aanbevelingen kunnen doen bij werkgevers of jou misschien zelfs wel direct aan kunnen nemen.

Als je nog geen LinkedIn-profiel hebt, maak er dan gratis een aan. Het is een van de meest effectieve methoden voor het zoeken van een nieuwe baan. Heb je al een profiel? Geef het wat aandacht door het bij te werken en te versterken: upload je CV, voeg nieuwe vaardigheden toe en verbind met mensen die je kent. In dit artikel over een LinkedIn-profiel aanmaken vind je waardevolle tips. 

Methoden om een remote baan te zoeken

Ben je op zoek naar een baan die je vanuit huis kunt doen? Dan heb je geluk! Er zijn nu meer mogelijkheden dan ooit tevoren. Door de COVID-19-pandemie hebben veel bedrijven de overstap gemaakt naar werken op afstand. Een snelle zoektocht naar vacatures bevestigt dit positieve beeld. 

Een baan vinden waarmee je op afstand kunt werken is makkelijker dan je denkt. Je kunt wereldwijd zoeken op grote vacatureportalen of gespecialiseerde vacaturebanken voor remote werk bezoeken, zoals workingremotely of remotevacatures. Schrijvers, redacteuren, kunstenaars, vertalers, transcriptiemedewerkers, gegevensinvoerders, leraren, klantenservicemedewerkers, verkopers en zelfs directieassistenten ontdekken steeds vaker dat ze hun werk op afstand kunnen doen.

Expert tip

Kun je een werkgever vragen om de functieomschrijving te wijzigen? Op het moment van solliciteren kan een functie als een ‘alleen op kantoor’ positie worden aangeduid, maar als je denkt dat je de taken kunt uitvoeren met een combinatie van kantoor- en thuiswerken, kun je dit altijd aan hen voorleggen. Het moment om dit te vermelden is nadat je de eerste sollicitatieronde hebt doorstaan. Ze zullen dan een beeld hebben van jouw geschiktheid en je houdt hen niet te lang aan het lijntje. Deze gesprekken komen steeds vaker voor. Heb vertrouwen in jezelf en creëer je eigen droombaan.


Methoden om een niet-geadverteerde baan te zoeken

Je zou versteld staan van het aantal banen dat nooit wordt geadverteerd. Hier komt het solliciteren naar verborgen vacatures om de hoek kijken, als alternatief voor de traditionele speurtocht. De werkgever kan interne kandidaten overwegen, een voorkeursgroep hebben of de vacature nog niet hebben geplaatst.

Het is ook mogelijk dat een bedrijf niet per se iemand in jouw vakgebied ‘nodig’ heeft, maar dat je zo'n uitzonderlijke kandidaat bent dat je toch de moeite waard bent om aan te nemen. Een tijdschrift in Amsterdam denkt misschien dat het al een adequate redactie heeft, maar als je met je uitzonderlijke talent naar de regio verhuist, hoe zouden ze je dan kunnen negeren? Het tijdschrift kan een onverwachte kans zien of wil je misschien simpelweg aannemen voordat een concurrent dat doet.

Expert tip

De ‘verborgen arbeidsmarkt’ is niet alleen voor open sollicitaties. Veel vacatures worden niet gepubliceerd omdat er al een interne voorkeurskandidaat is. Als je online profiel echter op het juiste moment door de juiste personeelsmanager wordt bekeken, kunnen ze contact met je opnemen. Netwerken en het opbouwen van een sterke online reputatie zijn cruciaal om in dergelijke situaties in aanmerking te komen. Potentiële werkgevers benaderen je dan direct, waardoor recruiters buiten spel worden gezet.

Methoden om een baan te zoeken als je geen ervaring hebt

Omdat werkgevers zoveel waarde hechten aan ervaring, kan het een ontmoedigende taak zijn om werk te zoeken in je gekozen vakgebied als je dat nog helemaal niet hebt. Het kan voelen alsof je in een vicieuze cirkel zit: je kunt geen baan krijgen zonder ervaring en je kunt geen ervaring opdoen zonder een baan. Maar onthoud dat iedere werkende persoon ter wereld eerst geen ervaring had. Nadat je je eerste zoektocht hebt overleefd, zal dan ook alles makkelijker worden.

Je vindt nuttig advies over dit onderwerp in onze cv-voorbeelden en schrijfgidsen voor een carrièreverandering, student of stage. In sommige gevallen is het belangrijk om de nadruk te leggen op de opleiding en speciale training die je hebt gevolgd voor een baan.

In sommige gevallen moet je je methoden om naar werk te zoeken aanpassen. Het is dan belangrijk om de nadruk te leggen op vrijwilligerswerk, stages of andere onbetaalde ervaring die je heeft voorbereid op deze carrière. Je hebt misschien een portfolio nodig dat je vaardigheden in een bepaald vakgebied laat zien, ook als je daar geen betaalde banen in hebt gehad.

Soms is het beter om de werkervaring op je cv minder te benadrukken en in plaats daarvan te focussen op, bijvoorbeeld, je interpersoonlijke vaardigheden. Zo kun je je passie meer laten zien dan je feitelijke ervaring.

Expert tip

Informeer bij bedrijven naar kansen om voor hen te werken (zonder ervaring). Als je geen ervaring hebt, moet je soms gewoon geluk hebben. Op lagere niveaus is de kans groter dat er een rol voor je wordt gecreëerd, dus durf ongevraagd te bellen (en berichten te sturen) om kansen te creëren. Onderzoek de activiteiten van elke werkgever om te zien waar jouw vaardigheden van pas kunnen komen. Wees voorbereid op veel afwijzingen, maar als je niet vraagt, krijg je niets.

Methoden om banen te beoordelen

Wanneer je een waslijst aan vergelijkbare functies hebt gevonden die ‘misschien wel zouden kunnen passen’, is het tijd om het kaf van het koren te onderscheiden en te kijken welke vacatures nu écht zo mooi zijn als ze lijken. Hieronder vind je enkele enkele tips om in gedachten te houden bij je zoektocht naar de ideale baan:

  • Bekijk het salaris en vergelijk deze met het landelijk gemiddelde. Dat kan een eenvoudig via een zoekopdracht op Google of door gebruik te maken van de salarisvergelijkers van websites zoals Indeed.
  • Controleer of het bedrijf voordelen of extraatjes biedt (maar wees voorzichtig om je niet te laten misleiden)
  • Kijk of het schema past bij jouw behoeften/omstandigheden (sommige bedrijven bieden bijvoorbeeld flexibele werktijden aan)
  • Controleer de reputatie van het bedrijf door reviews van werknemers te lezen (bijvoorbeeld op Glassdoor, Indeed of JobAdvisor)
  • Lees de functiebeschrijving zorgvuldig en beoordeel hoe realistisch de eisen en verantwoordelijkheden zijn.

Het kan lastig zijn om een goede baan te zoeken, maar door de juiste methoden te gebruiken kom je vanzelf een vacature tegen die op je lijf geschreven is! 

Zorg voor een uitstekende cv en sollicitatiebrief

Als je tijdens je zoektocht naar werk een veelbelovende kans ziet en besluit te solliciteren, moet je natuurlijk ook je sollicitatiedocumenten goed op orde hebben. Dit houdt in dat je een uitstekend cv en een sterke sollicitatiebrief klaar moet hebben staan om aan te passen en te versturen.

We raden werkzoekenden ook altijd aan om elk cv en elke sollicitatiebrief aan te passen voor elke sollicitatie. Het is natuurlijk prima (en zelfs slim) om standaarddocumenten klaar te hebben staan, maar de definitieve versie moet altijd worden afgestemd op de specifieke werkgever en functie. Je moet deze documenten ook zodanig aanpassen dat ze door de Applicant Tracking Systems (ATS) van bedrijven komen. Deze systemen filteren cv’s op basis van de zoekwoorden die in vacaturetekst staan. 

Heb je eenmaal de ideale werkgever gevonden, dan wil je geen moment verspillen. CVster biedt een ruime keuze aan vooraf ontworpen templates om je te helpen in een handomdraai professionele lay-outs voor je documenten te maken. 

Door zorgvuldig en doelgericht te solliciteren op verschillende functies, verbreed je je horizon zonder te verzanden in allerlei losse eindjes. Neem afwijzingen niet persoonlijk, vraag waar mogelijk om constructieve feedback en pas je strategie aan indien nodig. Zoeken naar baan kan lastig zijn, maar blijf geloven dat de juiste positie voor jou binnen handbereik ligt en zet de juiste methoden in. Veel succes!

Belangrijkste punten

Als je een nieuwe baan gaat zoeken, is het slim om diverse methoden in te zetten. Platforms zoals LinkedIn, vacaturewebsites en Google zullen je waarschijnlijk een groot aantal opties opleveren, maar je kunt bijvoorbeeld ook open sollicitaties indienen bij bedrijven die niet adverteren of via-via in contact komen met potentiële werkgevers. Neem de tijd om na te denken over wat je zoekt in een baan, zodat je de meest interessante vacatures vervolgens kunt filteren. Zorg er bovendien voor dat je een goed voorbereid cv hebt voordat je aan je zoektocht begint; zonder een cv maak je weinig kans in het sollicitatieproces.

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv