Assessment tijdens je sollicitatie? Check onze tips

Een assessment tijdens je de sollicitatie is altijd spannend. Vergroot je zelfverzekerdheid en je baankansen met de juiste voorbereiding.
Marlijn van der Bok
Freelance copywriter
Bijgewerkt op 30 mei 2024

Een professioneel cv en overtuigende sollicitatiebrief leverden je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek op. Het eerste gesprek verliep soepel en je mag door naar de volgende sollicitatieronde. Klein detail: een assessment maakt onderdeel uit van de volgende stap in de sollicitatieprocedure

Slik. Da’s spannend. 

Je bent ver gekomen en wilt het nu niet verprutsen met een slechte prestatie tijdens het assessment. 

En daarom ben je hier. Op zoek naar informatie over sollicitatieassessments en een helpende hand. 

Die gaan we je geven. We vertellen je wat je kunt verwachten van een assessment en hoe je een sollicitatieassessment goed voorbereidt. 

Wat is een assessment tijdens je sollicitatie? 

Een assessment is een objectieve meetmethode die via verschillende tests, simulaties, vragenlijsten, interviews en/of rollenspellen onderzoekt of iemand geschikt is voor een bepaalde functie. 

Het assessment laat zien hoe jij in bepaalde werksituaties reageert en geeft een objectief beeld van jouw kennis, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen. Een sollicitatieassessment valt meestal uiteen in twee onderdelen:

Het selectieassessment

De focus ligt op geschiktheid voor de functie. Welke kandidaat voldoet het beste aan de eisen die de functie stelt?

Het ontwikkelassessment

De focus ligt op leercapaciteit, ontwikkelpunten en doorgroeimogelijkheden. Waar liggen je sterke en zwakke punten en je affiniteiten, en in hoeverre ben je in staat je door te ontwikkelen?

Onderdelen van een sollicitatieassessment

Assessments bestaan meestal uit tests om je capaciteiten te testen, je persoonlijkheid in kaart te brengen en je te testen op specifieke vaardigheden voor de functie. Meestal voert een assessmentbureau het sollicitatieassessment uit voor het de organisatie waar je solliciteert. 

Een greep uit mogelijke onderdelen van een sollicitatieassessment:

Cijfermatig inzicht testen:

  • Rekenvaardigheid (rekensommen oplossen)
  • Redactiesommen (verhaaltjessommen die je analytisch vermogen testen)
  • Numeriek redeneren (tabellen en grafieken interpreteren)
  • Cijferreeksen (het volgende cijfer in een reeks benoemen)

Verbale capaciteiten testen:

  • Begrijpend lezen / verbaal redeneren (informatie begrijpen, analyseren, interpreteren)
  • Syllogismen, analogieën en antoniemen
  • Spelling, grammatica, woordenschat

Abstracte vaardigheden testen:

  • Abstract redeneren (verbanden en patronen tussen objecten vinden)
  • Uitsluiten (welk plaatje of figuur hoort er niet bij)
  • Figuurreeksen (het missende figuur ontdekken)
  • Stroomdiagrammen (wat is de volgende logische stap)
  • Ruimtelijk inzicht (in je hoofd kubussen draaien of vouwen)

Praktijksimulaties

  • Fouten opsporen / gegevens controleren (nauwkeurigheid en aandacht voor details testen)
  • Rollenspellen (leidinggeven, lastige klant helpen, patiëntgesprekken voeren)
  • Postbakoefening (informatie verzamelen, interpreteren en prioriteren)
  • Situationeel gedrag (hoe reageer je op en in bepaalde situaties)
  • Kritisch nadenken (feiten van aannames te onderscheiden, argumentatie te evalueren en op basis daarvan de juiste conclusie te trekken)
Gerelateerde artikelen
Elevator pitch – je sollicitatie pitch voorbereiden
De elevator pitch. Als werkzoekende heb je er vast wel eens van gehoord. Vaak in de context van netwerken, maar ook de sollicitatie elevator pitch komt regelmatig voorbij.

Zo verpruts je een sollicitatieassessment

Een assessment is geen examen. Er is geen goed of fout. Een assessment is bedoeld om inzicht te krijgen in wie jij bent, wat je vandaag kan en wat je nog zou kunnen leren. 

Toch kan je een assessment verprutsen. 
Namelijk door jezelf anders voor te doen dan je bent. De uitkomsten van het assessment geven dan geen goed beeld. Je wordt aangenomen of afgewezen op een assessmentuitslag die onvoldoende aansluit op de werkelijkheid. 

Wanneer je de baan dan toch krijgt, bestaat de kans dat je na een tijdje stukloopt. En wanneer je baan niet krijgt, mis je nuttige feedback over je ontwikkelpunten voor je carrière. 

Natuurlijk zijn er volop assessmentonderdelen waarbij je je niet beter kunt voordoen dan je bent. Aan rekenvaardigheid en taalvaardigheid valt weinig te veinzen. Maar in rollenspellen of interviews heb je meer vrijheid om toneel te spelen en sociaal wenselijk te antwoorden op vragen. Verpruts je kansen op waardevolle feedback niet en blijf dicht bij jezelf.

Gerelateerde artikelen
Om feedback vragen: een praktische handleiding ( + 30 voorbeeldvragen)
Veel mensen vinden het lastig om goed om te gaan met feedback. Zonde, want het kan ontzettend waardevol zijn. In dit artikel lees je waarom het verstandig is om vaker om feedback te vragen en lees je aan de hand van een stappenplan en voorbeelden hoe je dat aanpakt.

4 tips assessment sollicitatie voorbereiden

Met deze 4 tips zorg je voor een goede voorbereiding op het assessment tijdens je sollicitatie:

1. Navraag doen: wat testen ze en via welke tests?

Vraag na wat je kunt verwachten van het assessment. Wat beoogt de organisatie met het assessment en wat kan je van een assessmentdag verwachten? Bestaat het uit een rollenspel, een interview met een psycholoog, een intelligentietest of een simulatie van de werksituatie? 

Organisaties gebruiken meestal standaard assessments of laten het uitvoeren door een erkend assessment center. Als je vooraf weet wat er getest wordt, kan je gericht met je voorbereiding op het assessment aan de slag. 

2. Oefen het assessment

Is het je gelukt de onderdelen van het assessment te achterhalen? Mooi, dan kun je gericht gaan oefenen. Is het niet gelukt, oefen dan op veelvoorkomende assessmentonderdelen. Online is volop informatie te vinden die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld op www.assessment-training.com of www.allesoverassessments.nl/assessment-oefenen.html

Oefenen met iemand die je vertrouwt. Doe bijvoorbeeld een rollenspel of boots een bepaalde werksituatie na. Gebruik de feedback die je krijgt om jezelf te verbeteren. 

3. Slapen, ademen, ontspannen

Zorg in aanloop naar het assessment voor een aantal nachten met voldoende nachtrust. Met een uitgerust hoofd en heldere geest presteer je nu eenmaal beter. 

Ontspannen aan de tests beginnen helpt ook. Zorg dat je op tijd bent en weet waar je moet zijn. Ook een goede voorbereiding helpt om wat meer ontspannen het assessment in te gaan.

En tot slot helpt het enorm als je goed ademhaalt. Een goede ademhaling verlaagt stress en verhoogt je zuurstofopname. Een simpele maar effectieve ademhalingsoefening is simpelweg je uitademing verlengen:

  • adem rustig in zoals je normaal ook zou inademen
  • adem uit en verleng je uitademing net zolang als het nog prettig voelt
  • adem dan weer rustig in

Doe deze ademhaling een keer of tien achter elkaar en je bent helemaal zen voor het assessment. 

Gerelateerde artikelen
Mentaal sterker worden - tips voor mentale kracht
Mentaal sterker worden doe je door goed voor jezelf te zorgen en daarnaast aan een aantal karaktereigenschappen te werken. Het resultaat? Je zit goed in je vel en kunt beter presteren op de werkvloer.

4. Ken jezelf en blijf jezelf

De werkgever wil iemand aannemen die bij de organisatie en de functie past. En jij wilt een baan die bij jou past. Eentje waarbij je niet op je tenen hoeft te lopen en je niet anders voor hoeft te doen dan je bent. Een baan die – om wat voor reden dan ook - niet bij je past, kost je elke werkdag bakken met (negatieve) energie. 

Dus leer jezelf kennen, onderzoek je eigen drijfveren, ambities, sterke en zwakke punten en ga na wat voor jou belangrijk is. Denk daarbij ook aan taakinhoud, collega’s, autonomie, werktijden, status, salaris, vakantiedagen etc. 

Weten wie je bent, wat je kan, wat je wilt en wat je belangrijk vindt, helpt je om dicht bij jezelf te blijven. Zowel tijdens het sollicitatiegesprek als tijdens het sollicitatieassessment. En dat levert je uiteindelijk een betere match op. 

Je leest daar meer over in de blog over sollicitatiegesprekken voorbereiden. Succes met het voorbereiden van je assessment en de laatste loodjes van je sollicitatie!

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv