Bovenaan je cv staan je personalia, oftewel persoonlijke gegevens. Het lijkt wellicht het makkelijkste onderdeel van je cv, maar er worden nog veel fouten gemaakt. Want welke personalia zet je op een cv en welke gegevens laat je liever achterwege? En hoe kun je het overzichtelijk vormgeven?
In deze blog geven we je een duidelijk overzicht van welke personalia je op je cv moet opnemen en hoe je het netjes opmaakt. Zo ben jij er helemaal klaar voor als het aanbod voor een sollicitatiegesprek binnenkomt.
Je cv personalia omvat uiteraard je naam, maar er zijn meer persoonlijke gegevens die thuishoren op een cv. Zorg ervoor dat je cv de volgende personalia bevat:
Optioneel:
Heb je op school ooit huiswerk ingeleverd waar je naam niet op stond? Wat gebeurde er toen? Je kreeg waarschijnlijk geen punten voor je harde werk! Dit is een vergelijkbare situatie. Als de personalia op je cv ontbreken, krijg je geen punten voor je werkervaring, vaardigheden en prestaties! Een werkgever zal je cv namelijk hoogstwaarschijnlijk overslaan.
Vergeet niet dat een potentiële werkgever je geen sollicitatiegesprek kan aanbieden als hij of zij je niet kan bereiken. Laat een werkgever dus nooit op zoek gaan naar je persoonlijke informatie. De personalia op je cv zouden het eerste moeten zijn dat een wervingsmanager ziet. Aangezien cv personalia bovenaan je cv staan, wil je er tevens voor zorgen dat deze sectie beknopt en gemakkelijk te lezen is.
De makkelijkste manier om personalia aan je cv toe te voegen is door één van de bekroonde cv templates van cvster.nl te gebruiken. Maar als je het graag zelf doet, volgen hier een aantal tips en voorbeelden van persoonlijke gegevens op een cv.
Je naam mag uiteraard niet ontbreken op je cv. Vermeld je voor- en achternaam het liefst in een iets groter lettertype dan de rest van je cv.
William Bouwmeester
Lieke de Boer
Een professioneel e-mailadres mag niet ontbreken in je cv personalia. Vermijd dus mailadressen als ‘alphadude123@hotmail.com’ of ‘anne_voetbalmeisje186@yahoo.com’. Kies liever voor een e-mailadres dat je voor-en achternaam bevat.
William.bouwmeester@email.com
w.bouwmeester@email.com
Je wilt absoluut je telefoonnummer vermelden in de personalia op je cv. Het is voor werkgevers de snelste en makkelijkste manier om contact met je op te nemen. Vermeld bij voorkeur je mobiele nummer en geen huistelefoonnummer.
Werk je binnen Nederland? Vermeld je telefoonnummer dan op de meest eenvoudige manier. Werk je internationaal, dan is het slim om ook de landcode te vermelden (+31).
Tip: controleer je voicemail en zorg voor een professionele begroeting, mocht je onverhoopt niet kunnen opnemen als een werkgever belt.
06-12345678
+31 6 12345678
Een werkgever wil meestal graag weten waar je woont. Niet alleen om te beoordelen of je mijlenver moet reizen iedere dag, maar ook om eventuele reiskosten te berekenen. Vermeld in ieder geval je woonplaats + land.
Amsterdam, Nederland
Moet je je volledige adres op je cv zetten?
Nee, een volledig adres opnemen is niet nodig. Vroeger - toen de meeste schriftelijke communicatie nog via de post ging – was het gebruikelijk om je volledige adres op je cv te vermelden. Maar tegenwoordig nemen de meeste werkgevers telefonisch of per e-mail contact met je op. Bovendien heb je maar beperkt de ruimte op je cv en kun je die beter benutten door meer informatie op te nemen over je vaardigheden, opleiding en werkervaring.
Hoewel het optioneel is, is het toevoegen van een functietitel onder je naam een geweldige manier om een wervingsmanager te laten weten wie je bent en op welke functie je solliciteert.
Een functietitel opnemen in je cv personalia helpt ook om je cv te optimaliseren voor ATS software. Dus als de werkgever de functietitel heeft opgenomen in zijn zoektermen. Je functietitel moet uiteraard wel waarheidsgetrouw zijn. Ben je starter in de Human Resources, vermeld dan niet als functietitel ‘Senior HR Specialist’.
Lieke de Boer
Junior Copywriter
Over het algemeen is alleen LinkedIn relevant voor de persoonlijke gegevens op je cv. Aangezien veel werkgevers personeel werven via LinkedIn is het sowieso slim om je LinkedIn profiel up-to-date te houden. Zorg er uiteraard wel voor dat je LinkedIn-profiel aansluit op je cv en dat er geen onverklaarbare verschillen zijn.
Wil je je LinkedIn profiel vermelden op je cv? Kopieer/plak dan niet de hele URL, want dat is onnodig lang en lelijk om te zien. Maak er liever een hyperlink van.
Tip: heb je naast LinkedIn een eigen website of portfolio, dan wil je dat uiteraard opnemen in de personalia op je cv.
linkedin.com/voornaam-achternaam
LinkedIn (hyperlink)
Moet je andere social media profielen opnemen op je cv?
Hoewel 71% van de recruiters social media gebruikt om research te doen naar sollicitanten, moet je heel goed nadenken over welke accounts je op je cv noemt. Behalve LinkedIn of je professionele portfolio, moeten social media accounts alleen worden vermeld als ze relevant zijn voor de baan of als ze bijdragen aan je professionele merk.
Als je bijvoorbeeld in de IT zit en een professioneel X-account (voorheen Twitter) hebt dat je gebruikt om advies te geven over computers (en je hebt een aanzienlijk aantal volgers), dan is het relevant om te vermelden in je cv personalia. Of als je grafisch ontwerper bent of in de kunstwereld werkt, kun je een link naar je werk plaatsen op Instagram of TikTok.
Neem geen linkjes op naar social media accounts die je uitsluitend privé gebruikt. Een werkgever zit niet te wachten op je vakantiekiekjes.
Bij persoonlijke informatie op een cv denken veel mensen aan een geboortedatum. Toch is het niet verplicht om je geboortedatum op te nemen in de personalia op je cv. Het is een afweging die je zelf zult moeten maken.
Denk je dat je leeftijd in je voordeel werkt? Neem het dan zeker op. Denk je dat je te maken zult krijgen met leeftijdsdiscriminatie? Laat je geboortedatum dan achterwege. Waar je ook voor kiest, onthoud dat een werkgever altijd nieuwsgierig zal zijn naar je leeftijd. En dat je werkervaring- en opleidingsectie alsnog enigszins verraden wat je leeftijd is.
Hoe zit het dan met je geboorteplaats? In de meeste gevallen is het voor een werkgever niet interessant waar je geboren bent. Het heeft immers niets te maken met hoe goed je je werk doet. Toch kan het vermelden van je geboorteplaats soms juist in je voordeel werken. Solliciteer je bijvoorbeeld op een baan bij een gemeente en ben je zelf geboren in die gemeente, dan kun je het prima vermelden. Of wil je graag aan de slag als lerares Engels en ben je geboren in het Verenigd Koninkrijk, dan zal dat een groot pluspunt zijn.
Geboortedatum/plaats: 18-05-1998, Rotterdam
Je rijbewijs vermelden op je cv is alleen interessant als het noodzakelijk is voor de functie. Denk aan een baan als chauffeur of salesmanager die door het hele land reist. Ook kan het handig zijn om een rijbewijs te vermelden als de werkgever op een locatie gevestigd is die slecht bereikbaar is met het openbaar vervoer. In dat geval kan het ook slim zijn om te vermelden of je in het bezit bent van een auto.
Rijbewijs: B en C1 (auto in bezit)
Hoewel de exacte opmaak van de personalia op je cv varieert op basis van het cv template dat je kiest, is dit globaal hoe de cv koptekst eruit moet zien:
Michael Hoekstra
Bouwkundig Ingenieur
m.hoekstra@email.com
06-12345678
Amsterdam, Nederland
Er zijn ook een aantal zaken die je vooral achterwege wilt laten in de persoonlijke informatie op je cv:
Voor een werkgever is het niet relevant of je getrouwd, gescheiden of single bent. Vermeld je burgerlijke staat dus niet op je cv.
Je geloof is privé en hoort daarom niet thuis op je cv. Ook wil je discriminatie op basis van je geloofsovertuiging voorkomen. Ook al mag het volgens de wet niet, het komt helaas nog altijd voor. Heeft je geloof betrekking op de baan waarop je solliciteert, dan kun je het uiteraard wel vermelden.
Hoewel je hartstikke trots bent op je kinderen, is het in de meeste gevallen niet relevant om op je cv te vermelden dat je kinderen hebt. Enkele uitzonderingen daargelaten, zoals wanneer er door de komst van kinderen een gat op je cv is ontstaan. Of wanneer je solliciteert naar een baan waar je werkt met kinderen. Dan kan ervaring met kinderen juist in je voordeel werken.
De personalia cv sectie staat prominent bovenaan je cv en bevat je naam, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer en LinkedIn/portfolio-link. Voeg je LinkedIn-profiel toe, omdat het context en aanvullende informatie toevoegt die wellicht niet op je cv staat, evenals aanbevelingen van collega's. Voeg geen privé informatie toe, zoals sociale media accounts, je volledige adres, burgerlijke staat of geloofsovertuiging. Vergeet ook niet dat als je personalia op je cv ontbreken of onjuist zijn, je cv waarschijnlijk wordt overgeslagen.
Als je een beetje hulp nodig hebt bij het maken van een professioneel en effectief cv, bekijk dan de cv maker of sollicitatiebrief maker van cvster.nl. Hier vind je door experts gemaakte en geteste templates waarmee je je van de massa onderscheidt. Succes met solliciteren!