Opleidingen zijn een onmisbaar onderdeel op je cv. Het geeft de recruiter een completer beeld van wat je in je mars hebt. Samen met je werkervaring, vaardigheden en persoonlijk profiel ontstaat er zo een goed plaatje van je kennis, ervaringen en capaciteiten.
Door opleidingen te vermelden kan je:
De gemiddelde werknemer verzamelt in zijn werkzame leven een aardige rij opleidingen. Denk aan: voortgezet onderwijs (mavo, havo, vwo), vervolgopleiding (mbo, hbo, universiteit), trainingen, licenties & bijscholingen, vakgerichte certificaten, enzovoort.
Maar hoe zet je opleidingen in je cv? Dat laten we je zien in deze handleiding opleiding vermelden op je cv.
Deze onderwerpen komen aan bod:
De plek op je cv waar je opleidingen noteert is vrijwel altijd onder de sectie ‘ Werkervaring’. Tenzij je net bent afgestudeerd en nog geen relevante werkervaring hebt. Dan begint je cv met het cv-onderdeel Opleidingen en noteer je daaronder in de sectie Werkervaring jouw eventuele bijbanen en/of stages.
Heb je veel opleidingen gevolgd en twijfel je over het vermelden van een bepaalde opleiding? Vraag jezelf dan af of de opleiding relevant is voor je toekomstige werkgever of functie. Zo niet, laat het dan gerust weg.
Hetzelfde geldt voor voortgezet onderwijs dat je langer dan 10 jaar geleden volgde. En wanneer je inmiddels een diploma op zak hebt van een mbo-, hbo- of universitaire opleiding, dan mag je middelbare school ook van je cv. af.
Het vermelden van opleidingen komt met een aantal basisprincipes. Vermeld de volgende informatie in de sectie over opleidingen:
Dat jouw opleidingen een belangrijke plek op je cv innemen, is vanzelfsprekend. Maar hoe zit het met cursussen, masterclasses, trainingen, workshops, minors en stages die je tijdens je opleiding, onder werktijd en/of in je vrije tijd volgde? En hoe zit het met onafgemaakte opleidingen en trainingen? Dit zijn de speciale situaties die we met je doornemen:
Je huidige opleiding is nog niet afgerond, hoort die dan toch op je cv?
Jazeker, wanneer je nog bezig bent met een studie op het mbo, hbo of de universiteit, kan deze toch relevant zijn voor de functie. Het is dan ook verstandig om te vermelden dat je met deze opleiding bezig bent. Ook kun je hierbij zetten wat je al bereikt hebt tijdens je studie. Heb je bijvoorbeeld je propedeuse al gehaald of een interessante stage gedaan? Zet het gerust op je cv.
Noem de naam van de opleiding en de opleidingsinstantie, vermeld de aanvangsdatum en zet in plaats van een einddatum ‘heden’ of ‘huidig’ neer. Bijvoorbeeld:
Opleidingen:
Communicatiewetenschappen, Universiteit Amsterdam September 2021 - heden.
Ben je gestopt met een studie, maar is deze wel relevant voor de functie? Vermeld dan dat je deze opleiding deels gevolgd hebt. Benoem de periode en geef aan dat je de studie voortijdig hebt afgebroken. Bijvoorbeeld door er tussen haakjes een opmerking aan toe te voegen, bijvoorbeeld:
Vermeld een onafgemaakte studie alleen als het belangrijk kan zijn voor je sollicitatie. Als kandidaat voor een verkoopfunctie is het bijvoorbeeld niet nodig om te vermelden dat je een jaartje geologie hebt gestudeerd. Tenzij de betreffende instelling heel hoog staat aangeschreven. Maar als je aan de slag wilt in een museum, dan kan ook een onafgemaakte cursus kunstgeschiedenis relevant zijn. Houd rekening met vragen die tijdens het sollicitatiegesprek over je opleiding kunnen worden gesteld.
Is de middelbare school je hoogst behaalde opleiding? Of zit je momenteel nog op school? Noem dan de naam van de middelbare school en het niveau dat je volgt. Je kan het aanvullen met informatie over je profielkeuze + welke (extra) vakken je in het vrije deel hebt gekozen. Ook zijn er middelbare scholen die een bijzondere richting aanbieden. Bijvoorbeeld science/techniek (Technasium), ondernemerschap (International Business College), de combinatie met topsport of tweetalig onderwijs. Ook wanneer je minder dan 10 jaar geleden eindexamen deed, is het handig je middelbare school te noemen in de sectie Opleidingen.
Steeds vaker zien we dat starters moeite hebben met het vinden van hun eerste baan. Recruiters zoeken mensen met werkervaring, maar om werkervaring te krijgen moet je eerst een baan hebben. Het is dan ook belangrijk om alle relevante opleidingen en ervaringen zoals buitenschoolse activiteiten te benadrukken in je cv.
Vermeld ook geldige, recente en relevante certificaten in je cv. Gebruik zo min mogelijk afkortingen of vaktaal om certificaten te beschrijven en geef volledige namen van certificaten en instellingen.
Zet diploma's en certificaten alleen op je cv als ze relevant zijn voor de functie. Zo is bijvoorbeeld een Google Adwordscertificaat niet relevant voor een verpleegkundige. Een EHBO-diploma is daarentegen juist een relevante toevoeging voor een zweminstructeur.
Heb je meerdere certificaten, dan kan je overwegen er een apart cv-onderdeel aan te wijden.
Heb je recent deelgenomen aan educatieve activiteiten, zoals bootcamps, workshops, congressen, seminars, EHBO-cursussen of andere trainingen? Ook deze kan je onder de sectie ‘opleiding’ vermelden. Wees kort en bondig in je beschrijvingen of laat toelichtingen achterwege. Voeg hyperlinks toe aan programma's of cursussen die wellicht onbekend zijn voor anderen. Ook hier geldt de regel: voeg alleen toe als het relevant is.
Vermeld je propedeuse van een niet afgemaakte hbo of universitaire studie alleen wanneer dit relevant is. Dit kan zijn omdat je nog bezig bent met deze studie, nog aan het begin bent of dat deze opleiding relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Ook wanneer je van een opleiding enkel de propedeuse hebt gehaald en daarna de opleiding nooit hebt afgerond, kan je de propedeuse noemen wanneer die kennis bijdraagt aan je kansen op de baan.
Een major vormt natuurlijk de hoofdmoot van je opleiding, maar ook een minor kan het vermelden waard zijn op je cv. Zoals altijd geldt: noem de minor alleen als het belangrijk kan zijn voor je toekomstige functie. Volgde je een minor in het buitenland? Buitenlandervaring doet het altijd goed op je cv, dus een minor in het buitenland is zeker noemenswaardig!
Noteer de minor onder de bijbehorende opleiding.
Voeg bij opleidingen eventueel informatie toe over je prestaties zoals je afstudeercijfer. Ben je een van de weinigen die cum laude is afgestudeerd van een hbo of universitaire opleiding? Vermeld dit dan zeker op je cv.
Minder dan 10% van de studenten studeert cum laude af. Wanneer je behoort tot deze selecte groep afgestudeerden, zegt dat iets over jouw capaciteit. En zeker wanneer je magna cum laude of summa cum laude bent afgestudeerd.
In het onderstaande voorbeeld cv zie je bij opleidingen hoe je dat noteert in je cv.
Als je net afgestudeerd bent, heb je nog weinig werkervaring. Hierdoor kan jouw curriculum vitae er wat karig uitzien. Oké, je hebt misschien bijbaantjes gehad en in de zomervakanties gewerkt, maar de kans is groot dat die activiteiten niet erg relevant zijn voor de baan waarop je nu wilt solliciteren. Gelukkig zijn er altijd nog de stages. Zet ze dus gerust op je cv.
Vermeld stages (ook schoolstages) onder het kopje opleiding, in je werkervaring of in een aparte categorie. Opleidingen worden meestal vluchtig doorgenomen om te kijken of je aan de vereisten voldoet. Laat stages meer opvallen en vermeld ze aan het begin van je cv onder je werkervaring of in een aparte categorie. Zoals het voorbeeld hieronder:
Heb je geen relevante opleiding afgerond? Verleg de focus dan van opleidingen naar andere prestaties en vaardigheden. Dat is een prima manier om je capaciteiten (en vooral ook je leervermogen!) aan te tonen. Besteed meer aandacht aan het vermelden van je harde en zachte vaardigheden die je buiten school hebt ontwikkeld. Maak je geen zorgen als je hebt besloten om de categorie opleiding volledig te schrappen. Je capaciteiten voor de functie blijken ook uit je ervaringen, vaardigheden en de professionele uitstraling van je cv.
Het verschilt natuurlijk per persoon, functie, organisatie en branche welke opleidingen, cursussen, trainingen en certificaten thuishoren op het cv. Maar de onderstaande vliegers gaan altijd op wanneer je jouw opleidingen op een rij zet. Zes tips:
Voorbeeld 1: Standaard
Radboud Universiteit, Faculteit der Letteren, Spaanse Taal en Cultuur, Nijmegen
Sep. 2017 - mei 2022
vwo-E&M, Mondial College Leuvensbroek, Nijmegen
september 2011 - juni 2017
Master Mechanical Engineering, Technische Universiteit Eindhoven
september 2019 - juni 2021
Onderzoeksgebied: Dynamics & Control (cluster Dynamical Systems Design)
Bachelor Mechanical Engineering, Technische Universiteit Eindhoven
september 2015 -juni 2019
Voorbeeld 2: inclusief propedeuse
Engelse Taal- en cultuurwetenschappen, Universiteit Utrecht
Propedeuse behaald bacheloropleiding Engels
September 2019 - mei 2020
Voorbeeld 3: je huidige, lopende opleiding vermelden
Theatervormgever: scenograaf en kostuumontwerper, Toneelacademie Maastricht
September 2021 - heden
Voorbeeld 4: afrondende fase
Bachelor Gezondheidswetenschappen, Universiteit Twente, Enschede
Jan. 2019 - heden
Voorbeeld 5: professionele ontwikkeling - werken & studeren
2011- 2013 Master of Business Administration (MBA) – Business Administration and Management, Nyenrode University
2003- 2009 Rechtsgeleerdheid (LLB), Universiteit van Amsterdam
1997- 2003 VWO, Hermann Wesselink College Amsterdam, Profiel Economie en Maatschappij
Bewaar de details van je opleidingen voor tijdens het sollicitatiegesprek en vermeld ze niet in je cv. Je wilt je cv beknopt houden en zeker bij het cv-onderdeel opleidingen. De naam van de onderwijsinstelling en de studierichting zijn vaak al voldoende om recruiters inzicht te geven in wat je kan.
In sommige gevallen kun je onder de categorie ‘Opleiding’ beknopt samenvatten wat de toegevoegde waarde is van je kennis. Dit is vooral van toegevoegde waarde wanneer je een starter bent of weinig werkervaring hebt. Een voorbeeld:
Master of Arts, Professioneel vertalen, Universiteit Utrecht
2020 - 2022
Enkele vakken uit deze masteropleiding:
Ga naar onze cv-maker om met een template snel en eenvoudig een professioneel cv te maken of laat je inspireren door onze voorbeeld cv's, zoals deze van een salesmanager of deze van een programmeur.