Een sollicitatiegesprek is bij voorkeur een gesprek, en geen kruisverhoor of een vraag-en-antwoord-spelletje. Toch doe je er goed aan om in de voorbereiding op je sollicitatiegesprek de meestgestelde sollicitatievragen door te nemen. Die kun je prima thuis voorbereiden. Je voorkomt ermee dat je met je mond vol tanden staat of een goed antwoord geeft terwijl je ook een geniaal antwoord had kunnen geven.
Maar onverwachte sollicitatievragen laten zich niet zo makkelijk voorbereiden. Onverwachte sollicitatievragen doen hun naam eer aan en kunnen je compleet verrassen. In dit blog:
Recruiters willen weten wie je écht bent als persoon. Standaardvragen helpen daarbij, maar onverwachte vragen zijn een mooie aanvulling op het gesprek. Het gaat er bij dit type vragen om hoe je reageert en omgaat met onverwachte situaties. De onverwachte vragen zijn bedoeld om je beter te leren kennen, een completer beeld te krijgen van je kennis en vaardigheden en om erachter te komen of je binnen het team past.
Onverwachte vragen vallen grofweg uiteen in:
Het sollicitatiegesprek staat op het punt van beginnen, maar je bent nog niet helemaal zen. Of het gesprek is wel érg serieus van toon en de recruiter wil de sfeer wat lostrekken. Dikke kans dat je dan een luchtige vraag voorgeschoteld krijgt. Een ijsbreker die voor wat ontspanning en een glimlach moet zorgen. Je kunt ‘m eigenlijk niet fout beantwoorden:
Je toekomstige werkgever wil weten wie je bent als persoon. Waar sta je voor, hoe sta je in het leven, hoe kijk je naar werk en collega’s, wat zijn je normen en waarden? Onverwachte sollicitatievragen zijn een perfecte methode om voorbij het ingestudeerde antwoord te komen en een authentieke reactie uit te lokken. Voorbeelden van onverwachte persoonlijke sollicitatievragen:
De recruiter wil niet alleen weten wie je bent, maar ook wat je kunt. Hij zal allerlei standaardvragen op je af vuren om te achterhalen in welke mate jouw kennis en vaardigheden aansluiten op het functieprofiel. Ook dit type vragen komt soms verpakt in een onverwachte vraagstelling, bijvoorbeeld:
Wanneer een recruiter wil weten hoe stressbestendig je bent, heeft het weinig zin daar eens naar te informeren. Dat levert hem hooguit een sociaal wenselijk antwoord op. Natuurlijk kan hij je vragen om een STARR-voorbeeld te geven van een stressvolle situatie, maar waarom niet gewoon de proef op de som nemen?
Hieronder een paar voorbeelden van onverwachte sollicitatievragen die de selecteur kan inzetten om te zien of je kalm blijft, dichtklapt, rustig nadenkt of meteen begint te ratelen:
Een mooi voorbeeld is onderstaand filmpje waarin Heineken kandidaten in allerlei ongemakkelijke of stressvolle situaties brengt. Daarmee wordt meteen duidelijk welke kandidaat van wanten weet en wie minder adequaat reageert in onverwachte of lastige situaties.
Op de werkvloer draait het om samenwerken. En voor een succesvolle samenwerking is het van belang dat iemand in het team past en kan reflecteren op zijn eigen handelen. Daarom wil de recruiter weten of jij je eigen beperkingen ziet en wat je doet om die tekortkomingen te compenseren. Ben je bereid te leren van je fouten en te werken aan minder sterke eigenschappen? Dan is dat een mooi vertrekpunt voor een succesvolle samenwerking.
Onderstaande vragen geven de recruiter een inkijkje in jouw zelfreflectie skills:
Tja, de grap van onverwachte vragen is dat ze onverwacht zijn. Lastig voor te bereiden dus. Wat je wel kunt doen:
De selecteur weet dat hij je zojuist verrast heeft met een onverwachte vraag. Het is dan ook niet vreemd dat je even de tijd neemt voor een reactie. Wees niet bang voor een moment van stilte, maar denk even rustig na en geef daarna een zo creatief mogelijk antwoord. Voor de meeste onverwachte vragen geldt dat er geen goede of foute antwoorden zijn, maar dat de recruiter vooral benieuwd is naar je reactie en een inkijkje in jouw persoonlijkheid.
In onderstaand filmpje is de selecteur slecht verstaanbaar. De sollicitant probeert zich er eerst uit te kletsen, totdat hij door heeft dat de man expres onverstaanbaar praat. De sollicitant toont zich flexibel, verrast daarmee de recruiter en het gesprek eindigt succesvol:
In het filmpje The Candidate van Heineken dat we hierboven lieten zien, werden de sollicitanten verrast en op de proef gesteld door onverwachte gebeurtenissen.
Ben je superzelfverzekerd, bijdehand en ad rem? Dan kan je de boel opschudden door zélf een onverwachte twist aan het sollicitatiegesprek te geven.
Laat je inspireren door dit sollicitatiegesprek uit The Pursuit of Happiness:
Uiteraard zijn er ook nog ronduit vreemde sollicitatievragen. Vragen waarvan je je maar moeilijk kunt voorstellen wat de selecteur überhaupt aan je antwoord heeft. Voorbeelden van vreemde sollicitatievragen zijn:
Voel je niet geïntimideerd en probeer de humor in te zien van deze vreemde sollicitatievragen. Een vreemde sollicitatievraag wordt vaak gesteld om je beter te leren kennen of om te kijken of je binnen het team past. Er is dus geen ‘goed’ of ‘fout’ antwoord. Met dat in gedachten, kun je de vraag op verschillende manieren beantwoorden:
“Hoeveel basketballen heb je nodig om deze kamer te vullen?”
“Ik schat dat de kamer ongeveer 8 basketballen breed en 20 basketballen lang is dus, ongeveer 160 basketballen.”
Of een bijdehand antwoord geven:
“1 kamervullende basketbal, aangezien je niet gezegd hebt hoe groot de basketball is”
Of de vraag omdraaien:
“Waarom willen we deze kamer vullen met basketballen? En wat vertelt mijn antwoord jullie over mij?"
Is het tijd voor een nieuwe baan en wil je aan de slag met je cv en sollicitatiebrief? CVster.nl heeft alles in huis om jouw banenjacht te boosten én je snel op weg te helpen. Bekijk onze handleiding cv maken, cv-voorbeelden en cv-templates en solliciteer vandaag nog op jouw droombaan!