Weet jij wat een marktconform salaris is? Je ziet het in veel vacatures staan: een marktconform salaris. Alsof je dan precies weet wat je kunt verwachten.
Niets is minder waar. De meeste sollicitanten zullen geen flauw idee hebben welk maandsalaris er hoort bij een functie die de werkgever wil belonen met een marktconform salaris. Dus wat is dat nu eigenlijk, een marktconform salaris?
Een marktconform salaris houdt in dat je kunt rekenen op een salaris dat gangbaar is in de huidige markt. Een salaris dat ongeveer gelijk is aan het inkomen dat de meeste professionals in een soortgelijke functie en branche ontvangen.
Goed, daarmee ben je nog niet veel wijzer. Want meestal solliciteer je een stapje omhoog, en vaak ook nog in een nieuwe branche.
Een marktconform salaris is helaas nogal een subjectief begrip. De meeste werkgevers zullen immers niet bij hun concullega’s navragen wat zíj hun marketeer, onderhoudsmonteur of corporate recruiter betalen.
Een marktconform salaris betekent dus vooral dat de werkgever zélf vindt dat je straks een salaris krijgt dat passend is voor de functie.
Met de belofte van een marktconform salaris, heb je als sollicitant dus eigenlijk geen flauw idee wat je gaat verdienen. De grap is: dat geldt soms (meestal) ook voor de werkgever die het in de vacaturetekst heeft gezet. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:
Wat de reden ook is, jij weet in ieder geval nog steeds niet wat de baan je oplevert aan het eind van de maand.
Om te achterhalen wat een marktconform salaris is voor jouw functie, moet je zelf aan de bak. Er zijn diverse tools beschikbaar om je inzicht te geven in wat een normaal salaris is voor jouw functie.
Maar laten we met het slechte nieuws beginnen: een 100% sluitend antwoord ga je voor de meeste banen niet krijgen.
Hoe veel salarischecks, loonwijzers, salarisschalen en beroepengidsen met salarisindicaties je ook gaat bekijken. Het geeft je een aardige indicatie, maar wat je uiteindelijk gaat verdienen hangt af van meerdere factoren.
Er zijn online meerdere tools te vinden waarmee je een beeld kunt krijgen van wat voor jou een marktconform salaris is. Hieronder een overzicht van een aantal populaire salarischeckers:
Goed, je hebt nu een indicatie van het bedrag dat de werkgever bedoelt met ‘een marktconform salaris’. Misschien is het hoger dan je dacht, misschien valt het tegen. In dat laatste geval is het goed om te weten dat het niet in beton gegoten is. Over een marktconform salaris kun je nog prima onderhandelen.
Zeker wanneer je solliciteert op een functie waar maar weinig geschikte kandidaten voor zijn, is het slim te onderzoeken of er ruimte is voor een hoger salaris.
Geeft de werkgever aan dat er absoluut geen onderhandelingsruimte is en het salaris een vast gegeven is? Kijk dan of je betere secundaire arbeidsvoorwaarden kunt uitonderhandelen. Bijvoorbeeld:
Misschien zijn deze voorwaarden voor jou wel belangrijker dan een hoger bedrag op je loonstrookje.
Heb je geen opleiding? Lees hier over de best betaalde banen voor mensen zonder diploma.
Het liefst heb je vóórdat je gaat solliciteren beeld bij het salaris dat bij de functie hoort. Zo voorkom je dat je solliciteert op een baan die te weinig (of te veel) betaalt. Te veel? Ja dat kan ook. Het salaris dat de werkgever wil betalen, is namelijk een goede indicator van de zwaarte van de baan. Een voorbeeld maakt dat duidelijk:
Stel je hebt na je HEAO-bedrijfseconomie twee banen gehad. Eerst 2 jaar als administrateur en daarna 2,5 jaar als hoofd financiële administratie. In de laatste baan verdiende je € 3571 per maand. Nu is het tijd voor de volgende stap in je carrière. Je hebt een leuke vacature gezien voor een baan als financial controller bij een grote aannemer.
In de vacaturetekst staan de gebruikelijke zaken: verantwoordelijk voor de maand-, kwartaal- en jaarafsluitingen, leidinggeven aan een aantal medewerkers, begrotingen opstellen en het management adviseren.
Dit sluit prima aan op je kennis en ervaring. Je wilt al bijna aan je cv beginnen, maar dan valt je oog op de salarisindicatie:
Je wilt voorkomen dat je ver boven of onder je niveau solliciteert. Daarom is het ook zo handig als werkgevers een salarisindicatie in de vacature vermelden. Doen ze dat niet, dan ligt de bal bij jou. Een spannende maar zeer effectieve manier om die informatie op tafel te krijgen, is: bellen.
Bel de recruiter of HR-manager die genoemd wordt in de vacaturetekst. Informeer naar de functie, stel een aantal vragen, voer een gezellig gesprek en breng dan het onderwerp salarisindicatie ter sprake. Onder de noemer verwachtingen managen is dit een heel veilig moment om vrijblijvend te verkennen of de baan financieel gezien bij je past.
Valt het salaris tegen? Bespaar je de moeite van het solliciteren en ga op zoek naar een beter passende functie.
Bieden ze een mooi salaris? Top, maak dan snel je cv en sollicitatiebrief en solliciteer naar de baan. Het mooie is dat je na zo’n telefoongesprek meteen waardevolle input hebt voor je motivatiebrief en het een ijsbreker is voor het sollicitatiegesprek.
Op CVster.nl maak je in een handomdraai een overtuigend cv en een steengoede sollicitatiebrief.
Bekijk onze cv-templates en scroll door de bijpassende brief-templates. Maak je keuze, ga aan de slag en solliciteer naar jouw droombaan!