Voordat je een cv maakt, bepaal je eerst de indeling van je cv. Je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen hoe je jouw cv indeelt. Maar het is niet gek dat bijna alle cv's zijn opgebouwd volgens een logische cv-volgorde. Er zijn drie gangbare cv-indelingen: een (omgekeerd) chronologisch cv, een vaardigheden cv en een gecombineerd cv.
De meeste sollicitanten kunnen prima uit de voeten met deze cv-formats en ook onze cv templates zijn erop gebaseerd. In deze blog lees je het verschil tussen de cv-indelingen, tips over welke cv-indeling voor jou de beste keuze is en krijg je veel gratis voorbeelden.
Een (omgekeerd) chronologisch cv is de meest gangbare cv-indeling. Dit is het type cv zoals je het waarschijnlijk kent. Je werkervaring en opleidingen krijgen de meeste aandacht op dit type cv, en het wordt aangevuld met een rijtje vaardigheden en een persoonlijk profiel.
Waarom is deze indeling voor een cv zo populair? Om te beginnen zijn recruiters gewend om dit type cv te beoordelen. Ze komen niet voor verrassingen te staan, maar kunnen in een oogwenk vinden wat ze zoeken op je cv. Daarnaast is een omgekeerd chronologisch cv het meest ATS-vriendelijk.
Wat is ATS?
ATS staat voor Applicant Tracking Systems. Deze software scant cv’s op relevante trefwoorden. Alleen cv's met de hoogste score worden doorgestuurd naar de recruiter voor beoordeling. De rest wordt automatisch afgewezen. Steeds meer bedrijven gebruiken ATS-software om de grote hoeveelheid cv’s van sollicitanten te filteren. Dat bespaart namelijk zeeën van tijd. Een goede cv-indeling kiezen is de eerste stap om door deze software te komen.
De drie bekendste cv-indelingen zijn: het omgekeerd chronologisch cv, het vaardigheden cv en het combinatie cv. Voordat we de drie cv-indelingen verder toelichten, geven we je eerst een korte, overzichtelijke vergelijking.
Iedere cv-indeling heeft zijn eigen voordelen. Welke cv-indeling je kiest, is vooral afhankelijk van welke elementen je wilt benadrukken op je cv. Het kan ook zo zijn dat je je cv-indeling aanpast voor iedere sollicitatie, afhankelijk van wat de eisen zijn. Gelukkig is dat in onze cv templates zeer eenvoudig.
Om de keuze voor de juiste cv-indeling nog iets makkelijker te maken, hebben we een overzichtelijke vergelijking voor je gemaakt:
Cv-indeling | Omgekeerd chronologisch cv | Vaardigheden cv | Combinatie cv |
Waar ligt de focus? | De focus ligt op je werkervaring | De focus ligt op je vaardigheden en competenties | De focus ligt 50/50 op je werkervaring en vaardigheden |
Beste keuze voor: | Sollicitanten met enkele jaren werkervaring en een traditioneel carrièrepad | Starters, freelancers en sollicitanten die een carrièreswitch maken | Sollicitanten met een creatief beroep of freelancers |
Grootste voordeel: | Recruiters en ATS-systemen zijn deze cv-indeling gewend | Perfecte oplossing als je weinig (relevante) werkervaring hebt | Beste combinatie van omgekeerd chronologisch cv en vaardigheden cv |
Een chronologisch cv wordt ook wel een omgekeerd chronologisch cv of teruglopend cv genoemd. Bij deze cv-indeling ligt de focus op je werkervaring. Daarmee is deze cv-indeling de beste keuze voor sollicitanten die een vrij traditioneel en rechtlijnig carrièrepad hebben bewandeld, en wiens werkervaring goed aansluit op de vacature. Al zo lang cv’s bestaan is deze cv-indeling de populairste keuze onder sollicitanten. Recruiters en ATS-systemen zijn dus gewend om dit type cv te beoordelen.
Je vermeldt onder het kopje ‘Werkervaring’ alle banen die je hebt gehad. Dat doe je meestal in omgekeerd chronologische volgorde, dus je meest recente baan bovenaan en je eerste baan onderaan. Hetzelfde geldt bij het opsommen van je opleidingen.
Staat je oudste baan bovenaan en je huidige baan onderaan? Dan heet het een chronologisch cv. De meeste sollicitanten kiezen echter voor de omgekeerd chronologische aanpak, omdat je meest recente ervaring vaak het interessantst is voor een werkgever.
De standaard cv-indeling van een omgekeerd chronologisch cv is als volgt:
Je hoeft op een omgekeerd chronologisch cv niet ál je eerdere banen te vermelden. Vermeld alleen de meest relevante werkervaringen.
Kies deze cv-indeling: | Kies deze cv-indeling NIET: |
Als je de nadruk wilt leggen op je werkervaring én je werkervaring goed aansluit op de vacature. | Als je weinig (relevante) werkervaring hebt of alleen omdat het de populairste cv-indeling is. |
Een vaardigheden cv (ook wel functioneel cv, competentie cv of thematisch cv genoemd) benadrukt je vaardigheden en talenten voor de betreffende functie. Deze cv-indeling wordt daarom steeds populairder. Je deelt je cv in op basis van je prestaties, competenties, kennis, vaardigheden en rollen. Wanneer je bepaalde (werk)ervaring hebt opgedaan, is van ondergeschikt belang.
Daarmee is een vaardigheden-cv de beste cv-indeling als je solliciteert naar een vacature waar jouw werkervaring niet naadloos op aansluit. Bijvoorbeeld omdat je net een carrièreswitch hebt gemaakt. Of wanneer je recent bent afgestudeerd en niet veel werkervaring hebt. Ook voor freelancers is dit meestal het perfecte cv-format. Door de vele opdrachtgevers die zij (vaak tegelijkertijd) hebben, is een (omgekeerd) chronologisch cv haast niet te doen.
De standaard cv-indeling van een vaardigheden cv is als volgt:
Een vaardigheden-cv is ook ideaal om een gat op je cv te laten verdwijnen. Gebruik deze cv-indeling om aan te tonen dat jouw vaardigheden perfect aansluiten bij de vereiste vaardigheden in de functieomschrijving van de vacature.
Kies deze cv-indeling: | Kies deze cv-indeling NIET: |
Als je liever de nadruk legt op je vaardigheden en competenties, dan op je werkervaring. Bijvoorbeeld omdat je weinig (relevante) werkervaring hebt, maar wél de skills. Beste cv-indeling voor starters, freelancers en bij een carrièreswitch. | Als je een traditioneel carrièrepad hebt bewandeld en over de juiste werkervaring beschikt. Kies dan voor een omgekeerd chronologisch cv. |
Een combinatie cv of gecombineerd cv is een mix van een omgekeerd chronologisch cv en een vaardigheden cv. Je werkervaring en opleiding som je op volgens de (omgekeerd) chronologische indeling en daarnaast benadruk je jouw vaardigheden en talenten. Dat doe je in de sectie 'persoonlijk profiel' en onder het kopje 'vaardigheden'.
Het gecombineerde cv wordt intussen door een brede groep sollicitanten gebruikt. Logisch, want het combineert het beste van twee werelden! Deze cv-indeling wordt ook steeds populairder omdat er steeds meer mensen gespecialiseerd zijn. Hiermee kunnen zij zowel hun werkervaring laten zien als hun bijzondere vaardigheden en talenten benadrukken.
De standaard cv-indeling van een combinatie cv is als volgt:
Een combinatie-cv is een goede keuze als je een potentiële werkgever eerst wilt verbluffen met je vaardigheden, voordat je je werkervaring uitlicht. Denk aan sollicitanten wier baan gericht is op unieke en vakspecifieke vaardigheden.
Kies deze cv-indeling: | Kies deze cv-indeling NIET: |
Als je voor een innovatieve cv-indeling wilt gaan. En ook als je vaardigheden net zo belangrijk zijn als je werkervaring. Een combinatie cv is prettig voor sollicitanten die eigenlijk voor een vaardigheden cv zouden moeten kiezen, maar de werkervaringsectie niet achterwege durven laten. |
Als je een traditioneel carrièrepad hebt bewandeld en over veel relevante werkervaring beschikt. Kies dan voor een omgekeerd chronologisch cv waar meer ruimte is om je werkervaring uit te lichten. Kies deze cv-indeling ook niet als je geen enkele relevante werkervaring hebt. Dan kun je beter kiezen voor een vaardigheden cv. |
Los van de cv-indeling zijn er nog aan aantal elementen waar je rekening mee wilt houden:
De cv-indeling bepaalt waar je de nadruk op legt en op welke plek de cv-onderdelen 'Werkervaring, 'Opleiding' en ‘Vaardigheden’ terugkomen. Het verschil zit hem dus in hoe uitgebreid deze secties zijn en hoe ze zijn ingedeeld. Een starter op de arbeidsmarkt zal een andere cv-indeling kiezen dan een doorgewinterde professional met jarenlange werkervaring.
Hieronder zie je per niveau hoe het cv is ingedeeld.
Starters op de arbeidsmarkt kiezen meestal voor een vaardigheden cv, zoals je ziet in dit cv-voorbeeld van een student. Hun opleiding is vaak hun meest recente en relevante ervaring en staat daarom direct onder het persoonlijk profiel. Ook voor vaardigheden is voldoende ruimte. Werkervaring is van ondergeschikt belang en daarom beknopt.
Ervaren werknemers met een traditioneel carrièrepad (waarbij ze zich telkens omhoog werken), kiezen meestal voor een omgekeerd chronologisch cv of een combinatie cv. Zoals je ziet in dit cv-voorbeeld van een office-manager neemt de werkervaringsectie de meeste ruimte in beslag.
Wil je er zeker van zijn dat je geen onderdelen vergeet op je cv en alle informatie netjes en overzichtelijk gepresenteerd wordt? Maak dan gebruik van een cv template. Onze cv templates zijn onderverdeeld in 4 categorieën: modern (zie dit cv-voorbeeld van een dokter), simpel (zie dit cv-voorbeeld van een elektricien), professioneel (zie dit cv-voorbeeld van een bedrijfsanalist) en creatief (zie het cv-voorbeeld van een illustrator).
De juiste cv-indeling kiezen is belangrijk omdat het bepaalt welke cv-secties uitgelicht worden. In een omgekeerd chronologisch cv ligt de nadruk op je werkervaring (en is dus minder geschikt voor starters of bij een carrièreswitch), op een vaardigheden cv worden juist je vaardigheden en competenties uitgelicht (zonde voor mensen met een traditionele loopbaan), en een combinatie cv is een mix van beide cv-indelingen.
Kies bij het opslaan van je cv altijd voor een pdf-bestandsformaat. Zo zorg je ervoor dat de opmaak van je cv er op ieder apparaat hetzelfde uitziet. Bij een cv in Word zou de opmaak kunnen verspringen.
De meeste werkgevers geven de voorkeur aan een omgekeerd chronologisch cv. Simpelweg omdat ze gewend zijn dat type cv te beoordelen. Ook ATS-systemen geven de voorkeur aan een omgekeerd chronologisch cv. Maar het belangrijkste is dat je een cv-indeling kiest die het beste past bij jouw ervaring en situatie.
Iedere cv-indeling is goed leesbaar, mits je je cv beknopt houdt en gebruik maakt van een professioneel cv template. Een cv template zorgt ervoor dat de opmaak perfect is uitgelijnd en alle informatie op de juiste positie komt te staan. Niet alleen is dat prettiger voor een recruiter, maar ook voor ATS-systemen die cv’s geautomatiseerd filteren.
De 3 meest voorkomende cv-indelingen zijn de omgekeerd chronologische cv-indeling, het vaardigheden cv en het combinatie cv.
Wil je er zeker van zijn dat je de beste cv-indeling kiest voor jouw sollicitatie? Wil je dat alle informatie er op-en-top verzorgd uitziet en dat je een professionele indruk maakt met jouw cv? Kies dan één van de cv templates van cvster.nl en maak in slechts 15 minuten jouw cv in onze cv maker! Veel succes met solliciteren!