Als je geluk hebt, heb je direct de juiste studiekeuze gemaakt en daarna een baan gevonden die bij je past. Toch bewandelt het merendeel van de werkende bevolking een kronkelend pad naar hun ideale baan. Een studieswitch, het roer omgooien tijdens je carrière: het kan en mag allemaal. Vaak word je door werkervaring wijzer. Met iedere baan krijg je een beter beeld van wat je wel en juist niet leuk vindt aan je werk.
Een fout die veel mensen maken bij hun beroepskeuze is dat ze zich te veel laten leiden door salaris en status. Oftewel: omdat het goed verdient of omdat andere mensen vast onder de indruk zullen zijn van de nieuwe baan. Hoe belangrijk deze factoren ook lijken: vaak heb je enkel jezelf ermee.
Stel dat je universitair opgeleid bent, maar al van jongs af aan droomt van een baan als buschauffeur. Ga ervoor! Jouw eigen werkgeluk is waar het om draait. Je werkt immers zo’n 40 à 50 jaar van je leven.
Wil je een baan vinden die bij je past, zoek dan het antwoord op de volgende 3 vragen:
Twijfel je of je nog wel op de juiste plek zit bij je huidige baan? Vaak merk je het vanzelf als dat niet zo is. Signalen kunnen zijn dat je motivatie afneemt. Dat je opstaat met buikpijn en geen zin hebt om naar je werk te gaan. Of dat het idee om ontslag te nemen al meerdere malen door je hoofd is geschoten. Wat ooit de ideale baan leek, kan veranderen. Je verandert zelf immers ook als mens. Hieronder gaan we je helpen een antwoord te vinden op de vraag: welke baan past bij mij?
Een goede start om antwoord te kunnen geven op de vraag: ‘welke baan past bij mij’ is door te kijken naar je persoonlijkheid. Geef eerlijk antwoord op de vraag: wat voor type mens ben ik?
Door antwoord te geven op deze vragen, kun je een baan zoeken die aansluit op jouw persoonlijkheid. Iemand die introvert is, zal een baan als barman- of vrouw waarschijnlijk laten liggen. En iemand die niet goed kan omgaan met stress, zal waarschijnlijk geen bedrijfsleider willen worden.
Vind je het lastig om je persoonlijkheid in kaart te brengen? Leg de vraag dan voor aan je directe omgeving. Zij kennen je goed en kunnen iets objectiever antwoord geven. Wat je ook kunt doen is een online beroepskeuzetest. Op 123test.nl vind je bijvoorbeeld een gratis test die je binnen één minuut kunt doen. Wil je een wat uitgebreider rapport? Dan kun je ook voor de betaalde variant kiezen. Die investering van € 12,50 kan je mogelijk waardevolle inzichten opleveren die de loop van je carrière op een positieve manier beïnvloeden.
Diep in je hart weet je misschien heel goed wat je wilt. Of heb je in ieder geval een idee. Maar laat je je te veel leiden door wat anderen van je carrierèkeuze denken. Om jouw werkgeluk te vergroten, is het essentieel om een antwoord te vinden op de vraag: wat wil jij?
Stel dat je bijvoorbeeld een passie hebt voor reizen. Je ideale dag begint met een kop koffie op Schiphol en eindigt met een zoete kokosnoot in je hand op een verre bestemming. Je wil een prima salaris, maar hoeft niet per se miljonair te worden. Dan is het duidelijk belangrijk voor je dat reizen onderdeel zou moeten uitmaken van je baan. Een baan in de reisbranche, bijvoorbeeld als steward(ess), is in zo’n geval mogelijk wat voor je. Hecht je meer waarde aan een hoog salaris? Dan kun je natuurlijk ook overwegen om piloot te worden. Het is echter belangrijk om bij deze afweging ook je competenties mee te wegen.
Kijk eens eerlijk naar je eigen vaardigheden en competenties. Wat kun je, en waar ben je minder goed in? Dit lijkt misschien een inkoppertje, maar toch saboteren we onszelf regelmatig op dit vlak. We vinden de vacature (of het salaris) zó leuk, dat we denken dat we het wel kunnen. Of we zijn zo onzeker over onze eigen capaciteiten dat we toch maar niet solliciteren op die ene droomjob.
Maak een lijst van dingen waar je goed in bent. Bijvoorbeeld:
De balans vinden tussen (1) wat je leuk vindt en (2) waar je goed in bent, is een gouden combinatie. Doe je werk waar je eigenlijk niet zo goed in bent? Dan zul je vaak gefrustreerd raken en ongelukkig zijn. En bedenk maar zo: het fijne aan competenties is dat je ze vaak kunt leren! Natuurlijk is enige aanleg mooi meegenomen, maar door middel van opleidingen en cursussen kun je je vaardigheden aardig bijspijkeren.
Stel dat je, zoals in het eerder voorbeeld genoemd, graag wil reizen voor je werk en daarom een baan als piloot of stewardess overweegt. Dan is het belangrijk om te kijken of zulke beroepen aansluiten op je persoonlijkheid en competenties. Ben je bijvoorbeeld een chaoot en krijg je al buikpijn bij het idee aan natuurkundige formules? Dan kun je een baan als piloot beter van je lijstje schrappen. Ben je van nature erg introvert en sta je liever niet de hele dag met allerlei verschillende mensen in contact? Dan is ook een baan als stewardess niet ideaal.
Bekijk in zulke gevallen over welke positieve eigenschappen je wel beschikt en onderzoek hoe je deze met reizen kunt combineren. Ben je bijvoorbeeld goed in taal? Dan is een baan als buitenlandcorrespondent een interessante optie. Kun je goed uit de voeten met IT-systemen? Dan kun je misschien wel een baan op afstand nemen als softwaredeveloper en op eigen houtje de wereld rondreizen. Door je dromen af te wegen tegen je karaktereigenschappen en competenties, zul je steeds verder kunnen inzoomen op potentieel interessante beroepen.
Differentieer jezelf met een duidelijke merkidentiteit.
Heb je inmiddels al een beter idee welke baan bij je past? Dat is fijn! Toch zit er ook een praktische kant aan een loopbaankeuze of carrierèswitch.
Het is slim om je in te lezen of er wel vraag is naar jouw vakgebied. Stel jezelf dus niet zozeer de vraag: wat is de populairste baan? Maar eerder: waar is de meeste vraag naar? Wat zijn de meest kansrijke beroepen op de arbeidsmarkt?
Hoe geweldig jouw droombaan ook is: geld verdienen is ook belangrijk. Je zult voor jezelf moeten uitrekenen welk salaris je minimaal nodig hebt om je vaste lasten te kunnen betalen en daarnaast ook nog iets leuks te kunnen doen. Moet je dan alleen maar zoeken op ‘wat zijn goedbetaalde banen’? Zeker niet! Maar bereken wel een salaris waar jij je comfortabel bij voelt en waarmee je niet in de schulden raakt!
Sta je nog aan het begin van je loopbaan? Of heb je nog vele jaren voor de boeg? Ga dan altijd na welke beroepen verdwijnen in de toekomst en welke banen juist veel toekomstperspectief hebben! Het zou immers zonde zijn om veel geld te besteden aan een opleiding of veel tijd aan het bijspijkeren van vaardigheden voor een beroep dat op uitsterven staat.
Hopelijk hebben de tips in deze blog je een stapje dichter bij je droombaan gebracht. Toch is er niets mis met ontdekken. Probeer een baan uit en neem ontslag als het niet is wat je ervan gehoopt had. Niemand die je dat kwalijk neemt. Soms heeft het zoeken van de ideale baan tijd nodig. Als je uiteindelijk maar een baan vindt die bij je past en die jou gelukkig maakt.
Heb je eindelijk dé vacature gevonden die bij je past? Dan wil je natuurlijk dat de baan van jou wordt. CVster helpt je daarbij! Naast carrierètips hebben wij een online builder waarin je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief schrijft of een pakkend cv opmaakt. En dat alles in templates die opvallen bij recruiters!