Waar zie je jezelf over 5 jaar - sollicitatiegesprek

De vraag “Waar zie je jezelf over 5 jaar?” is een populaire vraag in sollicitatiegesprekken. Lees hier hoe je hem het beste kan beantwoorden.
Marlijn van der Bok
Freelance copywriter
Bijgewerkt op 30 mei 2024

Stel de vraag eerst eens aan jezelf. Want inderdaad…. 

Waar Zie Jij Jezelf Over Vijf Jaar?

Heb je duidelijke plannen voor de toekomst? Staat je ideale carrièrepad je helder voor de geest en werk je elk kwartaal trouw aan je doelen en een nóg mooier cv

Of heb je geen flauw idee in welke richting jouw loopbaan zich zal ontwikkelen? En zie je jezelf als nieuwsgierige toeschouwer die belangstellend vanaf de zijlijn toekijkt hoe zijn carrière zich ontvouwt. 

Hoe je ook in de wedstrijd zit: de vraag waar je over 5 jaar hoopt te staan, is gewoon een lastige sollicitatievraag

Waarom stellen ze de ‘over 5 jaar vraag’?

De vraag waar je jezelf over vijf (of tien) jaar ziet, stellen ze natuurlijk niet zomaar tijdens een sollicitatiegesprek. Werkgevers en recruiters hopen ermee te ontdekken wat jouw verwachtingen zijn over de functie en de doorgroeimogelijkheden. Het geeft een inkijkje in hoe jij tegen de functie-inhoud aankijkt, je ambities en wanneer je verwacht toe te zijn aan een nieuwe stap omdat je uitgeleerd bent. 

Jouw antwoord geeft inzicht in een heel aantal zaken:

  • Hoe lang je verwacht te zullen werken in deze functie.
  • En hoe lang je bij de organisatie verwacht te blijven, eventueel in een andere rol.
  • Wat je ambities zijn en in hoeverre die passen bij de baan waarop je solliciteert.
  • Wat je verwacht van de organisatie aan ontwikkelingsmogelijkheden.
  • En op welke doorgroeimogelijkheden je hoopt.

Wat is een slecht antwoord op deze vraag?

Laten we eerst even stilstaan bij wat je niet moet antwoorden op de vraag ‘Waar zie je jezelf over 5 jaar?’. Het is namelijk een slecht idee om de vraag met een humoristisch antwoord te omzeilen. Daarmee geef je impliciet aan de werkgever of recruiter niet serieus te nemen. 

Dus weersta de verleiding om iets ‘grappigs’ te roepen over een glazen bol, de stoel van de leidinggevende, een hangmat op de Bahama’s of pensioen op je 35ste. Dat komt onprofessioneel over en je verspilt de kans om jezelf te profileren als ambitieuze kandidaat.

Expert tip

Blijf weg van bijdehante uitspraken. Neem liever even de tijd om je voor te bereiden op een antwoord waarmee je zowel jezelf als de selecteur vooruit helpt. 

Gerelateerde artikelen
Een sterk karakter als pluspunt bij het solliciteren
Sollicitanten met een sterk karakter. Recruiters en werkgevers zijn er gek op. Lees hier welke eigenschappen je altijd terugziet bij mensen met een sterk karakter.

Je toekomstplannen in kaart brengen

Tja, waar zie je jezelf over 5 jaar? Wanneer je nog (te) weinig beeld hebt bij je loopbaanwensen, is dat echt een lastige vraag. Tijd om je toekomstplannen in kaart te brengen! 

Denk na over je talenten, ervaringen, vaardigheden, interesses en ambities. Wie ben jij en wat wil je? Een lastig klusje, maar het geeft je wel inzicht in wat bij jou past en welke richting je op zou willen. 

Deze vragen kunnen je helpen bij het in kaart brengen van je toekomstplannen:

Wie ben ik?

  • Waar ben ik goed in / wat zijn mijn talenten?
  • Hoe kan ik mijn sterke punten verder ontwikkelen?
  • Wat zijn mijn zwakke punten en slechte eigenschappen?
  • Hoe ga ik om met mijn zwakke punten?
  • Wat heb ik te bieden?
  • Waar sta ik voor?
  • Waarom heb ik voor mijn opleiding en beroep gekozen?
  • Wat zijn mijn hobby’s en interesses?
  • Welke activiteiten kan ik uren doen en laten mij de tijd vergeten? (flow)
  • Welke kennis en vaardigheden draag ik bij mij?
  • Van welke werkervaring heb ik genoten en waar kwam dat door?
  • Welke rol past mij goed?
  • In welke context komen mijn persoonlijke kwaliteiten het beste tot hun recht?

Wat wil ik bereiken op professioneel vlak?

  • Wil ik mijn kennis verbreden of verdiepen?
  • Wil ik (ooit) een carrièreswitch maken?
  • Wil ik cursussen, workshops of opleidingen volgen naast het werk?
  • Welke offers ben ik bereid te brengen (reisafstand, werktijden, werkdruk)
  • Wat is voor mij het belangrijkste in mijn werk?
  • Welke waarden wil ik terugzien in mijn werkomgeving?
  • Aan welke taken zou ik meer of juist minder tijd willen besteden?
  • Als ik een droombaan kon samenstellen, hoe ziet die baan er dan uit?

Bovenstaande vragen hebben je (hopelijk) aan het denken gezet over waar je nu staat en waar je over een aantal jaar zou willen staan. Je hebt inzicht gekregen in je eigen ambities. Voor de een zullen dat grote plannen zijn, voor de ander is een bescheiden ontwikkeling al mooi genoeg. Er is geen goed of fout, zo lang het maar bij jou past.

Expert tip

Weet je niet goed waar je naartoe wilt met je carrière? Kijk dan eens rond in je netwerk of op LinkedIn om te achterhalen wat mensen met een vergelijkbaar profiel doen. Wie stond er een aantal jaar geleden op een vergelijkbaar punt in zijn carrière? En welke vervolgstappen hebben zij gezet? Ook dat kan je op ideeën brengen over waar je wel of juist niet wilt zijn over 5 jaar.

Gerelateerde artikelen
Sollicitatiegesprek voorbereiden: stappenplan en tips
Binnenkort op sollicitatiegesprek? Check ons stappenplan vol tips als je je goed wilt voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Want een goede voorbereiding is het halve werk! Bijkomend voordeel: je zit straks een stuk relaxter aan tafel.

Je toekomstplannen matchen met de organisatie

De volgende stap is dat je in kaart brengt wat de organisatie jou te bieden heeft. Bestudeer de vacaturetekst om te achterhalen of de functie en de doorgroeimogelijkheden passen bij jouw toekomstplannen en carrièredoelen. Ga ook na hoe groot de organisatie is (hoe groter, hoe meer doorgroeimogelijkheden) en wat ze faciliteren op het gebied van opleidingen en loopbaanontwikkeling. 

Communiceren over je professionele toekomstplannen

Je hebt nu alle informatie die je nodig hebt om antwoorden te gaan formuleren op de vraag waar jij jezelf over 5 jaar ziet. Een handig format voor je antwoord is:

  1. Benoem zaken die je aanspreken in de functie waar je op solliciteert.
  2. Vertel waar je over 5 jaar wilt zijn. (Zorg ervoor dat dit in lijn is met wat het bedrijf te bieden heeft)
  3. Noem taken en/of verantwoordelijkheden uit de vacature en neem die mee in je ambities.
Expert tip

Belangrijk is dat je geen dingen zegt die niet bij je passen. Wil je geen leidinggevende worden? Zeg dan ook niet dat je teamleider wilt worden. Ambities kunnen vele kanten uitwaaieren en hoeven niet torenhoog te zijn. 

Waar zie jij jezelf over vijf jaar? - Voorbeelden

Waar zie jij jezelf over 5 jaar - Chauffeur:

Ik hoop en verwacht de komende jaren veel te leren en kijk ernaar uit om de grote bouwprojecten in deze regio te mogen bevoorraden. In de toekomst hoop ik mijn rijbewijs uit te breiden zodat ik in een vrachtwagen met oplegger mag rijden. Maar mijn grote droom is de wagen met de kraan erop. Het lijkt mij fantastisch om daarmee naar bouwplaatsen te rijden en de materialen met de kraan van de wagen te lossen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar – Taaltrainer:

Ik kijk er enorm naar uit om de open groepscursussen te geven en hoogopgeleide volwassenen uit alle windstreken de Nederlandse taal te leren. Over een aantal jaar zie ik mezelf dat nog steeds doen, maar dan aangevuld met individuele taaltrainingen en in-company trainingen. Ook het ontwikkelen van lesmateriaal heeft mijn interesse. Het lijkt me leuk en leerzaam om als co-auteur mee te schrijven aan modules voor specifieke doelgroepen. 

Waar zie jij jezelf over 5 jaar – Debiteurenbeheerder:

Ik ben iemand die graag de beste wil zijn. Als ik iets doe, dan doe ik het goed én kijk ik waar het nog beter kan. Daarom zie ik mijzelf over vijf jaar niet als teamleider of iets dergelijks, maar nog steeds werkzaam in dezelfde functie. Als een ervaren medewerker waar iedereen op kan bouwen en vertrouwen. Ik wil dat collega’s en relaties weten wie ik ben, wat ik voor ze kan betekenen en dat ze weten dat het goed komt. Daarnaast hoop ik mijn kennis tegen die tijd te kunnen inzetten om nieuwe collega’s in te werken of mijn bijdrage te leveren aan interne projecten. 

Gerelateerde artikelen
Onverwachte vragen sollicitatiegesprek
Onverwachte vragen tijdens een sollicitatiegesprek zijn meestal bijzondere en soms ronduit rare vragen. De recruiter stelt deze vragen om te zien hoe je reageert, de diepte in te gaan, het ijs te breken of om op een ongebruikelijke manier je kennis en vaardigheden te testen. Dit blogartikel bereid je voor op onverwachte selectievragen.

Aan de slag met je sollicitatie

Zin gekregen om een sollicitatiegesprek te gaan voorbereiden? Stap 1 is dan natuurlijk dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek 😉

En dat begint met een overtuigend cv en een steengoede sollicitatiebrief

Je maakt beide documenten in een handomdraai op CVster.nl. Bekijk onze cv-templates en scroll door de bijpassende brief-templates. Maak je keuze, ga aan de slag en solliciteer naar jouw droombaan! 

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv