Indruk maken op recruiters: zo beschrijf je prestaties op je cv

Als je indruk wil maken op recruiters, is het slim om specifieke prestaties in je cv te verwerken. Lees verder om te ontdekken hoe je dat precies aanpakt.
Paul Drury
Content writer / HR Specialist
Bijgewerkt op 12 december 2024

Hoewel een cv in principe een feitelijk overzicht van je carrièrehoogtepunten is, komt er meer bij kijken dan enkel opsommen wat je functies en taken waren. Je wilt de recruiter laten zien dat je over precies de juiste vaardigheden beschikt voor de functie waarop je solliciteert en dat je de goede prestaties die je in het verleden realiseerde nu opnieuw zult neerzetten.

Laat je recruiter niet gissen wat je allemaal kunt, maar neem het denkwerk uit handen en maak duidelijk waarom je uitstekend werk zult leveren. In deze gids leer je aan de hand van de volgende hoofdstukken hoe je prestaties het beste in je cv kunt verwerken:

  • Verschillende soorten prestaties voor cv’s
  • Je prestaties op je cv vermelden in 4 stappen
  • Tips voor het juiste taalgebruik
  • Waar op je cv vermeld je je prestaties?
  • Voorbeelden van prestaties voor je cv per sector

Verschillende soorten prestaties voor cv’s

Er zijn verschillende soorten prestaties die als noemenswaardig voor een cv kunnen worden bestempeld. Binnen een werkomgeving geldt altijd dat je als professional een doelgerichte actie hebt ondernomen en daarmee een bepaald voordeel, financieel of anderszins, hebt behaald voor je werkgever. Wanneer je besluit welke prestaties je op je cv wil vermelden, is dus belangrijk om na te gaan wat voor taken je bij je toekomstige werkgever zult uitvoeren en hoe deze van invloed zijn op de KPI’s van het bedrijf.

Hieronder vind je ter inspiratie een lijst met prestaties die van grote toegevoegde waarde kunnen zijn op je cv:

  • Verhoogde verkoopcijfers of winstmarges gerealiseerd.
  • Financiële kostenbesparingen en/of meer winst
  • Verbeterde productiviteit qua tijdsbesteding
  • Oplossingen gevonden voor complexe problemen
  • Innovatieve of ideeën die tot grote veranderingen hebben geleid
  • Verbeterde processen en ontwikkelde procedures
  • Gewonnen prijzen (met reden waarom)
  • Promotie naar een andere functie binnen het bedrijf
  • Invloed op de ontwikkeling van collega's om je heen
  • Uitstekende service aan klanten of cliënten verleend

Door zulke prestaties op je cv te vermelden, laat je concreet zien wat voor verschil je hebt gemaakt.

Je prestaties op je cv vermelden in 4 stappen

Met een sterke focus op relevante successen toon je niet alleen je waarde, maar onderscheid je jezelf ook van andere kandidaten. Volg deze vier stappen om jouw prestaties overtuigend en professioneel te presenteren:

1. Identificeer je belangrijkste prestaties

Neem de tijd om terug te kijken op je werkervaring, opleiding of persoonlijke geschiedenis. Ga na welke prestaties niet alleen indrukwekkend zijn, maar ook duidelijk laten zien welke waarde je toevoegt.

2. Stem je prestaties af op de functie

Kies prestaties die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Lees de vacature zorgvuldig door en identificeer de vaardigheden en eigenschappen die worden gevraagd. Wil je bijvoorbeeld een leidinggevende rol? Kies dan een voorbeeld van een prestatie waarin je je leiderschapskwaliteiten en organisatietalent hebt laten zien.

3. Gebruik de STARR-methode voor structuur

Een duidelijke structuur maakt je prestaties krachtiger en overtuigender. De STARR-methode helpt je hierbij:

  • Situatie: Beschrijf kort de context. Wat was de uitdaging of het probleem?
  • Taak: Wat was jouw rol of verantwoordelijkheid in deze situatie?
  • Actie: Welke stappen heb je ondernomen om het probleem op te lossen of de taak uit te voeren?
  • Resultaat: Wat waren de concrete, meetbare resultaten van jouw acties?
  • Reflectie (optioneel): Wat heb je geleerd van deze ervaring en hoe gebruik je deze kennis nu?

Voorbeeld: "Als teamleider (situatie) kreeg ik de taak om de productiviteit in mijn team te verhogen (taak). Ik introduceerde een nieuw planningssysteem en organiseerde wekelijkse evaluaties (actie), wat leidde tot een stijging van 25% in de efficiëntie binnen drie maanden (resultaat)."

Expert tip

Wees selectief in welke prestaties je opneemt en houd ze relevant voor de functie waarop je solliciteert. Gebruik actieve werkwoorden en concrete cijfers om je resultaten te onderbouwen en indruk te maken op de werkgever. Vergeet daarnaast niet om je prestaties ook in je sollicitatiebrief op te nemen.

4. Kwantificeer je prestaties

Cijfers en statistieken maken je prestaties concreet en indrukwekkender. Laat zien hoe je impact hebt gemaakt:

  • Heb je de omzet verhoogd? Geef het percentage of bedrag aan.
  • Heb je kosten bespaard? Vermeld de exacte cijfers.
  • Heb je de efficiëntie verbeterd? Benoem de tijdwinst of productiviteitsstijging.
  • Heb je de klanttevredenheid verhoogd? Gebruik feedbackscores of testimonials.

Als je geen exacte cijfers hebt, gebruik dan realistische schattingen en benadruk de resultaten.

Gerelateerde artikelen
In 5 stappen je cv updaten 2024
Je cv is een dynamisch document. Het ontwikkelt zich gedurende je carrière. Je cv updaten en bijwerken is een fluitje van een cent anno 2024. Volg de 5 stappen uit dit artikel, kijk terug op wat je hebt bereikt en geniet van je eigen prestaties.

Tips voor het juiste taalgebruik

Wanneer je een belangrijke prestatie op papier zet, moet in één zin duidelijk worden wat je precies hebt bereikt. Om dat voor elkaar te krijgen, moet je de volgende regels in gedachten houden:

  1. Gebruik een drieledige structuur
  2. Kwantificeer de prestatie

Drieledige structuur 

Wanneer je een prestatie beschrijft, probeer er dan voor te zorgen dat je in ieder geval de volgende drie componenten in de zin opneemt:

  • Actiewerkwoord om je vaardigheid te tonen
  • Specifieke taak die je hebt voltooid
  • Meetbaar resultaat voor de organisatie

Een overtuigend cv zit vol met relevante en originele actiewerkwoorden. Door te beginnen met een werkwoord dat je vaardigheid beschrijft, vestig je direct de aandacht op wat je kunt. Wat zijn jouw grootste sterke punten?

In het taakgedeelte van de prestatie focus je op wat je hebt gedaan. Wees specifiek om duidelijk aan te geven wat tot het uiteindelijke resultaat heeft geleid. Was het een teaminspanning? Benadruk dan goed wat jouw eigen rol was. 

Een prestatie zonder een succesvol en indrukwekkend resultaat voelt leeg aan. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe tool ontwikkeld? Geef dan aan hoe dit processen verbeterde, anders kan de lezer denken dat je inspanningen maar weinig impact hebben gemaakt. Het is cruciaal dat je het resultaat kunt kwantificeren.

De prestatie kwantificeren

Er zijn grofweg drie verschillende manieren waarop je een prestatie kunt kwantificeren: met tijdsbestek, schaal en reikwijdte. 

Het tijdsbestek van de prestatie laat de werkgever begrijpen over welke periode de prestatie plaatsvond. Een kostenbesparing van 3% in een jaar is bijvoorbeeld indrukwekkend, maar over een periode van zes jaar kan datzelfde resultaat ineens niet meer noemenswaardig zijn. Als je het tijdsbestek niet vermeldt, zal de werkgever aannames moeten doen. Dus is het tijdsbestek bewonderenswaardig? Vergeet dit dan zeker niet te vermelden.

De schaal van een prestatie biedt een gevoel van perspectief. Het gaat om de omvang of grootte van wat je hebt bereikt. Als je vorig jaar bijvoorbeeld € 1 miljoen aan deals hebt gesloten, is het belangrijk om te vermelden dat dit 60% was van het totale verkoopvolume binnen een team van drie personen. Dit geeft context en maakt de prestatie indrukwekkender omdat het laat zien hoe groot je bijdrage was in verhouding tot anderen. 

Aan de andere kant verwijst bereik naar de reikwijdte of invloedssfeer van je acties. Het gaat erom hoeveel mensen, gebieden of aspecten door jouw acties zijn beïnvloed. In een zakelijke setting kan bereik bijvoorbeeld betekenen hoeveel klanten door een marketingcampagne zijn bereikt, hoeveel regio's worden bediend door een nieuw product of hoe breed de impact is van beleidswijzigingen binnen een organisatie. Als je bijvoorbeeld meer dan honderd overeenkomsten hebt onderhandeld en daarmee tussen de 4-10% aan kosten hebt bespaard voor het bedrijf, toon je niet alleen consistentie in kostenbesparing (schaal), maar ook flexibiliteit en variëteit in impact (bereik). Dit geeft inzicht in zowel de omvang als de invloedssfeer van jouw prestaties.

Waar vermeld je prestaties op je cv?

Je kunt prestaties op meerdere plekken in je cv opnemen. Hier is een overzicht van de belangrijkste secties:

Werkervaring

In de werkervaringssectie beschrijf je meestal in 4-7 regels per functie je taken en verantwoordelijkheden. Dit is een uitstekende plek om prestaties te benadrukken. Vermeld hierbij je belangrijkste successen en maak gebruik van meetbare gegevens, zoals percentages of cijfers, om je impact te illustreren. Bijvoorbeeld: "Verhoogde de klanttevredenheid met 20% door een nieuwe serviceprocedure te implementeren."

Professionele samenvatting

Het professionele profiel bovenaan je cv fungeert als een korte elevator pitch. Hier kun je een opvallende prestatie opnemen om direct de aandacht van de werkgever te trekken. Als je een indrukwekkende prestatie hebt, is dit de perfecte plek om ermee te beginnen. Een krachtige samenvatting schetst niet alleen jouw unieke waardepropositie, maar toont ook je vermogen om resultaten te leveren.

Opleiding

Ook in de opleidingssectie kun je prestaties opnemen, bijvoorbeeld door onderscheidingen, hoge cijfers of bijzondere projecten te vermelden. Zorg ervoor dat je kort en to the point blijft, terwijl je duidelijk maakt wat je hebt bereikt en hoe dit relevant is voor de functie.

Prijzen en onderscheidingen

Als je prijzen of onderscheidingen hebt ontvangen, kun je deze op twee manieren verwerken. Voor sectoren waarin prijzen cruciaal zijn, zoals de creatieve industrie of academische wereld, kan een aparte sectie voor prijzen logisch zijn. In andere gevallen is het beter om ze te verwerken in je samenvatting of bij de werkervaring, afhankelijk van waar ze het relevantst zijn.

Expert tip

In je sollicitatiebrief krijg je de kans om je cv toe te lichten. Vergeet dan ook vooral niet om je prestaties ook daar te verwerken. 

Voorbeelden van prestaties voor je cv per sector

Hieronder vind je diverse voorbeelden van prestaties die je kunt opnemen in je cv. Gebruik ze ter inspiratie om jouw successen op een heldere en overtuigende manier te beschrijven:

Accounting & Finance cv

  • Financieel analist: Ontwikkelde een dashboard voor grondstofprijzen die leidde tot 22% kostenbesparing binnen twee jaar.
  • Accountant: Regelde de belastingzaken voor meer dan 50 klanten, bespaarde hen geld via teruggaven en stroomlijnde het proces.
  • Financieel adviseur: Adviseerde in drie jaar meer dan 100 klanten over investeringen, waardoor hun passieve inkomen tot wel 80% steeg.

Medische Sector cv

  • Coördinator: Implementeerde een systeem voor het volgen van recepten en een mobiele app met een gebruikspercentage van 80%.
  • Kinderpsycholoog: Behandelde elk kwartaal meer dan 20 complexe gevallen en ondersteunde families met advies over geestelijke gezondheidszorg.
  • Verpleegkundige: Coördineerde de zorg voor meer dan 100 patiënten per maand, inclusief kritieke zorg in een drukke spoedeisendehulpafdeling.

Techniek cv

  • Onderzoeksingenieur: Ontwierp een inflatiesysteem voor intragastrische ballonnen, waardoor we binnen 18 maanden marktleider werden.
  • Gezondheids- en veiligheidsingenieur: Leidde QA-inspecties op 12 industriële locaties en ontwikkelde geavanceerde veiligheidsprocedures.
  • Elektrisch ingenieur: Voerde routinematig onderhoud uit in de grootste autofabriek van de regio, met meer dan 500 apparaten.

Marketing cv

  • Digital Marketing Manager: Verhoogde de bezettingsgraad met 45% dankzij een zomercampagne op vijf sociale platforms.
  • Creative Director: Coördineerde een creatief bureau en lanceerde 25 succesvolle video-advertentiecampagnes met hoge ROI.
  • Social Media Manager: Beheerde dagelijkse engagement en content voor een merk met meer dan 30.000 volgers op vier platforms.
Expert tip

Hoe beschrijf je je prestaties als je niet graag over jezelf praat?

Het kan lastig zijn om jezelf te verkopen tijdens een sollicitatieprocedure, vooral als je er moeite mee hebt om over jezelf te praten. Om over dit veelvoorkomende struikelblok heen te stappen, is het belangrijk om jezelf vanuit een vriendelijk en objectief perspectief te bekijken.

Stel jezelf voor als een verkoper en jouw vaardigheden als het product. Begin door letterlijk voor de spiegel te gaan staan en je carrièreverhaal aan jezelf te vertellen. Benoem de geweldige dingen die je hebt bereikt en focus op hoe je waarde toevoegt aan een werkgever. Dit helpt je niet alleen om zelfvertrouwen op te bouwen, maar maakt het ook makkelijker om met trots over je prestaties te praten.

Administratief cv

  • Administratief assistent: Ondersteunde het managementteam bij dagelijkse taken, wat resulteerde in een tijdsbesparing van 20% per week.
  • Officemanager: Optimaliseerde voorraadbeheer en coördineerde meer dan 20 succesvolle evenementen, wat leidde tot een consistent hoge tevredenheidsscore boven de 90%.
  • Receptionist: Ontving dagelijks gemiddeld 50 gasten en behaalde een klanttevredenheidsscore van 95%.

Belangrijkste punten

Het effectief vermelden van prestaties op je cv kan een krachtige manier zijn om jezelf te onderscheiden in het sollicitatieproces. Recruiters zijn vooral geïnteresseerd in concrete resultaten en de impact die je maakte bij vorige werkgevers, omdat dit hen een beeld geeft van wat ze in de toekomst van jou kunnen verwachten. Door gebruik te maken van een gestructureerde aanpak, zoals de drieledige structuur en kwantificering met tijdsbestek, schaal en reikwijdte, kun je je successen helder communiceren.

Het is belangrijk om prestaties af te stemmen op de functie waarop je solliciteert en deze strategisch te plaatsen binnen verschillende secties van je cv – zoals bij je werkervaring, professionele samenvatting of opleiding. Gebruik de lijst met voorbeelden als inspiratiebron voor het opstellen van je eigen lijst. 

Cvster.nl biedt de tools die je nodig hebt om een indrukwekkend cv op te stellen. Onze professionele cv templates, gebruiksvriendelijke functies en praktische tips helpen je je prestaties optimaal te presenteren. Zo vergroot je je kansen om op te vallen bij recruiters en de baan van je dromen binnen te slepen. Veel succes!

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv