Voordat je begint met schrijven aan je cv, is het belangrijk om te weten uit welke onderdelen het cv van een boerderijmedewerker bestaat. Je cv moet de volgende secties bevatten:
Dat hangt ervan af, want boer zijn is een breed begrip en dat geldt ook voor boerderijmedewerkers.
Een boer en zijn boerderijmedewerkers krijgen te maken met seizoenen, veranderende weersomstandigheden, dieren die ziek worden en allerlei andere factoren die grote invloed hebben op de planning van de werkzaamheden. Maar geen plan hebben, is ook geen optie.
Hetzelfde geldt voor je sollicitatie als medewerker op een boerderij. Maak een plan, schrijf een overtuigend cv en bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek. In deze handleiding lees je hoe je een cv schrijft voor de functie van boerderijmedewerker.
Begin je cv met een profielschets waarin je jezelf beschrijft. In deze tekst – ook wel persoonlijk profiel genoemd – laat je zien wie je bent, wat je wilt en wat je kunt.
Vertel over je passie voor het boerenbedrijf, een bijzondere prestatie die je hebt geleverd of een verbetering die je bij een vorige werkgever succesvol doorvoerde. Beschrijf ook jouw kijk op dierenverzorging, het bewerken van landbouwgrond of het telen van gewassen.
Omdat boerderijmedewerker een breed begrip is, is het belangrijk dat je jouw specifieke kennis en vaardigheden goed benadrukt in de profielschets. Ben je opgegroeid op een boerderij, dan is dat ook het vermelden waard.
Geboren op de boerderij en nu een enthousiaste medewerker melkveehouderij die graag tussen de koeien werkt en volop ervaring heeft met alle uitvoerende werkzaamheden op de boerderij. Bedreven in het bedienen van automatische melksystemen, het voeren en verzorgen van de dieren, landwerkzaamheden en het onderhouden van materieel en machines. Is een betrokken, positief ingesteld teamlid met gevoel voor humor en een gezond lijf dat hard kan werken. Ambieert een plek in een groot team op een melkveehouderij van 650+ koeien waar de nieuwste technieken worden gebruikt. Levert dagelijks een grote bijdrage aan een gezonde bedrijfsvoering met goed presterende dieren.
In dit cv-onderdeel beschrijf je in omgekeerde chronologisch volgorde je werkervaring: je meest recente baan staat bovenaan en je eerst baan staat onderaan. Vermeld je functietitel, de naam van de werkgever, de periode waarin je er werkte en geef een opsomming van je taken, verantwoordelijkheden en prestaties.
Als je op een melkveebedrijf hebt gewerkt en de melkproductie hebt helpen verhogen, vertel dan hoe je dat hebt gedaan en maak het concreet met getallen. Als je bedreven bent in het repareren en onderhouden van landbouwmaterieel, geef dan een voorbeeld van wat je hebt bereikt.
Er zijn twee sleutels voor het creëren van een succesvolle sectie werkervaring:
Hieronder een voorbeeld van de werkervaring van een landbouwmedewerker:
Welke opleiding belangrijk is voor jouw werk, hangt af van het type werk dat je wilt gaan doen op de boerderij.
In het algemeen kun je stellen dat een beroepsgerichte mbo-opleiding op niveau 2 (of 3) volstaat voor een baan als boerderijmedewerker. Bijvoorbeeld ‘(Vakbekwaam) medewerker veehouderij’, ‘(Vakbekwaam) Medewerker agrarisch loonwerk’, ‘(Vakbekwaam) Medewerker teelt’ of Vakexpert teelt en groene technologie.
Noem de naam van je opleiding, de school waaraan je de opleiding deed en de periode van start tot diploma. Verder kan een VCA-diploma een mooie aanvulling zijn, net als een T-rijbewijs of vorkheftruck certificaat.
Ook eventuele specialisaties noem je in dit cv-onderdeel. Van reguliere opleidingen (zoals de specialisatie melkveehouderij op mbo-niveau 4) tot gerichte cursussen op het gebied van verduurzaming, diergezondheid, kostprijsberekeningen, fokkerij, melkwinning, voeding of klauwverzorging.
Vakbekwaam medewerker veehouderij, Wellant College Houten
2015 - 2019
mbo, niveau 3
Mavo, Minkema college Woerden
2011 - 2015
Nederlands, Engels, Wiskunde, Biologie, natuur- en scheikunde 2
Naast kennis, zijn ook je vaardigheden een belangrijk selectiecriterium. In het cv-onderdeel vaardigheden kun je kort opsommen welke hard skills en soft skills jij in de (groene) vingers hebt.
Harde vaardigheden die je specifiek op de boerderij nodig hebt zoals gewasverzorging, stekken, bemesten, melken, boxen instrooien, geitenhoefjes knippen of jongvee verzorgen.
Maar ook zachte vaardigheden zoals luistervaardigheid, sociale vaardigheden en oog voor detail. Het is op het boerenbedrijf noodzakelijk dat je goed kunt plannen en organiseren (wanneer ga je melken, op welk moment moet je zaaien en oogsten) en flexibel bent als zaken anders lopen (het weer slaat om, een koe kalvert te vroeg, de transporteur is te laat).
Ook karaktereigenschappen als doorzetten, optimisme, discipline en leergierig kun je in jouw lijstje met vaardigheden vermelden.
Je weet nu hoe je een overtuigend cv kunt maken. Tijd om jouw verhaal in een mooie opmaak te gieten. Dat gaat makkelijk en snel met een cv-template. Daarin komen belangrijke zaken automatisch op de juiste plek te staan. Denk aan je naam en je contactgegevens en je profielschets. Ook voorkom je opmaakfouten en kies je eenvoudig voor kleuren die passen bij jouw persoonlijkheid.
Wil je snel aan de slag met jouw cv en vandaag nog solliciteren als boerderijmedewerker? Gebruik dan de cv-maker van CVster.nl en kies een van onze professionele en door recruiters geteste cv-sjablonen. Er zijn talloze cv-templates om uit te kiezen en met onze handleiding cv maken schrijf je snel een overtuigend cv.