Het zal niet altijd makkelijk zijn om een baan te vinden als je uit een verslavingstraject komt. Maar met een beetje geduld, doorzettingsvermogen en de wil om nuchter of clean te blijven, heb je een goede kans van slagen.
In dit blogartikel hebben we wat informatie en adviezen bij elkaar gezet om je te helpen na een verslavingstraject een baan te vinden. We behandelen de volgende onderwerpen:
Veel mensen die net zijn afgekickt, willen daarna zo snel mogelijk weer aan het werk. Ze hebben vaak behoefte aan een nieuwe routine, bestaande uit bijvoorbeeld vast werk, regelmatige praatgroepsessies, gezondere gewoontes en nieuwe of hernieuwde sociale relaties. Ook financiële onafhankelijkheid, en in het verlengde daarvan een hernieuwd gevoel van zingeving, is een belangrijke drijfveer voor ex-verslaafden.
Dat mensen met een verslavingsverleden baat hebben bij werken na hun behandeling, is inmiddels wel bewezen. Werken heeft een positieve psychologische en sociale impact op mensen die als onderdeel van hun herstelproces weer dagelijkse routines willen oppakken.
Na het afkicken moet je niet alleen je loopbaan maar je hele leven opnieuw opbouwen. Je moet in feite helemaal opnieuw leren leven, maar dan nuchter of clean. En dat kan haast een fulltime baan op zich zijn.
Als je in een verslavingstraject zit, is het vinden van een baan extra lastig. Ten eerste kan de stress van het werkloos zijn je mentale gezondheid negatief beïnvloeden en je vatbaarder maken voor een terugval. Ook als je je oude baan weer oppakt, loop je gevaar voor een terugval, aangezien de stressfactoren waar je destijds mee te maken kreeg waarschijnlijk nog steeds bestaan. En van je collega's kun je bovendien de vraag “waar heb jij gezeten?” verwachten.
Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan, kun je te maken krijgen met een gat in je cv of ontbrekende vaardigheden. Tegenslagen en teleurstellingen kunnen een ontmoedigend effect hebben. Hoe meer tijd en energie er in je banenjacht gaat zitten, hoe moeilijker het misschien wordt om nog regelmatig naar je praatgroep te gaan of andere herstelbevorderende activiteiten te ondernemen.
Hoe je na je verslavingstraject weer werk gaat zoeken, heeft alles te maken met de vraag wanneer je hiermee begint. Het is heel belangrijk om eerst rustig de tijd te nemen om weer tot jezelf te komen.
Kijk eens goed naar je sterke punten, ambities en alles wat je al bereikt hebt. Maak er een open brainstormsessie van: laat je gedachten, herinneringen en ideeën de vrije loop en maak aantekeningen. Denk aan je:
Als je na je afkicktraject niet terug wilt of kunt naar je vorige werkgever maar een nieuwe baan gaat zoeken, dan volg je deze stappen.
In je cv laat je je specifieke sterke kanten zien die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Schrijf voor elke vacature een cv op maat. Vertel elke keer vanuit een andere invalshoek over je relevante werkervaring, overdraagbare vaardigheden en wat je al bereikt hebt.
Een goed cv is een cv dat de werkgever ervan overtuigt dat jij de beste kandidaat voor de baan bent. Hoe maak je zo'n cv? Daar kunnen wij je bij helpen! Op CVster.nl vind je allerlei informatie over het vinden van een baan, waaronder ruim 350 cv-voorbeelden en schrijfwijzers voor specifieke functies.
Je ervaringen tijdens het afkickproces kunnen in sommige gevallen relevant zijn. Je kunt laten zien dat je zelfverbetering belangrijk vindt, en misschien heb je wel bijzondere vaardigheden opgedaan. Hoe openhartig je dit soort informatie wilt en kunt delen, hangt af van de situatie en van jezelf.
Zelfs een gat in je cv hoeft geen groot probleem te zijn. Hier kun je op verschillende manieren zonder te liegen een positieve draai aan geven.
Vacatures kun je vinden op online vacatureplatforms, op professionele netwerksites als LinkedIn, en op de websites van potentiële werkgevers.
Gemeenten zijn verplicht mensen met een arbeidsbeperking een betaalde baan te bieden in een aangepaste omgeving: beschut werk. Iemand die beschut werk doet, is in dienst van de gemeente, een sociaal ontwikkelbedrijf of een andere werkgever. En krijgt salaris: ten minste het wettelijk minimumloon. Als je wilt weten of jij in aanmerking komt voor beschut werken, kun je contact opnemen met je gemeente.
Er is haast niks beter voor je zelfvertrouwen dan uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Maar behalve trots en enthousiast voel je je misschien ook wel wat nerveus. Geeft niks, het is ook best spannend om live, via Teams of een soortgelijk online platform, of telefonisch ondervraagd te worden.
Online vind je allerlei adviezen en tips over sollicitatiegesprekken. Daarnaast kan het een goed idee zijn om contact op te nemen met een verslavingscoach of loopbaancoach. Naast gewone sollicitatiebegeleiding of oefensessies is het goed om advies te vragen over wat je moet doen als je vragen krijgt over je verslavingsverleden. Hoe moet je zulke vragen beantwoorden? Moet je ze überhaupt beantwoorden? Spoiler alert: nee, dat hoeft niet!
Ken je rechten
Wat mag een werkgever of recruiter tijdens een sollicitatiegesprek wel en niet vragen? Op de website van de Rijksoverheid staat: "Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid." Dit betekent dat een werkgever je niet mag vragen naar je drugsgebruik nu of in het verleden.
Hier zijn een paar tips die je kunnen helpen om op het juiste spoor te blijven als je na het afkicken werk gaat zoeken.
Als ex-verslaafde ben je de perfecte ervaringsdeskundige in de verslavingszorg. Een ervaringsdeskundige is iemand die vanuit zijn of haar eigen ervaring anderen helpt. Om professioneel ervaringsdeskundige te worden heb je naast persoonlijke ervaring in de meeste gevallen een relevante opleiding nodig. Er zijn diverse opleidingen tot ervaringsdeskundige, zowel op mbo- als op hbo-niveau. De meeste opleidingen duren één of twee jaar.