Publicaties op je cv vermelden als een pro (met voorbeelden)

Een publicatie op je cv vermelden laat je opvallen bij recruiters. Hier lees je hoe je als een professional publicaties op je cv vermeldt en vind je praktische voorbeelden voor je eigen cv.
Natascha Ossewaarde
Content Writer
Bijgewerkt op 17 maart 2025

Je cv is de etalage van je carrière. In één oogopslag moeten recruiters kunnen zien wat je te bieden hebt. Interessante en relevante publicaties mogen dus niet ontbreken.

Of we het nu hebben over academische artikelen, wetenschappelijke onderzoeken, tijdschrift- of krantenartikelen of blogpost: als je je ziel en zaligheid in een publicatie hebt gestoken, is dat zeker het vermelden waard. Bij cvster.nl willen we je zoektocht naar een baan zo makkelijk mogelijk maken. Daarom behandelen we in dit artikel:

  • Welke publicaties je opneemt op een cv.
  • De beste manieren om publicaties op je cv te vermelden.
  • Voorbeelden van publicaties op een cv.

Moet ik publicaties op mijn cv zetten?

Voegt een publicatie waarde toe aan je cv? Het korte antwoord is ‘JA’! Als je solliciteert naar een baan, is het de bedoeling dat je je onderscheidt van de massa. De kans is immers groot dat de concurrentie vergelijkbare werkervaringen en kwalificaties heeft. Dus, wat maakt jou speciaal? Waarom ben jij meer geschikt voor de functie dan de rest?

Met een waardevolle publicatie laat je zien dat je veel kennis en ervaring hebt in een bepaald (vak)gebied. Ook laat het zien dat je uitstekende schrijfvaardigheden en een sterk analytisch vermogen hebt.

Er zijn tal van opties als het gaat om publicaties op een cv. Mogelijk heb je een onderzoekspaper geschreven als je in de academische wereld werkt. Of een trending blogpost getikt binnen jouw niche. Wat je ook geschreven hebt, je kunt het gebruiken om je cv te versterken. Of je nu solliciteert naar een academische, wetenschappelijke of andere functie.

Hoe je publicaties op je cv vermeldt

Hoe vermeld je publicatie(s) op je cv? Het vinden van de juiste plaats op je cv is al het halve werk. Ook wil je ervoor zorgen dat er consistentie is in de manier waarop je je publicaties vermeldt. Geen idee hoe je moet beginnen? Laten we eens kijken naar de zes gouden regels voor publicaties op een cv vermelden:

1.      Bepaal of je publicaties relevant zijn

Bepaal eerst of de publicaties relevant zijn voor je sollicitatie. Als je solliciteert naar een baan als accountant, zal een artikel over ‘dieren in het wild’ er bijvoorbeeld niet toe doen. Voordat je begint met het maken van je publicatielijst, vraag je je dus eerst kritisch af welke titels aansluiten bij de functie waarop je solliciteert.

2.      Maak een sectie 'publicaties'

De eenvoudigste manier om publicaties op je cv te plaatsen, is door een aparte sectie 'publicaties' te maken. Zet deze bij voorkeur onder de sectie ‘ opleidingen’ of ‘ werkervaring’. Zo kan de lezer in één oogopslag zien welke titels je hebt geschreven.

Gemiddeld besteden recruiters zeven seconden aan het beoordelen van een sollicitatie. Je hebt dus niet veel tijd om hun interesse te wekken en je belangrijkste prestaties te laten zien. Zorg ervoor dat je cv (en dus ook de publicatie-sectie) makkelijk te scannen is. 

Expert tip

Een veelgestelde vraag is of een scriptie thuishoort onder het kopje ‘publicaties’. Als je scriptie daadwerkelijk ergens gepubliceerd is of zeer relevant is voor de functie, kun je het opnemen onder het kopje ‘publicaties’. Is dat niet het geval, dan hoort je scriptie thuis onder de cv-sectie ‘opleidingen’.

3.      Geef elke publicatie een opsomming met specifieke details

Nu je weet waar je publicaties op je cv kunt zetten, gaan we dieper in op de kleinere details. Als richtlijn wil je in ieder geval de titel van je publicatie vermelden, de bron waarin je publicatie is verschenen, de uitgever en de publicatiedatum. Zet iedere publicatie op een nieuwe regel en voeg waar mogelijk een hyperlink toe. Verderop in dit artikel vind je concrete voorbeelden voor publicaties op een cv.

4.      Gebruik een uniforme citatiestijl

Voor het citeren van publicaties op een cv zijn er grofweg twee mogelijkheden. De meest voorkomende manier is het ‘APA-format’ (American Psychological Association). Deze vorm wordt vooral gebruikt in de sociale wetenschappen en is bedoeld voor het opnemen van wetenschappelijke of academische artikelen. Het ‘MLA-format’ (Modern Language Association) is een stijl die met name wordt gebruikt in de literatuurwetenschappen en taal- en letterkunde.

Kies de stijl die het beste past bij jouw functie en branche. Welke aanpak je ook kiest, wees consistent en zorg ervoor dat je dezelfde aanpak doorvoert bij elke publicatie die je op je cv vermeldt.

5.      Gebruik de omgekeerde chronologische volgorde

In de meeste gevallen gebruik je een ​​omgekeerd chronologische volgorde als je publicaties op je cv vermeldt. Vooral omdat recruiters het meest geïnteresseerd zijn in recente publicaties. Kort gezegd betekent dit dat je je meest recente publicatie bovenaan de lijst zet en terugwerkt in de tijd. Daarnaast is het slim om een uniforme stijl door te voeren in je cv, en omgekeerd chronologisch is de meest gekozen cv-indeling.

6.      Overlaad je cv niet met publicaties

Ben je een ware woordkunstenaar? En publiceer je aan de lopende band nieuwe artikelen, onderzoeken of zelfs boeken? Hoewel dat grote complimenten waard zijn, is het niet nodig om je cv te overladen met publicaties. Wees selectief en onderzoek welke publicaties het belangrijkst zijn voor jouw cv.

Snelle voorbeelden van hoe je publicaties op een cv vermeldt

Voorbeeld van het APA-format

De American Psychological Association (APA)-stijl is het meest voorkomend voor het noteren van publicaties op een cv.

Gebruik deze structuur: achternaam, voornaam (of letter). (jaar van de uitgave). Titel van het artikel. Naam van het tijdschrift. jaargang, paginanummer(s).

Voorbeeld

Smit, L. (2017). Het belang van Taylor Swift in de moderne tijdgeest. Muziek en de hedendaagse wereld. 2, 37-38.

Voorbeeld van het MLA-format

Een andere manier om publicaties op je cv te vermelden is volgens de Modern Language Association (MLA)-stijl.

Volg deze structuur: achternaam, voornaam. “Titel van het artikel.” Naam van het tijdschrift, jaargang. Uitgavenummer (jaar): paginanummer(s).

Voorbeeld

Smit, Leo. “Het belang van Taylor Swift in de moderne tijdgeest.” Muziek en de hedendaagse wereld, 2. 0162 (2017): 37

Algemeen voorbeeld artikel

Wat als je geen wetenschappelijke publicatie maar een ‘gewoon’ artikel hebt geschreven? Dan kun je dat op deze eenvoudige manier noteren: titel, publicatie, jaar.

Voorbeeld

Hoe Taylor Swift een revolutie teweegbracht in de muziekindustrie, Forbes, 2017

Algemeen voorbeeld boek

Is je artikel gepubliceerd in een boek? Dan gelden andere regels voor het noteren van je publicatie. Gebruik het APA-format op deze manier: Naam, voorletter. (jaar van uitgave). Titel van het boek. Plaats: Uitgeverij.

Voorbeeld

Kramer, P. (2022). Digital Marketing, van strategie tot praktijk. Meppel: Boom.

Belangrijkste conclusies

  • Het vermelden van publicaties op je cv is een snelle manier om je sollicitatie te versterken.
  • Zorg ervoor dat de publicaties die je opneemt, geschikt zijn voor je sollicitatie. De publicaties moeten betrekking hebben op de functie en branche.
  • Kies een uniforme citatiestijl: APA-format, MLA-format of een algemene aanpak.
  • Voeg niet teveel publicaties toe aan je cv. Je wilt ervoor zorgen dat je cv prettig leesbaar en makkelijk te scannen blijft.

Naast een ijzersterke inhoud, heb je ook een nette lay-out nodig voor een professioneel cv. In de toegankelijke cv maker van cvster.nl maak je in een handomdraai een cv dat opvalt! Kies een template dat bij je past, vul je gegevens in en downloaden maar. Veel succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv