Je hebt een leuke vacature gezien en wilt erop solliciteren. Maar de werkgever vraagt expliciet om je motivatie toe te lichten bij je sollicitatie. Hoe pak je dat aan?
Dit blogartikel helpt jou op weg met het vinden van jouw motivatie voor je motivatiebrief.
Je schrijft een motivatiebrief wanneer de werkgever daar specifiek om vraagt. Lees of hoor je daar niets over, dan schrijf je gewoon een sollicitatiebrief.
Beide brieven hebben sterke overeenkomsten, maar een sollicitatiebrief focust meer op kennis, vaardigheden, opleiding en werkervaring. Een motivatiebrief gaat vooral over jouw motivatie voor de baan.
Een sollicitatiebrief is een extra toelichting op je cv, een mogelijkheid om uit te wijden over zaken die in je cv heel beknopt vermeld staan.
Een motivatiebrief laat zien waarom de baan past bij jou als persoon, jouw interesses en jouw doelen en ambities.
Een motivatiebrief draait dus vooral om jouw ‘waarom’.
In een motivatiebrief heb je alle ruimte om je persoonlijke kwaliteiten en je drijfveren toe te lichten.
Voordat je aan de slag gaat met je motivatiebrief, geven we je eerst wat meer uitleg over motivatie. Want wat is motivatie precies?
Motivatie is alles wat jou als mens tot handelen beweegt.
Motivatie kan voortkomen uit:
Ook speelt mee of je voor het wel of niet doen van een activiteit een straf of juist een beloning kunt verwachten.
Motivatie valt uiteen in intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Omdat het onderscheid niet altijd heel strikt te maken valt, voegen wij daar nog een mix-variant aan toe: belang. Hieronder lees je er meer over.
Wanneer je iets doet omdat de motivatie vanuit jezelf komt, is dat omdat je intrinsiek gemotiveerd bent. Je doet het omdat je het leuk vindt om te doen of omdat je een zelf gesteld doel wilt halen.
Niemand hoeft jou achter de broek aan te zitten, je komt helemaal uit jezelf in actie. Je bent niet op de vlucht voor een straf of juist een beloning aan het najagen.
Dingen die je doet omdat je intrinsiek gemotiveerd bent, vallen in de categorie ‘Wat Doe Je Als Niemand Kijkt’.
Bij extrinsieke motivatie spelen prikkels in de externe omgeving de hoofdrol. Je komt in actie om een straf te vermijden of een beloning in de wacht te slepen.
Je presteert niet voor jezelf, maar voor een ander. Je laat je leiden door wat een ander van je vindt en kiest er daarom voor iets wel of juist niet te doen.
Redenen om vanuit extrinsieke motivatie in beweging te komen en te kiezen voor een bepaalde baan zijn extern ingegeven.
Denk maar aan:
Belang – de mixvariant van motivatie
Wanneer je iets doet omdat je ergens het belang van inziet, is dat een mix tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie.
Je doet het niet omdat je het leuk of interessant vindt.
Ook heb je niets te bewijzen aan jezelf of je omgeving.
Er wacht geen grote beloning op je als het klaar is, en als je het niet doet dan zijn de consequenties ook prima te overzien.
Je doet het omdat het nodig is. Voor jezelf of voor een ander.
Voorbeelden zijn:
Benadruk nooit je eigen belang of extrinsieke motivatie in je motivatiebrief.
Na het lezen van de verschillende voorbeelden van intrinsieke en extrinsiek motivatie, zal het je niet verbazen dat werkgevers op zoek zijn naar medewerkers die intrinsiek gemotiveerd zijn.
Deze medewerkers vertonen namelijk gedrag waar je als werkgever erg blij van wordt. Al is het maar omdat intrinsiek gemotiveerde medewerkers minder aansturing nodig hebben en open staan voor feedback.
Intrinsiek gemotiveerde medewerkers:
Een motivatiebrief is de uitgelezen plek om jouw motivatie toe te lichten en af te stemmen op de vacature en de organisatie.
Je weet nu waar werkgevers naar op zoek zijn: intrinsiek gemotiveerde medewerkers.
En je weet ook welk gedrag intrinsiek gemotiveerde medewerkers laten zien.
Tijd om jezelf en je toekomstige werkgever door te lichten en te zoeken naar raakvlakken.
Zet voor jezelf op een rij waar jij je bed voor uitkomt en waarom je zo graag aan de slag wilt in de baan waar je op solliciteert. Doe dat puur voor jezelf, dus schrijf ook de extrinsieke motivators op.
Solliciteer je vooral omdat de vacature ein-de-lijk een parttime baan van 24 uur in jouw specialisme betreft, daar waar alle andere vacatures minimaal 36 uur per week zijn?
Of solliciteer je omdat het je tactisch voor je carrière lijkt dat je werkervaring opdoet bij een grote multinational met een fantastisch imago?
Schrijf dat allemaal op.
Misschien kom je tot de conclusie dat je vooral extrinsiek gemotiveerd bent en besluit je om toch maar niet te solliciteren. Dan heeft deze voorbereiding je een hoop tijd bespaard!
Zo niet, dan heb je een mooie lijst met intrinsieke redenen om bij het bedrijf te willen werken.
Schrijf ook op wat je opvalt in de vacaturetekst.
Leg nu beide lijsten naast elkaar en ga op zoek naar raakvlakken.
Met deze voorbereiding verschaf je jezelf waardevolle inzichten waardoor je straks veel makkelijker jouw motivatiebrief schrijft.
In een motivatiebrief leg je de link tussen jou als persoon en je toekomstige werkgever.
Het draait hier niet om je kennis en ervaring, maar om je drijfveren. Je blijft weg van droge opsommingen en borstklopperij over prestaties.
Een motivatiebrief gaat over jou, jouw waarom en de vraag/behoefte van het bedrijf.
Dit moet er zeker in staan:
Benadruk je intrinsieke motivatie waarom jij de juiste match bent voor dit bedrijf en deze functie.
“Door mijn enorme interesse in [...] ben ik continu bezig met [...]. Dat zorgt ervoor dat ik automatisch klantgericht denk en handel en de dienstverlening naar het volgende niveau kan tillen.
Beschrijf niet je persoonlijke belangen om deze baan te krijgen.
“Ik wil een baan want ik heb geld nodig”
of
“Ik wil dichter bij huis werken zodat ik werk en de zorg van mijn kinderen beter kan combineren.”
Heb je inmiddels beeld bij jouw persoonlijke drijfveren en ambities, je klik met het bedrijf en de manier waarop jouw vaardigheden kunnen bijdragen aan de organisatiedoelstellingen?
Lees dan nu het artikel over hoe je een motivatiebrief moet schrijven met volop voorbeeldbrieven.