LaTeX (uitspraak Lah-tech) is een krachtige tekstverwerkingstool. Een zogenaamd macro-pakket waarmee je documenten - je cv bijvoorbeeld - kunt opmaken.
Vooral in de bèta-tak van de academische wereld zijn ze er dol op. Je kunt er namelijk uitgebreide wiskundige formules keurig mee weergeven en complexe documenten vol voetnoten, tabellen en afbeeldingen overzichtelijk mee opmaken.
Het is even doorbijten om de opmaaktaal LaTeX onder de knie te krijgen. Maar als je eenmaal weet wat je doet, is het heel prettig dat je heel precies je gewenste eindresultaat kunt creëren.
In Nederland is LaTeX vooral populair onder wetenschappers. Het leent zich namelijk prima om wetenschappelijke publicaties in op te maken. En omdat inhoud en opmaak los staan van elkaar, wordt je tijdens het schrijven niet steeds afgeleid door de visuele (wan)toestand van je document.
LaTeX is open source software die je gratis kunt downloaden en via MiKTeX prima werkt op Windows computers.
Als je geen software wilt downloaden, zijn er cloud-based alternatieven zoals:
Je kunt dan een gratis account aanmaken en via je webbrowser aan de slag met LaTeX.
Op het platform StackExchange vind je een community voor gebruikers van TeX, LaTeX en ConTeXt.
Jazeker, LaTeX is één van de krachtigste tekstverwerkingstools die je kan gebruiken om een professioneel document of een cv op te maken.
Maar let op, het is ook een complexe tool.
LaTeX kent een zeer steile leercurve en als beginner kan de moed je in de schoenen zakken. Het werkt niet intuïtief en je bent heel wat uurtjes verder voordat je de basics enigszins in de vingers hebt.
Als je nog nooit met LaTeX hebt gewerkt, is het opmaken van een cv niet direct een handig eerste project. Een cv opmaken in LaTeX duurt een stuk langer dan een cv opmaken in Microsoft Word. Tenminste, als je geen ruzie met Word krijgt. Want we weten allemaal hoe frusterend de verspringende opmaak in Word kan zijn.
Ben je (nog) geen doorgewinterde gebruiker van de LaTeX editor, dan is het verstandig een LaTeX cv template te gebruiken. Er zijn online honderden gratis cv templates van LaTeX te vinden.
Wanneer je een geweldige lay-out voor je cv in gedachten hebt, wil je die natuurlijk daadwerkelijk maken. En met LaTeX heb je de touwtjes strak in eigen hand. Wat je in je hoofd hebt, kan je creëren (tenminste, als je handig bent met LaTeX).
Bedenk wel dat een overtuigend cv begint bij de inhoud. Je cv-inhoud moet staan als een huis en goed opgeschreven zijn. De opmaak van je cv is (een niet onbelangrijke) bijzaak.
De opmaak van je cv kan een gebrek aan vaardigheden en werkervaring niet compenseren. Maar… een slecht opgemaakt cv kan wel negatieve signalen afgeven.
Dus het is absoluut verstandig om ook de opmaak van je cv de nodige aandacht te geven. En als jij dat in LaTeX wilt doen, dan is dat prima (al zijn er ook nadelen, waarover straks meer).
Het hangt ervan af hoe goed je bent in LaTeX. Als je er goed in bent, kun je met LaTeX betere resultaten behalen dan met Word. Maar als je nog onervaren bent zal je met Microsoft Word sneller een mooi cv kunnen creëren.
Het zal je niet verbazen dat onze voorkeur ligt bij online cv-templates die je in een aantal klikken een prachtig cv opleveren. Dan heb je helemaal geen kennis van Word of LaTeX nodig en kies je gewoon een opmaak die bij jou persoonlijkheid en sollicitatie past.
Hierboven zeiden we het al: er kleeft een groot nadeel aan LaTeX cv’s. Want cv’s die in LaTeX of met een LaTeX cv template zijn gemaakt, zijn niet recruiter- en ATS-proof.
Recruiters willen namelijk vaak je cv als een Word-bestand ontvangen zodat zij het kunnen anonimiseren, hun logo kunnen toevoegen of de inhoud naar een uniforme opmaak kunnen overzetten zodat ze alle kandidaten op dezelfde manier bij het bedrijf onder de aandacht kunnen brengen. En recruiters kunnen over het algemeen niet veel met een LaTeX bestand.
Ook Applicant Tracking Systems (ATS) kunnen meestal weinig aanvangen met een LaTeX cv. Je loopt dus het risico dat je cv de ATS-scan niet overleeft en jouw sollicitatie zonder pardon door een algoritme wordt afgewezen. Zonde van je tijd en energie!
Waarom zou je wel of niet kiezen voor een LaTeX cv?
Dit zijn de voordelen van LaTeX:
Wil je toch heel graag een LaTeX cv maken? Gewoon helemaal vanaf nul, zonder LaTeX cv template?
Deze video (Engelstalig) legt stap voor stap uit hoe je dat met LaTeX voor elkaar krijgt.
Wil je graag een LaTeX cv maar wil je wel aan de hand genomen worden? Dan kan je een LaTeX cv template gebruiken om jouw curriculum vitae in op te maken.
Hieronder enkele links naar mooie cv templates in LaTeX:
Een cv opstellen draait bovenal om de inhoud. Uren ben je bezig om jouw werkervaring, prestaties, vaardigheden en kennis zo goed mogelijk op te schrijven. Kort, bondig en afgestemd op de vacature waarop je solliciteert. En natuurlijk verwerk je de nodige zoekwoorden in je cv zodat het een eventuele ATS-selectie glansrijk doorstaat.
Wanneer je cv inhoudelijk klaar is, wil je er natuurlijk een mooi sausje over gieten. Een opmaak waarmee je belangrijke zaken kan uitlichten en het cv scanbaar maakt voor de recruiter. Dan is het prettig als inhoud en opmaak los staan van elkaar. Met een cv in LaTeX krijg je dat voor elkaar. Maar wat als je niet kan of wilt werken met LaTeX? Wat is dan je alternatief voor een LaTeX cv template?
Voor onze cv-maker geldt ook dat inhoud en opmaak los staan van elkaar. In de online cv-generator voer je aan de linkerkant van het scherm de inhoud van je cv in. Contactgegevens, persoonlijk profiel, werkervaring, opleiding, vaardigheden en eventueel ook hobby’s, talen, publicaties, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk en referenties. Aan de rechterkant van het scherm, zie je hoe je cv eruit komt te zien.
Bevalt het nog niet helemaal, dan scroll je door de cv-templates en klik je op een ander cv-sjabloon. Aan de linkerkant van je scherm blijft je cv-inhoud staan, aan de rechterkant zie je direct hoe je cv er met het nieuwe cv-sjabloon uitziet. Zo kun je alle cv-templates aanklikken en per template beslissen of het eindresultaat je bevalt en bij je past. Bovenin kun je dan nog de lettergrootte en de kleuren van het cv aanpassen.
In de cv-builder kan je onbeperkt cv’s aanmaken. Je kunt dus heel eenvoudig meerdere versies (inhoud) en varianten (opmaak) creëren en in de cv-builder opslaan. Dat maakt het makkelijk om ons advies op te volgen: maak voor elke sollicitatie een cv op maat. Je pakt namelijk gewoon je basis-cv erbij, slaat een kopie op en doet de nodige aanpassingen zodat het nieuwe cv 100% relevant is voor een specifieke sollicitatie.
Voor miljoenen mensen is dit de ideale oplossing. Zij gebruiken onze cv-maker voor hun sollicitaties en prijzen het gemak waarmee ze meerdere cv’s kunnen aanmaken en hun sollicitaties kunnen beheren. Wil je eens proberen of het ook iets voor jou is? Je kunt gratis toegang tot de cv-maker krijgen en aan de slag gaan met de cv-maker. Lekker overal op klikken, experimenteren met templates, kleuren en het toevoegen of verwijderen van cv-onderdelen.
Heb je maar voor één sollicitatie een cv en sollicitatiebrief nodig, dan kan je een 7-daags proefabonnement nemen. Je kunt dan 7 dagen lang onbeperkt en ongelimiteerd onze cv-maker gebruiken. Verwacht je de komende maanden meerdere sollicitaties de deur uit te doen? Dan is een abonnement van 6 of 12 maanden de voordeligste optie.
Het is dan ook de handigste optie, want met de SollicitatieTracker kan je heel makkelijk interessante vacatures in je dashboard opslaan en per vacature bijhouden welk cv en welke sollicitatiebrief je hebt gestuurd, zien waar en wanneer die bekeken zijn door de recruiter, registeren wanneer je op gesprek mag en of er een contractvoorstel is.
Zin gekregen om met je cv aan de slag te gaan? Klik door naar onze cv-maker of lees de handleiding Hoe maak je een cv? ter voorbereiding.