Hoeveel werkervaring moet je op je cv zetten? Tips en richtlijnen

Wanneer je je werkervaring toevoegt aan je cv, kan het verleidelijk zijn om alle banen en stages die je ooit hebt gehad te vermelden. Maar is dat wel verstandig? Hoeveel werkervaring moet je op je cv zetten en tot hoe ver ga je daarbij terug in de tijd? In dit artikel vind je antwoorden op zulke vragen.
Paul Drury
Content writer / HR Specialist
Bijgewerkt op 11 juli 2024

Relevantie is de sleutel tot een goed cv. Bij het vermelden van je werkervaring, moet er dus een grens worden getrokken bij banen die niet per se relevant zijn voor hetgeen je nu wil gaan doen. Wanneer je overweegt wat je wel en niet op je cv zult zetten, is het belangrijk dat je dat goed in gedachten houdt en de kostbare ruimte van het document verstandig gebruikt. Je wil dat de recruiter in kwestie denkt: ‘Wow, deze persoon heeft precies de juiste ervaring opgedaan!’.

Doorbraaksuccessen uit je eerste baan van twintig jaar geleden kunnen nog helder in je eigen geheugen gegrift staan, maar zullen je potentiële nieuwe werkgever waarschijnlijk weinig interesseren. Wat je vorige maand hebt gedaan is veel belangrijker, omdat recente gebeurtenissen meer inzicht geven in wat je nu te bieden hebt.

Het ding is dat mensen (hopelijk ten goede) veranderen. Dat maakt het lastig voor een werkgever om in te schatten of prestaties uit een ver verleden nog steeds representatief zijn voor wie je vandaag de dag bent. Vooral als je al een flinke carrière achter de rug hebt, is het dus belangrijk om jezelf af te vragen hoeveel werkervaring je op je cv moet zetten. Dat kan lastig zijn om te bepalen, gezien verschillende factoren hierin een rol spelen. Daarom geven we je in dit artikel aan de hand van de volgende hoofdstukken een paar richtlijnen:

  • Hoe ver terug in de tijd bij het benoemen van werkervaring op je cv?
  • Moet je al je werkervaring op je cv zetten?
  • Richtlijnen per carrièrefase
  • Wanneer is het oké om een cv van twee pagina’s te sturen?

Je cv bepaalt het verloop van je toekomstige sollicitatiegesprekken, dus hoe meer deze gevuld is met oude en nauwelijks relevante prestaties, hoe kleiner de kans dat je in een gesprek écht to the point kunt komen. Houd je werkervaringssectie daarom kort en onmiskenbaar krachtig.

Expert tip

Beperk gaten in je cv

Je hoeft niet elke rol die je ooit hebt vervuld op te schrijven, maar als je eenmaal een lijst aan het maken bent, kun je eventuele gaten in je cv beter vermijden. Ook als dat betekent dat je een baan moet vermelden die niet per se relevant is. Zijn er periodes dat je niet hebt gewerkt, bijvoorbeeld vanwege een wereldreis of omdat je een kind kreeg? Laat dan ergens op je cv of in je sollicitatiebrief een korte notitie achter met een verklaring. Deze kun je tijdens een eventueel gesprek verder toelichten.

Hoe ver terug in de tijd bij het benoemen van werkervaring op je cv?

Zoals we later verder zullen toelichten, vereist het antwoord op deze vraag enige nuance. In de regel geldt namelijk dat je ongeveer tien tot vijftien jaar terug in de tijd moet (als je al zoveel ervaring hebt). Het precieze antwoord hangt er daarbij niet alleen af van het aantal jaren ervaring, maar ook van de relevantie van je banen. Als je de afgelopen 10 jaar relevante banen hebt gehad en daarvoor niet, dan is het beter om alleen het afgelopen decennium te verwerken. Heb je in de periode daarvoor banen gehad die de vermelding waard zijn? Dan kun je tot vijftien jaar - of heel misschien zelfs wat meer – terug in het verleden duiken.

Neem alleen de belangrijkste informatie op

Deze zes woorden vatten in principe dit hele artikel samen. De uitdaging is echter om erachter te komen wat nu wel en niet relevant is. Probeer je dus in de recruiter te verplaatsen en laat je eigen emoties en herinneringen zoveel mogelijk los. Misschien wil je liever niet praten over die ene baan waar je het niet naar je zin had, maar heb je daar wel vaardigheden opgedaan die indruk zullen maken op de recruiter in kwestie. Andersom kunnen prestaties waar je juist trots op bent niet het vermelden waard zijn, puur omdat ze niet van toegevoegde waarde zijn voor je nieuwe werkgever.

Expert tip

Wat te doen met leeftijdsdiscriminatie?

Probeer je cv niet in te korten of juist uit te breiden, omdat je bang bent voor leeftijdsdiscriminatie. Het is over het algemeen gebruikelijk om je leeftijd en de start- en einddata van bijvoorbeeld opleidingen en dienstverbanden te benoemen. Weest trots op wat je hebt bereikt en communiceer transparant. Als je je zorgen maakt over leeftijdsdiscriminatie, zijn er andere manieren om hiermee om te gaan. Zo bieden sommige organisaties de mogelijkheid om anoniem te solliciteren, waarbij je meestal een vragenlijst doorloopt in plaats van een regulier cv indient.

Moet je al je werkervaring op je cv zetten?

Er is geen regel die stelt dat je al je werkervaring moet benoemen. Of het wel of niet verstandig is om dit doen, hangt zoals eerder gezegd af van hoeveel ervaring je hebt. Als je graag alles wil vermelden, kies er dan voor om irrelevante rollen zo beknopt mogelijk te verwerken, bijvoorbeeld door alleen de bedrijfsnaam, start- en einddatum en je functie op te schrijven, en niet uit te wijden over je wat je takenpakket precies inhield.

Houd het kort

Wanneer je afweegt hoeveel werkervaring je op je cv wil zetten, houd dan in je achterhoofd dat de ideale lengte van een cv maximaal één pagina is. Zet dus in ieder geval relevante werkervaring van de afgelopen tien jaar op papier. Heb je nog ruimte over? Overweeg dan om verder terug in de tijd te gaan.

Een andere manier om te spelen met de beschikbare ruimte, is door je bulletpoints in te korten of juist uit te breiden. Deze bulletpoints gebruik je om aan te geven wat je precieze taken en prestaties waren, en zijn dus zeer belangrijk. Als je goede bulletpoints gebruikt, kunnen een paar snelle scans van een recruiter al voldoende zijn om een plek aan de sollicitatietafel te bemachtigen.

Wat je niet wilt, is dat een potentiële werkgever zich verliest in een overschot aan irrelevante details die afleiden van de punten die er werkelijk toe doen. Zorg dat je indruk maakt en nieuwsgierigheid wekt over wat er allemaal schuilt in jouw professionele verhaal.

Richtlijnen per carrièrefase

Een twintiger die net om de hoek komt kijken heeft een heel ander verhaal te vertellen dan een doorgewinterde professional met dertig jaar ervaring. Hieronder vind je richtlijnen voor het vermelden van je werkervaring per carrièrefase:

Hoeveel werkervaring moet je als pas afgestudeerde op je cv zetten?

Als je net bent afgestudeerd of misschien zelfs nog op school zit, nemen je academische prestaties de prominentste plek in op je cv. Omdat je waarschijnlijk nog weinig werkervaring hebt, kun je bij het gedeelte dat over je werkervaring gaat ingaan op bijvoorbeeld stages, belangrijke projecten waaraan je hebt gewerkt en verenigingen waarin je een rol speelde.

Daarnaast is het als starter op de arbeidsmarkt ook belangrijk om je cv te richten op de overdraagbare vaardigheden die je hebt ontwikkeld in het prille begin van je carrière. Je toekomstige werkgever verwacht geen lange lijst met prestaties, maar wil wel het gevoel krijgen dat je goed hebt nagedacht over je carrièrekeuzes en dat je al een en ander kunt. Zo kan een stage bij een mediabedrijf verklaren waarom iemand een passie voor videomontage heeft ontdekt en getuigt een bijbaan in de horeca van verantwoordelijkheidsgevoel en sociale vaardigheden.

Kortom: als starter zet je meestal al je werkervaring op je cv en probeer de sectie zelfs nog verder uit te breiden door relevante extra’s zoals stages, vrijwilligerswerk en projecten toe te voegen.

Hoeveel werkervaring moet je als professional met 5  –  15 jaar ervaring op je cv zetten?

Als je al wat kilometers hebt gemaakt op de arbeidsmarkt, heb je meestal genoeg munitie om je cv van één pagina op een mooie manier te vullen. Als je details over je opleidingsachtergrond beperkt, creëer je ruimte om dieper in te gaan op de laatste drie tot vier functies die je de afgelopen vijftien jaar hebt gehad. Als je tijdens deze periode voor veel verschillende organisaties hebt gewerkt, kan het de moeite waard zijn om ze allemaal te benoemen en je cv uit te breiden. Heb je tussendoor banen gehad die niet relevant zijn? Laat ze dan weg, maar alleen als dit geen grote gaten op je cv veroorzaakt.

Gerelateerde artikelen
20 tips voor je cv: zo blaas je elke recruiter omver
Je cv is misschien wel de belangrijkste pagina die je in je leven schrijft. Ontdek onze top 20 belangrijkste cv tips om hier een doorslaand succes van te maken.

Hoeveel werkervaring moet je als senior professional (+15 jaar ervaring) op je cv zetten?

Als ‘ouwe rot in het vak’ kan het lastig zijn om te bepalen welke ervaringen de moeite waard zijn om te vermelden op je cv en tijdens gesprekken. Oudere ervaringen, hoe relevant ook, verliezen hun glans door de tijd heen. Vaak is het ook niet nodig om deze te benoemen, omdat je meer recente prestaties de nodige indicaties geven. Als je de afgelopen tien jaar als salesdirecteur hebt gewerkt (bijvoorbeeld), is het aannemelijk dat je de jaren daarvoor een solide junior salescarrière hebt gehad. Je hoeft dit dus niet meer expliciet te benoemen.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Je kunt ervoor kiezen om een paar oudere functies op te sommen als ze relevant zijn voor de beoogde sector en functie. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer:

  • je in je jonge jaren al voor deze werkgever hebt gewerkt en nu graag terug wil keren. Zo maak je duidelijk dat je al affiniteit hebt met deze werkgever.
  • je de afgelopen vijftien jaar maar bij één of twee werkgevers hebt gewerkt, en je de werkervaringssectie daarom graag wat verder wil uitbreiden.
  • je prestaties uit het verre verleden ook nu nog écht heel relevant zijn.

Zijn bovenstaande punten niet op jou van toepassing? Verspil dan geen ruimte op je cv aan werkervaring van meer dan vijftien jaar geleden. Je hebt ongetwijfeld veel bereikt in de meer recente periode.

Wanneer is het oké om een cv van twee pagina’s te sturen?

Het is helemaal acceptabel om een cv van twee (of meer) pagina’s te hebben, maar alleen als je een senior professional bent met een berg aan expertise of een academicus met een waslijst aan gepubliceerde onderzoeksartikelen.

Daar zit ‘t hem in. Academici of professionals die solliciteren op een complexe leiderschapspositie hebben ruimte nodig om hun sollicitatie recht te doen. Als je het lettertype moet vergroten om lege ruimtes te vullen en weinig relevante punten aanknopingspunten kunt vinden, houd het dan liever bij één pagina en gebruik enkel je krachtigste prestaties als wapen in je banenjacht.

Belangrijkste punten

Perspectief is alles tijdens de zoektocht naar je nieuwe baan. Verplaats je daarom in je potentiële nieuwe werkgever om te bepalen welke delen van je professionele verleden de moeite waard zijn om te benoemen. Werk vanuit het heden steeds verder terug in de tijd, het liefst tot maximaal vijftien jaar geleden. Probeer je cv tot één pagina te beperken, want daarmee dwing je jezelf beknopt te blijven en geef je recruiters de kans om in één oogopslag te zien wat je te bieden hebt.

Staat je loopbaanverhaal eenmaal goed op papier? Gebruik dan onze professionele cv templates voor een mooie vormgeving. Veel succes!

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv