Zo schrijf je goede cv-doelstellingen als starter (met voorbeelden)

Goede eerste indrukken zijn van onschatbare waarde. Cv-doelstellingen of professionele samenvattingen worden als eerste gelezen en kunnen dan ook een waardevol hulpmiddel zijn om je kwalificaties en unieke verkooppunten direct te demonstreren. In dit artikel ontdek je hoe je als starter cv-doelstellingen formuleert die je een sollicitatiegesprek zullen opleveren.
Anna Muckerman
Content Writer for Resume.io
Bijgewerkt op 6 augustus 2024

Wat pas afgestudeerden, carrièreswitchers en arbeidsmarktbetreders met elkaar gemeen hebben, is dat ze solliciteren op een functie waarin ze nog weinig tot geen ervaring hebben. Omdat ze nog niet kunnen ‘opscheppen’ over wat ze allemaal gepresteerd hebben, is het belangrijk dat ze duidelijk maken wat ze willen bereiken. De beste manier om dit te doen, is door bovenaan het cv goede doelstellingen op te schrijven die laten doorschemeren wat ze te bieden hebben.

Een cv-doelstelling wordt ook wel professionele samenvatting genoemd. Deze sectie normaal gesproken bovenaan je cv en biedt je de gelegenheid om uit te wijden over wie je bent en wat je allemaal kunt. Hoewel het ontmoedigend kan aanvoelen om hier als starter invulling aan te geven, kan deze sectie je helpen boven de concurrentie uit te laten stijgen.

In dit artikel leer je aan de hand van de volgende hoofdstukken hoe je dat doet:

  • Wat is een cv-doelstelling en waarom heb ik er een nodig?
  • Doelstellingen op je cv zetten: een stappenplan
  • Voorbeelden van cv-doelstellingen van starters
  • Kenmerken van goede doelstellingen op je cv
Statistisch overzicht

Cv’s worden gemiddeld slechts 7 seconden bekeken! Je doelstelling staat bovenaan je cv en wordt dus als eerste gescand. De paar zinnen die je daar hebt staan, kunnen je helpen de aandacht te vestigen op je belangrijkste kwaliteiten en moedigen de recruiter aan om te ontdekken wat je allemaal te bieden hebt. Bron: HRDive

Wat is een cv-doelstelling en waarom heb ik er een nodig?

Een cv-doelstelling of professionele samenvatting is een kleine paragraaf waarin je demonstreert wie je bent, wat je kunt en wat je wil bereiken. Het doel van deze paragraaf is om recruiters aan te moedigen verder te lezen.

Het is belangrijk om op te merken dat een ‘officiële cv-doelstelling’ slechts uit één zin bestaat en enkel draait om het aangeven van je doel. Bijvoorbeeld: ‘Het bemachtigen van een ICT-rol bij marketingbureau Warempel.’ Het is gemakkelijk te zien waarom dit soort zinnen als ineffectief en achterhaald worden beschouwd. Recruiters weten al dat je geïnteresseerd bent in de baan, anders had je je cv niet ingediend.

In plaats van zo’n korte doelstelling, is het dus beter om een professionele samenvatting te maken. Daarin leg je in twee tot vijf zinnen uit wat je kunt bijdragen aan de organisatie als ze je aannemen. Belangrijke vaardigheden die overeenstemmen met de functieomschrijving, relevante opleidingen en indrukwekkende prestaties zijn allemaal goede details om hierin te vermelden. Maar hoe pak je zoiets aan als je nog weinig expertise hebt om uit te putten en je misschien ook nog niet helemaal weet wat je sterke en zwakke punten zijn? Dat ontdek je in het volgende hoofdstuk aan de hand van een stappenplan.

Gerelateerde artikelen
Een cv maken als starter: zo sleep je je eerste baan binnen
Je studententijd zit erop en je bent klaar voor je eerste echte baan. Hoe maak je als starter op de arbeidsmarkt een overtuigend cv? Wijs op je potentieel en laat je persoonlijkheid schitteren.

Doelstellingen op je cv zetten: een stappenplan

Met je cv-doelstelling laat je recruiters zien dat je een sollicitatiegesprek waard bent, ondanks dat je nog geen werkervaring hebt. In plaats van je te richten op eerdere prestaties, kun je in deze de kostbare ruimte de nadruk leggen op je motivatie en relevante competenties.

Volg het onderstaande stappenplan om dat voor elkaar te krijgen:

1. Lees de functiebeschrijving goed door

Zie de functieomschrijving als een spiekbriefje waarop precies staat beschreven wat een werkgever in potentiële kandidaten zoekt. Welke karaktertrekken, vaardigheden en opleidingen worden er genoemd? Noteer alle kenmerken die je opvallen in steekwoorden op een vel papier.

2. Reflecteer op je kwaliteiten

Neem de tijd om na te denken over de karaktereigenschappen, vaardigheden en beweegredenen die jou de unieke kandidaat maken. Zoek naar overlappingen tussen de kwaliteiten die de werkgever zoekt en je eigen vaardigheden. Als er in de functiebeschrijving bijvoorbeeld om ‘oog voor detail’ wordt gevraagd en je kunt aantonen dat je een nauwkeurig persoon bent, aarzel dan niet om dit in je samenvatting op te nemen.

3. Denk na over je prestaties

Je mag dan op zoek zijn naar je eerste baan (in een bepaald vakgebied), maar dat betekent niet dat je nog niets hebt gepresteerd. Ga bij jezelf na welke diploma’s, prijzen of andere soorten prestaties je kwaliteiten onderstrepen. Bedenk ook of er cijfers of statistieken zijn om de impact van je geleverde prestaties te onderbouwen. Je hebt misschien geen ruimte om deze in je persoonlijke samenvatting te benoemen, maar kunt ze wel verderop in je cv verwerken, bijvoorbeeld bij je werkervaring- of opleidingssectie. De prestaties kunnen academisch, beroepsmatig of persoonlijk van aard zijn – als ze maar relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

4. Vermeld je motivatie

Tot slot is het natuurlijk ook belangrijk om te vermelden wat je precies wil en waarom. Verwerk hierin het liefst ook de naam van de organisatie en de specifieke functie, omdat de lezer zich dan direct aangesproken zal voelen. Zo zou je kunnen zeggen dat je graag bij Groen Vastgoed b.v. aan de slag wil als zonnepanelen-installateur, omdat je zeer gemotiveerd bent om een positief verschil te maken in de wereld.

Voorbeelden van cv-doelstellingen van starters

Nu we hebben besproken uit welke elementen een goede cv-doelstelling bestaat, is het tijd om eens te kijken naar hoe je deze in de praktijk kunt samenbrengen.

VOORBEELD DOELSTELLING CV VOOR BEGINNENDE BARISTA

Vrolijke en betrouwbare middelbare scholier die graag wil leren het perfecte kopje koffie te zetten als barista bij koffiecafé Hemels. Zeer georganiseerde en leergierige vwo-leerling aan het Beekdallyceum, waar ik ook de rol van klassenvertegenwoordiger vervul.

VOORBEELD DOELSTELLING CV ADMINISTRATIEF MEDEWERKER

Recent afgestudeerde boekhoudster, klaar om als administratief medewerker bij te dragen aan het succes van Anton Advocaten. Nauwkeurige en zeer gemotiveerde professional die afstudeerde met een 8,5 als eindgemiddelde. Deed gedurende mijn stageperiode bij de Belastingdienst waardevolle kennis op over financiële wet- en regelgeving.

VOORBEELD DOELSTELLING CV VERKOPER

Sociale en gemotiveerde professional met een passie voor het blij maken van anderen. Klaar voor een carrièreswitch na meer dan twee jaar ervaring te hebben opgedaan op de klantenservice-afdeling, waarbij ik drie keer werd uitgeroepen tot werknemer van de maand vanwege mijn toewijding aan positieve klantinteracties. Op zoek naar een uitdagende salesfunctie bij Verizon, zodat ik mijn communicatieve vaardigheden nog verder kan ontwikkelen.

Kenmerken van goede doelstellingen op je cv

Hoewel het met een gebrek aan ervaring kan voelen alsof je 0-1 achter staat, mag je de kracht van je persoonlijke competenties en motivatie niet onderschatten. Met goede cv-doelstellingen kunnen starters potentiële werkgevers ervan overtuigen dat ze de moeite waard zijn. Zorg er dus voor dat je met deze drie tot vijf zinnen een goede eerste indruk maakt en informatie verwerkt die misschien verder in je cv niet meer aan bod komt. Als je bijvoorbeeld een gat in je cv hebt, kun je in je samenvatting terloops vermelden dat je net terug bent van een wereldreis en er nu klaar voor bent om al je nieuwe talenkennis in te zetten in je werk.

De meeste werkgevers die op zoek zijn naar starters, verwachten dat sollicitanten nog weinig ervaring hebben en de kneepjes van het vak on the job zullen leren. Dit betekent echter niet dat je cv leeg mag zijn. Gebruik je doelstelling om je te richten op de kwaliteiten die jou de juiste persoon maken om op te leiden tot vakkundige professional. Een positieve houding, sterke werkethiek, interesse in het vakgebied en het vermogen om instructies op te volgen zijn belangrijke eigenschappen voor starters – dus laat blijken dat tenminste een paar van die eigenschappen op jou van toepassing zijn.

Je kunt je cv-doelstelling natuurlijk ook gebruiken om wat meer over je achtergrond te vertellen. Als je werkervaring hebt opgedaan in een ander vakgebied, is het bijvoorbeeld belangrijk om uit te leggen dat je een carrièreswitch maakt. Vergeet daarbij niet om toe te lichten hoe de expertise die je in je vorige werk hebt ontwikkeld van meerwaarde is voor je nieuwe carrière. En ben je net afgestudeerd? Ga dan in op de inhoud van je opleiding. Vakken, aanvullende certificaten, minors, stages en scripties; ze hebben allemaal bijgedragen aan je ontwikkeling.

Gerelateerde artikelen
Je sterke en zwakke punten: zo zet je ze in tijdens je banenjacht
Je hebt gesolliciteerd op je droombaan en mag op gesprek komen. Superspannend, want je wil natuurlijk imponeren en weet dat het je niet makkelijk zal worden gemaakt. Zo zullen er ongetwijfeld vragen komen over wat je sterke en zwakke punten zijn. Het is cruciaal dat je die vragen perfect beantwoordt, omdat ze iets zeggen over wat jou onderscheidt van andere kandidaten.

Belangrijkste inzichten

Cv-doelstellingen of professionele samenvattingen vormen een klein, maar belangrijk onderdeel van cv’s. Ze kunnen van grote meerwaarde zijn, mits je de tijd neemt om goed te verwoorden waarom je de juiste persoon bent voor een specifieke functie. Je competenties en motivatie vormen daarbij de belangrijkste uitgangspunten.

Lees de functiebeschrijving zorgvuldig door en let op hoe je ervaring of persoonlijkheidskenmerken overeenkomen met het profiel van de ideale kandidaat van de werkgever. Het kan nuttig zijn om de naam van de functie en de locatie te vermelden, vooral als je solliciteert bij een groot bedrijf of keten. Deze sectie is ook een uitstekende plek om eventuele vragen van recruiters te beantwoorden, bijvoorbeeld door gaten in je cv toe te lichten of uit te leggen dat je een carrièreswitch maakt. 

Solliciteren als starter brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Kun je wel wat extra tips gebruiken? Lees dan ook eens hoe je een goede motivatiebrief schrijft als je geen ervaring hebt. Veel succes!  

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv