Voorbeeld sollicitatiebrief Onderwijsassistent

Wil je solliciteren als onderwijsassistent? Lees onze voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent en de praktische schrijfgids vol tips!
Bewerk dit cv

Werken in het onderwijs is je roeping. Werken met kinderen je passie. Als onderwijsassistent ben je onmisbaar in het onderwijs. Vooral nu er een groot tekort is aan leraren! Ondanks het feit dat je baankansen uitstekend zijn, heb je nog steeds een goede sollicitatiebrief onderwijsassistent nodig. Als rechterhand van een leraar moet je immers over vele kwaliteiten beschikken.

Volledige voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent

Volledige voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent

Geachte mevrouw Romein,

Als kind werd mijn milde dyslexie nooit gediagnosticeerd. Daarom weet ik hoe het voelt om in stilte te worstelen. Elk kind heeft zijn uitdagingen, maar ook vele talenten waar ze zich vaak nog niet van bewust zijn. Met een baan in het onderwijs wil ik mijn pedagogische vaardigheden en empathie inzetten om het verschil te maken. Met veel enthousiasme solliciteer ik daarom naar de functie van onderwijsassistent bij uw  Montessorischool Amsterdam.

Ik ben recent afgestudeerd aan de Pabo en ben ervan overtuigd dat mijn kennis, vaardigheden en passie voor het onderwijs perfect aansluiten bij de vereisten van uw functie. Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen op Basisschool De Witte Tulp in Amsterdam, waar ik waardevolle ervaring heb opgedaan in het begeleiden en ondersteunen van leerlingen in een dynamische en diverse leeromgeving.

Mijn passie ligt in het creëren van een positief en stimulerend leerklimaat waarin kinderen zich veilig voelen en worden uitgedaagd om hun volledige potentieel te bereiken. Ik ben bedreven in het bieden van extra ondersteuning waar nodig. Bovendien beschik ik over uitstekende communicatieve vaardigheden, waardoor ik in staat ben om effectief samen te werken met leerkrachten, ouders en leerlingen. 

De Montessorischool Amsterdam staat bekend om haar innovatieve benadering van onderwijs en het creëren van een omgeving waarin kinderen actief betrokken zijn bij hun eigen leerproces. Ik bewonder de manier waarop uw school leerlingen aanmoedigt om zelfstandig en creatief te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat mijn vaardigheden en enthousiasme een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan deze missie.

Graag zou ik mijn sollicitatie in een persoonlijk gesprek toelichten en mijn motivatie verder onderbouwen. Ik kijk ernaar uit om van u te horen.

Met vriendelijke groet,

Barbara van der Wateren

Secties van een onderwijsassistent sollicitatiebrief

Als onderwijsassistent ben je een ster in plannen, organiseren en gestructureerd werken. Ook een sollicitatiebrief volgt een vaste structuur. Een sterke sollicitatiebrief bestaat uit de volgende onderdelen. Deze onderdelen geven je bovendien houvast tijdens het schrijven:

  • Een kopregel met je contactgegevens. Zo kan de werkgever snel contact met je opnemen.
  • Een gepersonaliseerde aanhef. Scoor een 10 door de wervingsmanager bij naam te noemen. Het laat tevens zien dat je de moeite hebt genomen om de juiste naam te achterhalen.
  • Een pakkende introductie. Een goede introductie zorgt ervoor dat de lezer verder wil lezen. Een sterke introductie onderscheidt je meteen van je concurrenten.
  • Een middenstuk waarin je je motivatie en expertise toelicht.
  • Een afsluiting met call to action. Hierin herhaal je je interesse in de functie en geef je aan dat je nog iets van de lezer verwacht.
  • Een beleefde groet en je naam.

In het onderwijs is er altijd tijd tekort. Daarom wil je jouw onderwijsassistent sollicitatiebrief beknopt en leesbaar houden. Een goede richtlijn is 250-400 woorden op maximaal één A4’tje.

Inspiratie nodig? Bekijk de voorbeeld sollicitatiebrief onderwijsassistent bovenaan dit artikel of één van deze gerelateerde motivatiebrief voorbeelden:

Een meer algemeen advies voor elk van de sollicitatiebriefonderdelen lees je in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.

Introductie van een onderwijsassistent sollicitatiebrief

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt niet alleen in jouw werk, maar ook voor je motivatiebrief. Met een sterke introductie nodig je de lezer uit om je hele brief te lezen.

Wel

Geachte heer Nooteboom,

Als kind werd mijn milde dyslexie nooit gediagnosticeerd. Daarom weet ik hoe het voelt om in stilte te worstelen. Elk kind heeft zijn uitdagingen, groot of klein. Als onderwijsassistent zie ik het als mijn rol om niet alleen de beste assistentie te verlenen aan de leerkracht. Maar ook om mijn pedagogische vaardigheden en empathie te gebruiken om er voor de kinderen te zijn.

Niet

Geachte heer, mevrouw,

Mijn naam is Marieke en ik schrijf u omdat ik uw vacature voor een onderwijsassistent voorbij zag komen. Ik heb inmiddels 4 jaar ervaring als onderwijsassistent bij basisschool de Kiewiet.

Mensen zijn dol op verhalen. De eerste tekst begint met een pakkende anekdote. Als lezer ben je direct nieuwsgierig hoe Marieke de kinderen wil helpen. En of ze inmiddels goed kan omgaan met haar dyslexie. Je voelt ook haar passie voor werken met kinderen. De tweede tekst is daarentegen een standaard en vrij saaie formulering.

Enkele tips voor een pakkende introductie voor jouw sollicitatiebrief onderwijsassistent:

  • Begin met een anekdote. Bijvoorbeeld een bijzonder verhaal over wat je hebt meegemaakt in de klas.
  • Noem in één zin wat jij als onderwijsassistent kunt bieden. Waarom ben jij dé perfecte kandidaat?
  • Laat blijken waarom je gemotiveerd bent om specifiek op deze school te werken.
Expert tip

Welke anekdote kiezen?

In een klaslokaal maak je iedere dag nieuwe dingen mee. Dus welke anekdote kies je voor je introductie?

Als je twijfelt, kies dan voor een anekdote waarin je een situatie beschrijft die herkenbaar is voor de school waar je wilt werken. In welke wijk ligt de school? Wie zijn de leerlingen? Waarom zoekt de school een onderwijsassistent? Illustreer hoe je uitdagingen in het verleden hebt opgelost, en dus ook hoe je van onschatbare waarde zult zijn in deze functie.

Hoofdtekst van je motivatiebrief onderwijsassistent

De hoofdtekst van je sollicitatiebrief onderwijsassistent is de kern van je verhaal. Na een pakkende introductie moet je de werkgever nu overtuigen dat de rol van onderwijsassistent je als gegoten zit. Daarbij staan twee principes centraal: expertise en motivatie.

Eerste alinea van de hoofdtekst – Jouw geschiktheid voor de functie (vaardigheden en ervaring)

In de eerste alinea van de hoofdtekst voer je bewijs aan dat jij geschikt bent voor de functie van onderwijsassistent. De nadruk ligt hier dus op je vaardigheden en ervaring. Ik geef je enkele voorbeelden:

  1. Vermeld je opleiding. Er zijn verschillende wegen die leiden naar de baan van onderwijsassistent. Daarom zal de werkgever geïnteresseerd zijn of je bekwaam bent om in het onderwijs te werken. Onderwijsassistent word je meestal met een mbo 4 opleiding tot onderwijsassistent of een mbo 3 opleiding sociaal pedagogisch werk.
  2. Daarnaast wil de werkgever zien dat je ervaring hebt in werken met kinderen. Wellicht heb je al eerder als onderwijsassistent gewerkt of in een kinderopvang.
  3. Laat zien dat je over uitstekende communicatieve vaardigheden beschikt. Als onderwijsassistent moet je niet alleen een klas tot orde kunnen roepen. Je moet ook moeiteloos signalen kunnen opvangen van zowel de leraar als leerlingen.
  4. Geef bewijs van je pedagogische vaardigheden. Als onderwijsassistent moet je immers regelmatig lesstof uitleggen aan leerlingen.
  5. Vertel (het liefst met een praktijkvoorbeeld) dat je flexibel en stressbestendig bent. In het onderwijs is geen dag hetzelfde. Ook zul je je werkzaamheden continu moeten aanpassen aan de instructies van de leerkracht.

Tweede alinea van de hoofdtekst – Afstemming op de school

Wat je absoluut wilt voorkomen is dezelfde sollicitatiebrief naar tien scholen sturen. Daar prikt een wervingsmanager zo doorheen. Onderscheid jezelf van andere sollicitanten door te vertellen waarom je specifiek voor deze school wilt komen werken.

Heb je zelf op de school gezeten? Vind je hun missie of manier van lesgeven inspirerend? Het belangrijkste is dat je je oprechte passie en enthousiasme laat spreken.

Wil je weten hoe je je brief kunt afstemmen op een school? Bekijk grondig de vacaturetekst en de website. Hieruit kun je vaak bepaalde kernwaarden en missies halen. Met andere woorden: waar staat de school voor? Zorg er vervolgens voor dat deze waarden overeenkomt met de strekking van jouw verhaal.

Ik geef je een voorbeeld. In een vacaturetekst voor een onderwijsassistent bij De Keyzer zijn onderstaande kernwaarden te vinden. Deze zou je in dit geval kunnen verwerken in je motivatiebrief:

  • Specialist in het verzorgen van onderwijs aan kinderen en jongeren met het autisme spectrum stoornis.
  • Wij hebben hart voor onze leerlingen.
  • Wij zorgen voor een omgeving waar leerlingen zich veilig en geaccepteerd voelen en waar ze met plezier naar school gaan.
  • Wij zien de mogelijkheden!
Aanpasbaar voorbeeld van de hoofdtekst van een sollicitatiebrief

Ik ben recent afgestudeerd aan de Pabo en ben ervan overtuigd dat mijn kennis, vaardigheden en passie voor het onderwijs perfect aansluiten bij de vereisten van uw functie. Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen op Basisschool De Witte Tulp in Amsterdam, waar ik waardevolle ervaring heb opgedaan in het begeleiden en ondersteunen van leerlingen in een dynamische en diverse leeromgeving.

Mijn passie ligt in het creëren van een positief en stimulerend leerklimaat waarin kinderen zich veilig voelen en worden uitgedaagd om hun volledige potentieel te bereiken. Ik ben bedreven in het bieden van extra ondersteuning waar nodig. Bovendien beschik ik over uitstekende communicatieve vaardigheden, waardoor ik in staat ben om effectief samen te werken met leerkrachten, ouders en leerlingen. 

De Montessorischool Amsterdam staat bekend om haar innovatieve benadering van onderwijs en het creëren van een omgeving waarin kinderen actief betrokken zijn bij hun eigen leerproces. Ik bewonder de manier waarop uw school leerlingen aanmoedigt om zelfstandig en creatief te zijn. Ik ben ervan overtuigd dat mijn vaardigheden en enthousiasme een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan deze missie.

Call to action & conclusie: zorg voor een afsluiting met een 10!

Het is tijd om je motivatiebrief af te ronden. In je laatste alinea benadruk je nogmaals je enthousiasme voor de functie. Ook sluit je af met een call-to-action. Een zin waarin je laat blijken dat je nog iets van de lezer verwacht.

Voorbeelden van een goede call-to-action zijn:

  • Ik kijk uit naar uw reactie of Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.
  • Neem gerust contact met me op als u vragen heeft n.a.v. mijn sollicitatie.
  • Ik hoop van harte dat ik mijn motivatie mag toelichten in een gesprek.

Je kunt de lezer bedanken voor zijn/haar tijd en overweging. Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.

Aanpasbaar voorbeeld van de conclusie van een sollicitatiebrief

Graag zou ik mijn sollicitatie in een persoonlijk gesprek toelichten en mijn motivatie verder onderbouwen. Ik kijk ernaar uit om van u te horen.

Met vriendelijke groet,

Barbara van der Wateren

Hoe schrijf je een onderwijsassistent sollicitatiebrief zonder ervaring?

Kun je als onderwijsassistent aan de slag als je nog geen ervaring hebt? Jazeker! Veel onderwijsassistenten beginnen zelfs met werken terwijl ze nog studeren (BBL-opleiding). Waar je de nadruk op wilt leggen zijn de vaardigheden die je hebt en die van jou een uitstekende onderwijsassistent maken. Ook kun je je gebrek aan praktijkervaring verbloemen (niet verzwijgen!) met een flinke dosis enthousiasme. In het onderwijs houden ze namelijk van aanpakkers!

Overweeg deze punten op te nemen:

  • Laat zien dat je over de juiste opleiding beschikt of dat je nog aan het studeren bent.
  • Toon dat je over essentiële vaardigheden beschikt voor een onderwijsassistent. Denk aan communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht, sociaal, analytisch vermogen, spontaniteit, positiviteit, verbanden leggen, goed instructies kunnen opvolgen, een fijne sfeer creëren, zelfontwikkeling en natuurlijk een flinke dosis motivatie!
  • Som op welke ervaring je wél hebt. Heb je opgepast op de kinderen van je zus? Gaf je bijles aan je buurjongen? Of heb je relevant vrijwilligerswerk gedaan? Ook al heb je nog geen (relevante) werkervaring in het onderwijs: je hebt wel levenservaring!

Belangrijkste laatste tips voor jouw onderwijsassistent sollicitatiebrief

Jouw onderwijsassistent motivatiebrief moet niet alleen goed geschreven zijn. Een mooie opmaak is ook belangrijk! Als onderwijsassistent mag je gerust wat kleur toevoegen aan je brief, mits je het professioneel houdt. Daarnaast zijn spelfouten natuurlijk uit den boze. Zorg voor een duidelijk leesbaar lettertype, voldoende marges en witruimte voor de leesbaarheid.

Kun je wat hulp gebruiken bij het vormgeven van jouw sollicitatiebrief? Op CVster.nl vind je een online builder waarin je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een professioneel template schrijft.

Succes met solliciteren!

Maak je cv in 15 minuten
Gebruik onze professionele cv-templates. Ontworpen door specialisten, getest door recruiters en wereldwijd gebruikt door miljoenen sollicitanten. Een krachtig cv maken was nog nooit zo eenvoudig!
Maak nu je cv