Werk vormt een belangrijk onderdeel van je leven. Je stopt er wekelijks vele uren in en vaak breng je meer tijd door met je collega’s dan met je partner, familie en vrienden.
Daarom is het belangrijk dat je baan goed bij je past. Je wilt een functie met leuke taken en fijne collega’s bij een werkgever waar je goed op je plek zit.
Ontdekken of een werkgever bij je past, begint vaak bij de vacature. De inhoud en toon van de vacaturetekst vormen een bron van informatie. Vaak zet je al lezend in gedachten groene vinkjes wanneer je leest over zaken die voor jou belangrijk zijn.
Slim, want je neemt natuurlijk alleen de moeite om een cv en sollicitatiebrief te maken als je écht enthousiast bent over de baan.
Het is net zo slim ook even te letten op rode vlaggen in vacatures. Het zijn grote en kleine signalen die jouw alarmbellen zouden moeten doen rinkelen. Zaken waar je misschien snel overheen leest, maar er toch op kunnen wijzen dat dit niet jouw droombaan is.
In dit blogartikel nemen we 8 rode vlaggen in vacatures met je door.
Voordat we de rode vlaggen in vacatures met je doornemen, eerst nog even deze tip:
Heb je na het lezen van de vacature een onbestemd gevoel?
Zegt je onderbuik dat de baan te mooi is om waar te zijn?
Heeft je onzin-antenne iets opgepikt?
Luister dan naar dat gevoel. Je weet intuïtief vaak heel goed welke keuzes wel of niet goed bij je passen. Ook als er geen aanwijsbare rode vlag in de vacature is te vinden.
Goed, dan nu de alarmsignalen die je kunt terugvinden in vacatures. Heb je de functiebeschrijving gelezen en sta je te stuiteren van enthousiasme? Leg de vacature voordat je gaat solliciteren nog even langs ons lijstje met 8 rode vlaggen.
Spot je een vacaturetekst zonder informatie over de organisatie? Of met een standaard bedrijfsprofiel vol vaagheden? Dat zou kunnen betekenen dat het bedrijf vooral vanuit zichzelf denkt. Wij hebben iemand nodig, dus we schakelen meteen over naar wat wij zoeken in een kandidaat.
Maar de liefde moet van twee kanten komen. De organisatie moet het zien zitten met jou, maar jij moet ook blij worden van de organisatie. En daar is info voor nodig. Daarnaast kan je aan de toon en inhoud zien of je bij het bedrijf past. Met standaardteksten vol vaagheden lukt dat niet.
“Letony BV is een innovatieve startup met grootse groeiplannen. En daarom zoeken wij jou.”
Nog iets waar je duidelijkheid over wilt hebben: de taken. Wat doe je op een dag?
Ontbreekt die informatie? Dan bestaat de kans dat je een manusje van alles wordt (lees: het afvoerputje van de afdeling). Ook maakt een vage taakomschrijving het lastig om aantoonbaar goed te presteren in je functie. Dat belemmert je doorgroeimogelijkheden.
Groene vlag:
Rode vlag:
Staat er juist een enorme opsomming aan taken in de functiebeschrijving? Ook dan is het opletten geblazen. Kijk goed of de taken inhoudelijk bij elkaar passen en logisch zijn voor de functienaam.
Zo niet, dan solliciteer je waarschijnlijk bij een bedrijf waar chaos heerst en ze op zoek zijn naar iemand die alle ballen weer in de lucht kan brengen.
Wanneer ontbreekt welke competenties en persoonlijkheid ze zoeken, getuigt dat van weinig interesse in de functie. Moet je dan zelf maar bepalen of je in staat bent de taken uit te voeren? Of is de nood aan personeel zo hoog, dat het niet uitmaakt wie er solliciteert?
In beide gevallen straalt het uit dat de functie weinig aanzien heeft in het bedrijf.
Het omgekeerde kan ook: een lange lijst met harde en zachte vaardigheden die je in de vingers moet hebben en een heel rijtje persoonlijkheidskenmerken. Grote kans dat ze alle pluspunten van je voorganger op een rij hebben gezet of – bij een nieuwe functie - een verlanglijstje hebben gemaakt waar ‘de verlosser’ aan moet voldoen.
Het laat zien dat ze intern onvoldoende beeld hebben bij wat er écht nodig is om deze functie goed uit te oefenen.
Staan er onmogelijke eisen in de vacature? Dat verraadt dat ze geen idee hebben wie of wat ze werven. Bijvoorbeeld: 10 jaar ervaring met een programmeertaal die pas 5 jaar bestaat.
Stelt de organisatie onredelijke eisen? Zoals een afgeronde universitaire opleiding voor eenvoudig administratief werk? Of vele jaren werkervaring terwijl ze het tegelijkertijd een startersfunctie noemen? Dat laat zien dat ze weinig tijd hebben besteed aan het opstellen van een goed functieprofiel.
Je werkt om te leven, dus wil je weten wat de baan je oplevert. Onhandig als dat niet is terug te vinden in de vacature. Daarnaast kan een marktconform salaris betekenen dat de werkgever liefst zo weinig mogelijk betaalt.
Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt moeten werkgevers extra hun best doen om personeel aan te trekken. Sollicitanten afschrikken met een complex sollicitatieproces helpt dan niet. Lees je in de vacaturetekst al over psychologische tests, assessmentdagen veel sollicitatiegesprekken
Groene vlag:
Word jij onze nieuwe collega? Mail je cv en sollicitatiebrief naar onze recruiter peter.boersma@bedrijf.nl Peter neemt binnen 2 werkdagen contact met je op.
Rode vlag:
Word jij onze nieuwe collega? Vul het sollicitatieformulier in en uploadt je cv, sollicitatiebrief met pasfoto en portfolio. Zien wij aanknopingspunten, dan nemen we telefonisch contact met je op voor een korte intake over praktische zaken. Is er een klik, dan volgt een online kennismakingsgesprek met onze corporate recruiter en een online psychologische test. Na die selectieronde voer je een sollicitatiegesprek met je toekomstige teamleider. Zij jullie beiden enthousiast? Dan nodigen we je uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek met de HR-manager en de divisiedirecteur.
Herken je 1 of meer rode vlaggen in de vacature maar lijkt het je tóch een fantastische baan?
Bel dan met de contactpersoon en stel vragen zodat je rode vlaggen kunt wegstrepen.
Natuurlijk kan je ook gewoon solliciteren. Punten die onduidelijk zijn probeer je dan duidelijk te krijgen in het sollicitatiegesprek. Bereid je goed voor en maak een lijst van alle vragen waarop je een antwoord wilt.
Krijg je ontwijkende antwoorden of antwoorden waar je niet vrolijk van wordt? Dan was het een nuttig kennismakingsgesprek en kan je op zoek naar een bedrijf dat wél bij je past.
Bekijk ons blog Welke bedrijfscultuur past bij jou? ook even. Daarin vind je vragen die je aan jezelf kunt stellen om te ontdekken wat voor een werkomgeving bij jou past.