Je hebt een rijbewijs en bent er trots op. Of misschien heb je nog geen rijbewijs b en wil je dat dit jouw baankansen niet verknalt.
Hoe dan ook, wij krijgen veel vragen over het al dan niet opnemen van bepaalde informatie op een cv. Het rijbewijs is één van die onderwerpen op het cv waarbij je per situatie beslist om het wel of niet te noemen.
Laten we in deze blogpost eens kijken wat er verplicht, verwacht en gebruikelijk is rond het rijbewijs op je cv vermelden.
Er zijn geen wetten of regels die voorschrijven hoe jouw cv eruit moet zien. Dat geldt dus ook voor het vermelden van je rijbewijs:
Je rijbewijs is geen verplicht onderdeel op je cv.
Maar toch vragen veel sollicitanten zich af of ze melding van hun rijbewijs moeten maken. Want als het dan niet verplicht is, is het dan misschien gebruikelijk? Of wordt het bij sommige sollicitaties van je verwacht? We laten je hieronder zien in welke gevallen je kunt overwegen je rijbewijs op je cv te zetten en wanneer het zeer aan te raden is.
Tegenwoordig kan je al op 16,5 jarige leeftijd starten met rijlessen. Het ene kind kan niet wachten tot die dag aanbreekt, de ander vindt 25 jaar ook een mooie leeftijd of begint er überhaupt niet aan. Ook de aandacht voor het klimaat, goede OV-verbindingen en de verschuiving naar online werken en vergaderen maken dat een rijbewijs al lang geen vanzelfsprekendheid meer is.
Een werkgever zal dus niet zomaar aannemen dat je een rijbewijs hebt. Vandaar dat je ervoor kunt kiezen om het op je cv te zetten. Maar wanneer een rijbewijs totaal onbelangrijk is voor de baan, is dat echt niet nodig.
Wanneer je ervoor kiest je rijbewijs te vermelden op je cv, is het een kleine moeite om de juiste categorie eraan toe te voegen. Dat neemt meteen alle twijfel weg over het type rijbewijs dat je hebt. Daarnaast kan een bepaald type rijbewijs een vereiste zijn. In dat geval is het wel zo zorgvuldig om concreet aan te geven dat je op dat vlak voldoet aan de functie-eisen. Zeker voor een vrachtwagenchauffeur is het aan te raden exact aan te geven met welk type vrachtwagen je mag rijden en of je ook met een aanhanger mag rijden.
Op de website van de rijksoverheid staat een compleet overzicht rijbewijscategorieën.
Rijbewijs | |
B | autorijbewijs |
BE en B+ | rijbewijs voor auto (B) met aanhanger |
C | vrachtwagenrijbewijs |
CE | rijbewijs voor vrachtwagen met aanhanger |
D | busrijbewijs (> 8 personen) |
T | trekkerrijbewijs |
Dat je eigen vervoer hebt, is voor sommige banen een pluspunt. Daar tegenover staat dat werkgevers soms leaseauto’s voor hun medewerkers ter beschikking stellen. Hoe dan ook – het wel of niet hebben van een auto is meestal geen heet hangijzer. Als dit wel zo is, wordt er in de advertentie specifiek om gevraagd. Je hoeft dus niet verplicht je eigen auto te noemen.
Om een beetje vulling aan je cv te geven, bijvoorbeeld omdat je starter bent, kun je er echter voor kiezen om wel te melden dat je een auto hebt. Meestal combineren sollicitanten dit gegeven met informatie over hun rijbewijs, bijvoorbeeld als volgt.
Rijbewijs: B (in bezit van een auto)
Wat je niet hebt, kun je niet noemen. Liegen op je cv is namelijk niet verstandig. Maar ben je bezig met rijlessen en mag je bijna afrijden, dan is het aan te raden dat op je cv (of in je sollicitatiebrief) te noemen. Het zou zonde zijn als je wordt afgewezen terwijl je het roze papiertje (pasje...) bijna in bezit hebt.
Verder is het logisch dat je zonder rijbewijs op zak niet op banen solliciteert waarbij een rijbewijs absoluut noodzakelijk is. Kleine uitzondering daarop zijn werkgevers die aanbieden jouw rijlessen te betalen. Defensie en sommige transportbedrijven en aannemers zijn daar voorbeelden van.
Je rijbewijs vermeld je op je cv bij je personalia. Begin met je naam en contactgegevens, voeg daar eventueel je geboortedatum aan toe en eindig met je rijbewijs. Benoem ook het type rijbewijs:
Felix van Mierlo
Adres: Polkade 14, 4901 AR Brede
E-mail: felixvanmierlo123@gmail.com
Telefoon: 06-14324523
Rijbewijs: BE en C1