Een goed cv laat zien wie jij bent, wat je kunt en welke ervaring je hebt opgedaan. De recruiter leest je cv en vormt zich meteen een beeld van jou. Daarbij spelen ook persoonlijke eigenschappen een belangrijke rol: wat maakt jou nu zo uniek?
Stap 1 is dat je scherp op je netvlies hebt wat persoonlijke eigenschappen precies zijn in relatie tot je kennis, vaardigheden en competenties. In dit blog leer je er aan de hand van de volgende hoofdstukken alles over:
Een eigenschap is een kenmerk dat typisch is voor jou. Eigenschappen horen bij je karakter en worden daarom ook wel karaktereigenschappen genoemd. Ze worden bepaald door je genen en je omgeving (zoals opvoeding, relaties en de plaat(sen) waar je woont en leeft). Bij positieve eigenschappen spreek je ook wel van persoonlijke kwaliteiten.
Anders dan bij een vaardigheid, heb je voor persoonlijke eigenschappen niet hoeven oefenen. Je ‘bent zo’ en draait dat niet even 180 graden om. Dit rijtje voorbeelden van persoonlijke eigenschappen maakt dat duidelijk:
Zijn persoonlijke eigenschappen en karaktereigenschappen hetzelfde?
De termen ‘persoonlijke eigenschappen’ en ‘karaktereigenschappen’ worden in de HR-wereld door elkaar gebruikt, maar betekenen oorspronkelijk niet helemaal hetzelfde. Ons karakter verwijst namelijk naar de eigenschappen die zijn aangeboren, terwijl onze persoonlijkheid ook wordt gevormd door wat we meemaken. Een karaktereigenschap is dus eigenlijk een stabiele factor in onze persoonlijkheid. Over deze nuance hoef je je overigens niet druk te maken: het gaat erom dat je laat zien welke eigenschappen jou uniek maken.
De kennis die je hebt, is datgene wat je hebt geleerd door opleiding en ervaring. De informatie die je bij je draagt en de vaardigheden die je hebt aangeleerd vallen onder andere uiteen in vakkennis, zelfkennis, talenkennis en wetenschappelijke kennis. Kennis kan theoretisch of praktisch zijn en je breidt je kennis een leven lang uit.
Voorbeelden van kennis en bijbehorende beroepen:
Anders dan karaktereigenschappen, kan je kennis vaak bewijzen met een diploma of certificaat.
Een vaardigheid stelt je in staat een bepaalde activiteit goed uit te voeren. Je leert het door ervaring en krijgt het onder de knie door te oefenen. Vaardigheden die goed zijn ingesleten, verleer je niet. Denk aan lopen, fietsen, zwemmen en veters strikken.
Praktische vaardigheden worden ook wel hard skills genoemd, bijvoorbeeld de vaardigheid om met een bepaalde machine te werken, blindtypen, schilderen, acteren of een infuus aanleggen.
Zachte vaardigheden of overdraagbare vaardigheden worden vaak soft skills genoemd. Je bent er goed in geworden door ze veel te oefenen. Voorbeelden zijn delegeren, onderhandelen, luisteren, samenwerken, netwerken, plannen en coachen. Overdraagbare vaardigheden hebben vaak een grote overlap met competenties.
Een competentie is het vermogen om in (arbeids)situaties adequaat te handelen. Je bent geschikt en bevoegd om een bepaalde taak uit te voeren. Als je competent bent, heb je de juiste combinatie van persoonlijke eigenschappen, houding, kennis en vaardigheden die leiden tot succesvol gedrag in specifieke situaties. Competenties die vaak in vacatures worden genoemd, zijn bijvoorbeeld klantgerichtheid, flexibiliteit en stressbestendigheid.
De competentie ‘klantgericht’ valt bijvoorbeeld uiteen in:
Bekijk ook eens de competentiegids samengesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Je vindt er uitgebreide informatie over en suggesties voor het ontwikkelen van competenties.
In de bovenstaande alinea’s lees je wat het verschil is tussen vaardigheden, persoonlijke eigenschappen en competenties. Toch kan het je een beetje duizelen en is het misschien nog niet helemaal duidelijk wat het verschil nu precies is. Dat komt doordat:
Werkgevers gebruiken de termen vaak door elkaar en daardoor ervaar jij misschien verwarring over de begrippen. Het goede nieuws is dat je bij het samenstellen van je cv focust op de zaken die de recruiter noemt in de vacaturetekst. Zo lang je daarbij aansluit, zit je altijd goed.
Persoonlijke eigenschappen vertellen (vanzelfsprekend) veel over jou. Bij het lezen van een rijtje eigenschappen ontstaat automatisch een beeld. Kijk maar:
Sollicitant 1:
Ambitieus, daadkrachtig, energiek, prestatiegericht, veelzijdig, welbespraakt en zakelijk
Sollicitant 2:
Accuraat, behulpzaam, empathisch, geduldig, loyaal, verbindend en zorgzaam
Bij het verwerken van karaktereigenschappen in je cv zijn twee dingen heel belangrijk:
Noteer daarom eerst alle karaktereigenschappen die op jou van toepassing zijn, en leg die lijst vervolgens naast de vacaturetekst om de best passende kenmerken te selecteren.
Vind je het lastig om zo’n lijstje over jezelf op te stellen? Bekijk dan zeker onze lijst met persoonlijke eigenschappen ter inspiratie en vraag vrienden, familie en collega’s welke kwaliteiten zij jou toedichten.
De mooiste plek om je karaktereigenschappen te belichten, is je persoonlijk profiel. Dat stukje tekst bovenaan je cv waarin je in lopende zinnen kunt vertellen waarom jij de juiste persoon bent voor de functie. Daarin sla je de brug tussen jouw persoonlijke kwaliteiten en de functievereisten.
Zorg ervoor dat je minimaal drie en maximaal zeven persoonlijke eigenschappen noemt. Minder dan drie is te karig en meer dan zeven is te veel van het goede.
Wat zijn goede persoonlijke eigenschappen voor op je cv? Laat je inspireren door onderstaande lijst goede persoonlijke kwaliteiten en mooie karaktereigenschappen:
Aanpassingsvermogen Analytisch Accuraat Actief Ambitieus Artistiek Autoritair Aanpakker Anticiperend Besluitvaardig Bedachtzaam Begripvol Beheerst Behulpzaam Belangstellend Belezen Bescheiden Beschouwend Betrokken Betrouwbaar Commercieel Consequent Constructief Creatief Diplomatiek Doorzetter Detail gericht Doelgericht Doener Denker Enthousiast Eerlijk Efficiënt Evenwichtig Extravert Fantasierijk Gebalanceerd Geduldig |
Gul Goedgehumeurd Handig Hoffelijk Humoristisch Intelligent Individualistisch Initiatiefrijk Invoelend Inspirerend Impulsief Improviserend Kritisch Kalm Kernachtig Kunstzinnig Leergierig Loyaal Muzikaal begaafd Mensgericht Methodisch Moedig Nauwgezet Objectief Onafhankelijk Ondernemend Openhartig Oplettend Opmerkzaam Oprecht Optimistisch Ordelijk Overtuigend Oplossingsgericht Punctueel Positief Praktisch Perfectionist |
Realistisch Redelijk Relativerend Representatief Risico nemend Respectvol Ruimdenkend Sturend Scherpzinnig Sociaal Spontaan Stabiel Standvastig Strijdlustig Sympathiek Systematisch Tactvol Taakgericht Teamgericht Tolerant Trots Toegevend Veeleisend Veelzijdig Vindingrijk Vooruitdenkend Vriendelijk Visionair Verantwoordelijk Voorspellend Wendbaar Weerbaar Welbespraakt Zakelijk Zelfstandig Zelfverzekerd Zorgzaam |
Elk voordeel heeft zijn nadeel. Een persoonlijke valkuil is het nadeel dat je soms gratis bij je mooie karaktereigenschappen krijgt. Zie dit als de de doorgeslagen variant van een sterke kwaliteit. Je bent bijvoorbeeld zó goed in kernachtig formuleren, dat anderen je kort van stof vinden. Of je bent realistisch en nuchter, maar anderen zien dat soms als laconiek en onverschillig.
Krijg je vaak een bepaald verwijt naar je hoofd? Zeggen ze: "Jij bent altijd zo.... (koppig, breedsprakig, drammerig, eigenwijs, bemoeizuchtig, ongeduldig, star, afwachtend)". Ga dan voor jezelf eens na naar welke onderliggende persoonlijke kwaliteit deze opmerking wijst.
Klik door voor een lijst van 125 valkuilen én informatie over de onderliggende kwaliteiten.
Het opstellen van je cv is best even een klus. Wat zet je er allemaal in en op welke plek? En wat is tegenwoordig een mooie lay-out voor een professioneel curriculum vitae? Wij helpen je op weg met onze handleiding cv maken, volop cv-voorbeelden en 18 prachtige cv-templates waarmee je stap voor stap een overtuigend cv maakt.