Wie het nieuws een beetje volgt, weet: er is enorme vraag naar technisch geschoold personeel. Studenten aan het mbo, hbo en de universiteit die kiezen voor een studierichting die past bij technische banen, worden vaak al tijdens hun studie benaderd door werkgevers. Het logische gevolg daarvan is dat het salaris van technisch personeel vaak boven het gemiddelde salaris in Nederland ligt.
De techniek sector is breed en kent een grote variatie aan technische beroepen. Wie aan een baan in de techniek denkt, komt al snel uit bij een elektromonteur, machine-operator, civiel engineer of architect. Maar beroepen als fietsenmaker, CNC Kanter, softwaredeveloper en landmeter vallen er ook onder. En wat te denken van een werktuigbouwkundige, data engineer, AutoCAD-tekenaar of audiovisueel technicus?
Er valt dus genoeg te kiezen wanneer je affiniteit hebt met techniek. Kies vooral een richting die je leuk vindt, want werk komt elke dag terug en is een belangrijk onderdeel van je leven.
Wat de leukste technische baan is, is natuurlijk heel persoonlijk. Werkgeluk komt voort uit inhoudelijk interessant en uitdagend werk, fijne collega’s, een betrokken leidinggevende en waardering van klanten en/of je werkgever. Lastig meetbaar en per persoon verschillend. We kunnen niet voor jou beslissen wat de leukste baan in de techniek is, daarvoor moet je bij jezelf te rade gaan.
Daarom richten we ons hier op de bestbetaalde technische banen anno 2023. Dat is beter meetbaar en de salarisinfo kan je helpen bij de keuze voor een bepaald beroep. Want de maandelijkse beloning draagt immers óók een beetje bij aan werkgeluk.
We hebben gekeken naar de startsalarissen (geen tot 1,5 jaar werkervaring). Waar het maximum ligt van wat je kunt verdienen in een technische baan hangt natuurlijk af van het beroep dat je kiest, je leeftijd, ervaring en handigheid in salarisonderhandelingen.
In sommige beroepen start je met een bescheiden salaris, maar kun je enorme salarissprongen maken (zeker als je op interimbasis gaat werken of als freelancer aan de slag gaat en je je eigen uurtarief kunt bepalen). En soms is het startsalaris hoog, maar groei je daarna nauwelijks meer.
Het is altijd interessant om salarisindicaties te bekijken en bij de keuze voor een beroep mag het salaris absoluut meewegen in je beslissing. Want hoe leuk het beroep ook is, je wil natuurlijk wel je woonlasten kunnen dragen en je boodschappen kunnen betalen.
Met een beroep in de technische sector zit je dan al gauw goed. De roep om technisch geschoold personeel is groot en die schaarste op de arbeidsmarkt vertaalt zich in mooie salarissen.
Kijk daarom eens welke opleidingen er allemaal zijn:
Ambieer je een carrière in de technische sector? Een succesvolle sollicitatie begint met een professioneel cv en overtuigende sollicitatiebrief. Bekijk onze cv-templates en kies een ontwerp dat bij je past. In onze online cv-maker kun je in enkele minuten een prachtig cv maken en eindeloos switchen tussen verschillende designs en kleurstellingen. En is je cv klaar, dan kies je voor een sollicitatiebrief template in hetzelfde design.