Afhankelijk van de onderneming, de branche en de locatie kan de functie van managing director verschillende posities binnen het hogere management betekenen, tot die van CEO (Chief Executive Officer) aan toe. Hoe komen deze mensen aan hun hoge functies? Hint: misschien wel op basis van een heel goed cv.
In deze schrijfwijzer bekijken we hoe je een goed cv schrijft voor een functie als senior manager en beantwoorden we de volgende vragen:
Cvster.nl is een van 's werelds grootste aanbieders van cv's en loopbaanadvies voor alle werkvelden. Onze tientallen cv-voorbeelden en schrijfwijzers helpen je verder.
Een managing director is eindverantwoordelijk voor de dagelijkse bedrijfsvoering van een onderneming, stuurt alle bedrijfsmiddelen aan en zet deze in om een strategisch groeiplan uit te voeren.
Soms wordt deze functie 'managing director' genoemd, soms ook CEO ('Chief Executive Officer'), of in gewoon Nederlands 'algemeen directeur'. Wat de functie exact inhoudt, en welke plek de managing director inneemt in de hiërarchie, verschilt per bedrijf.
Als je solliciteert naar de functie van managing director bij een bedrijf, moet je in je cv laten zien dat je de nodige ervaring en professionaliteit in huis hebt. Stuur niet één standaard cv rond, maar schrijf voor elke potentiële werkgever een cv op maat.
Een cv moet normaal gesproken op één pagina passen, maar als je veel werkervaring hebt dan mogen het er eventueel ook twee zijn. Dit moet er in elk geval in staan:
In de koptekst zet je je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres in een mooie lay-out. In ons cv-voorbeeld voor managing directors vind je nog meer ideeën voor een opvallende koptekst.
Een managementfunctie krijg je niet zonder werkervaring. De beste manier om je relevante werkervaring weer te geven is in omgekeerd chronologische volgorde. Noem alle relevante functies die je in het verleden hebt gehad, en geef bij elke functie een beknopt overzicht van je taken en prestaties.
De omgekeerd chronologische volgorde is voor een managing director cv de beste keuze. Degene die je cv beoordeelt, wil graag in een oogopslag je meest recente werkervaring zien, en ook automatische cv-scanners in online sollicitatieportals geven de voorkeur aan deze volgorde.
Je persoonlijk profiel is een stukje tekst direct onder de koptekst, waarin je jezelf in je eigen woorden voorstelt en iets vertelt over wat jou de ideale kandidaat voor deze functie maakt. Hieronder vind je een voorbeeld van een persoonlijk profiel voor managing directors.
Doorgewinterde managing director met ruime ervaring in de gezondheidszorg. Staat garant voor een volledig geïntegreerde en strategisch afgestemde bedrijfsvoering. Zeer ervaren in de ontwikkeling van online diensten en het in kaart brengen van en beantwoorden aan klantbehoeften. Bewezen succes met het coördineren van meerdere teams op verschillende locaties.
Als je wilt solliciteren op een hoge managementfunctie, zul je wel flink wat werkervaring moeten hebben. In je werkervaringsoverzicht hoeft niet je volledige arbeidsverleden te staan, maar je moet wel een overzicht geven van alle functies die je in ongeveer de afgelopen tien jaar hebt gehad en die relevant zijn voor de baan waarop je nu solliciteert. Maak een overzicht van wat je in elke functie deed, ongeveer zoals in het onderstaande voorbeeld:
Algemeen directeur, Wilhelmina Ziekenhuis, Assen
April 2017 — Heden
Client Managing Director, KPMG, Zwolle
Januari 2014 — Januari 2017
In je opleidingsoverzicht noem je in omgekeerd chronologische volgorde welke diploma's je hebt behaald, waar en wanneer. Als je bijvoorbeeld cum laude bent geslaagd, heel hoge cijfers heb behaald of iets anders bijzonders hebt gepresteerd, kun je dat ook hier noemen. Vergeet ook eventuele certificaten op je vakgebied niet. Als je in bezit bent van een hbo-diploma of hoger, dan kun je je middelbare school achterwege laten. Hieronder vind je een voorbeeld van een opleidingsoverzicht.
HBO Bedrijfseconomie, Hanzehogeschool, Groningen
2009 — 2013
In een goed cv vind je ook altijd een lijst van vaardigheden waar werkgevers naar op zoek zijn. Het vaardighedenoverzicht bestaat meestal uit een combinatie van soft skills en hard skills. Soft skills, of zachte vaardigheden, zijn bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden en leiderschapsvaardigheden. Denk bij hard skills, oftewel de technische vaardigheden die je nodig hebt om een functie uit te voeren, bijvoorbeeld aan de software die in de branche wordt gebruikt. Hieronder vind je een voorbeeld van een vaardighedenoverzicht, dat je zelf kunt aanpassen.