"Geef nooit op, geef nooit op— nooit, nooit, nooit, nooit. Niet in iets groots of kleins, belangrijks of onbeduidends..."
Churchill zou waarschijnlijk niet bepaald een fantastische loopbaancoach zijn. Als je dit leest, ben je mogelijk druk bezig met een lange, complexe banenjacht. Je hebt al zo vaak ‘nee’ gehoord dat je de tel kwijt bent of, nog erger, je hebt helemaal niets gehoord. Een veelgehoord advies in deze situatie is om ‘nooit op te geven’ en ‘door te blijven gaan’.
Zulke slogans staan misschien mooi op motiverende posters, maar werkzoekenden hebben er weinig aan. Het advies impliceert tenslotte dat je gewoon hetzelfde moet blijven doen, tot je uiteindelijk raak schiet. In veel gevallen is dat echt helaas niet het geval en zul je eerst je strategie moeten herzien.
Als je te vaak een deksel op je neus hebt gekregen, is het tijd om even pauze te nemen en te reflecteren. In dit artikel geven we je daarom zeven mogelijke antwoorden op de vraag: ‘Waarom word ik niet aangenomen?’.
Solliciteren op een baan is hard werken. De onuitgesproken regel is dat je altijd net iets meer moet doen dan waarom gevraagd wordt, maar dan wel onbetaald. Dan is het natuurlijk extra balen als je harde werken geen vruchten afwerpt. Hoe komt het? Dit zijn zeven veelvoorkomende redenen die kunnen verklaren waarom het niet lukt om een baan binnen te slepen:
Als werkzoekende heb je als het goed is veel tijd gestoken in het opstellen van een goed cv en overtuigende sollicitatiebrief. Als je desondanks weinig tot geen uitnodigingen krijgt om op gesprek te komen, is het belangrijk dat je allereerst controleert of je dit wel op de juiste manier hebt aangepakt. Dit zijn drie veelvoorkomende valkuilen om rekening mee te houden:
Maak je documenten geschikt voor Applicant Tracking Systems (ATS) door complexe opmaak zoals tabellen of afbeeldingen te vermijden. Zorg ervoor dat belangrijke zoekwoorden uit de vacaturetekst zijn opgenomen, zodat je cv niet wordt overgeslagen.
Als je regelmatig wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, is dat een indicatie dat je sollicitatiedocumenten goed op orde zijn. Gefeliciteerd, want dat betekent dat je op de goede weg bent! In dat geval is het belangrijk dat je nagaat waarom het in deze fase van het proces telkens misgaat.
Geef eerlijk antwoord op deze vraag: Wanneer heb je je voor het laatst goed voorbereid op een gesprek? Dan hebben we het dus niet over wat googelen de avond ervoor, maar een écht gedegen voorbereiding. Om jezelf goed voor te bereiden, is het belangrijk dat je de volgende drie actiepunten op je to-dolijst zet:
Statistisch gezien is een gebrek aan de juiste kwalificaties de waarschijnlijkste reden waarom je niets hebt gehoord na je laatste sollicitatie. Volgens onderzoek schuiven personeelsmanagers 98% van de cv's die ze ontvangen aan de kant vanwege gebrek aan kwalificaties. Als dat het geval is, zal geen enkele hoeveelheid inzet of slijmen je de baan bezorgen en is het zaak om meer ervaring op te doen en ervoor te zorgen dat je je cv kunt opvullen.
Gelukkig zijn er veel manieren om binnen slechts twee weken iets aan je cv toe te voegen. Als je bijvoorbeeld kennis moet hebben van een speciaal softwareprogramma, kun je overwegen een korte online cursus te volgen. In andere gevallen is dat helaas niet mogelijk en heb je langer de tijd nodig.
Als dat zo is, moet je je erbij neerleggen dat de baan die je wil nu nog niet binnen handbereik is. Overweeg in dat geval om (ook) op andere, minder hooggegrepen functies te solliciteren. Functies die je zullen helpen om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om uiteindelijk wel die droombaan binnen te slepen. Niets zal je ervan weerhouden om je droom na te blijven jagen zodra je een baan hebt die betaalt, of dat nu bij dat saaie verzekeringsbedrijf is of bij de Albert Heijn.
Waar kun je vacatures vinden?
Wist je dat slechts 20% van de openstaande functies ooit online wordt gepubliceerd? De overige 80% wordt ingevuld via persoonlijke aanbevelingen, interne aanstellingen en open sollicitaties. Om toegang te krijgen tot deze verborgen banenmarkt, moet je jezelf zichtbaar maken. Leg actief contact, netwerk en benader mensen binnen de bedrijven waar je graag wilt werken.
Wees dus creatief in je zoektocht naar een baan. Denk verder dan alleen online vacaturesites en benut andere kanalen om jouw ideale functie te vinden.
Zoals we bij punt 4 hebben beschreven, is het soms slim om je verwachtingen (tijdelijk) iets naar beneden bij te stellen. Waak er tegelijkertijd echter ook voor dat je niet te veel treden afdaalt. Het is namelijk om meerdere redenen zonde om te solliciteren op banen waarvoor je overgekwalificeerd bent. Het kan al moeilijk zijn om toe te geven dat je misschien een stapje terug moet doen, laat staan als je vervolgens wordt afgewezen voor een baan waarvan je eigenlijk denkt dat je er te goed voor bent.
Je zou denken dat werkgevers in de rij staan voor overgekwalificeerde kandidaten. Toch hebben ze goede redenen om geen kandidaten aan te nemen die eigenlijk te goed zijn voor de functie:
Zoek dus naar functies die goed passen bij jouw ervaringsniveau en ambities, in plaats van jezelf onbewust in de 'koopjeshoek' te positioneren, omdat je denkt dat je dan sneller een baan vindt.
Een lokale kandidaat heeft vaak een streepje voor ten opzichte van iemand die verder weg woont. Daar zijn verschillende redenen voor:
Als je merkt dat je vaak wordt afgewezen terwijl je wel een geschikte kandidaat bent, is het dus slim om eens na te gaan of je locatie er iets mee te maken kan hebben. Vermoed je dat dat het geval is? Overweeg dan om in je sollicitatiedocumenten aan te geven dat je bereid (of zelfs al van plan) bent om te verhuizen.
Bedrijven kijken niet alleen naar je vaardigheden en ervaring, maar ook of je goed binnen hun team en bedrijfscultuur past. Dit betekent dat zelfs als je cv perfect aansluit bij de functieomschrijving, er nog steeds een kans is dat je niet wordt geselecteerd omdat ze denken dat jouw persoonlijkheid of werkstijl niet helemaal overeenkomt met wat ze zoeken.
In zo'n geval is het belangrijk om jezelf te richten op bedrijven die echt bij jou passen. Doe grondig onderzoek naar de bedrijfscultuur voordat je solliciteert. Kijk naar hun missie, visie en waarden om te zien of deze overeenkomen met jouw persoonlijke overtuigingen en werkstijl. Pas je sollicitatiedocumenten vervolgens aan op basis van wat je hebt ontdekt, bijvoorbeeld door specifieke voorbeelden te geven van hoe je ervaring aansluit bij de werkwijze van het bedrijf. Dit laat zien dat je bewust kiest voor organisaties die passen bij wie je bent, wat zowel voor jou als voor de werkgever wenselijk is.
Aan het begin van dit artikel namen we een behoorlijk gedurfde houding tegenover mr. Churchill's koppigheid. Toch is het is waar dat sommige werkzoekenden te snel opgeven. Dit ligt vaak niet aan een gebrek aan wilskracht, maar eerder aan een gebrek aan geduld.
Het is belangrijk om te weten dat de gemiddelde duur van een zoektocht naar een nieuwe baan 25 weken is, oftewel zes maanden. Iedereen die sneller een baan vindt, doet het bovengemiddeld goed. Daarnaast zijn er talloze factoren die invloed hebben op de gemiddelde zoektijd. Denk aan de stad waarin je woont, ontwikkelingen in je branche en zelfs het seizoen. Probeer zicht te krijgen op specifieke factoren die in jouw situatie van toepassing zijn, zodat je daarop kunt inspelen.
Als je alles op alles zet en nog steeds geen nieuwe baan hebt gevonden, betekent dat niet dat je faalt. Misschien is er simpelweg wat meer tijd en geduld nodig. Houd vol, want je inspanningen zullen uiteindelijk beloond worden.
‘Waarom word ik niet aangenomen?’ is een pijnlijke vraag waar we eigenlijk vaak het antwoord al op weten. Succes begint met de juiste voorbereiding: doe gedegen onderzoek, pas je cv en motivatiebrief aan, en zorg dat je goed voorbereid aan een sollicitatiegesprek begint. Focus op banen die aansluiten bij je kwalificaties en zorg dat ze haalbaar zijn op het gebied van vaardigheden, ervaring en geografische locatie.
Als het ondanks al je inspanningen nog steeds niet lukt om een baan te vinden, kan het helpen om jezelf wat meer tijd te gunnen. Geduld is vaak een belangrijke factor in het vinden van de juiste match op de arbeidsmarkt. Gebruik elke afwijzingsbrief of teleurstelling als een kans om te leren en je zoektocht verder te verfijnen. Zie het niet als een persoonlijke nederlaag, maar als een stap dichter bij je doel. Vergeet nooit: falen is pas echt falen als je stopt met proberen.
Om in stijl te blijven, sluiten we af met nog een ander inspirerend citaat van Churchill:
“Succes is het vermogen om keer op keer te falen zonder je enthousiasme te verliezen.”
Falen toegeven is geen zwakte, maar juist een kracht. Het stelt je in staat om je strategie bij te stellen en een aanpak te vinden die wél werkt. Misschien was Churchill’s advies toch zo slecht nog niet…