Tieners hebben geld nodig. Voor frikandelbroodjes in de pauze, make-up voor een feestje of om te sparen voor een scooter of smartphone. Maar zakgeld is eindig en jarig ben je niet elke dag. Dus wie extra geld nodig heeft, zal aan de bak moeten met een bijbaantje. Uiteraard roept dat wel de vraag op: vanaf welke leeftijd mag je werken? In deze blog krijg je uitgebreid antwoord.
In Nederland bepaalt wet- en regelgeving vanaf welke leeftijd je mag werken. Die regels zijn er om jongeren te beschermen. School staat namelijk op de eerste plaats, daar moet voldoende tijd voor overblijven.
Daarnaast zijn jongeren in de groei kwetsbaar en daarom mogen ze geen fysiek (of mentaal) zwaar of gevaarlijk werk doen.
De overheid is er heel duidelijk over, onderwijs volgen komt op de eerste plek:
“Kinderen van 13 en 14 jaar mogen niet werken en zijn verplicht om naar school te gaan. Er zijn wel uitzonderingen op dit verbod. Zo mogen zij klusjes doen. Het werk mag geen nadelige gevolgen hebben voor hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling. Daarom zijn de mogelijkheden om te werken beperkt.”
Bron: rijksoverheid
Maar werken is natuurlijk ook een bron van nieuwe ervaringen, vaardigheden en kennis. Plus: het levert een leuk zakcentje op. Het is dus zeker zinvol om als tiener aan het werk te gaan.
Vanaf hoe oud mag je werken? In Nederland mag je werken vanaf 13 jarige leeftijd. Voor een paar uurtjes per week en onder strikte voorwaarden. Na elke verjaardag mag je iets meer, zoals je hieronder kunt lezen in het overzicht per levensjaar.
Je weet nu vanaf welke leeftijd je mag werken. Maar wat voor soort werk kun je doen op welke leeftijd?
Bekijk hieronder per leeftijd welk werk je mag doen en welke voorwaarden er gelden voor die leeftijdsgroep.
De minimum leeftijd voor werken is in Nederland 13 jaar. Kinderen van 13 jaar mogen alleen licht werk doen, zoals klusjes voor familie en vrienden of helpen bij lichte werkzaamheden. Denk aan:
Ook typische ‘heitje-voor-karweitje’ klusjes zijn toegestaan, zoals:
Voor 14-jarigen gelden dezelfde regels als voor kinderen van 13 jaar. Het enige verschil is dat het werken vanaf 14 jaar wordt uitgebreid met de mogelijkheid om stage te lopen.
Onder voorwaarden (veiligheid en toezicht) mag je vanaf 14 jaar in een bedrijf aan de slag als stagiair. Vaak is dat ook het moment waarop 14-jarigen als schoolopdracht een (maatschappelijke) stage moeten lopen. Voorbeelden van maatschappelijke stages voor school:
Werktijden en werkdagen kinderen van 13 en 14 jaar
Kinderen van 13 en 14 jaar mogen maximaal 2 uur per dag werken op een schooldag en maximaal 7 uur per dag op een vrije dag, maar nooit op zondag. Ook mogen kinderen van 13 en 14 jaar niet meer dan 12 uur per week werken. Dus wanneer een kind op zaterdag 7 uur werkt, mag er van maandag t/m vrijdag in totaal nog 5 uur gewerkt worden.
De rijksoverheid biedt een compleet overzicht met werktijden, werkdagen en werkweken voor kinderen van 13 en 14 jaar.
15-jarigen kunnen in meer sectoren terecht, ze kunnen bijvoorbeeld werken in de detailhandel, de horeca of in de landbouw.
Ook kunnen ze meer werken: vanaf 15 jaar zijn meer werkuren toegestaan en onder voorwaarden ook het werken op zondag. Voor schoolweken geldt nog steeds een maximum van 12 uur met maximaal 2 uur per schooldag. Maar in vakantieweken en op vrije dagen mogen 15-jarigen 8 uur per dag werken en 40 uur per vakantieweek werken.
Goed om te weten: het aantal toegestane uren hangt samen met de leerplicht of de (gedeeltelijke) vrijstelling daarvan. Bekijk daarvoor dit overzicht van de rijksoverheid.
Vanaf 16 jaar mag je in Nederland in principe alle soorten werk doen. Nog steeds geldt daarbij als voorwaarde dat het werk niet schadelijk is voor je gezondheid of ontwikkeling. Werken met giftige stoffen of in een lawaaiige omgeving mag niet, onder toezicht machines bedienen mag wel.
Voor 16- en 17-jarigen blijven school en veiligheid dus belangrijke punten. Er is op deze leeftijd meer mogelijk, zo lang het werk maar onder deskundig toezicht gebeurt.
Ook het aantal uren dat je mag werken neemt toe vanaf je 16e: maximaal 9 uur per dienst, maximaal 45 uur per week en maximaal 160 uur per vier weken.
Goed om te weten: schooltijd telt mee als arbeidstijd en het is 16-jarigen nog niet toegestaan om ’s nachts te werken, over te werken of oproepdiensten te draaien.
Vanaf 18 jaar ben je in Nederland officieel volwassen. De regels die gelden voor werkende kinderen vervallen en je mag zelf weten wat voor een soort werk je doet.
Voor werken vanaf 18 jaar geldt de Arbeidstijden wet.
Ben je 13, 14, 15, 16 of 17 jaar en wil je werken? Dan kan het lastig zijn te bedenken wat je allemaal kunt doen. Je hebt geen zin in een krantenwijk, babysitten of vakken vullen, maar kan zo snel ook niets anders bedenken.
Bekijk ter inspiratie de onderstaande lijst met werkzaamheden die tieners kunnen doen:
Werken doe je natuurlijk niet alleen voor de leuke contacten en werkzaamheden, je wilt er ook een mooi bedrag aan overhouden.
Lees alles over een marktconform salaris zodat je weet welke beloning je ongeveer kunt verwachten.
Het is een veelgestelde vraag: vanaf wanneer mag je werken? In Nederland mag je werken vanaf 13 jaar. Maar let op: voor een paar uurtjes per week en onder strikte voorwaarden.
Je mag in Nederland werken vanaf 13 jaar. Ben je jonger dan 13 jaar? Dan mag je officieel dus niet werken, maar een ‘heitje voor een karweitje’ mag natuurlijk altijd tegen een kleine beloning.