Bij ongeveer 1 op de 6 werknemers prijkt momenteel een baan in de zorgsector op het cv. En de verwachting is dat de vergrijzing en de toename van chronisch zieken dat aantal verder opstuwt naar 1 op de 4 rond het jaar 2040.
Werk genoeg dus in deze dankbare sector. De vraag is wat de best betaalde baan in de zorg is. Is het salaris van een verpleegkundige het hoogst? En wat is het salaris van een cardioloog? We zochten het voor je uit!
Maar eerst, wat zijn zorgberoepen eigenlijk? Welke banen zijn er allemaal in de zorgsector? Waarschijnlijk meer dan je aanvankelijk denkt. Want de zorgsector is breed en kent een grote variatie aan beroepen van mbo- en hbo- tot wo-niveau.
Wie aan een baan in de gezondheidszorg denkt, komt al snel uit bij een verpleegkundige, medisch specialist, huisarts of tandarts. Maar beroepen als optometrist, diëtist, ergotherapeut, ambulant begeleider en helpende IG vallen er ook onder. En wat te denken van een GZ-psycholoog, jeugdhulpverlener, ambulancechauffeur, activiteitenbegeleider of zorgbemiddelaar?
Er valt dus genoeg te kiezen wanneer je affiniteit hebt met de zorgsector. Kies vooral een richting die je leuk vindt, want werk komt elke dag terug en is een belangrijk onderdeel van je leven. Daarnaast kan een baan in de zorg emotioneel en fysiek behoorlijk belastend zijn. Het helpt als je daar een flinke dosis werkplezier tegenover kunt zetten.
Wat de leukste baan in de zorgsector is, is natuurlijk heel persoonlijk. Werkgeluk komt voort uit inhoudelijk interessant en uitdagend werk, fijne collega’s, een betrokken leidinggevende en waardering van patiënten. De definitie van een leuke baan verschilt per persoon en is lastig meetbaar.
Daarom richten we ons hier op de best betaalde zorgbanen anno 2023. Dat is beter meetbaar en de salarisinfo kan je helpen bij de keuze voor een bepaald beroep. Want een goed salaris is niet zaligmakend, maar draagt natuurlijk wel een beetje bij aan je werkgeluk.
Onbetwist op nummer 1 staan de medisch specialisten met een startsalaris van ca. € 7.000. Dat salaris kan in de jaren daarna oplopen tot duizenden euro’s per maand extra. Maar omdat medisch specialisten (zoals cardiologen, anesthesisten, klinisch psychologen, neurologen, pathologen etc.) na hun zesjarige opleiding geneeskunde eerst nog vier tot zes jaar werken en leren tijdens hun vervolgopleiding tot medisch specialist, is het begrip ‘startsalaris’ hier eigenlijk niet meer van toepassing. Daarom staan ze niet in onderstaande top 5 met best verdienende zorgbanen met een universitaire opleiding.
We hebben gekeken naar de startsalarissen (geen tot 1,5 jaar werkervaring). Het maximale salaris van wat je kunt verdienen in een zorgbaan hangt natuurlijk af van het beroep dat je kiest, je leeftijd, ervaring en handigheid in salarisonderhandelingen.
In sommige beroepen start je met een bescheiden salaris, maar kun je enorme salarissprongen maken. Zorgprofessionals die op zzp-basis werken en hun eigen uurtarief kunnen bepalen, verdienen meestal meer dan hun collega’s in loondienst. En soms is het startsalaris hoog, bijvoorbeeld bij een tandarts in loondienst, maar is er vervolgens nauwelijks nog salarisgroei.
Het is altijd interessant om salarisindicaties te bekijken en bij de keuze voor een beroep mag het salaris absoluut meewegen in je beslissing. Want hoe leuk het beroep ook is, je wil natuurlijk wel je woonlasten kunnen dragen en je boodschappen kunnen betalen.
Met een beroep in de zorgsector valt een mooi salaris te verdienen. En de doorgroeimogelijkheden zijn vaak prima. Algemeen hbo-verpleegkundigen kunnen zich bijvoorbeeld verder ontwikkelen tot verpleegkundig specialist.
De vraag naar zorgpersoneel is groot en zal de komende jaren nog verder groeien door de vergrijzing. Past de gezondheidszorg bij jou? Kijk dan eens welke opleidingen er allemaal zijn:
Ambieer je een carrière in de zorgsector? Een succesvolle sollicitatie begint met een professioneel cv en overtuigende sollicitatiebrief. Bekijk onze cv-templates en kies een ontwerp dat je aanspreekt. In onze online cv-maker kun je in enkele minuten een prachtig cv maken en meteen een sollicitatiebrief opstellen in hetzelfde design.