Op onze voorbeeld cv's staat meestal een volledig adres. En ook in de CVster cv-templates zijn de adresgegevens een standaard onderdeel (dat je overigens gewoon kunt overslaan). Het vermelden van je adres was gebruikelijk in de tijd dat cv’s en brieven nog per post werden verstuurd. Zo had de ontvanger van de brief de contactgegevens en kon hij een brief terugsturen.
Maar inmiddels zitten we al vele jaren in het digitale tijdperk. Is het noemen van je adres nu nog van toegevoegde waarde?
Want wat heeft een werkgever eraan om jouw precieze adres te weten?
De werkgever vindt je exacte adres niet interessant, maar hij vindt je woonplaats vaak wel belangrijk. De meeste werkgevers hebben namelijk een voorkeur voor personeel dat in de buurt van het bedrijf woont. Dat kent verschillende redenen:
Thuiswerken is inmiddels helemaal ingeburgerd en sommige functies kunnen zelfs volledig vanuit huis worden uitgevoerd. Solliciteer je op een baan waarbij je woonplaats totaal onbelangrijk is, dan is het nog steeds handig om je woonplek op je cv te zetten. Dan weet de werkgever dat je in Nederland woont en dat je belastingplichtig bent in Nederland. Vooral als digital nomad of voor buitenlandse functies is dat belangrijke informatie.
Ben je verplicht om je volledige adres op je cv te zetten?
Je hoeft niet je volledige adres te noemen op je cv. Bij het solliciteren zijn je straat, huisnummer en postcode vaak onbelangrijk. Als je wordt aangenomen, is dat een mooi moment om je adresgegevens verder aan te vullen.
Jij bent niet voor niets op deze pagina terechtgekomen. Waar andere sollicitanten blind hun volledige adres intypen, heb jij zo je twijfels over nut en noodzaak. Sollicitanten kunnen verschillende redenen hebben om hun adres niet volledig op hun cv te willen vermelden. Drie redenen waarom je je adresgegevens niet op je cv wilt vermelden.
Hoewel privacy zeker belangrijk is, hoef je je er geen zorgen over te maken. Werkgevers mogen namelijk sollicitatiegegevens niet lang bewaren. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moeten werknemers sinds 25 mei 2018 verplicht de sollicitatiebrief en het cv van elke sollicitant na beëindiging van de sollicitatieprocedure binnen vier werken vernietigen (of terug sturen per post).
Of je nu kiest voor het volledige adres of enkel de woonplaats, in beide gevallen plaats je de informatie onder het kopje Personalia op je cv.
Voorbeeld woonplaats op je cv vermelden:
Leon van Ast
Amsterdam
Voorbeeld volledige adres op je cv vermelden:
Leon van Ast
Messchaertstraat 2
1077 WS Amsterdam
Het kan ook zijn dat je jouw adres wilt inzetten als pluspunt. Bijvoorbeeld wanneer je in een grote stad woont, maar op de fiets met vijf minuten bij je nieuwe werk kunt zijn, of wanneer je bij een private bank solliciteert en wilt laten zien dat je van goede komaf bent. Als jij van mening bent dat je adresgegevens je kansen op een uitnodiging verhogen, is het een goed idee om ze toe te voegen. Om ruimte te besparen, kun je ervoor kiezen je adres op één regel te vermelden in plaats van onder elkaar:
Roderick Daelmanplantsoen 2, 2240 BA, Wassenaar
Wanneer je wilt solliciteren in een andere regio, omdat je bijvoorbeeld binnenkort gaat verhuizen, dan kun je dit het beste benoemen in je sollicitatiebrief. Woon je bijvoorbeeld nu nog in Groningen, maar ben je van plan om naar Amersfoort te verhuizen omdat daar bijvoorbeeld je nieuwe partner woont en nu al deeltijd door brengt, dan kun je het ook gerust op je cv zetten door bijvoorbeeld beide woonplekken op je CV te zetten:
Woonplaats: Groningen (tijdelijk) - Amersfoort (per [datum])
Maar lieg nooit op je cv! Dus ook niet over je huidige woonplek.
Hoewel een adres op je cv niet verplicht is, is het wel handig. Van het berekenen van een eventuele reiskostenvergoeding tot loonadministratie, je volledige adres is eenmaal nuttig om te weten voor een potentiële werkgever. Om ruimte te besparen op je cv of privacy redenen kan je natuurlijk het wel lekker beknopt houden: alleen je woonplaats opgeven.