Welke banen zijn geschikt voor oudere werknemers?
Op deze vraag bestaat niet één enkel juist antwoord. Toch zijn er wel bepaalde sectoren te bedenken die misschien geschikter zijn voor de levensstijl waar jij naar op zoek bent. Daarbij is uiteraard de eerste vraag die je jezelf moet stellen: “Naar welke levensstijl ben ik op zoek?” Wil je alles achter je laten, lekker gaan reizen met je camper en af en toe ergens een beetje bijverdienen? Zoek je naar een leuke, gezellige bezigheid? Of wil je fulltime blijven werken, maar dan wel iets heel anders doen dan je altijd gedaan hebt? Voordat je op zoek gaat naar je droombaan, moet je dat eerst voor jezelf helder hebben.
In dit artikel geven we je een idee van wat voor soort banen er zijn voor oudere werknemers, en hoe je jouw perfecte baan kunt bemachtigen.
We hebben de lijst onderverdeeld in de volgende categorieën:
- Parttime / flexwerk
- Thuiswerken
- Je vaardigheden anders inzetten
- Omscholing
- Seizoenswerk
Parttime banen en flexwerk voor senioren
Het grootste voordeel van een parttime of flexibele baan is dat je veel vrijheid hebt. Een goede werkgever zal je werktijden geven die bij je levensstijl passen, of jou zelf je uren laten kiezen.
- Detailhandel: In een winkel krijg je de kans samen te werken met collega's en klanten. En misschien krijg je zelfs wel personeelskorting. Mogelijke functies zijn die van kassamedewerker, verkoopmedewerker, magazijnmedewerker of vakkenvuller. Vaak mag je je beschikbare uren aangeven bij de planner. Een nadeel van werken in een winkel is dat je vaak lang moet staan en veel moet lopen.
Het minimum uurloon in de detailhandel is, afhankelijk van het aantal uren dat je per week werkt, ongeveer 12 euro.
- Chauffeur: Taxiservices als Uber en Bolt bieden je enorm veel flexibiliteit: jij bepaalt zelf wanneer en hoeveel je wilt werken. Je hebt niet veel meer nodig dan een chauffeurskaart en een taxivergunning. Je kunt je eigen auto gebruiken, maar je kunt er ook een leasen. Hoeveel je verdient, hangt af van waar, wanneer en hoe vaak je rijdt.
- Bezorger: Je kunt ook rijden als maaltijdbezorger voor bijvoorbeeld UberEats, Just Eat of Thuisbezorgd.nl, of als post- of pakketbezorger voor PostNL, DHL of een soortgelijke vervoerder.
- Gastheer/gastvrouw: Een perfecte baan voor wie van theater of sport houdt. Bij veel culturele instellingen, stadions en evenementenlocaties worden gastheren en gastvrouwen ingehuurd om bezoekers te ontvangen en informeren. Soms kun je zelf aangeven bij welke evenementen je graag wilt werken.
Afhankelijk van het soort instelling ontvang je een salaris of vrijwilligersvergoeding. Bovendien krijg je vaak gratis toegang tot evenementen.
- Klusjesman/-vrouw: Vind je het leuk om letterlijk de handen uit de mouwen te steken? Aan handige mensen is momenteel een enorme behoefte, en de banen voor klusjesmannen en -vrouwen liggen dan ook voor het oprapen. Je kunt via een uitzendbureau aan de slag, maar je kunt je ook als zelfstandige aanbieden via bijvoorbeeld een online klussenplatform.
Werken met kinderen
- Kinderopvang
- Bijlesleraar
Volwassenen helpen
- Hulp in de huishouding: Net als klussers zijn ook goede huishoudelijke hulpen altijd nodig. je kunt dit werk via een thuiszorgorganisatie of uitzendbureau doen, maar ook via bijvoorbeeld een online klussenplatform.
Thuiswerkbanen voor senioren
Steeds meer werk kun je heel eenvoudig vanuit huis doen. Als je geen zin hebt om elke dag in de file te staan, of als je hebt gekozen voor een leven als digital nomad, is een van deze banen misschien wel iets voor jou.
- Virtual Assistant
- Schrijver of redacteur
- Medewerker klantenservice
- Vertaler
Je vaardigheden anders inzetten
Stel, je bent dol op je werk, alleen in de stress en het keurslijf van een fulltime baan heb je geen zin meer. Hoe kun je je carrière flexibeler maken? De eerste stap is om je vaardigheden te beoordelen. Vervolgens kun je bedenken hoe je deze vaardigheden op een andere manier kunt inzetten in een baan die beter past bij jouw nieuwe levensstijl als oudere werknemer.
Om maar een voorbeeld te noemen: als je docent was, zou je misschien bijlesdocent kunnen worden.
Banen met cijfers voor senioren
- Boekhouder
- Auditor/accountant/financiële dienstverlening
- Consultant voor kleine ondernemingen
Kantoorbanen voor senioren
- Office manager
- HR-assistent
- Data-invoer
- Uitzendwerk
Omscholing
- Juridisch medewerker
- Apothekersassistent
- Computerprogrammeur of software engineer
- Medewerker bloedafname
Seizoenswerk
Ga je graag overwinteren in warmere oorden? Of vind je het gewoon prettig om steeds een tijdje te werken en het daarna weer even rustig aan te doen? Met seizoenswerk heb je die vrijheid.
- IJscoverkoper
- Fruitplukker
- Fotograaf
- Aangifte-assistent voor inkomstenbelasting
- Medewerker op een vakantieresort
Expert tip
Kan ik iets met mijn hobby's?
Met sommige hobby's kun je zeer zeker geld verdienen. En vaak kan dat helemaal in je eigen tijd en vanuit je eigen huis.
Ben je creatief? Dan kun je je creaties via Marktplaats, Etsy of op een plaatselijke kunstmarkt verkopen. Ook houtbewerking, knutselen aan auto's of elektronica, en zelfs tuinieren zijn hobby's waarvan je als senior je nieuwe beroep kunt maken. Ga eens in kringloopwinkels en op vlooienmarkten op zoek naar antiek en spullen die je kunt opknappen en doorverkopen. Dit kan niet alleen leuk maar ook heel lucratief zijn!
Doe je aan sport? Niet alleen jij, maar ook andere ouderen blijven tot op steeds hogere leeftijd actief. En daar kun jij ze bij helpen, bijvoorbeeld als yoga-instructeur of personal trainer.