Droom jij van een baan bij KLM? Dan kom je te werken bij een uniek en enerverend Nederlands bedrijf. KLM – Royal Dutch Airlines bestaat al sinds 1919 en heeft inmiddels een leidende rol binnen de Europese luchtvaartindustrie.
KLM is gevestigd op Schiphol en hun hoofdkantoor staat in Amstelveen. Zoals je bij zo’n grote werkgever kunt verwachten, bieden zij de meest uiteenlopende banen aan. Van steward(ess) tot IT’er en van vliegtuigspuiter tot productdesigner.
Werken bij KLM betekent dat geen werkdag hetzelfde is. Daarnaast kun je - afhankelijk van de functie - rekenen op leuke extra’s zoals korting op vliegtickets, hotels en culturele instellingen, maar ook interne opleidingen en trainingen.
Wil jij solliciteren bij KLM? Met deze handleiding voor jouw sollicitatiebrief voor KLM helpen we je jouw droombaan in de wacht te slepen! The sky is the limit!
Solliciteren bij KLM doe je altijd via hun eigen website. De functie eisen en sollicitatieprocedure verschillen uiteraard per vacature. Niet zo vreemd ook; je kunt je voorstellen dat de sollicitatieprocedure voor een piloot anders is dan voor een kantoormedewerker. Soms hoef je helemaal geen motivatiebrief te schrijven, soms juist wel. De ene keer moet je je cv en KLM sollicitatiebrief per mail sturen, de andere keer doorloop je een geautomatiseerd sollicitatiestappenplan.
Kortom: lees altijd goed bij de desbetreffende vacature wat je precies moet doen om te solliciteren.
Heb je al eerder bij KLM gewerkt? Dan zullen zij een dossiercheck doen. Ook een referentiecheck kan onderdeel zijn van je sollicitatieprocedure.
De exacte functie eisen staan bij KLM duidelijk vermeld in hun vacatures. Hoewel de exacte eisen uiteraard verschillen per functie, is het vaak zo dat naast Nederlands ook je Engels goed moet zijn. Je werkt immers met internationale collega’s en klanten.
Daarnaast is het bij veel KLM banen van groot belang dat je flexibel inzetbaar bent. KLM is immers 24/7 in bedrijf. Nachtdiensten zijn dan ook heel gebruikelijk als je bij KLM werkt.
Wil je werken op vluchten van KLM? Dan moet je er rekening mee houden dat je een KLM uniform draagt, dat je geen zichtbare tatoeages, piercings en tandversieringen mag hebben en dat je bereid bent om dagen van huis te zijn.
Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Jouw KLM motivatiebrief bevat bij voorkeur de volgende opbouw:
Voor een gedetailleerd advies voor elk van deze onderdelen, neem een kijkje in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.
Het is een inkoppertje, maar toch wordt het vaak vergeten: de contactgegevens op een sollicitatiebrief. Als jij solliciteert op een nieuwe baan, wil je natuurlijk dat een recruiter contact met je kan opnemen als ze je willen uitnodigen voor een gesprek, of als ze vragen hebben naar aanleiding van je brief of cv. Vermeld in je kopregel in ieder geval je naam, telefoonnummer en e-mailadres.
Bij de meeste vacatures van KLM staat zowel de recruiter als de hiring manager aangegeven met voor- en achternaam. En dat maakt de aanhef een stuk makkelijker voor jou. Je kunt je sollicitatiebrief namelijk direct aan diegene richten! Daar scoor je trouwens bonuspunten mee. Mensen vinden het namelijk altijd prettig om hun eigen naam te lezen bovenaan een brief.
Een eerste indruk kun je maar één keer maken. De eerste zin van jouw sollicitatiebrief moet dan ook pakkend zijn. Een standaard zin als: ‘Ik schrijf u omdat…’ kun je beter vermijden. Niet alleen wordt jouw sollicitatiebrief met zo’n openingszin een tikje saai. Het is ook erg voorspelbaar. Ze weten immers al waarom je ze schrijft: je reageert op een vacature. Zorg jij ervoor dat jouw potentiële nieuwe werkgever vanaf de eerste zin aan je lippen hangt? Dan heb je een grotere kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek.
Ideeën en tips voor een pakkende openingszin voor jouw KLM sollicitatiebrief:
Mijn eerste vlucht ooit was toen ik 7 jaar oud was. Het was een korte trip naar Barcelona, maar toch was ik – ondanks de geruststellende woorden van mijn ouders – erg bang. Van de vlucht zelf kan ik me niet veel herinneren, maar wat ik nog wél weet is dat een superaardige dame me gerust kwam stellen. Haar vriendelijke woorden, haar geduld en de kleurplaat die ik kreeg zijn me altijd bijgebleven. Ze was een KLM stewardess. Ik denk dat het dat specifieke moment was dat ik besloot dat ik ook stewardess wilde worden.
Na een sterke introductie kun je in de daaropvolgende 2 à 3 alinea’s dieper op de inhoud ingaan. Dit is je kans om te laten zien waarom ze jou bij KLM moeten aannemen. Bij de meeste werkgevers – en dus ook bij KLM – moet je twee woorden goed onthouden: expertise en motivatie.
Bij KLM zijn ze altijd op zoek naar vakmensen. Mensen met de juiste achtergrond voor de functie. Personeel waarop zijzelf en hun reizigers kunnen bouwen. Licht daarom toe waarom jij dé persoon bent voor de baan. Onderbouw dit vooral met bewijs of beschrijf letterlijke situaties uit je arbeidsverleden.
Deze is heel simpel, maar wordt verrassend vaak vergeten in motivatiebrieven: waarom wil je voor de werkgever werken? Geef dus antwoord op de vraag: Waarom KLM
Weet jij in de hoofdtekst de recruiter te overtuigen? Dan is jouw KLM sollicitatiebrief misschien wel je ticket naar een sollicitatiegesprek!
Mijn naam is Anne (38 jaar) en ik heb bijna 20 jaar ervaring als stewardess. Nadat ik op mijn 18e de opleiding ‘Steward(ess) Receptionist(e) Host(ess)’ heb afgerond, nam ik een tussenjaar. In dat jaar heb ik een wereldreis gemaakt en ben ik naar Parijs verhuisd. Daar heb ik vervolgens 6 jaar lang gewerkt als junior stewardess bij Air France waar ik veel (letterlijke en figuurlijke) vlieguren heb gemaakt.
De afgelopen 13 jaar ben ik werkzaam geweest als Cabin Crew Member bij Corendon. In deze periode heb ik tevens veel junior stewards en stewardessen ingewerkt. Toch is het altijd mijn grote droom geweest om bij KLM te werken. Niet alleen door die ene ervaring als kind, maar ook omdat het me geweldig lijkt om voor dé nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland te werken. Wat ik te bieden heb is 19 jaar ervaring als stewardess op zowel korte Europese vluchten als lange internationale vluchten.
Naast Nederlands spreek ik vloeiend Engels en Frans. Daarnaast zie ik er representatief uit en ben ik gewend aan flexibele werkroosters. Ik woon op dit moment in Eindhoven, maar ben bereid dichter bij Schiphol te gaan wonen voor deze functie.
De beste manier om je sollicitatiebrief af te sluiten is met een call-to-action. Laat in je slotconclusie nogmaals je enthousiasme blijken en eindig met een uitnodiging tot actie.
Voorbeelden van een goede call-to-action zijn:
Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.
Ik ben bereid om mijn sollicitatiebrief en cv toe te lichten in een persoonlijk gesprek en kijk erg uit naar uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Anne Driehoven
Op hun eigen website geeft KLM nog wat laatste tips voor een sollicitatie bij hun bedrijf (bron: KLM):
Heb je hulp nodig bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief voor KLM? Op CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een prachtig template. Ga aan de slag en ontdek het gemak van de tekstsuggesties en opmaakmogelijkheden in onze online builder. Tip: ook voor jouw cv hebben we voorbeelden, tips en een handige builder klaarstaan!