Een baan in de gehandicaptenzorg is mooi, afwisselend en veeleisend tegelijk. Het is verantwoordelijk werk waarbij je mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking helpt met hun dagelijkse verzorging en de invulling van hun dag.
In deze branche is geen werkdag hetzelfde. Je zult te maken krijgen met de nodige uitdagingen, maar ook met vele mooie en ontroerende momenten.
Banen in de gehandicaptenzorg zijn er overigens op MBO, HBO en universitair niveau. De meest voorkomende baan is (persoonlijk) begeleider. Zoals de naam al zegt, ben jij verantwoordelijk voor het dagelijks ondersteunen van je cliënten. Je maakt o.a. week- en dagplanningen voor voldoende structuur en overlegt regelmatig met collega’s en/of artsen. Daarnaast help je cliënten met hun persoonlijke verzorging en hun dagbesteding.
(Persoonlijk) begeleider ben je meestal in een woongroep, zorginstelling of bij mensen thuis. In dat laatste geval heet de functie ‘ambulant begeleider’. Ook zijn er verschillende doelgroepen in de gehandicaptenzorg. Zo kun je begeleider worden van licht verstandelijk beperkte cliënten, maar ook ernstig meervoudig beperkte cliënten. Er zijn woongroepen speciaal voor jongvolwassenen of juist ouderen. Voor mannen, vrouwen of gemengd.
Maar… de gehandicaptenzorg biedt meer! Zo kun je ook aan de slag als arts, psycholoog of orthopedagoog.
Werken in de gehandicaptenzorg geeft veel voldoening. Je bent immers van grote betekenis voor de cliënten en hun families. Toch is dit werk niet voor iedereen weggelegd. Voor een baan in de gehandicaptenzorg moet je over een aantal vaardigheden en eigenschappen beschikken.
In de gehandicaptenzorg is met name het stukje empathie (inlevingsvermogen) essentieel. Jouw cliënt zal misschien niet goed kunnen praten en/of bewegen. Of kan ineens boos worden of een paniekaanval krijgen. Aan jou de taak om zo adequaat mogelijk te handelen en rustig te blijven. Daarvoor moet jij je goed kunnen inleven, communicatief sterk zijn en ook stressbestendig. De ideale kandidaat voor een baan in de gehandicaptenzorg is een echt mensen-mens met tevens een goed gevoel voor humor!
Daarnaast is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken. Werken in de gehandicaptenzorg doe je namelijk nooit alleen. Je zult moeten overleggen met artsen, collega’s en familieleden van de cliënt.
Een baan in de gehandicaptenzorg: is dat echt iets voor jou? Dan heb je een goede sollicitatiebrief nodig. In deze handleiding gaan we je daar stap voor stap bij begeleiden, zodat jij die baan krijgt!
In dit voorbeeld gaan we uit van een sollicitatiebrief voor een begeleider in de gehandicaptenzorg. Ben jij op zoek naar een andere baan in de gezondheidszorg? Bekijk dan vooral even deze schrijfgids!
Een goede sollicitatiebrief voor een begeleider in de gehandicaptenzorg bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Jouw motivatiebrief bevat bij voorkeur:
Voor een gedetailleerd advies voor elk van deze onderdelen, neem een kijkje in ons algemene stappenplan “ Hoe schrijf je een sollicitatiebrief”.
Jouw sollicitatiebrief voor de gehandicaptenzorg is niet compleet zonder een kopregel. Toch wordt dit onderdeel vaak vergeten. Een kopregel is simpelweg je naam en contactgegevens. Die gegevens staan al op je cv, maar mogen ook op je motivatiebrief niet ontbreken. Zo kan de HR-manager of recruiter eenvoudig contact met je opnemen. Vermeld in de kopregel in ieder geval je naam, telefoonnummer en e-mailadres.
Een meer persoonlijke baan als in de zorg is er bijna niet. Dat moet dus ook terugkomen in jouw motivatiebrief. En dat kan heel eenvoudig, namelijk door de naam van de HR-manager aan wie je de brief richt toe te voegen in de aanhef.
Vaak staat de naam van de HR-manager of recruiter in de vacaturetekst. Zo niet, dan zal een kort telefoontje naar het bedrijf helpen om de juiste naam te achterhalen. Een persoonlijke aanhef in jouw sollicitatiebrief voor de gehandicaptenzorg maakt de brief meteen persoonlijk. Daar scoor je bonuspunten mee!
Weet je hoe je jouw droombaan meteen gedag kunt zwaaien? Door een standaard (en dus saaie) openingszin te gebruiken. Zinnen als ‘ik schrijf u omdat…’ wil je vermijden. Het is immers duidelijk waarom je schrijft: jij wilt de baan!
Wat je wél wilt doen is zorgen dat de lezer van jouw motivatiebrief voor de gehandicaptenzorg meteen aan je lippen hangt. Met een korte, maar pakkende introductie maak je de lezer van jouw brief direct nieuwsgierig naar jou als persoon. En is de kans op een sollicitatiegesprek groter!
Hoe doe je dat, een pakkende introductie schrijven?
Begin jouw motivatiebrief voor de gehandicaptenzorg in ieder geval met een energieke en vriendelijke toon. Jouw enthousiasme mag van het papier afspatten!
Toen ik zes jaar oud was, vertelden mijn ouders me dat ik een broertje zou krijgen, en ook dat hij het syndroom van Down heeft. Op dat moment begreep ik dat nog niet zo goed, maar op latere leeftijd natuurlijk wel. Ik heb de beperking van mijn broer nooit als lastig ervaren, maar juist als iets moois. Mijn broer ziet de wereld op zijn eigen manier. Zijn positiviteit en de manier waarop hij in het leven staat, bewonder ik enorm. Ik denk dan ook dat hij de reden is dat ik in de gehandicaptenzorg ben gaan werken.
De pakkende introductie staat op papier. Je hebt de aandacht van de HR-manager of recruiter. Nu is het tijd om diegene te overtuigen van jouw talent. In de komende twee tot drie alinea’s heb je de ruimte om te laten zien waarom jij een geschikte kandidaat bent, waarom je de baan wilt, maar ook om je cv eventueel verder toe te lichten. Onthoud voor het middenstuk van jouw motivatiebrief de volgende twee kernwoorden: expertise en motivatie.
Een baan in de gehandicaptenzorg is niet voor iedereen weggelegd. In jouw motivatiebrief moet je uitleggen waarom jij een serieuze en geschikte kandidaat bent. Heb je ervaring? Heb je de juiste opleiding gevolgd? Ben je bereid om te leren?
In jouw sollicitatiebrief wil je duidelijk maken welk probleem jij kunt oplossen voor het bedrijf in kwestie.
Heb jij wel eens een motivatiebrief voor de gehandicaptenzorg naar meerdere bedrijven gestuurd en alleen de aanhef veranderd? Niet meer doen!
Je maakt een grotere kans op de baan als jij de HR-manager laat zien waarom je specifiek voor zijn/haar bedrijf wilt komen werken.
Na mijn Mbo-opleiding ‘Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg’ ben ik aan de slag gegaan als persoonlijk begeleider bij een zorginstelling voor licht verstandelijk beperkte ouderen. In de ochtenden hielp ik de bewoners met hun persoonlijke verzorging. Ik heb daardoor veel bijgeleerd over medicijngebruik. De rest van de dag richtte ik me met name op de dagbesteding. Ik was eindverantwoordelijke voor het maken van de week- en dagplanningen voor alle bewoners. De leukste uitdaging daarin was dat ik rekening moest houden met zowel de voorkeuren van de cliënten als het stimuleren van hun individuele talenten.
Toch zocht ik meer uitdaging. Daarom werk ik inmiddels alweer 2,5 jaar met veel plezier in een woongroep voor jongvolwassenen met een ernstige meervoudige beperking. Omdat deze cliënten meer zorg nodig hebben, is mijn vaste groep cliënten kleiner en is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht. Het mooiste moment uit mijn loopbaan tot nu toe was toen één van mijn cliënten (een jonge vrouw van 19) een paniekaanval kreeg. Ik wist dat ze dol was op muziek van K3. Door die muziek zachtjes af te spelen en mee te zingen, wist ik haar rustig te krijgen. Na afloop pakte ze mijn hand en moest ze huilen van dankbaarheid. Dat moment zal ik nooit vergeten.
Toen ik jullie vacature voorbij zag komen dat jullie met de woongroep gaan verhuizen naar een nieuw pand, was ik direct enthousiast. Ik kan me goed voorstellen dat zo’n verhuizing voor de cliënten een spannende periode moet zijn. Met mijn ervaring kan ik jullie helpen om hen daarin te begeleiden. Bovendien ligt jullie nieuwe vestiging op slechts 10 minuten fietsen van mijn huis!
Er is een simpele manier om te voorkomen dat je nooit meer iets hoort na een sollicitatie. Namelijk door je brief af te sluiten met een ‘call to action’. Een simpele zin die de HR-manager het gevoel geeft dat hij/zij nog iets moet doen naar aanleiding van jouw motivatiebrief.
Voorbeelden van een goede call-to-action zijn:
Sluit vervolgens af met ‘Met vriendelijke groet,’ en daaronder je voor- en achternaam.
Ik hoop van harte dat ik mijn motivatie mag toelichten in een persoonlijk gesprek. Ook ben ik graag bereid om een dagje mee te lopen in jullie woongroep.
Met vriendelijke groet,
Tessa Bergmans
Naast de inhoud van je sollicitatiebrief is ook de opmaak belangrijk. Het oog wil immers ook wat! Met de juiste opmaak valt jouw brief meteen op tussen die van je concurrenten.
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het schrijven en opmaken van jouw motivatiebrief voor de gehandicaptenzorg? Op CVster.nl schrijf je snel en eenvoudig een overtuigende sollicitatiebrief in een bewezen succesvol template. Ga aan de slag en ontdek het gemak van de tekstsuggesties en opmaakmogelijkheden in onze online builder. Tip: ook voor jouw cv hebben we een handige builder klaarstaan!