Een eerste indruk kun je maar één keer maken. Daarom zijn spel-, type- en taalfouten in een sollicitatiebrief uit den boze. In deze blog help ik je alvast een veelvoorkomende taalfout te voorkomen. Want is het ‘na aanleiding’ of ‘naar aanleiding’ van?
‘Naar aanleiding van’ is juist.
‘Naar aanleiding van’ betekent hetzelfde als ‘als gevolg van’. Je maakt iets mee en onderneemt vervolgens een actie. Ik geef je een veelvoorkomend voorbeeld:
Naar aanleiding van uw vacature voor een verkoopmedewerker schrijf ik u deze brief’.
‘Naar aanleiding van’ staat vaak aan het begin van een zin, maar kan ook halverwege staan. Hieronder volgen nog enkele voorbeeldzinnen met ‘naar aanleiding van’:
Dat deze uitspraak zo vaak mis gaat en dat veel mensen twijfelen welke van de twee juist is, is niet vreemd. Als je het namelijk hardop voorleest, hoor je de laatste ‘r’ soms nauwelijks. En dan lijkt het net of het ‘na aanleiding van’ moet zijn.
Als je van geschiedenis of taalweetjes houdt, heb ik nog een reden voor je waarom ‘na of naar aanleiding van’ soms misgaat. ‘Na’ en ‘naar’ hadden in de Middeleeuwen namelijk nagenoeg dezelfde betekenis. ‘Naar’ was de vergrotende trap van ‘na’. Daarom was in die tijd een zin als ‘Na het werk ga ik na huis’ correct. Tegenwoordig is dat natuurlijk hartstikke fout.
Voor veelvoorkomende uitspraken bestaat vaak een afkorting. De afkorting van ‘naar aanleiding van’ is: n.a.v..
Een handig alternatief als je twijfelt tussen ‘na aanleiding van’ of ‘naar aanleiding van’.
Dan nog even het volgende. Veel sollicitanten gebruiken de uitdrukking ‘naar aanleiding van’ als volgt:
Naar aanleiding van uw vacature schrijf ik u deze brief’.
Toch is dit niet de beste manier om je sollicitatiebrief te beginnen. Allereerst begint denk ik wel 85% van de kandidaten zijn/haar brief op deze manier. Hierdoor hoor je de recruiter al bijna zuchten. Het is namelijk niet origineel én een inkoppertje. Ze weten immers al waarom je hen schrijft: je reageert direct op een vacature.
Bij CVster.nl raden we dan ook aan om je sollicitatiebrief te beginnen met een pakkende introductie of openingszin. Zoals een anekdote waardoor de lezer direct aan je lippen hangt of één sterke zin waarin je vertelt waarom jij dé perfecte kandidaat voor de baan bent. Kijk, dan maak je indruk.
Het is belangrijk dat je in een sollicitatiebrief geen taalfouten maakt. Een enkel foutje wordt misschien nog door de vingers gezien (tenzij je solliciteert naar een baan als tekstschrijver), maar een motivatiebrief vol spel-, type- en taalfouten wordt door recruiters al snel aan de kant geschoven. Zelfs als goed kunnen schrijven geen vereiste is voor de functie waarop je solliciteert! Het oogt namelijk slordig.
Wist je dat je taalfouten in je sollicitatiebrief prima kunt voorkomen? Bijvoorbeeld door je brief te laten nalezen door een familielid of vriend, of door een spellingcheck langs je brief te halen. Onze online builder heeft zo’n ingebouwde spellingscontrole. Hoe het werkt? Kies een mooi template voor je sollicitatiebrief, schrijf de inhoud van je brief en in een paar klikken heb je een foutloze en mooi opgemaakte motivatiebrief. Handig: we hebben ook een online cv-maker.