Wat is het beste lettertype voor een sollicitatiebrief? Op deze veelgestelde vraag bestaat niet één enkel goed antwoord. Als je je sollicitatiebrief (of motivatiebrief) gaat opmaken, kun je kiezen uit een heel aantal geschikte lettertypes.
Het beste kun je een mooi, strak, eenvoudig leesbaar lettertype kiezen.
De perfecte sollicitatiebrief is een brief waarvan de lezer meteen denkt 'Ziet er goed uit!', nog voordat hij een letter heeft gelezen. En daarna moet hij de brief helemaal gaan lezen. De lezer moet zich volledig kunnen richten op de inhoud en niet afgeleid raken door een raar lettertype of te grote of kleine tekst.
Met een gedurfd, vreemd uitziend lettertype zal je brief wel opvallen, maar niet in positieve zin. De recruiter zal zich in zo'n geval eerder afvragen waarom je in vredesnaam voor zo'n gek lettertype hebt gekozen. En dan sta je al met 1-0 achter.
Als je je afvraagt welk lettertype je wilt gebruiken voor je sollicitatiebrief, moet je eerst deze keuze maken: ga je voor een geschreefd of schreefloos lettertype?
Geschreefde lettertypes
Een schreef is een klein streepje dat dwars op de uiteinden van elke letter staat. In een geschreefd lettertype zit bijvoorbeeld aan de hoofdletter A een klein horizontaal streepje onder aan de twee lange diagonale lijnen – een soort 'voetjes' waarop de letter staat.
De schreef wordt toegevoegd aan de uiteinden van de letterlijnen. Boven aan de kleine letter 'i' zit meestal een schreef die naar links wijst, en onderaan een schreef zowel naar links als naar rechts. Aan de letter 'o' zit geen schreef. Die letter heeft immers geen uiteinde.
Schreefloze lettertypes
Schreefloze lettertypes, de naam zegt het al, hebben geen schreven. Een schreefloze letter 'i' is in feite gewoon een streepje met een puntje erboven. Een geschreefde 'i' maak je door boven en onder aan je streepje een klein 'voetje' te plakken.
Op de vraag of een geschreefd of schreefloos lettertype geschikter is voor een sollicitatiebrief, bestaat geen goed of fout antwoord. Zolang de tekst prettig leest en de lezer niet wordt afgeleid, is het goed. Wees wel consistent en gebruik voor de hele brief één en hetzelfde lettertype. Alleen voor de kopregel kun je eventueel een ander type gebruiken.
Welk lettertype je kiest, is deels een kwestie van persoonlijke voorkeur. Denk er wel ook aan dat de uitstraling van je brief moet passen bij de functie, de werkgever en de branche waarin je solliciteert. In termen van 'persoonlijkheid' worden lettertypes met schreef vaak beschouwd als meer traditioneel, formeel, volwassen en betrouwbaar, terwijl schreefloze lettertypes worden gezien als modern, strak en gestroomlijnd.
Er wordt wel gezegd dat lettertypes met schreef eenvoudiger te lezen zijn. Maar dat is niet per se waar.
Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat een geschreefd lettertype een 'minimale verbetering in leesbaarheid' oplevert bij een kleine lettergrootte of als de tekst op grote afstand van de lezer staat. Maar de onderzoekers concludeerden ook dat er over het geheel genomen 'geen verschil is in leesbaarheid tussen lettertypes' die al dan niet geschreefd zijn.
Hier is een lijst van goede lettertypes voor je sollicitatiebrief:
Dit is Arial
Dit is Calibri
Dit is Cambria
Dit is Garamond
Dit is Georgia
Dit is Lato
Dit is Trebuchet
Dit is Verdana
Hierboven hebben we de beste lettertypes voor sollicitatiebrieven bekeken. Nu zijn de slechtste lettertypes aan de beurt! Tenzij je liever werkloos blijft, kun je de volgende lettertypes beter niet gebruiken voor je sollicitatiebrief:
Dit is Brush Script
Dit is Comic Sans
Dit is Courier
Dit is Impact
Over sommige lettertypes zijn de meningen nogal verdeeld. Of je ze wel of juist beter niet kunt gebruiken, hangt af van het soort baan waarop je solliciteert en het beeld dat je van jezelf wilt geven.
Helvetica: Het beroemdste lettertype ter wereld. Op zich niks mis mee, maar veel mensen vinden het nogal ouderwets.
Dit is Helvetica
Times New Roman: Hetzelfde als voor Helvetica geldt ook voor dit klassieke geschreefde lettertype: het werkt al járen prima, maar erg origineel is het niet.
Dit is Times New Roman
Roboto, Open Sans, Ubuntu: Dit zijn strakke, goed leesbare lettertypes die veel worden gebruikt in de IT en technologische branche, maar voor de meer traditionele werkgevers en banen zijn ze misschien iets minder geschikt. Als je solliciteert bij een softwarebedrijf of IT-startup kunnen deze lettertypes soms prima werken, mits de strakke, 'techy' uitstraling die de brief erdoor krijgt bij je past.
Dit is Roboto
Dit is Open Sans
Dit is Ubuntu
Welk lettertype je ook kiest, zorg er in elk geval voor dat de puntgrootte in orde is. Een te grote tekst ziet er kinderachtig uit, en bij een te kleine tekst moet de lezer eerst op zoek naar een vergrootglas. Voor beroepsspecifiek advies en de beste online sollicitatiebrievenmaker kun je uiteraard rekenen op CVSter.nl!
Als vuistregel is het goed om in eerste instantie uit te gaan van een puntgrootte van 12. Wat de beste puntgrootte is, verschilt per lettertype: voor sommige lettertypes kan 12 punten te groot zijn, of 10 punten te klein. Het is een kwestie van uitproberen.
Mensen vragen wel eens of een 11-punts lettertype goed is voor een sollicitatiebrief. Het antwoord op die vraag is ja. De standaard lettertypes worden meestal weergegeven in even getallen, maar je kunt de puntgrootte ook gerust aanpassen naar 11, of zelfs 11,3. Zolang het er op de pagina maar goed uitziet.
Over het algemeen wordt gezegd dat de tekst van een sollicitatiebrief op één pagina moet passen. Je eerste versie is meestal te lang, dus wat doen veel mensen dan: de lettergrootte net zo ver verkleinen tot het wel past. Dat kan inderdaad een goede tactiek zijn, maar pas wel op dat je de tekst nooit kleiner maakt dan 10 punten.
Naast de juiste lettergrootte, is het ook belangrijk om goed te kijken naar de marges in je sollicitatiebrief. Het beste kun je boven, onder, links en rechts een marge van 2,5 cm aanhouden.
Denk ook aan de regelafstand. Elk lettertype heeft zijn eigen 'interlinie' oftewel ruimte tussen de regels in een tekst. Deze regelafstand kun je zelf instellen, maar maak hem vooral niet te klein om meer tekst op je pagina kwijt te kunnen. Met meer ruimte tussen de tekst geef je je pagina de nodige 'lucht'.
Wil je voorbeelden zien van sollicitatiebrieven in de beste lettertypes? Dat kan, bij CVSter.nl! En als je je eigen brief wilt gaan schrijven, kun je bij CVSter.nl meteen aan de slag. We hebben professioneel ontworpen, in de praktijk geteste sjablonen voor sollicitatiebrieven in vier ontwerpcategorieën: simpel, creatief, modern en professioneel.
Met onze hoogwaardige sollicitatiebrievenmaker kun je heel eenvoudig je eigen brief aanpassen. Zo heb je in een handomdraai een steengoede sollicitatiebrief in handen.
CVSter.nl heeft alles in huis om jouw carrière een zetje te geven. We helpen je op allerlei manieren bij je banenjacht, bijvoorbeeld met een keur aan beroepsspecifieke schrijfwijzers en gratis voorbeeldbrieven.
Heel veel succes met het kiezen van de beste tekstopmaak voor jouw sollicitatiebrief. En mocht je nou verder alles uit dit artikel alweer vergeten zijn, onthoud dan in elk geval het aller-aller-allerbelangrijkste: Nooit Comic Sans gebruiken!