Dat sporten gezond voor je is, hoef ik je natuurlijk niet te vertellen. Toch hebben we doorgaans maar weinig tijd voor onze dagelijkse dosis beweging. Vooral als je een zittend beroep hebt. Dat is ook de reden dat steeds meer bedrijven de optie bieden voor sporten onder werktijd. In deze blog lees je meer over de voordelen van onder werktijd sporten. Voor zowel de werknemers als de werkgever!
Talloze onderzoeken hebben uitgewezen dat sporten goed voor je is. Niet alleen voor een fitter lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Een aantal feiten over sporten:
Sporten draagt bij aan:
En sporten vermindert de kans op:
Sporten draagt bij aan:
En sporten vermindert de kans op:
Er zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan naar wat nu de perfecte hoeveelheid beweging is op een dag. Toch is hier nog geen duidelijk antwoord op. De huidige norm voor volwassenen is iedere dag minimaal een half uur bewegen. Waarvan minimaal drie keer in de week 20 minuten intensief.
Lijkt niet onmogelijk toch? Toch halen steeds minder mensen deze norm. Vooral zittende beroepen blijken funest voor voldoende beweging. Je zit zo’n 8 uur per dag, daarna moet je naar huis en heb je weer andere dingen te doen. En sporten? Dat schiet er nogal eens bij in. Des te meer reden voor werkgevers om sporten onder werktijd te stimuleren. Dan heeft de werknemer ‘het maar alvast gehad’ en profiteert ook de werkgever van de voordelen van sportende werknemers.
Je hebt inmiddels een aardig beeld van de algemene voordelen van sporten. Maar waarom zou je sporten op het werk?
Om te beginnen doorbreekt onder werktijd sporten het patroon van ‘de hele dag zitten’. Door te bewegen, las je een soort natuurlijke pauze in. In plaats van je te verplaatsen naar een kantinestoel waar je je lunch eet, ga je bijvoorbeeld een stuk wandelen of duik je de sportschool in.
Bewegen onder werktijd zorgt ervoor dat je je hoofd even helemaal leeg maakt en niet denkt aan je bomvolle agenda. Hierdoor voel je je na de sportpauze vaak alert en ga je met frisse energie weer aan de slag.
Voordelen onder werktijd sporten voor werkgevers
Veel werkgevers zien sporten als iets wat in de privétijd moet gebeuren. Het kost immers tijd, en tijd is geld. Bovendien: wat als de werknemers hun werk niet afkrijgen door hun sportpauze?
Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht is echter gebleken dat werknemers juist extra taken oppakken en harder hun best doen als ze de kans krijgen om onder werktijd te sporten. Dat komt vooral door het mom van: ‘als de werkgever zich bekommert om mij, ben ik graag bereid iets extra’s terug te doen’.
Daarnaast draagt sporten onder werktijd bij aan fittere werknemers, waardoor het ziekteverzuim daalt.
Aan de ene kant klinkt sporten onder werktijd als een fijne en tijdbesparende gewoonte. ’s Avonds heb je immers meer tijd voor andere dingen. Tegelijkertijd roept het misschien ook het beeld op van met klotsende oksels en een bezweet voorhoofd achter je bureau zitten.
Wees gerust: sporten onder werktijd kan in verschillende vormen. Het is een beetje afhankelijk van je werkgever en de faciliteiten op je werk welke vorm van sporten je kunt oppakken. Enkele grote werkgevers hebben bijvoorbeeld een sportschool (met douche!) in het bedrijfspand. Zo is het erg gemakkelijk om in je pauze (of direct na werktijd) te sporten.
Heb je deze faciliteiten niet? Ga dan wandelen tijdens je pauze. Sporten onder werktijd hoeft namelijk niet per definitie een intensieve sport te zijn. Vraag gezellig je collega mee en pak dat half uurtje beweging per dag.
Als werkgever kun je hierin het goede voorbeeld geven door sporten te stimuleren, of zelf af en toe een sport- of beweegpauze in te lassen. Tot slot kun je met het team eens per week een gezamenlijk sportmoment organiseren of je vergadering eens naar buiten verplaatsen. Er zijn genoeg mogelijkheden voor meer beweging onder werktijd, als je maar een beetje creatief bent.