Het vinden van je droombaan is natuurlijk spannend, maar kan je ook behoorlijk uitputten, zeker als je bedenkt dat het gemiddeld zo’n 12 weken duurt om in Nederland een nieuwe baan te scoren. De arbeidsmarkt heeft weliswaar een werkgelegenheidspercentage van 74%, maar bedrijven hebben in sommige sectoren moeite om genoeg gekwalificeerde kandidaten te vinden die precies aan de verwachtingen voldoen.
Daarom hebben we voor jou, als je dit jaar van baan wilt veranderen, de meest competitieve steden en sectoren in Nederland op een rij gezet.
We hebben meer dan 12.700 vacatures op LinkedIn in Nederland onder de loep genomen die in februari 2025 voor de twintig grootste steden zijn geplaatst. Bij elke vacature hebben we genoteerd hoeveel sollicitaties er gemiddeld binnenkomen. Met deze cijfers hebben we de steden en sectoren gerangschikt op basis van het gemiddelde aantal sollicitaties per dag.
Als je het in Amsterdam kunt maken, kan je het overal maken! Amsterdam scoort keer op keer hoog op wereldwijde ranglijsten voor een goede werk-privébalans, wat het erg aantrekkelijk maakt voor zowel expats als locals. De stad, die bekend staat om zijn sterke economie, blinkt uit in technologie, financiën en creatieve sectoren. Met de groeiende vraag naar gekwalificeerde professionals, vooral in tech en finance, is het niet gek dat Amsterdam de hottest baanstad van Nederland is, met gemiddeld 13,3 sollicitaties per dag.
Ook andere West-Nederlandse steden komen dichtbij qua concurrentie. Denk aan Rotterdam, Den Haag en Almere, waar vacatures allemaal meer dan acht sollicitaties per dag binnenhalen. Rotterdam, bekend om zijn krachtige economie en grote haven, is een steeds competitievere markt geworden, vooral voor mensen in logistiek, technologie en finance. Den Haag biedt volop kansen in de juridische en overheidssector, terwijl Almere snel groeit in vastgoed en zakelijke diensten.
Van de twintig grootste steden in Nederland blijkt dat Leeuwarden de minst competitieve arbeidsmarkt heeft, met banen die gemiddeld 3,2 sollicitaties per dag krijgen. Samen met Zwolle (3,4) en Arnhem (3,5) is de concurrentie er wat minder fel vergeleken met de grote steden. Toch bieden de noordelijke en oostelijke steden kansen voor professionals in niches zoals gezondheidszorg, onderwijs en lokale overheden, ook al is het er minder hectisch dan in grote steden als Amsterdam en Rotterdam.
Als je kijkt naar de sectoren die dagelijks de meeste sollicitaties krijgen, springen de onderzoeksfuncties eruit: gemiddeld 176 sollicitaties per dag. Volgens Glassdoor verdient een onderzoeker gemiddeld €4.415 per maand (€53.000 per jaar).
Financiën en IT zitten vlak achteraan, met vacatures die gemiddeld 120 sollicitaties per dag ontvangen. Amsterdam is, naast andere steden, een hotspot voor zowel financiële startups als grote bedrijven. In 2023 werkte in Nederland meer dan 20.000 mensen in de FinTech-sector en nog eens 200.000 in finance.
Ook juridische banen zijn erg populair – er komen gemiddeld 109 sollicitaties per dag binnen, omdat professionals strijden om plek in een van de meest gevestigde en concurrerende sectoren van het land. Hoewel de Nederlandse Orde van Advocaten waarschuwt voor een tekort aan sociaal juristen door vergrijzing, blijft de juridische sector op LinkedIn een van de meest competitieve.
Daarnaast krijgen managementfuncties (99,4 sollicitaties per dag) en banen in strategie, consultancy en productmanagement (77 sollicitaties per dag) veel belangstelling, wat aantoont dat er een grote vraag is naar leiderschaps- en analytische skills.
Ongeacht waar je woont of in welke sector je werkt, als je besluit te solliciteren op een bepaalde vacature, doe je dat waarschijnlijk samen met heel wat anderen. Werkgevers moeten vaak tientallen sollicitaties doorzoeken en besteden maar een paar seconden per cv, dus het is echt belangrijk dat jouw cv opvalt.
We hebben 12.655 vacatures op LinkedIn in Nederland gescand die in februari 2025 geplaatst zijn voor zowel onsite als hybride functies in de 20 grootste steden. Met een totaaloverzicht van deze 12.000 vacatures hebben we per sector het gemiddelde aantal sollicitaties per vacature berekend en zo de ranglijst opgesteld. Gegevens correct per maart 2025.